abonnement Unibet Coolblue
pi_151479700
quote:
1s.gif Op woensdag 8 april 2015 09:47 schreef Qwea het volgende:

[..]

Duurt idd heeeeeel lang... Ik weet er alles van ;(

quote:
0s.gif Op woensdag 8 april 2015 09:46 schreef Valerie. het volgende:

[..]

Zwangerschapstest
Ook voor honden bestaan er zwangerschapstesten. Hiervoor wordt echter, in plaats van urine, het bloed onderzocht. Met een testkit wordt beoordeeld of het zwangerschapshormoon relaxine in het bloed van de teef aanwezig is. Dit hormoon wordt vanaf dag 20 van de dracht door de placenta geproduceerd en kan daardoor de dracht al in een vroeg stadium vaststellen. Soms kan een dergelijke test een vals negatieve uitslag geven. Dit komt doordat de test dan te vroeg is uitgevoerd. In dat geval dient een vroege negatieve uitslag voor de zekerheid 8 dagen later nogmaals herhaald te worden. :+
Die test ken ik ja :Y Maar die is helaas niet heel betrouwbaar, en als hij negatief is moet je met 28 dagen nog eens laten prikken. En 28 dagen is ook het moment waarop je een echo kan laten doen (in NL in ieder geval, in scandinavië kan het schijnbaar al ruim een week eerder). Dus dan maar liever gewoon alleen de echo, omdat dat 1. betrouwbaarder is, en 2. niet invasief/pijnlijk voor de hond. En je hoeft dan maar één keer naar de DA, wat ook weer minder stressvol is.

Maar daarom zie ik ook een gat in de markt in de vorm van een niet-invasieve (thuis) test, gewoon met urine oid :Y Maar dat bestaat dus helaas niet. Stomme honden met hun ingewikkelde hormonen :(

Inmiddels heb ik gisteren alvast een afspraak gemaakt voor de echo op 17 april, we zijn meteen om 8u 's ochtends aan de beurt die dag :) Dan hebben we niet zoveel tijd om zenuwachtig te zijn, en hebben we de hele rest van de dag om ons verdriet te verdrinken/goede nieuws te vieren (doorhalen wat niet van toepassing is).

Maar... [speculatiemodus] ik heb op dit moment (let wel, dat verschilt een beetje per dag :') ) het gevoel dat het wel eens raak zou kunnen zijn... Nori is in huis toch wel een stuk rustiger dan normaal en slaapt behoorlijk veel. En gisteren las ik in mijn leerboek (Elementaire Kynologische Kennis, door drs. Robert van der Molen, voor de liefhebbers) toevallig een stukje over het stelen van voedsel en extra snoep/vreetlust in de eerste paar weken van de dracht. En ook dat lijkt wel een beetje van toepassing te zijn (ok, bij Labradors misschien wat lastig te zeggen :') maar nog meer dus dan normaal :P ). [/speculatiemodus]

Verder hoorde ik gisteren dat er op dit moment enorm weinig pups op de website van de NLV aangeboden worden; zo weinig dat mensen die een pup willen soms zelfs doorverwezen worden naar andere sites, en dat als er een dekbericht op de NLV-site komt, de fokker schijnbaar subiet platgebeld wordt door belangstellenden en vaak binnen een week al genoeg mensen op de lijst heeft staan voor het hele nest. Op zich goed nieuws voor ons als fokker dus, mocht het deze keer inderdaad raak zijn. Een nadeel is wel dat je met de situatie zit dat je moet schiften in de mensen (wie vind je geschikt, wie niet) en ze allemaal moet leren kennen (liefst ook nog persoonlijk face to face). En dat je dan mensen af zult moeten wijzen (wat ik niet leuk vind om te doen), en dat je na de geboorte nog risico loopt dat je te weinig puppen hebt voor het aantal 'goedgekeurde' mensen op je lijst, en je alsnog 'goedgekeurde' mensen moet gaan teleurstellen.

Ik weet nog niet helemaal hoe ik dit op een handige manier aan zou kunnen pakken... Mensen hebben natuurlijk ook nog hun voorkeuren voor reu/teef en eventueel kleur, dus ga je dan een lijst aanleggen met 'goedgekeurde' mensen, tot een maximum van... wat, 8? Of 10? en dan 4 of 5 met voorkeur voor reu en de rest voor een teef? En wordt het dan een 'wie het eerst komt, wie het eerst maalt'-systeem (mits geschikt, natuurlijk) of misschien toch een selectie puur op hoe geschikt/leuk/aardig/betrokken mensen lijken? En moet je dan alle mensen eerst persoonlijk op 'sollicitatiegesprek' laten komen, of bepaal je eerst via mail/telefoon wie geschikt is en nodig je ze dan toch pas uit als de pups er zijn? Ik zou mensen het liefst voor de pups er zijn eerst in het echt zien, maar om ze dan na een bezoekje alsnog af te wijzen ivm te weinig pups of, nog lulliger, een 'betere kandidaat' die zich later gemeld heeft is ook al weer zo wat. Het moet ook weer geen x-factor worden waarbij alleen de aller-beste/leukste/liefste mensen een hondje kunnen 'winnen' of zo... Ik weet dus nog niet zo goed wat de eerlijkste manier is. Iemand misschien een ander inzicht of een gouden tip hier over? (Dit is wel een luxe probleem eigenlijk, en het kan natuurlijk ook best zo zijn dat tegen de tijd dat wij eventueel een dekbericht kunnen laten plaatsen de enorme vraag zoals die er nu is, is afgenomen. Bijvoorbeeld omdat het rond de vakantieperiode is dat de pups dan eventueel weg zouden kunnen).
"If cats looked like frogs we'd realize what nasty, cruel little bastards they are." ~ Terry Pratchett.
Kom eens kijken F&F / Op de Beestenboerderij, Deel III!
  woensdag 8 april 2015 @ 12:56:07 #202
430139 Valerie.
C'est magnifique.
pi_151480434
Ik zou ze een uitgebreid mailtje laten sturen over hoe hun thuissituatie is en wat ze met de hond gaan doen ed. Daar zou ik dan een eerste selectie uithalen. Uit mailgedrag kan je zoooooveeeeel informatie halen.

