abonnement Unibet Coolblue
  zondag 22 juni 2014 @ 17:00:16 #251
267335 Vortix
No Charms Allowed
pi_141411903
Wel afkomstig van RAND dus ik zou het niet per definitie wetenschap noemen. Zal vast wel goed onderbouwd zijn hoor, daar niet van.
Als je niets zinvols te zeggen hebt kan je maar beter je bek houden | Last.fm | WOOHOO DRESS BLUES WITH A SWORD! | PSN: Private_Jarhead
  zondag 22 juni 2014 @ 17:44:09 #252
429453 Protein
Domme vragen bestaan wel.
pi_141413321
Ik beoordeel het even aan de hand van de schrijver en aangezien het in de lesstof zit van binnen Nederland o.a. de UvA (inlichtingenstudies). Dat lijkt me toch wel redelijke kwaliteit qua bronnen checken e.d.
Zelf hoorde ik het overigens op een conferentie en heb ik het vervolgens gelezen.
  Eindredactie Frontpage / Forummod zondag 22 juni 2014 @ 22:22:14 #253
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_141428758
GENOEG UITRUSTING VOOR MALI?

Heeft Defensie wel genoeg camelbaks? En waarom krijgen we wollen sokken mee als het buiten 50 graden is? Terwijl de eerste shift Nederlandse Minusma-militairen ontplooit in het operatiegebied, bereidt de volgende zich voor.

Van militairen uit die tweede lichting ontvangt niet alleen de VBM klachten over de levering van persoonlijke uitrusting en kleding.

Er zijn naast die over de camelbaks en de sokken ook vragen over de beschikbaarheid van de 'under body armour combat-shirts' of ubac-shirts. Verder vragen militairen zich af waarom sommige collega's wel coolmax-ondergoed krijgen en zij zelf niet.

De VBM heeft begin juni meteen vragen gesteld aan Defensie en een paar dagen later komen de antwoorden. Het gaat om informele antwoorden. Daarom hebben de bonden een brief naar Defensie gestuurd waarin ze formeel om opheldering vragen over met name de camelbaks, maar ook over een tekort aan ballistische zonnebrillen.

Het is al langer duidelijk dat Defensie te weinig budget heeft om alle toebedeelde taken naar behoren te kunnen uitvoeren. De bonden vinden dat de werkgever Defensie hiermee niet voldoet aan de zorgplicht en het garanderen van het gewenste veiligheidsniveau voor uitgezonden militairen. De VBM heeft er in december 2013 al op aangedrongen om de risico's van de missie in Mali niet te onderschatten.

Per categorie hieronder de antwoorden zoals ze tot nu toe zijn gegeven. De VBM is benieuwd hoe de minister de gebrekkige staat van de voorraden in het overleg zo weet te presenteren dat ze er mee weg komt.

Drinksystemen (Camelbak coyote tan 3,1 ltr Cbrx)
Defensie geeft toe dat er in het verleden tekorten zijn geweest. Sinds vorig jaar en sinds Mali zijn er vele honderden/duizenden verstrekt. Vanwege het grote aantal kleedacties voor Mali zijn ze nu (eind mei/begin juni 2014) tijdelijk niet beschikbaar maar voor de tweede lichting vertrekt, zal KPU ze alsnog leveren. Zo stelt Defensie en die toezegging noteert de VBM bij deze.

Under body armour combat-shirts
Deze shirts zijn beschikbaar voor mensen die een aanvullend pakket toegewezen krijgen. Ze zijn bedoeld om onder een kogelwerend vest te dragen. Militairen die binnen de poort blijven, krijgen het shirt niet.

Heb je dit shirt niet en moet je toch een kogelwerend vest dragen? Kaart dit dan aan bij de commandant. Dan kan Defensie het shirt alsnog aan de militair toewijzen.

Ondergoed
Al het geleverde ondergoed is vochtregulerend. Het is mogelijk dat er verschillende uitvoeringen in omloop zijn. Er is voldoende in voorraad.

Sokken
Meindl verstrekt de sokken voor de desertlaarzen. Defensie gaat in de toekomst hogere eisen stellen aan de brandwerendheid van kleding. De sokken van kunststofgarens voldoen hier niet Daarom is Meindl overgestapt op wolgebaseerde sokken.

Beide typen sokken voldoen in combinatie met de Meindl laarzen aan alle eisen op het gebied van warmtehuishouding en vochttransport.

Per (schoen)maat maakt Defensie daarom de oude voorraad (dunnere sokken van mengvezel) op. Voor een aantal maten zijn de oude sokken niet meer leverbaar.

