Heeft er deels mee te maken, maar niet helemaal. Als er op een zoutverpakking staat dat het oneindig goed is, maar na 20 jaar beginnen er klonten te vormen door vocht, zou je ze in principe kunnen aanklagen. In Nederland zal dat je waarschijnlijk niet veel opleveren, maar in de VS kan je zo grote bedragen claimen door te beweren dat het een gevaar voor je familie oplevert.quote:Op dinsdag 10 juni 2014 20:31 schreef Spanky78 het volgende:
Tsja, dat zout is inderdaad gevolg van doorgeschoten authoriteiten. Net zoiets als suiker, dat bederft ook niet.
Die tht staat erop vanwege de EU regele smbt labels en etikettering.quote:Op dinsdag 10 juni 2014 20:40 schreef Klaploper het volgende:
[..]
Heeft er deels mee te maken, maar niet helemaal. Als er op een zoutverpakking staat dat het oneindig goed is, maar na 20 jaar beginnen er klonten te vormen door vocht, zou je ze in principe kunnen aanklagen. In Nederland zal dat je waarschijnlijk niet veel opleveren, maar in de VS kan je zo grote bedragen claimen door te beweren dat het een gevaar voor je familie oplevert.
Dat kan ook al na twee maanden en ligt er helemaal aan hoe je het bewaard hebt. Aan de houdbaarheid doet het niks af. Dikke bullshitquote:Op dinsdag 10 juni 2014 20:40 schreef Klaploper het volgende:
[..]
Heeft er deels mee te maken, maar niet helemaal. Als er op een zoutverpakking staat dat het oneindig goed is, maar na 20 jaar beginnen er klonten te vormen door vocht, zou je ze in principe kunnen aanklagen. In Nederland zal dat je waarschijnlijk niet veel opleveren, maar in de VS kan je zo grote bedragen claimen door te beweren dat het een gevaar voor je familie oplevert.
Dat is waar, maar ik denk dat fabrikanten er ook een datum op zouden zetten als dit niet verplicht was.quote:Op dinsdag 10 juni 2014 20:41 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
Die tht staat erop vanwege de EU regele smbt labels en etikettering.
Ik heb het over een gesloten verpakking, bewaard als door de fabrikant aanbevolen is. Houdbaarheidsdatum betekent niet zoals velen denken dat het de datum is tot wanneer een product veilig is, maar tot wanneer de fabrikant garandeert dat het product goed is. Klontjes in zout en suiker betekent over het algemeen dat het niet meer goed is (en hier bedoel ik niet mee schadelijk of bedorven o.i.d.). Als ik een pak zout verkoop en zeg dat het minstens 1000 jaar goed blijft, maar ondanks bewaren naar instructies van de fabrikant onstaan er klonten, dan voldoet het dus niet aan de tht-datum.quote:Op dinsdag 10 juni 2014 20:46 schreef Molo het volgende:
[..]
Dat kan ook al na twee maanden en ligt er helemaal aan hoe je het bewaard hebt. Aan de houdbaarheid doet het niks af. Dikke bullshit
Er zit nogal een verschil tussen producten. Zalm kan zo bederven dat je er ook echt hel ziek van wordt, je kunt zelfs doodgaan als je pech hebt. Terwijl je bijvoorbeeld bij yoghurt niet zomaar ziek zult worden, ondanks dat het misschien niet zo lekker meer is. Eigenlijk alles dat zuur is daar word je niet zomaar ziek van, zelfs niet als het bedorven is. Zelfde geldt voor iets dat gedroogd is, of waar water door andere ingredienten vast wordt gehouden (suiker, zout), snoep, kaas (ouderwets met veel zout), worst (melkzuur, zout) etc. zijn van een andere categorie dan rauw vlees of vis.quote:Op dinsdag 10 juni 2014 20:52 schreef Klaploper het volgende:
[..]