Reu/teef lijkt me sowieso handig om daar onderscheid in te maken. Sommige mensen zal het niets uitmaken, maar heel veel andere mensen wel.

Misschien kan je naar gedrag kijken. Een rustig pupje naar een rustig gezin, de doerak naar het speelse/actieve gezin etc etc.
I liked it. I was good at it. It made me feel alive.
  woensdag 8 april 2015 @ 12:57:18 #203
430139 Valerie.
C'est magnifique.
pi_151480474
En de beste naar Q :P
I liked it. I was good at it. It made me feel alive.
  woensdag 8 april 2015 @ 13:05:28 #204
69724 Lucky_Strike
Hello Sweetie
pi_151480734
Als er zo weinig pups in 'omloop' zijn, kan je de prijs wel verhogen O-)
Spoilers!
pi_151482465
quote:
0s.gif Op woensdag 8 april 2015 12:56 schreef Valerie. het volgende:
Ik zou ze een uitgebreid mailtje laten sturen over hoe hun thuissituatie is en wat ze met de hond gaan doen ed. Daar zou ik dan een eerste selectie uithalen. Uit mailgedrag kan je zoooooveeeeel informatie halen.
Dat sowieso, mensen die zonder hoofdletters/interpunctie mailen kunnen een pup het wel vergeten >:)

Maar dat doe ik inderdaad ja :Y En via de mail maak je dan een eerste schifting alvast, mensen die alleen iets mailen van 'hallo ik wil een pup wat kost eentje groet Henk' vallen uiteraard direct af. Net als mensen die beide fulltime buitens huis werken bv, of die per se een kampioenshond willen hebben oid. Dat eerste vind ik zielig, en dat tweede kan ik niet waarmaken dus wil ik überhaupt niet aan beginnen.

Maar dan... dan heb je dus (als ik de verhalen hoor) zo een stuk of 15 mensen die allemaal redelijk normaal en aardig en geschikt lijken. Maar hoe dan verder? Hoe bepaal je welke van die 15 mensen op je shortlist gaan? Want de kans dat je ook daadwerkelijk 15 puppen te vergeven hebt is natuurlijk vrijwel 0 (6 à 8 is meer gemiddeld).

quote:
Reu/teef lijkt me sowieso handig om daar onderscheid in te maken. Sommige mensen zal het niets uitmaken, maar heel veel andere mensen wel.

Misschien kan je naar gedrag kijken. Een rustig pupje naar een rustig gezin, de doerak naar het speelse/actieve gezin etc etc.
Dat doen we ook sowieso, maar dat is meer als de pups er al zijn. Dan weet je al hoeveel reuen en teven je hebt, en dan weet je ook hoeveel pupkopers je nodig hebt. Het daadwerkelijke matchen van de drukke pup naar het actieve stel etc. gebeurt pas als de pups een week of 7 zijn.

Maar ik zit dus een beetje met de periode tussen de dekaankondiging en de geboorte van de pups. En hoe je dan bepaalt welke en hoeveel mensen je op je shortlist zet. Of je uitgaat van de eerste 10 redelijk geschikte gezinnen die zich melden komen op de lijst en dan sluiten we de inschrijving. Of we zetten de eerste 5 mensen op de lijst die een reu willen en de eerste 5 die een teef willen. Of we houden de 'inschrijving' open tot de geboorte zo'n beetje, en dan bepalen we pas welke van de X mensen die zich in de tijd gemeld hebben de aller'beste' zijn...

quote:
10s.gif Op woensdag 8 april 2015 12:57 schreef Valerie. het volgende:
En de beste naar Q :P
De beste (teef) houden we zelf, natuurlijk 8-) liefst een bruine O+

En volgens mij heeft Q haar handen vol met Link momenteel. Mocht ze zich bedenken, als ze zich binnen nu en 17 april meldt maakt ze nog een kans om vóór de grote meute op de shortlist te komen :7 (maar Q heeft me al wel de eerste serieuze geïnteresseerde voor op de lijst opgeleverd, wie weet komt ze wel een keer mee puppyknuffelen (mits en tenzij natuurlijk, eerst maar eens zeker weten of het beest drachtig is :P )

quote:
0s.gif Op woensdag 8 april 2015 13:05 schreef Lucky_Strike het volgende:
Als er zo weinig pups in 'omloop' zijn, kan je de prijs wel verhogen O-)
Ja, nou, d'r zijn dus inderdaad genoeg fokkers die dat inderdaad doen. Ik hoorde gisteren bedragen van ¤1250 euro voor een pup :X Waarschijnlijk vanuit de gedachte dat bv een chihuahua met stamboom schijnbaar ¤2000 'doet' momenteel, en een Labradoodle (zonder stamboom, want geen erkend ras) ook iets van ¤2500. Dus dat met zo weinig aanbod en veel vraag momenteel ook de prijs van een goed gefokte lab wel wat omhoog kan. Maar dat vind ik wel echt heel erg veel geld, en hoewel ik niet kan ontkennen dat het wel een beetje verleidelijk is, denk ik toch dat wij maar voor een iets beschaafdere ¤950 gaan. Dat is ook de prijs die we afgesproken hebben met de dekreu-eigenaresse (want de prijs van een dekking is meestal ongeveer de pupprijs).