Bron: http://www.vbm.info/overl(...)sting-voor-mali.html
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  Eindredactie Frontpage / Forummod dinsdag 8 juli 2014 @ 11:03:50 #254
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_142038655
Timmermans dringt aan op vredesoverleg Mali

GAO -
Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken vindt dat de regering van Mali en opstandelingen zich meer moeten inzetten voor het vredesproces. De VN-vredesmissie Minusma kan alleen slagen als alle partijen om tafel gaan zitten en onderhandelen over vrede. Nu staan ze „te veel met de ruggen naar elkaar toe.” De bewindsman brengt maandag een bezoek aan Mali.

Hij ziet zowel aan de kant van de regering als de rebellen „te weinig inzet” om het vredesproces op gang te brengen. Timmermans wil ze „een duwtje in deze richting geven”. In buurland Algerije staat een volgende ronde van overleg gepland die de partijen dichter bij elkaar moet brengen. „Ik zal de regering de boodschap geven dat ze deze kans moet grijpen”, zei hij telefonisch vanuit Mali. Ook dringt hij aan op hervorming van leger, politie en justitie.

Timmermans sprak ook met de onlangs aangetreden Malinese minister van Buitenlandse Zaken, Abdoulaye Diop. Die heeft volgens hem „meer het gevoel van urgentie en meer realisme over de uitdagingen” waar het land voor staat dan diens voorganger. Ook had Timmermans een ontmoeting met Bert Koenders die Minusma leidt. Die sprak zijn „enorme waardering” uit voor de Nederlandse inzet.

In de noordoostelijke stad Gao bezocht hij de circa 350 Nederlandse blauwhelmen. Die zijn daar vooral om inlichtingen te verzamelen en te analyseren voor de VN. „De sfeer is heel goed”, aldus de bewindsman. Door een zandstorm en regen is het flink afgekoeld. „Ik heb veel militairen gesproken en ze zien het nut van de missie allemaal in.”

Later op de dag heeft Timmermans nog een gesprek met president Ibrahim Boubacar Keita en de premier.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)overleg_Mali___.html
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  Eindredactie Frontpage / Forummod vrijdag 1 augustus 2014 @ 17:44:41 #255
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_142963062
Nieuwe commandant inlichtingeneenheid Mali

Nieuwsbericht | 01-08-2014 | 16:06

Het commando over het internationaal inlichtingenorgaan van VN-missie in Mali is gisteren door kolonel Peter Loukes overgenomen van ranggenoot Tony Keijsers. Loukes geeft de komende 6 maanden leiding aan het in Bamako gestationeerde hoofdkwartier.


Kolonel Tony Keijsers draagt het commando over het internationaal inlichtingenorgaan van VN-missie in Mali over aan ranggenoot Peter Loukes.

Het is voor het eerst in de geschiedenis dat de VN een zogenoemde All Sources Information and Fusion Unit (ASIFU) inzet tijdens een missie. Keijsers: “Ondanks de complexe leefomgeving en het uitdagende klimaat hebben we de militaire staf kunnen informeren over de dreiging richting de lokale bevolking. Het is onze taak om hierin te adviseren, zodat we onze gemeenschappelijke missie kunnen volbrengen: stabiliteit en veiligheid in het land herstellen.”
Informatie Apache’s en commando’s

Inlichtingen zijn cruciaal voor iedere operatie. ASIFU stuurt de inlichtingenoperaties aan en coördineert de informatiestromen. Daarnaast analyseert de eenheid de verzamelde informatie en inlichtingen en voegt dit samen bruikbare inlichtingenproducten voor commandanten.

De inlichtingen komen onder meer van de Intelligence Surveillance and Reconnaissance Company van ASIFU in Gao. Deze eenheid zet onder meer een human terrain team in dat zich onder de lokale bevolking begeeft. De inlichtingencompagnie ontvangt ook informatie van het Nederlandse Apache-detachement en de commando’s die verkenningen uitvoeren.
Compleet beeld

Voor een goede werking van Minusma zijn niet alleen inlichtingen nodig over de opstandige en gewapende groeperingen. Om een compleet beeld te scheppen, wint ASIFU ook inlichtingen in over de politieke, militaire, economische, sociale en infrastructurele situatie.

Het ASIFU-hoofdkwartier telt 70 mensen uit Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Nederland, Noorwegen en Zweden samenwerken.
Medaille-uitreiking

Na afloop van de commando-overdracht vond een medaille-uitreiking plaats aan Nederlandse militairen binnen Minusma.

Bron: http://www.defensie.nl/ac(...)chtingeneenheid-mali
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  Eindredactie Frontpage / Forummod vrijdag 8 augustus 2014 @ 06:34:29 #256
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_143189661
Rump nieuwe commandant in Mali
Nieuwsbericht | 07-08-2014 | 16:02

Luitenant-kolonel Chris Rump is sinds eergisteren Senior National Representative (SNR) in Mali. Hij nam het commando over het Nederlandse contigent in Mali over van ranggenote Nicole de Wolf. Zij was zowel SNR als commandant Joint Support Detachement (JSD) in Mali.