Ik heb het over een gesloten verpakking, bewaard als door de fabrikant aanbevolen is. Houdbaarheidsdatum betekent niet zoals velen denken dat het de datum is tot wanneer een product veilig is, maar tot wanneer de fabrikant garandeert dat het product goed is. Klontjes in zout en suiker betekent over het algemeen dat het niet meer goed is (en hier bedoel ik niet mee schadelijk of bedorven o.i.d.). Als ik een pak zout verkoop en zeg dat het minstens 1000 jaar goed blijft, maar ondanks bewaren naar instructies van de fabrikant onstaan er klonten, dan voldoet het dus niet aan de tht-datum.
Hoewel zout waar klontjes in zitten natuurlijk meestal prima gebruikt kan worden.
Klopt helemaal hoor. Maar bij verse vis e.d. zul je dan ook eerder een te gebruiken tot- dan een tenminste houdbaar tot-datum vinden.quote:Op dinsdag 10 juni 2014 20:59 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
Er zit nogal een verschil tussen producten. Zalm kan zo bederven dat je er ook echt hel ziek van wordt, je kunt zelfs doodgaan als je pech hebt. Terwijl je bijvoorbeeld bij yoghurt niet zomaar ziek zult worden, ondanks dat het misschien niet zo lekker meer is. Eigenlijk alles dat zuur is daar word je niet zomaar ziek van, zelfs niet als het bedorven is. Zelfde geldt voor iets dat gedroogd is, of waar water door andere ingredienten vast wordt gehouden (suiker, zout), snoep, kaas (ouderwets met veel zout), worst (melkzuur, zout) etc. zijn van een andere categorie dan rauw vlees of vis.
Koudwatervis bederft nog makkelijker, aangezien ze normaal op koelkasttemperatuutr leven, bacterien en enzymen in die vis werken dus ne zo hard door in de koelkast. Op ijs is daarom voor vis stukken beter... ik koop het dan ook nooit uit de koeling in de supermarkt.
Klopt, maar ik denk dat de meeste mensen dat verschil niet kennen. En terecht, want best verwarrend.quote:Op dinsdag 10 juni 2014 21:04 schreef Klaploper het volgende:
[..]
Klopt helemaal hoor. Maar bij verse vis e.d. zul je dan ook eerder een te gebruiken tot- dan een tenminste houdbaar tot-datum vinden.
In principe is het natuurlijk heel logisch.quote:Op dinsdag 10 juni 2014 21:06 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
Klopt, maar ik denk dat de meeste mensen dat verschil niet kennen. En terecht, want best verwarrend.
Niet gebruiken na, dat zouden ze moeten invoeren.
Maar "niet gebruiken na" zou inderdaad wel een duidelijker verschil maken met tht. Hoewel "te gebruiken tot" taalkundig eigenlijk hetzelfde betekent.quote:Op dinsdag 10 juni 2014 21:19 schreef Spanky78 het volgende:
Nja, de regels zijn niet echt handig in deze... het mag best een beetje duidelijker, maar inderdaad, je hebt gewoon gelijk.
Maar dat werkt natuurlijk niet wanneer het volgepropt is met dingen die de smaak/geur/kleur beïnvloeden.quote:Op dinsdag 10 juni 2014 21:31 schreef PluisigNijntje het volgende:
Het is heel simpel. Trek het pakje open. 3 opties
- Schrik je je de pleuris van de geur/kleur, meteen weggooien
- Twijfel je, in dit geval alsnog weggooien omdat het semi-rauwe vis is.
- Ziet het er goed uit en ruikt het normaal, stukje proeven. Nog steeds niks geks? Opeten.
Dat zegt niet altijd wat, je kunt niet alles ruiken, zien en proeven, zeker als het om een bewerkt product gaat als koud gerookte zalm.quote:Op dinsdag 10 juni 2014 21:31 schreef PluisigNijntje het volgende:
- Ziet het er goed uit en ruikt het normaal, stukje proeven. Nog steeds niks geks? Opeten.
--> Niet kopen.quote:Op dinsdag 10 juni 2014 21:33 schreef Klaploper het volgende:
[..]
Maar dat werkt natuurlijk niet wanneer het volgepropt is met dingen die de smaak/geur/kleur beïnvloeden.