Maar goed, eerst maar eens zeker weten dat er überhaupt puppy's komen. Niet teveel op de zaken vooruit lopen, probeer ik mezelf steeds voor te houden :P

Wat mij betreft zou het aanbod trouwens wel wat meer omhoog mogen; het percentage Labradors met stamboom in NL is eigenlijk heel klein (ong 20% van alle 'Labradors' die je ziet heeft maar een stamboom) en van die Labradors is lang niet elke hond gefokt volgens de regels van de rasvereniging betreffende gezondheid e.d. Daar is dus best ruimte voor verbetering. En nu honden uit het buitenland minimaal 15 weken moeten zijn voor ze ingevoerd mogen worden denk ik dat er best 'groeimogelijkheden' zijn voor het fokken van goede, gezonde, gelukkige puppy's. En het zou ook beter zijn voor de genenpoel als wat meer honden een (zorgvuldig gefokt) nestje zouden krijgen. Maar goed, zie dat maar eens te bereiken... (en dan zou de prijs weer wat zakken, waar ongetwijfeld ook niet iedereen op zit te wachten).
"If cats looked like frogs we'd realize what nasty, cruel little bastards they are." ~ Terry Pratchett.
Kom eens kijken F&F / Op de Beestenboerderij, Deel III!
  woensdag 8 april 2015 @ 14:09:10 #206
79166 Qwea
#teampindakaas #viesdik
pi_151482487
quote:
0s.gif Op woensdag 8 april 2015 12:27 schreef Miss_Isis het volgende:

[..]

Duurt idd heeeeeel lang... Ik weet er alles van ;(

Wij ook :P Mien god.[/b]

Pup knuffelen O+
quote:
Inmiddels heb ik gisteren alvast een afspraak gemaakt voor de echo op 17 april, we zijn meteen om 8u 's ochtends aan de beurt die dag :) Dan hebben we niet zoveel tijd om zenuwachtig te zijn, en hebben we de hele rest van de dag om ons verdriet te verdrinken/goede nieuws te vieren (doorhalen wat niet van toepassing is).
AIGHT! :D

quote:
Maar... [speculatiemodus] ik heb op dit moment (let wel, dat verschilt een beetje per dag :') ) het gevoel dat het wel eens raak zou kunnen zijn... Nori is in huis toch wel een stuk rustiger dan normaal en slaapt behoorlijk veel. En gisteren las ik in mijn leerboek (Elementaire Kynologische Kennis, door drs. Robert van der Molen, voor de liefhebbers) toevallig een stukje over het stelen van voedsel en extra snoep/vreetlust in de eerste paar weken van de dracht. En ook dat lijkt wel een beetje van toepassing te zijn (ok, bij Labradors misschien wat lastig te zeggen :') maar nog meer dus dan normaal :P ). [/speculatiemodus]
Ooh, dan is Link ook zwanger! :P ;)

quote:
Verder hoorde ik gisteren dat er op dit moment enorm weinig pups op de website van de NLV aangeboden worden; zo weinig dat mensen die een pup willen soms zelfs doorverwezen worden naar andere sites, en dat als er een dekbericht op de NLV-site komt, de fokker schijnbaar subiet platgebeld wordt door belangstellenden en vaak binnen een week al genoeg mensen op de lijst heeft staan voor het hele nest. Op zich goed nieuws voor ons als fokker dus, mocht het deze keer inderdaad raak zijn.
DIBS voor dekbericht :{w :P

quote:
Een nadeel is wel dat je met de situatie zit dat je moet schiften in de mensen (wie vind je geschikt, wie niet) en ze allemaal moet leren kennen (liefst ook nog persoonlijk face to face). En dat je dan mensen af zult moeten wijzen (wat ik niet leuk vind om te doen), en dat je na de geboorte nog risico loopt dat je te weinig puppen hebt voor het aantal 'goedgekeurde' mensen op je lijst, en je alsnog 'goedgekeurde' mensen moet gaan teleurstellen.
Ja, dat is dan idd kut.. maar ik vind idd wel dat je een geschikte eigenaar moet hebben. Dus stel ik en 4 anderen zijn er voor een pup (je hebt maar 1 pup in dit verhaal :{w ) en ik ben de enige geschikte eigenaar ( O-) ) dan zul je de rest idd moeten afwijzen. Je moet degene kiezen waarbij jullie gevoel zegt : Yes! Ik zou dat vooraf wel communiceren btw :Y Want je weet niet hoeveel pups je krijgt he?

quote:
Ik weet nog niet helemaal hoe ik dit op een handige manier aan zou kunnen pakken... Mensen hebben natuurlijk ook nog hun voorkeuren voor reu/teef en eventueel kleur, dus ga je dan een lijst aanleggen met 'goedgekeurde' mensen, tot een maximum van... wat, 8? Of 10? en dan 4 of 5 met voorkeur voor reu en de rest voor een teef? En wordt het dan een 'wie het eerst komt, wie het eerst maalt'-systeem (mits geschikt, natuurlijk) of misschien toch een selectie puur op hoe geschikt/leuk/aardig/betrokken mensen lijken?
Ik zelf zou hem doen op gevoel. Dus niet wie het eerst komt eerst maalt. Maar X, Y, Z laten komen en als X en Y niet oke voelen maar je bij Z wel een "klik" hebt.. dan naar je gevoel luisteren.

quote:
En moet je dan alle mensen eerst persoonlijk op 'sollicitatiegesprek' laten komen, of bepaal je eerst via mail/telefoon wie geschikt is en nodig je ze dan toch pas uit als de pups er zijn? Ik zou mensen het liefst voor de pups er zijn eerst in het echt zien, maar om ze dan na een bezoekje alsnog af te wijzen ivm te weinig pups of, nog lulliger, een 'betere kandidaat' die zich later gemeld heeft is ook al weer zo wat.
Nou ja, je weet hoe ik daar over denk. Ik zou hoe dan ook, sowieso mensen face to face willen zien. Maar dat ben ik :)

quote:
Het moet ook weer geen x-factor worden waarbij alleen de aller-beste/leukste/liefste mensen een hondje kunnen 'winnen' of zo... Ik weet dus nog niet zo goed wat de eerlijkste manier is. Iemand misschien een ander inzicht of een gouden tip hier over? (Dit is wel een luxe probleem eigenlijk, en het kan natuurlijk ook best zo zijn dat tegen de tijd dat wij eventueel een dekbericht kunnen laten plaatsen de enorme vraag zoals die er nu is, is afgenomen. Bijvoorbeeld omdat het rond de vakantieperiode is dat de pups dan eventueel weg zouden kunnen).
Hoeveel pups krijgt een hond gemiddeld? Want als dat er 10 zijn, dan nodig je de eerste tien uit (DIBS!) en dan kijk je hoe die 10 zijn. Zitten daar een paar tussen waarvan je denkt... nope.. dan spreek je je reserve lijst aan.

[ Bericht 79% gewijzigd door Qwea op 08-04-2015 14:15:56 ]
-||||-----||||- Iron and me, we're meant to be -||||-----||||-
  woensdag 8 april 2015 @ 14:14:29 #207
430139 Valerie.
C'est magnifique.
pi_151482594
Maar voor 7 weken kan je toch al wel een beetje inschatten of pup x rustiger of wilder of actiever is enzo?
I liked it. I was good at it. It made me feel alive.
  woensdag 8 april 2015 @ 14:16:48 #208
79166 Qwea
#teampindakaas #viesdik
pi_151482642
quote:
0s.gif Op woensdag 8 april 2015 12:56 schreef Valerie. het volgende:
Ik zou ze een uitgebreid mailtje laten sturen over hoe hun thuissituatie is en wat ze met de hond gaan doen ed. Daar zou ik dan een eerste selectie uithalen. Uit mailgedrag kan je zoooooveeeeel informatie halen.
Ja ik zou ze dus face 2 face willen zien. Want per mail is het makkelijker liegen IMHO.
-||||-----||||- Iron and me, we're meant to be -||||-----||||-
  woensdag 8 april 2015 @ 14:21:47 #209
430139 Valerie.
C'est magnifique.
pi_151482749
quote:
14s.gif Op woensdag 8 april 2015 14:16 schreef Qwea het volgende:

[..]

Ja ik zou ze dus face 2 face willen zien. Want per mail is het makkelijker liegen IMHO.
Ja, dat is de volgende stap. Ik denk niet dat Miss_Isis tijd en zin heeft om met dertig gezinnen te gaan kleppen :')
I liked it. I was good at it. It made me feel alive.
  woensdag 8 april 2015 @ 14:26:29 #210
79166 Qwea
#teampindakaas #viesdik
pi_151482878
quote:
0s.gif Op woensdag 8 april 2015 14:21 schreef Valerie. het volgende:

[..]

Ja, dat is de volgende stap. Ik denk niet dat Miss_Isis tijd en zin heeft om met dertig gezinnen te gaan kleppen :')
Vandaar ook gemiddeld qua pups en een reservelijst :P
-||||-----||||- Iron and me, we're meant to be -||||-----||||-
pi_151483032
quote:
0s.gif Op woensdag 8 april 2015 14:21 schreef Valerie. het volgende:

[..]

Ja, dat is de volgende stap. Ik denk niet dat Miss_Isis tijd en zin heeft om met dertig gezinnen te gaan kleppen :')
Het klinkt zo al als een fulltime baan, jeetje wat komt er veel bij kijken zeg.

Heel interessant en leuk om te lezen! :)
pi_151483060
quote:
14s.gif Op woensdag 8 april 2015 14:09 schreef Qwea het volgende:

[..]

Wij ook :P Mien god.[/b]

Pup knuffelen O+

[..]

AIGHT! :D

[..]

Ooh, dan is Link ook zwanger! :P ;)

[..]

DIBS voor dekbericht :{w :P

[..]

Ja, dat is dan idd kut.. maar ik vind idd wel dat je een geschikte eigenaar moet hebben. Dus stel ik en 4 anderen zijn er voor een pup (je hebt maar 1 pup in dit verhaal :{w ) en ik ben de enige geschikte eigenaar ( O-) ) dan zul je de rest idd moeten afwijzen. Je moet degene kiezen waarbij jullie gevoel zegt : Yes! Ik zou dat vooraf wel communiceren btw :Y Want je weet niet hoeveel pups je krijgt he?
Mja, op dit moment neig ik daar ook wel wat naar ja. Maar ik voel me daar wel een beetje ongemakkelijk bij, ik wil mensen liever niet teleur hoeven stellen :') En het voelt een beetje lullig om de 'inschrijving' open te laten tot de geboorte bij wijze van spreken, dan laat je mensen best lang in spanning of ze wel of niet 'uitverkoren' gaan worden (want stel dat zich 2 dagen voor de geboorte nog een betere kandidaat meldt). Maar misschien is dat toch wel de manier...

quote:
[..]

Ik zelf zou hem doen op gevoel. Dus niet wie het eerst komt eerst maalt. Maar X, Y, Z laten komen en als X en Y niet oke voelen maar je bij Z wel een "klik" hebt.. dan naar je gevoel luisteren.

[..]

Nou ja, je weet hoe ik daar over denk. Ik zou hoe dan ook, sowieso mensen face to face willen zien. Maar dat ben ik :)
Face to face heeft ook mijn voorkeur :Y Mail is prima voor de eerste selectie, telefoon om beter kennis te maken als je denkt: 'dit is een serieuze kandidaat'. En dan het liefst face to face afspreken om de bevestiging te krijgen dat ze inderdaad een goed baasje zullen zijn. Maar als je mensen tot vlak voor de geboorte laat inschrijven wordt het wel lastig om bij tijd nog af te spreken, want ik wil liever geen bezoek bij de pups de eerste 3 weken.

quote:
[..]