De Wolf zei bij haar vertrek dat er de afgelopen 4 maanden door iedereen keihard is gewerkt om van de missie een succes te maken. Ze bedankte niet alleen de militairen, maar ook het Malinese volk en de overheid.

De Wolf is er trots op dat ze aan de wieg stond van de eerste Nederlandse missie in Mali en met de operationele eenheden in korte tijd de eerste intell-opdrachten voor de VN-missie kon uitvoeren. "Die operationele inzet was niet mogelijk geweest zonder de inzet van het JSD in zowel Bamako als Gao én de inspanningen van iedereen bij de opbouw van het kamp", zei ze.

Toekomst
Morgen arriveren de eerste militairen die het werk van het tweede detachement voortzetten. Rump: "Wij gaan verder, optimaliseren onze werkprocessen en bouwen met de genie het kamp af om de operaties te kunnen uitvoeren."

VN-medaille
Commandant Sector-Oost Minusma, generaal-majoor Sambe Mamadou, speldde de VN-medailles op bij de detachementscommandanten en –sergeanten-majoor. Na afloop van de ceremonie ontvingen de overige militairen het ereteken.

Bron: http://www.defensie.nl/ac(...)e-commandant-in-mali
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_143800065
Zijn er al foto's van die VN 'Mali' medailles?
  Eindredactie Frontpage / Forummod zaterdag 6 september 2014 @ 07:16:32 #258
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_144231090
Transporthelikopters volgende week naar Mali

DEN HAAG -
Drie Nederlandse transporthelikopters gaan volgende week naar Mali. De Chinooks worden er ingezet voor de VN-vredesmissie in het West-Afrikaanse land.

Een Antonov 124-vrachtvliegtuig zal dinsdag vanaf vliegbasis Gilze Rijen de eerste twee Chinooks overbrengen naar Bamako, de hoofdstad van Mali. Donderdag volgt de derde helikopter, zei een woordvoerder van de luchtmacht vrijdag. Militaire assemblageteams zullen de Chinooks uitladen en weer opbouwen, waarna ze naar het Nederlandse kamp in Gao in het noordoosten van het land vliegen.

In Gao verblijven de meeste van de ongeveer 450 Nederlandse militairen die in Mali zijn. De Chinook-eenheid, die uit 70 mensen bestaat, is op 1 oktober volledig operationeel. De helikopters kunnen worden ingezet voor medische evacuaties en het vervoer van eenheden, wapens, materieel, proviand en andere voorraden. Het kabinet besloot in maart om toch transporthelikopters naar Mali te sturen. Eerder was daar in de Tweede Kamer al op aangedrongen.

De Nederlandse blauwhelmen, onder wie speciale eenheden van commando's en mariniers, vergaren en analyseren in Mali informatie voor de VN-missie. Dat doen ze in elk geval tot eind volgend jaar.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)i_s_naar_Mali__.html
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  Eindredactie Frontpage / Forummod woensdag 10 september 2014 @ 08:28:23 #259
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_144380043
Eerste transporthelikopter naar Mali
Nieuwsbericht | 09-09-2014 | 20:30

Vanaf Vliegbasis Gilze-Rijen is vandaag een Antonov 124 transportvliegtuig vertrokken met aan boord een Chinook, bestemd voor de missie in Mali. Het grote transportvliegtuig brengt de helikopter van het Defensie Helikopter Commando naar Bamako, de hoofdstad van Mali. Donderdag vertrekken nog 2 Chinooks per Antonov.


De eerste Chinook-transporthelikopter verdwijnt in het ruim van de Antonov.

Een militair team dat sinds vorige week al in Bamako is, laadt in Mali de Chinooks uit en maakt ze weer klaar voor inzet. Vervolgens gaan de helikopters vanaf Bamako naar Kamp Castor in Gao. Daar worden ze gestationeerd.

Minusma
De 3 Chinook-helikopters vallen tijdens de inzet rechtstreeks onder de militaire commandant van UN Multidimensional Integrated Stabilisation Mission (Minusma). De eenheid gaat niet alleen eenheden transporteren, maar mogelijk ook gewonden. Ook kan de VN de transporthelikopters inzetten om wapens, materieel, proviand en andere voorraden te vervoeren.

De Nederlandse bijdrage aan Minusma richt zich vooral op het verzamelen, interpreteren, verwerken en beschikbaar stellen van inlichtingen voor het militaire deel van de VN-missie. De hoofdmacht van het Chinook-detachement vertrekt in de loop van deze maand en is op 1 oktober volledig operationeel.

Bron: http://www.defensie.nl/ac(...)elikopters-naar-mali
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  Eindredactie Frontpage / Forummod vrijdag 26 september 2014 @ 21:37:32 #260
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_144938401
Chinook-heli's nu op Nederlands kamp in Mali
DEN HAAG -

Drie Nederlandse Chinook-transporthelikopters zijn vrijdag aangekomen op het Nederlandse militaire kamp in het Malinese Gao. De helikopters worden ingezet ter ondersteuning van de Nederlandse bijdrage aan de VN-missie Minusma. Ze zijn vanaf volgende week woensdag inzetbaar.

De helikopters waren 2 weken geleden - gedemonteerd - met een transportvliegtuig naar de Malinese hoofdstad Bamako gevlogen. Daar werden ze in elkaar gezet en na een aantal testen vrijdagochtend naar Gao gevlogen.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)_kamp_in_Mali__.html
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  Eindredactie Frontpage / Forummod zaterdag 4 oktober 2014 @ 06:43:44 #261
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_145178946
Nederlandse militairen helpen na aanslag Mali

BAMAKO -
Nederlandse militairen hebben vrijdag geholpen na een aanslag in het oosten van Mali.

Blauwhelmen uit Niger waren in een hinderlaag van lokale strijders terechtgekomen. Daarbij waren negen Nigerezen om het leven gekomen. De Nederlanders beveiligden de omgeving en brachten de slachtoffers weg. Dat meldde het ministerie van Defensie vrijdagavond.

De aanval gebeurde op ongeveer 180 kilometer van het Nederlandse kamp in de Malinese plaats Gao. Een Chinook-helikopter bracht de Nederlanders naar de plek van de aanslag, bewaakt door twee Apaches. Het is volgens Defensie de eerste keer dat de Chinook in Mali in actie komt.

Nederland heeft ongeveer 400 militairen, vier Apache-gevechtshelikopters, drie Chinook-transporthelikopters en enkele onbemande vliegtuigjes in het West-Afrikaanse land. De blauwhelmen, onder wie commando's en mariniers, gaan zeker tot eind volgend jaar inlichtingen verzamelen en analyseren. De meesten werken vanuit de noordoostelijke stad Gao, de rest in de veel zuidelijker gelegen hoofdstad Bamako.

De Nederlanders maken deel uit van de VN-vredesmissie Minusma. Die kwam er vorig jaar na een Frans offensief tegen extremistische strijders die de macht hadden gegrepen in het noorden van het land. De missie wordt voorlopig nog geleid door oud-minister Bert Koenders.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)en_na_aanslag__.html
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  Eindredactie Frontpage / Forummod dinsdag 14 oktober 2014 @ 08:06:53 #262
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_145520961
Nederlandse bomverkenners naar Mali
DEN HAAG -

Nederlandse militairen die gespecialiseerd zijn in het opsporen van mijnen en bermbommen, zijn toegevoegd aan de missie in Mali. Ze gaan voortaan samen op pad met de speciale eenheden die verkenningen uitvoeren in vooral het noorden van het West-Afrikaanse land, waar de veiligheidssituatie in de afgelopen maanden is verslechterd.

Vanwege de aard en hoeveelheid aanslagen met geïmproviseerde bommen in het noorden is besloten de Nederlandse missie te versterken met de bomverkenners. Dat heeft het kabinet maandag geschreven in een brief aan de Tweede Kamer.

De meeste van de 450 Nederlandse militairen werken vanuit Gao in het noordoosten van Mali. In Gao en omgeving is de situatie relatief stabiel. Maar de Nederlanders zijn in een breder gebied actief voor de VN-missie Minusma. Vooral in en rond Kidal, dat 300 kilometer van Gao ligt, is het geweld toegenomen en zijn er regelmatig aanslagen met mijnen waarbij burgers en VN-militairen om het leven komen of gewond raken.

Rond het Nederlandse militaire kamp in Gao is het relatief rustig. De oplevering van containers, om militairen te beschermen tegen mogelijke raketaanvallen, loopt echter vertraging op. Nu werken en slapen veel Nederlanders nog in tenten. Het was de bedoeling dat alle containers er in augustus zouden staan. Maar door de zware klimatologische omstandigheden, de bovengemiddelde slijtage aan de bouwmachines en de vertraagde levering van containers gaat dat niet lukken. Nu is de bouw naar verwachting eind april volgend jaar klaar.

De samenwerking met de Verenigde Naties hapert ook. Zo waren er problemen met de afvoer van het afval van het Nederlandse kamp, met de invoer van voedsel, de watervoorziening en het vervoer van materieel. Voor de meeste problemen zijn oplossingen gevonden. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie heeft de „knelpunten in onze samenwerking met de VN” vorige week nog „in alle openheid” besproken bij de VN in New York. „De VN-ambities zijn terecht hoog. Het bijbehorende organisatievermogen staat echter onder grote druk.”