Het gaat erom dat het bewerkt is, dat kunnen dus ook dingen als bio gerookte zalm, bio worst, bio margarine etc zijn. Allemaal ook bewerkte productenquote:Op dinsdag 10 juni 2014 21:34 schreef PluisigNijntje het volgende:
[..]
--> Niet kopen.
Nee maar inderdaad, dat is lastiger. Als je graag zulke bewerkte dingen koopt dat je de versheid zelf niet eens meer kan inschatten, dan moet je maar op de THT datum afgaan.
Ik spaar liever een weekje langer voor een bio/whatever onbewerkt stukje gerookte zalm. En dan echt genieten. En het is met die dingen gewoon lastiger in te schatten, dus ik zeg ook bij twijfel niet doen.
Ja. Lastig. Dus gewoon meteen vers van genieten, dan is het sowieso het lekkerst.quote:Op dinsdag 10 juni 2014 21:36 schreef Molo het volgende:
[..]
Het gaat erom dat het bewerkt is, dat kunnen dus ook dingen als bio gerookte zalm, bio worst, bio margarine etc zijn. Allemaal ook bewerkte producten
Niet altijd mee eens (schimmelkaas, droge worst etc), maar vaak wel ja.quote:Op dinsdag 10 juni 2014 21:37 schreef PluisigNijntje het volgende:
[..]
Ja. Lastig. Dus gewoon meteen vers van genieten, dan is het sowieso het lekkerst.
Maar bij droge worst die je aan het uithangen bent valt het toch wel op als het bederft? Volgens mij komen daar gewoon schimmelplekjes in als je het fout doet.quote:Op dinsdag 10 juni 2014 21:39 schreef Molo het volgende:
[..]
Niet altijd mee eens (schimmelkaas, droge worst etc), maar vaak wel ja.
Dat kan, maar hoeft zeker niet.quote:Op dinsdag 10 juni 2014 21:40 schreef PluisigNijntje het volgende:
[..]
Maar bij droge worst die je aan het uithangen bent valt het toch wel op als het bederft? Volgens mij komen daar gewoon nare schimmelplekjes in als je het fout doet.
Ben ik het helemaal mee eens. Snap nu wel goed wat je bedoelt met bewerkte producten, en inderdaad bij worst en kaas is het niet altijd vers het lekkerst. Maar ik ben wel van mening dat je bij bewerkte producten nog wel aardig kan inschatten of het eetbaar is. En bij twijfel gewoon niet doen.quote:Op dinsdag 10 juni 2014 21:42 schreef Molo het volgende:
[..]
Dat kan, maar hoeft zeker niet.
Maar waar ik op doelde dat sommige dingen lekkerder worden naarmate de tijd vordert, en niet super vers. Droge worst vind ik bijv. lekkerder als die goed ingedroogd is dan nog te zacht/nat.
Ik ook. Trouwens verschijnen er zoutkristallen op sommige soorten worst/kaas e.d, waardoor sommige mensen denken dat er schimmel op zit.quote:Op dinsdag 10 juni 2014 21:42 schreef Molo het volgende:
[..]
Dat kan, maar hoeft zeker niet.
Maar waar ik op doelde dat sommige dingen lekkerder worden naarmate de tijd vordert, en niet super vers. Droge worst vind ik bijv. lekkerder als die goed ingedroogd is dan nog te zacht/nat.
Op een goeie salami komt wel echte witte schimmel, en die draagt juist bij aan de smaakquote:Op dinsdag 10 juni 2014 21:45 schreef Klaploper het volgende:
[..]
Ik ook. Trouwens verschijnen er zoutkristallen op sommige soorten worst/kaas e.d, waardoor sommige mensen denken dat er schimmel op zit.
Volgens mij zijn dat zout- én eiwitkristallen....quote:Op dinsdag 10 juni 2014 21:45 schreef Klaploper het volgende:
[..]
Ik ook. Trouwens verschijnen er zoutkristallen op sommige soorten worst/kaas e.d, waardoor sommige mensen denken dat er schimmel op zit.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |