abonnement Unibet Coolblue
  Trouwste user 2022 vrijdag 18 april 2014 @ 02:42:21 #1
7889 tong80
Spleenheup
pi_139002376
De Colombiaanse schrijver Gabriel García Márquez, bekend van zijn boeken 'Honderd jaar eenzaamheid' en 'Liefde in tijden van cholera', is overleden in Mexico. Dit heeft de Spaanse krant El País vanavond gemeld op zijn website. De winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur is 87 jaar geworden.

García Márquez werd begin deze maand in het ziekenhuis in Mexico opgenomen met een long- en urinebuisinfectie. Hij werd vorige week uit het ziekenhuis ontslagen, maar zijn gezondheid bleef broos. De Mexicaanse regering heeft zijn dood inmiddels bevestigd.

De bejaarde woonde al meer dan dertig jaar in Mexico en is de laatste jaren slechts zelden in het openbaar verschenen. García Márquez had de ziekte van Alzheimer.

García Márquez wordt door velen als de beste Spaanstalige schrijver sinds Miguel de Cervantes beschouwd. 'Honderd jaar eenzaamheid' is in meer dan 25 talen vertaald en ging meer dan vijftig miljoen keer over de toonbank. García Márquez won de Nobelprijs voor de Literatuur in 1982.

De schrijver was niet onomstreden. García Márquez was in zijn jonge jaren een bondgenoot van de Cubaanse dictator Fidel Castro en een held van de Latijns-Amerikaanse socialistische beweging. De auteur verliet zijn thuisland in 1981 nadat hij was beschuldigd van het financieel steunen van de guerrillabeweging M-19.

García Márquez bekritiseerde de Verenigde Staten voor hun gewelddadige interventies in Vietnam, Chili en vele andere landen. Hem werd jaren de toegang tot de VS geweigerd, maar de schrijver rekende de voormalige Amerikaanse president Bill Clinton wel tot zijn persoonlijke vrienden. García Márquez nam het voor de president op ten tijde van Clintons omstreden affaire met Monica Lewinsky.

García Márquez laat zijn vrouw Mercedes Barcha en de zonen Rodrigo en Gonzalo na.

:P
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
  vrijdag 18 april 2014 @ 02:44:25 #2
426357 timothy-x
is knap maar leliijk
pi_139002378
Heeft hij in de tijd dat hij Alzheimer had ook werken geschreven ?
pi_139002379
Ga eens naar bed! Aldus Tong zijn moeder...
Hier staat niets.
  Trouwste user 2022 vrijdag 18 april 2014 @ 02:47:16 #4
7889 tong80
Spleenheup
pi_139002384
quote:
1s.gif Op vrijdag 18 april 2014 02:44 schreef Prospos het volgende:
Ga eens naar bed! Aldus Tong zijn moeder...
Moest pissen en keek even op het net.

Ik gaat weer legge.

Truste.

:P
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
  vrijdag 18 april 2014 @ 06:47:47 #5
380998 DarkAccountant
Dark numbers, full daylight
pi_139002702
Jorge Luis Borges was eigenlijk nog veel beter natuurlijk, maar die heeft nooit de Nobelprijs gekregen denk ik.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Jorge_Luis_Borges
pi_139006130
Prachtige schrijver. Dat zijn boeken na al die tijd nog steeds goed verkopen, zegt alles over zijn populariteit.
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
  Trouwste user 2022 vrijdag 18 april 2014 @ 12:13:05 #7
7889 tong80
Spleenheup
pi_139007916
'Gabriel García Márquez vergeleek zichzelf graag met de logge, eeuwenoude dictator die hij in 'De herfst van de patriarch' gestalte had gegeven: het was eenzaam aan de top', schrijft de Volkskrant vanochtend. Ook Trouw wijdt de voorpagina aan de 'meester van de hyperbool'. García Márquez overleed gisteren op 87-jarige leeftijd. Hoe wordt er op zijn dood gereageerd? Een greep uit de wereldpers. .