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)ers_naar_Mali__.html

:')
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  Eindredactie Frontpage / Forummod woensdag 15 oktober 2014 @ 16:07:39 #263
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_145570744
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  Eindredactie Frontpage / Forummod dinsdag 21 oktober 2014 @ 11:55:37 #264
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_145770119
Kamerleden bij militairen in Mali

dinsdag 21 okt 2014, 01:50 (Update: 21-10-14, 06:11)

Een aantal Kamerleden van de vaste commissie voor Defensie heeft de afgelopen vier dagen de Nederlandse militairen, marechaussees en politiemensen in Mali bezocht. Ze werden bijgepraat over de voortgang van de VN-missie Minusma, waar Nederland sinds dit voorjaar aan meedoet.

Commissievoorzitter Han ten Broeke (VVD) en de leden Ronald Vuijk (VVD), Sultan Günal-Gezer (PvdA), Jasper van Dijk (SP), Raymond de Roon (PVV) en Wassila Hachchi (D66) bezochten het Nederlandse kamp Castor in Gao en het Minusma-hoofdkwartier in Bamako.
Opvolger Koenders

Ook werd er gesproken met de Malinese premier Mara en de Amerikaan David Gressly. Hij volgt voorlopig Bert Koenders op als leider van de VN-missie. Koenders werd vorige week benoemd tot de nieuwe Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken.

Volgens Ten Broeke heeft de commissie een goed beeld gekregen van de inspanningen van de Nederlanders. "Er is al heel veel werk verzet en we hoorden dat daar internationale waardering voor is."

De Nederlandse missie in Mali duurt in ieder geval tot eind 2015. Er worden vooral verkenningen uitgevoerd en inlichtingen verzameld.

Bron: http://nos.nl/artikel/712(...)itairen-in-mali.html
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  Eindredactie Frontpage / Forummod dinsdag 28 oktober 2014 @ 13:05:57 #265
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_146030998
Hennis ziet vooruitgang in Mali

Nieuwsbericht | 27-10-2014 | 13:22

“Er zijn hier geen meters, maar kilometers gemaakt”. Dat concludeerde minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert in het Malinese Gao, waar ze eind mei voor het laatst was. De minister bezocht gisteren en vandaag de Nederlandse militairen op Kamp Castor, die met het uitvoeren van verkenningen en het verzamelen van inlichtingen bijdragen aan het herstel van de veiligheid en stabiliteit in het West-Afrikaanse land. Hennis ging ook mee op patrouille in Gao.

De minister, die werd vergezeld voor Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp, liet zich verder informeren over de gang van zaken rond de logistiek en het verzamelen van inlichtingen. Hennis: "Voor wie gewend is aan het opereren in de militaire NAVO-operaties is een civielgeleide VN-missie soms flink tot 10 tellen. De werkwijzen en procedures zijn anders. Maar de basis van de missie staat als een huis en wordt nu verder uitgbouwd. De vooruitgang die door de Nederlandse bijdrage wordt geboekt, is aanzienlijk!"

Nederlandse bijdrage

Commando's van de Special Operations Land Task Group voeren verkenningen uit en verzamelen informatie. Daarnaast beschikken de Nederlandse militairen over onbemande vliegtuigjes zoals de ScanEagle om beelden vanuit de lucht te maken. Apaches verzamelen niet alleen inlichtingen, maar escorteren ook eenheden en voeren verkenningen uit. En met de komst van de Chinook is de medische evacuatie gegarandeerd en ook de actieradius vergroot. De minister en CDS spraken de mannen en vrouwen aan het eind van hun bezoek vol lof toe. De Nederlandse bijdrage, die kwalitatief hoog is, wordt zeer gewaardeerd door de VN. “We brengen licht waar het donker was”, zei Middendorp tevreden.

Bron: http://www.defensie.nl/ac(...)-vooruitgang-in-mali
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  Eindredactie Frontpage / Forummod donderdag 22 januari 2015 @ 05:48:40 #266
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_148933758
VN: Nederlandse luchtaanval Mali was zelfverdediging

Nederlandse militairen hebben in het noorden van Mali vanuit de lucht Toeareg-rebellen beschoten. De luchtaanval was een antwoord op beschietingen met zware wapens op blauwhelmen, zegt de VN-missie in Mali in een officiële verklaring.

Het Nederlandse ministerie van Defensie, dat eerst niet wilde reageren op het incident, bevestigde later op de avond dat twee Apache-gevechtshelikopters in actie zijn gekomen.

De beschieting werd uitgevoerd toen de Toearegs oprukten naar de stad Tabankort, 200 kilometer ten noorden van Gao, waar een regeringsgezinde militie is gelegerd.

De VN zegt dat eerst waarschuwingsschoten werden uitgevoerd op een voertuig van waaruit geschoten werd. Toen de beschietingen doorgingen, maakten de Apaches het voertuig onschadelijk.
VN-mandaat

De actie was volgens de VN in lijn met het mandaat van de VN-troepen, die geweld mogen gebruiken als burgers, militairen of materieel bedreigd worden. De Nederlandse militaire missie is primair bedoeld om inlichtingen te verschaffen, maar mag in noodgevallen geweld gebruiken. De missie beschikt onder andere over vier Nederlandse Apache-gevechtshelikopters.

Een woordvoerder van de rebellen zei tegen het persbureau Reuters dat vijf strijders bij de luchtaanval zijn omgekomen.

Bron: http://nos.nl/artikel/201(...)zelfverdediging.html

Malinezen betogen tegen Nederlandse luchtaanvallen

In de Malinese stad Kidal hebben zeker tweehonderd mensen betoogd tegen de luchtaanval van gisteren door Nederlandse VN-militairen op rebellen in het noorden van het land. De betogers, vooral vrouwen en kinderen, bezetten de luchthaven van Kidal.

Toearegs

De aanval met twee Apachehelikopters was gericht tegen Toeareg-rebellen die eerder VN-militairen hadden beschoten. Volgens de Toearegs zijn vijf van hun strijders omgekomen bij de VN-operatie.

Volgens een woordvoerder van Minusma, de VN-missie in Mali, gedroegen de betogers zich gewelddadig. Ze zouden met stenen hebben gegooid en tenten en generatoren in brand hebben gestoken.

Vertrek

De demonstranten riepen om het vertrek van Minusma, en vervingen de VN-vlaggen door vlaggen van Azawad, de staat die de Toearegs in 2012 in het noorden van Mali wilden stichten.

De VN-militairen schoten in de lucht om de betogers te verdrijven.

De Nederlandse blauwhelmen hebben tot taak om inlichtingen in te winnen over de Toearegs en al-Qaidarebellen die delen van Mali willen veroveren.

Bron: http://nos.nl/artikel/201(...)-luchtaanvallen.html
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  Eindredactie Frontpage / Forummod maandag 2 februari 2015 @ 23:47:37 #267
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_149315428
Chroomverf bij helikopter Mali

Tijdens onderhoudswerkzaamheden aan een Apachehelikopter in Mali is giftige chroomverf vrijgekomen. Minister Hennis van Defensie laat aan de Kamer weten dat de chromaathoudende verfstoffen tijdens het schuren van de rotorbladen zijn vrijgekomen.

Hennis zegt dat het personeel geen risico heeft gelopen, omdat ze beschermende kleding en mondkapjes droegen. Wel bleven de stofdeeltjes in de hangar zonder afzuigsysteem hangen waardoor ander personeel daarna mogelijk in aanraking is geweest met de kankerverwekkende deeltjes. De arbodienst noemt de risico's beperkt, schrijft Hennis aan de Tweede Kamer.

Afgesleten

De onderhoudswerkzaamheden worden normaal door een gespecialiseerd team uitgevoerd. Maar in Mali moest het verfsysteem ter plekke worden bijgewerkt, doordat delen van de rotorbladen tot op het metaal waren afgesleten, zegt Hennis.

De werkzaamheden in Mali worden voortaan op een andere locatie uitgevoerd. De bewuste hangar is schoongemaakt.

Bron: http://nos.nl/artikel/2016911-chroomverf-bij-helikopter-mali.html
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  Eindredactie Frontpage / Forummod vrijdag 27 februari 2015 @ 23:38:41 #268
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_150131674
Militairen brengen Malinezen vakkennis bij

Zelf leren voetbalgoals te lassen, een school opknappen en leer bewerken. Het zijn initiatieven die het Civiel Militaire Interactie (CMI)-commando en het ministerie van Buitenlandse Zaken afgelopen week ontplooiden om de Malinese bevolking in Gao te helpen. Dit alles in het kader van de VN-missie MINUSMA.

De militairen van 11 Herstel Luchtmobiel verzorgden in het voetbalgekke Mali een masterclass goaltjes lassen voor jongeren uit de regio Gao. Dat gebeurde samen met de Youth Presidents of the GAO Region op Kamp Castor. Een ervaring én een certificaat rijker, kunnen de jongeren zich nu succesvoller melden op de taaie arbeidsmarkt.

Leerbewerking
Om gedetineerden kans te bieden op werk ná hun straf, startte het CMI-commando samen met de lokale justitie een ambachtelijke training leerbewerking in Gao. “Het leren van een vak zorgt voor zelfrespect en perspectief”, aldus ritmeester Jos IJkhout. “Daarmee neemt de kans op herhaling aanzienlijk af.”

Zelf gerestaureerde school
Een ander initiatief vond plaats rond een school in Gao. Een raketinslag zorgde hier vorig jaar voor veel schade. Het CMI-commando leverde de materialen, maar de gemeenschap restaureerde de school zelf, onder toeziend oog van een lokale aannemer. Onlangs konden Chef de Village Ayouba Mahamdou Maiga en contingentscommandant kolonel Stephan Kooijman het opgeknapte gebouw officieel heropenen.

Rijst verbouwen
Een aankomend project is de vervanging van 4 verrotte sluizen in een zijtak van de Niger bij Gao. De afscheidingen regelden hier normaal gesproken het waterpeil voor de bevloeiing van 20 km2 landbouwgrond. Met het hout dat binnenkort uit Bamako aankomt, brengen lokale krachten nieuwe waterkeringen aan. Hierdoor verbouwt de bevolking straks weer ‘floating rice’ en heeft water voor bevloeiing van hoger gelegen grond.

CMI-commando
Het CMI-commando van de landmacht werkt in missiegebieden samen met plaatselijke commandanten, lokale politieke leiders en niet-gouvernementele organisaties. Door te praten met lokale leiders en organisaties verzamelen zij informatie die na analyse commandanten ondersteunt bij het nemen van beslissingen.

Bron: http://www.defensie.nl/ac(...)inezen-vakkennis-bij
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  Eindredactie Frontpage / Forummod donderdag 5 maart 2015 @ 17:25:08 #269
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_150320565
Herinneringsmedaille voor Minusma-militairen

"De handen uit de mouwen, gericht op oplossingen en kansen en nooit te beroerd om extra meters te maken. U heeft verder gebouwd op het fundament dat uw voorgangers hebben gelegd. Met telkens weer de uitdaging om in de hitte en het stof van Mali, met soms beperkte middelen, het beste ervan te maken."


CDS overhandigt herinneringsmedaille
Generaal Middendorp overhandigt de Herinneringsmedaille.

Niets dan lof had Comandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp vandaag voor de ruim 400 militairen die in de IJsselhallen in Zwolle de Herinneringsmedaille Vredesoperaties ontvingen. 's Lands hoogste militair bracht in herinnering dat de omstandigheden loodzwaar waren en ook de samenwerking met de VN kende z’n uitdagingen. "Als je gewend bent aan bijvoorbeeld de NAVO-wijze van werken, dan moet je in deze missie toch wel even schakelen en je verwachtingen bijstellen.

Veel verliep anders dan gepland. De lange en dunne ondersteunende lijnen en grote afstanden, maakten het werk niet gemakkelijk. Van Bamako naar Gao is het ongeveer 1.200 kilometer. Dat is van Zwolle naar Marseille. Dat heeft het nodige gevraagd van uw aanpassings- en incasseringsvermogen."

Hoogwaardige capaciteiten
De door Nederlandse eenheden verzamelde inlichtingen stelt de VN in staat operaties te plannen en uit te voeren. Volgens Middendorp voor de VN een geheel nieuwe tak van sport, want nooit eerder werkte de VN met een inlichtingenketen, onbemande vliegtuigen, special forces en gevechtshelikopters. "Stuk voor stuk hoogwaardige capaciteiten die een verschil kunnen maken. De Nederlandse bijdrage is een cruciaal onderdeel dat de hele VN-operatie sneller en beter laat rollen."


medaillon voor kind
De kinderen kregen het speciale medaillon.

Jaloers
Hij noemde ook de Chinooks, die de Nederlandse eenheden van Minusma in staat stellen om de reikwijdte van de Nederlandse bijdrage aan de VN-operatie aanzienlijk te vergroten en een medische paraplu vormen voor eventuele gewonden. De verrichtingen van de genie liet hij ook niet onvermeld. Kamp Castor is volgens hem een kamp waar vrijwel alle andere VN-eenheden jaloers op zijn.

Tenslotte benoemde Middendorp het werk van het Joint Support Detachement. "Het werk van zowel de helikopters als de genie is onmogelijk zonder de ondersteuning van dit detachement. De stille werkers achter de schermen. We kunnen immers niet zonder onze communicatie- en informatiesystemen, de bevoorrading, het transport van personeel, de zorg voor materieel en goederen, het herstel en onderhoud en de voorzieningen en de beveiliging van de basis. U was hiervoor verantwoordelijk en verrichte uw werk met zorg en kunde."

Generaal Middendorp bedankte het thuisfront van de militairen, omdat er veel van hen is gevraagd. Hij noemde het zeer terecht dat het thuisfrontcomité aan de partners van onze militairen, de anjer uitreiken en de kinderen het kindermedaillon kregen. "Aangetreden militairen, de verwachtingen waren hooggespannen. U heeft het meer dan waargemaakt! Mijn dank is groot!"