Hoeveel pups krijgt een hond gemiddeld? Want als dat er 10 zijn, dan nodig je de eerste tien uit (DIBS!) en dan kijk je hoe die 10 zijn. Zitten daar een paar tussen waarvan je denkt... nope.. dan spreek je je reserve lijst aan.
Haha, jij met je dibs, je wilt er zelf niet eens één :P Maar don't worry, jouw introducé mag sowieso IRL kennis komen maken als blijkt dat we pups verwachten ;)

Maar gemiddeld dus zo tussen de 6 en 8 pups of zo, maar het kan erg verschillen. Nori kwam uit een nest van 10 zelf. Maar een kennis heeft momenteel een nestje van 6, wat er eerst ook 10 waren (wegens verschillende oorzaken een aantal overleden). Dat kan ook nog (en komt vrij veel voor, gemiddeld bij honden geloof ik een pupsterfte van 20%). Hoe hard je ook je best doet, er kan er altijd wel eentje dood gaan bij de geboorte of de eerste dagen of zo. Of als je pech hebt meer dan één.
"If cats looked like frogs we'd realize what nasty, cruel little bastards they are." ~ Terry Pratchett.
Kom eens kijken F&F / Op de Beestenboerderij, Deel III!
pi_151483287
quote:
0s.gif Op woensdag 8 april 2015 14:14 schreef Valerie. het volgende:
Maar voor 7 weken kan je toch al wel een beetje inschatten of pup x rustiger of wilder of actiever is enzo?
Een beetje wel natuurlijk :Y Maar over het algemeen kun je met 7 weken echt iets zinnigs zeggen over het karakter van een pup. Dan kun je ook een puppytest laten doen in een hondenschool; de pups worden dan één voor één blootgesteld aan allemaal nieuwe dingen en mensen terwijl een onafhankelijk persoon elke pup observeert en aan de hand van zijn reacties op een aantal onderdelen beoordeelt (bv energielevel, dominantie, angst, dat soort dingen). Dat is vaak een wat objectievere bevestiging van het beeld dat je als fokker van een pup hebt, en kan helpen bij het bepalen van naar welk gezin een pup moet gaan. Ik weet nog niet zeker of wij ook een puppytest gaan laten doen, of dat we op onze eigen inschatting van de karakters vertrouwen. Hangt misschien ook wel van de hoeveelheid pups af, bij 4 of 5 is het makkelijker zelf inschatten dan bij 10 denk ik.

Maar tegen de tijd dat die fase aangebroken is heb je als het goed is al lang een baasje voor elke pup, en hoef je alleen nog maar te bepalen welke pup uiteindelijk naar welk gezin gaat (wel in samenspraak met de gezinnen, in ons geval).
"If cats looked like frogs we'd realize what nasty, cruel little bastards they are." ~ Terry Pratchett.
Kom eens kijken F&F / Op de Beestenboerderij, Deel III!
  woensdag 8 april 2015 @ 14:43:18 #214
79166 Qwea
#teampindakaas #viesdik
pi_151483377
quote:
0s.gif Op woensdag 8 april 2015 14:32 schreef Miss_Isis het volgende:

[Quote]Face to face heeft ook mijn voorkeur :Y Mail is prima voor de eerste selectie, telefoon om beter kennis te maken als je denkt: 'dit is een serieuze kandidaat'. En dan het liefst face to face afspreken om de bevestiging te krijgen dat ze inderdaad een goed baasje zullen zijn. Maar als je mensen tot vlak voor de geboorte laat inschrijven wordt het wel lastig om bij tijd nog af te spreken, want ik wil liever geen bezoek bij de pups de eerste 3 weken.
Oke, maar waarom moet je a) thuis afspreken en b) kun je aangeven dat je wel ze wilt spreken maar dat ze niet bij de pups kunnen want te jong. Ik denk serieus (en dat is niet lullig bedoeld) dat je er een beetje te moeilijk over denkt :)

quote:
Haha, jij met je dibs, je wilt er zelf niet eens één :P Maar don't worry, jouw introducé mag sowieso IRL kennis komen maken als blijkt dat we pups verwachten ;)
:Y) :D En ik wil er wel 1! Ik mag niet. Dat is wat ander :{ ;(

quote:
Maar gemiddeld dus zo tussen de 6 en 8 pups of zo, maar het kan erg verschillen. Nori kwam uit een nest van 10 zelf. Maar een kennis heeft momenteel een nestje van 6, wat er eerst ook 10 waren (wegens verschillende oorzaken een aantal overleden). Dat kan ook nog (en komt vrij veel voor, gemiddeld bij honden geloof ik een pupsterfte van 20%). Hoe hard je ook je best doet, er kan er altijd wel eentje dood gaan bij de geboorte of de eerste dagen of zo. Of als je pech hebt meer dan één.
Dan zou ik daar van uitgaan en evt een reservelijst aanleggen :Y
-||||-----||||- Iron and me, we're meant to be -||||-----||||-
  woensdag 8 april 2015 @ 14:43:22 #215
430139 Valerie.
C'est magnifique.
pi_151483379
Ik zou de inschrijving (wat klinkt dat dom :')) denk ik niet te lang open laten. Je wil tijd hebben om er zo zeker mogelijk van te zijn dat je pups naar goede plekken gaan. Met een gemiddelde van 8 zou ik denk ik in eerste instantie voor 10/12 mensen gaan. Misschien krijg je er wel 10, misschien haken potentiële kopers af etc etc
I liked it. I was good at it. It made me feel alive.
  woensdag 8 april 2015 @ 14:44:36 #216
79166 Qwea
#teampindakaas #viesdik
pi_151483402
quote:
0s.gif Op woensdag 8 april 2015 14:40 schreef Miss_Isis het volgende:

[..]

Een beetje wel natuurlijk :Y Maar over het algemeen kun je met 7 weken echt iets zinnigs zeggen over het karakter van een pup. Dan kun je ook een puppytest laten doen in een hondenschool; de pups worden dan één voor één blootgesteld aan allemaal nieuwe dingen en mensen terwijl een onafhankelijk persoon elke pup observeert en aan de hand van zijn reacties op een aantal onderdelen beoordeelt (bv energielevel, dominantie, angst, dat soort dingen). Dat is vaak een wat objectievere bevestiging van het beeld dat je als fokker van een pup hebt, en kan helpen bij het bepalen van naar welk gezin een pup moet gaan. Ik weet nog niet zeker of wij ook een puppytest gaan laten doen, of dat we op onze eigen inschatting van de karakters vertrouwen. Hangt misschien ook wel van de hoeveelheid pups af, bij 4 of 5 is het makkelijker zelf inschatten dan bij 10 denk ik.

Maar tegen de tijd dat die fase aangebroken is heb je als het goed is al lang een baasje voor elke pup, en hoef je alleen nog maar te bepalen welke pup uiteindelijk naar welk gezin gaat (wel in samenspraak met de gezinnen, in ons geval).
Waar ik dan benieuwd naar ben he: Die puppytesten, kosten geld. Ik neem dan toch aan dat je dit meeneemt in de puppyprijs? En niet uit eigen zak betaald? Duur grapje anders, dat fokken.
-||||-----||||- Iron and me, we're meant to be -||||-----||||-
pi_151483587
quote:
14s.gif Op woensdag 8 april 2015 14:43 schreef Qwea het volgende:

[..]

Oke, maar waarom moet je a) thuis afspreken en b) kun je aangeven dat je wel ze wilt spreken maar dat ze niet bij de pups kunnen want te jong. Ik denk serieus (en dat is niet lullig bedoeld) dat je er een beetje te moeilijk over denkt :)
Thuis afspreken heeft mijn voorkeur omdat ik dan meteen kan zien hoe de mensen reageren op onze honden (best wel essentieel wat mij betreft, aangezien ze een hond willen :P ) en omdat we dan geen tijd verliezen met reistijd ergens anders heen. En niet bij de pups zou kunnen als ze ergens anders zouden zitten, maar het is de bedoeling dat ze gewoon in de woonkamer staan dan. Dus alle bezoek hier in huis komt daar meteen bij/langs. Maar misschien heb je wel gelijk, het zal wel niet zo'n vaart lopen denk ik :)

quote:
[..]

:Y) :D En ik wil er wel 1! Ik mag niet. Dat is wat ander :{ ;(
Tja, je hebt nog 1,5 week om hem van gedachten te doen veranderen :P En anders maar gewoon mee op bezoek komen om even te knuffelen O+

quote:
[..]

Dan zou ik daar van uitgaan en evt een reservelijst aanleggen :Y
Ik denk idd dat we maar uit gaan van een stuk of 8 gezinnen die we op basis van mail uit moeten nodigen face to face, en dan met nog wat extra mensen telefonisch contact hebben en op de reservelijst plaatsen.

Op dit moment neig ik er naar om als ze drachtig blijkt een dekbericht te laten plaatsen, en dan uiterlijk 2 weken voor de uitgerekende datum het dekbericht er af te laten halen (er van uitgaand dat het dan nog steeds zo druk is, en we dan al meer dan genoeg aanmeldingen hebben). Dan kunnen we in die periode dat het online staat 'inschrijvingen' verzamelen en alvast afspreken met mensen waar we sowieso een goed gevoel bij hebben, en dan kiezen we denk ik maar gewoon van alle aanmeldingen de best passende mensen uit voor op de shortlist. Met een stuk of wat op de reservelijst.
"If cats looked like frogs we'd realize what nasty, cruel little bastards they are." ~ Terry Pratchett.
Kom eens kijken F&F / Op de Beestenboerderij, Deel III!
  woensdag 8 april 2015 @ 14:54:49 #218
79166 Qwea
#teampindakaas #viesdik
pi_151483671
quote:
0s.gif Op woensdag 8 april 2015 14:52 schreef Miss_Isis het volgende:

[..]

Thuis afspreken heeft mijn voorkeur omdat ik dan meteen kan zien hoe de mensen reageren op onze honden (best wel essentieel wat mij betreft, aangezien ze een hond willen :P ) en omdat we dan geen tijd verliezen met reistijd ergens anders heen. En niet bij de pups zou kunnen als ze ergens anders zouden zitten, maar het is de bedoeling dat ze gewoon in de woonkamer staan dan. Dus alle bezoek hier in huis komt daar meteen bij/langs. Maar misschien heb je wel gelijk, het zal wel niet zo'n vaart lopen denk ik :)
Hmm. Ja. Dat is dan wel lastig ja.

quote:
Tja, je hebt nog 1,5 week om hem van gedachten te doen veranderen :P En anders maar gewoon mee op bezoek komen om even te knuffelen O+
Ik kom heus mee knuffelen :Y

quote:
Ik denk idd dat we maar uit gaan van een stuk of 8 gezinnen die we op basis van mail uit moeten nodigen face to face, en dan met nog wat extra mensen telefonisch contact hebben en op de reservelijst plaatsen.
Lijkt me verstandig idee idd. En ik zou ze persoonlijk ook uithoeren over wat voor vloer ze hebben en of ze daar iets aan gaan veranderen (in het geval van laminaat). Zonder ze woorden in de mond te leggen.

quote:
Op dit moment neig ik er naar om als ze drachtig blijkt een dekbericht te laten plaatsen, en dan uiterlijk 2 weken voor de uitgerekende datum het dekbericht er af te laten halen (er van uitgaand dat het dan nog steeds zo druk is, en we dan al meer dan genoeg aanmeldingen hebben). Dan kunnen we in die periode dat het online staat 'inschrijvingen' verzamelen en alvast afspreken met mensen waar we sowieso een goed gevoel bij hebben, en dan kiezen we denk ik maar gewoon van alle aanmeldingen de best passende mensen uit voor op de shortlist. Met een stuk of wat op de reservelijst.
Dat lijkt me een zeer verstandig idee :Y
-||||-----||||- Iron and me, we're meant to be -||||-----||||-
pi_151483771
quote:
14s.gif Op woensdag 8 april 2015 14:44 schreef Qwea het volgende:

[..]

Waar ik dan benieuwd naar ben he: Die puppytesten, kosten geld. Ik neem dan toch aan dat je dit meeneemt in de puppyprijs? En niet uit eigen zak betaald? Duur grapje anders, dat fokken.
Ja dat kost uiteraard geld :Y

Maar goed, de werpkist, inentingen, ontworming, anti-vlo, extra voer, halsbandjes, voerbakjes, puppypakketten, schoonmaakspullen, vervoer van/naar socialisatie-dingetjes... kost ook allemaal geld :P En heel veel tijd, ook nog. Maar ja, als we er voor kiezen dat te gaan doen is het een beetje onderdeel van de service, vind ik :)

quote:
0s.gif Op woensdag 8 april 2015 14:31 schreef Miracle_Drug het volgende:

[..]

Het klinkt zo al als een fulltime baan, jeetje wat komt er veel bij kijken zeg.

Heel interessant en leuk om te lezen! :)
Thanks!

En het baan-gevoel heb ik ook wel een beetje :P Nu valt het nog reuze mee maar straks als de pups er eenmaal zijn (hopelijk!) gaan er toch vrij veel uren in zitten denk ik. Alleen het schoonmaken is na de eerste twee weken al bijna een dagtaak (en wordt steeds meer, want grotere hondjes die meer bewegen gaan dus ook meer vernielen en vies maken). En alle bezoek dat je moet ontvangen, website regelmatig updaten, 'puppyhandleiding' schrijven (om mee te geven als de pups opgehaald worden), vragen van kopers beantwoorden, socialisatie-dingen die je moet ondernemen... Dat kost ook behoorlijk veel tijd. En dan maar hopen dat er niks mis gaat, want dan moet je fulltime puppy's flessen maken en bijvoeren en masseren e.d.

Maar ach, het is dan wel weer een stuk leuker dan achter de kassa zitten of een krantenwijk hebben O+

[ Bericht 40% gewijzigd door Miss_Isis op 08-04-2015 15:15:56 ]
"If cats looked like frogs we'd realize what nasty, cruel little bastards they are." ~ Terry Pratchett.
Kom eens kijken F&F / Op de Beestenboerderij, Deel III!
pi_151577545
Nog 6 nachtjes slapen tot de echo...! *O*

Nori ligt de hele dag een beetje te walvissen op de bank, en ze is inmiddels denk ik ook wel minimaal een halve kilo aangekomen ( :@ ) van het bankhangen en extra eten stelen (laatst weer een bijna volle rol carnibest van het aanrecht gejat...). Niet de bedoeling natuurlijk (iig zo vroeg in een eventuele dracht niet), en mocht ze niet drachtig zijn dan gaat ze zeker op rantsoen o|O Maar mocht ze wel drachtig zijn dan vergeef ik haar meteen, natuurlijk O+

Inmiddels is mijn man er van overtuigd dat Nori echt drachtig is, en ook heb wel sterk dat gevoel, eigenlijk. Maar ik merk dat ik het haast niet uit durf te spreken, laat staan zo op te schrijven als nu :X Want bang om het te jinxen (en bang om grandioos af te gaan met m'n wishful thinking, als straks zou blijken dat ze leeg is gebleven :') ).

Klein beetje achtergrond info: mocht ze inderdaad drachtig zijn dan zit ze nu op ongeveer 21 dagen dracht. Dat betekent dat de bevruchte eicellen zich al flink gedeeld hebben en vanuit de eileiders richting baarmoeder zijn vertrokken. Daar aangekomen hebben de bolletjes cellen zich over de baarmoederwand verdeelt in de twee baarmoederhoorns, en zijn ze ondertussen zelfs al ingenesteld. De volgende stap wordt dan het ontwikkelen van de placenta's :Y)