Op de websites van de Colombiaanse kranten zijn uitgebreide dossiers over de schrijver te vinden, vol anekdotes, foto's en eerbetuigingen. Tussen 1950 en 1952 schrijft García Márquez voor de lokale krant El Heraldo in Barranquilla. Daar vindt hij zijn roeping als schrijver. 'De hele wereld zal hem herinneren als een genie in de literatuur', schrijft de krant.

In 1954 keert García Máquez terug naar Bogotá, waar hij gaat werken voor de krant El Espectador, een van de grote landelijke kranten van Colombia. Op de website van de krant staat een tijdlijn waarin het leven van de gevierde schrijver van jaar tot jaar wordt weergegeven. 'Gabriel Garcia Marquez markeert een keerpunt in de geschiedenis van de literatuur. Hij creeërde werk met een universeel karakter. Hij bedacht een stijl vol beelden die resulteerde in poëtische verhalen.'

El País, de grote Spaanse krant, staat ook uitgebreid stil bij de dood van 'Gabo'. 'Hij was een van de hoofdrolspelers in de wereldwijde bekendheid van de Latijns-Amerikaanse roman.'

Als Marquez in 1961 in New York gaat wonen, wordt hij correspondent voor het Latijns-Amerikaanse persbureau Prensa Latina. Op de site wordt Marquez, die ook veel over film schreef, geroemd om zijn inzet voor de filmfestivals. 'Hij was altijd een vertrouwde aanwezigheid op filmfestivals in Havana, een soort beschermengel die jaar na jaar kwam om hulde te brengen aan een geliefde en moeilijke roeping.'

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd en tweette naar aanleiding van Marquez' dood: 'Duizend jaar van eenzaamheid en verdriet bij de dood van de grootste Colombiaan allertijden! Mijn medeleven en condoleances voor de familie.' .

'Magisch-realisme'
In de Engelstalige media ook veel aandacht voor het overlijden van de Nobelprijswinnaar. 'Er zijn maar weinig schrijvers die romans hebben geschreven die niet alleen in eigen land als meesterwerk worden bestempeld, maar over de hele wereld zo worden gezien. En er zijn nog minder schrijvers die kunnen zeggen dat hun boeken het verloop van de literatuur in hun taal hebben veranderd', schrijft de Britse The Guardian.

'Een meester in het literaire genre van magisch-realisme, waarin het wonderlijke en non-fictie elkaar raken. In zijn boeken en verhalen duren stormen eeuwen en komen er bloemen uit de lucht', is de beschrijving van The New York Times over de 'goochelaar in de literaire magie'. De krant citeert uit het juryrapport van het Nobelcomité dat Marquez in 1982 de Nobelprijs voor de literatuur toekende. 'Ieder nieuw werk wordt door recensenten en lezers beschouwd als een gebeurtenis van wereldformaat.'

:P
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
pi_139101496
De grote overleden Colombiaan is nog niet dood:

'Kans dat laatste roman van García Márquez nog verschijnt'
Het laatste boek van ​​Gabriel García Márquez wordt misschien nog gepubliceerd.

Dat meldt AD op basis van berichtgeving van uitgeverij Random House op de Colombiaanse radiozender RCN.

De laatste roman van García Márquez heet En agosto nos vemos (We ontmoeten elkaar in augustus) en het is aan de familie of het werk nog gepubliceerd wordt.

Het boek zou over een vrouw gaan die elk jaar op 16 augustus naar een Caribisch eiland reist waar haar moeder begraven is. Tijdens deze reizen ontwikkelt zich een affaire, ondanks het gelukkige huwelijk van de vrouw. Sinds de affaire hoopt ze dat elk jaar op 16 augustus iets gaat gebeuren.
The only limit is your own imagination
Ik ben niet gelovig aangelegd en maak daarin geen onderscheid tussen dominees, imams, scharenslieps, autohandelaren, politici en massamedia

Waarom er geen vliegtuig in het WTC vloog
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')