Plaatje bij het praatje, een hopelijk drachtige Nori in haar favo charmante houding op schoot (bovenop mijn leerboek voor KK2, wat mijn studie helaas niet ten goede komt)
"If cats looked like frogs we'd realize what nasty, cruel little bastards they are." ~ Terry Pratchett.
Kom eens kijken F&F / Op de Beestenboerderij, Deel III!
  zaterdag 11 april 2015 @ 15:21:58 #221
176471 oh-oh
Sure...fine...whatever...
pi_151578977
Ik zou die wachtlijst gewoon zo lang mogelijk laten zijn en mensen ook niet laten weten hoeveelste ze op de lijst staan en gewoon ook kijken met wie je gaandeweg het leukste contact hebt Miss!
Mensen die een pup willen kopen die nog niet geboren is weten allemaal toch wel dat het nog maar de vraag is of er iets bij zit in dat nest? Als ze dat al niet begrijpen zijn ze al helemaal niet pupwaardig :P
De meeste mensen die ik ken weten vaak pas als de pups een week of vier zijn of ze een pup krijgen uit het nest en soms zelfs nog later welke pup ivm puppytest en whatnot allemaal.
Volgens mij moet je echt hele goede connecties met fokkers hebben als je een pup al wil dibsen als ie geboren wordt ( zeeeeeeeker als je een teef wil, alleen dat is voor mij al een reden om nooit een teef te kopen, je krijgt negen van de tien keer b-keuze omdat zoveel fokkers teven aanhouden ;) ) . Bij chinezen is soms net wat makkelijker omdat er zoveel varieteit in 1 nest zit en pupkopers meestal ook heel specifiek op zoek zijn naar iets ( kaal of puff, mate van kaalheid, alle kleuren van de regenboog etc, ik kijk stiekem alweer eeuwen naar nestjes en een echte goede kale donkere reu wordt nog niet zomaar geboren en dan heb ik nog de mazzel dat ik eigenlijk alle fokkers wel ken en dat die ook allemaal wel weten wat ik wil hebben dus als er een geboren wordt ergens dan mag ik hem wss ook wel, in de tussentijd krijg ik van allerhande aangeboden wat ik echt niet hoef, tot witte poedels aan toe :D ), doorgaans is het alleen geslacht, karakter en soms kleur. Mensen afwijzen is idd wel een van de minder leuke dingen maar goed, als alles goed gaat maak je ook een paar mensen echt heel erg blij voor de komende zoveel jaar O+
Op dinsdag 20 december 2011 03:07 schreef minthy het volgende:
Zelfs ik zou oh-oh doen, alleen al op basis van haar postgedrag en ui O+
'Outside of a dog, a book is man's best friend. Inside of a dog it's too dark to read.'
( Groucho Marx )
pi_151581260
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 april 2015 15:21 schreef oh-oh het volgende:
Ik zou die wachtlijst gewoon zo lang mogelijk laten zijn en mensen ook niet laten weten hoeveelste ze op de lijst staan en gewoon ook kijken met wie je gaandeweg het leukste contact hebt Miss!
Mensen die een pup willen kopen die nog niet geboren is weten allemaal toch wel dat het nog maar de vraag is of er iets bij zit in dat nest? Als ze dat al niet begrijpen zijn ze al helemaal niet pupwaardig :P
De meeste mensen die ik ken weten vaak pas als de pups een week of vier zijn of ze een pup krijgen uit het nest en soms zelfs nog later welke pup ivm puppytest en whatnot allemaal.
Volgens mij moet je echt hele goede connecties met fokkers hebben als je een pup al wil dibsen als ie geboren wordt ( zeeeeeeeker als je een teef wil, alleen dat is voor mij al een reden om nooit een teef te kopen, je krijgt negen van de tien keer b-keuze omdat zoveel fokkers teven aanhouden ;) ) . Bij chinezen is soms net wat makkelijker omdat er zoveel varieteit in 1 nest zit en pupkopers meestal ook heel specifiek op zoek zijn naar iets ( kaal of puff, mate van kaalheid, alle kleuren van de regenboog etc, ik kijk stiekem alweer eeuwen naar nestjes en een echte goede kale donkere reu wordt nog niet zomaar geboren en dan heb ik nog de mazzel dat ik eigenlijk alle fokkers wel ken en dat die ook allemaal wel weten wat ik wil hebben dus als er een geboren wordt ergens dan mag ik hem wss ook wel, in de tussentijd krijg ik van allerhande aangeboden wat ik echt niet hoef, tot witte poedels aan toe :D ), doorgaans is het alleen geslacht, karakter en soms kleur. Mensen afwijzen is idd wel een van de minder leuke dingen maar goed, als alles goed gaat maak je ook een paar mensen echt heel erg blij voor de komende zoveel jaar O+
Een teef dibsen als pupkoper werkt niet nee, wij houden als het aan ons ligt ook de in onze opinie beste/mooiste/liefste/leukste teef uit het nest zelf :Y En dat vind ik ook logisch. Maar ach, een tweede keus teef kan ook nog helemaal prima zijn, dat zegt niet alles. Wie weet past die (ook qua karakter) wel prima in een gezin dat juist heel anders is dan ons gezin. Zelfs als fokteef kan het nog best, er van uitgaand dat de teef verder goed in elkaar zit en geen afwijking heeft waardoor ze tweede keus werd.

Maar ik wil als het even kan de mensen toch wel redelijk snel (wel binnen een week of zo) na de geboorte kunnen vertellen of ze een pup uit het nest krijgen. Welke specifieke pup het dan gaat worden bepalen we wel pas een stuk later (met een week of 7). De wachtlijst nog 4 weken oid na de geboorte open laten zou ik liever niet doen (tenzij ik echt ontevreden was over de mensen die tot dan toe gereageerd hebben, maar dat zal haast wel niet). Dit is er van uitgaand dat er t.z.t. nog steeds zoveel vraag is natuurlijk, voor het zelfde geld is het dan een stuk minder omdat het vakantie is en móet ik de wachtlijst wel open houden omdat er niet direct genoeg pupkopers zijn. Maar wat je zegt over kiezen voor de mensen waar ik het leukste contact mee heb, ja, dat gaan we denk ik wel doen. Of in ieder geval de mensen waar we het beste gevoel bij hebben qua mogelijkheden om een pup op te voeden e.d. En dan maar hopen dat ze er inderdaad een jaar of 12 lang heel gelukkig mee gaan zijn :)

We moeten gewoon maar eens zien hoe het zal lopen, een eerste keer zoiets doen is ook een goed leermoment denk ik. Je kan dan voor een volgende keer de zaken anders aanpakken als je iets niet goed beviel.

Nou ja, als er puppy's komen natuurlijk he :+
"If cats looked like frogs we'd realize what nasty, cruel little bastards they are." ~ Terry Pratchett.
Kom eens kijken F&F / Op de Beestenboerderij, Deel III!
  zaterdag 11 april 2015 @ 19:17:34 #223
406821 verified  DigitaleDierenArts
Powered by Beaphar
pi_151585092
Spannend! *O*
  zaterdag 11 april 2015 @ 19:19:27 #224
79166 Qwea
#teampindakaas #viesdik
pi_151585149
_O- Nori ligt er exact zo bij als Link :D :'( :D Het is praktisch net Link. En dikke _O- voor het eten stelen.
-||||-----||||- Iron and me, we're meant to be -||||-----||||-
pi_151586075
Spannend! Ik ga duimen dat het raak is dit keer *O* Wat betreft mensen binnen een week vertellen of ze een pup krijgen, hoe doe je dat dan als het bv een groot nest is en er een zwakker pupje bij zit? Ik zou denk ik ietsje langer wachten, tot je wat meer zekerheid hebt dat alles goed gaat en dan de mensen blij maken met het goede nieuws :)
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')