Bron: http://www.defensie.nl/ac(...)or-minusmamilitairen
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  Eindredactie Frontpage / Forummod dinsdag 17 maart 2015 @ 19:47:38 #270
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_150745330
Nederlandse Apache-helikopter neergestort in Mali
VANDAAG, 19:22BUITENLAND

In Mali is een Nederlandse Apache neergestort, melden de persbureaus Reuters en AFP. De helikopter zou zijn neergestort in de noordelijke provincie Gao. Het ministerie van Defensie in Den Haag kan het bericht nog niet bevestigen, maar heeft voor 20.00 uur een persconferentie aangekondigd.

Volgens het Franse persbureau AFP zijn bij de crash twee mensen om het leven gekomen.

De Nederlandse blauwhelmen helpen de VN bij het herstel van de veiligheid en stabiliteit in Mali. De VN-missie is ook bedoeld om de lokale bevolking te beschermen tegen islamitische rebellen.

Inlichtingen

Bij de vredesmissie in Mali zijn militairen uit meer dan twintig landen betrokken. Nederland levert zo’n 450 man, vier Apache-helikopters en drie Chinook-transporthelikopters. Halverwege dit jaar besluit de regering of de missie wordt verlengd.

Bron: http://nos.nl/artikel/202(...)gestort-in-mali.html
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  Eindredactie Frontpage / Forummod dinsdag 17 maart 2015 @ 19:51:23 #271
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_150745566
'Twee doden bij neerstorten Nederlandse Apache helikopter in Mali'

Een Apache-gevechtshelikopter van het Nederlandse leger is dinsdag neergestort in het noorden van Mali. Daarbij zouden twee doden zijn gevallen.
Dat melden Reuters en AFP.

Het toestel zou zijn gecrasht bij Gao. Daar zijn Nederlandse blauwhelmen gelegerd.

De Commandant der Strijdkrachten, generaal Tom Middendorp, geeft om 20.00 uur een persverklaring over de Nederlandse Apache-gevechtshelikopter die in het noorden van Mali is neergestort. Het ministerie heeft nog niets bevestigd over het incident.

Ongeluk

Het ongeluk zou zich hebben voorgedaan tijdens de landing, op zo'n 20 kilometer van de stad. Volgens bronnen op het vliegveld van de Noord-Malinese stad zouden ''de twee inzittenden gewond zijn geraakt en vervolgens zijn overleden''.

''Een van onze toestellen is gecrasht'', bevestigden bronnen binnen de internationale vredesmacht Minusma tegen AFP. Het zou volgens de bron gaan om Nederlanders.

De bemanning van een Apache helikopter bestaat uit een piloot en iemand die de wapen- en verkenningssystemen bedient.

Missie

Nederland doet sinds april 2014 mee aan de VN-missie Minusma. Het gaat om zo’n 450 man, vier Apache-gevechtshelikopters en drie Chinook-transporthelikopters.

De Nederlandse militairen doen vanuit Gao mee aan de VN-vredesmissie Minusma, die de veiligheid en stabiliteit in Mali moet herstellen. De Nederlanders verzamelen informatie en analyseren deze voor de VN-missie.

De AH-64D Apache is een gevechtshelikopter van Amerikaanse makelij, die vooral wordt ingezet om grondtroepen te ondersteunen. Nederland beschikt over 29 Apache's.

Bron: http://www.nu.nl/buitenla(...)ikopter-in-mali.html
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  dinsdag 17 maart 2015 @ 19:54:18 #272
408238 Gabrunal_2013
this is my home
pi_150745701
Oei slecht nieuws, gecondoleerd alvast.. -:(
  dinsdag 17 maart 2015 @ 20:01:56 #273
74865 Pumatje
Wij stelen die kazen!
pi_150745977
Condoleance aan de familie,

enne 'ongeluk' uhu.. met een AZP-23 zeker.
[DEF] SC#8 Pumatje, niet geboren maar door de baas verstrekt
  Eindredactie Frontpage / Forummod dinsdag 17 maart 2015 @ 20:08:06 #274
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_150746233
Bij een ongeluk met een Nederlandse Apache-helikopter in Mali zijn de twee inzittenden omgekomen. De twee zijn Nederlandse militairen, zegt Defensie. De helikopter stortte neer in de noordelijke provincie Gao.

http://nos.nl/artikel/202(...)gestort-in-mali.html
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  Eindredactie Frontpage / Forummod dinsdag 17 maart 2015 @ 20:18:53 #275
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_150746778
De helikopter stortte vanmiddag neer in de noordelijke provincie Gao bij een oefening. Defensie gaat uit van een ongeluk, maar de zaak wordt nog onderzocht, zei Middendorp.

De slachtoffers zijn militairen van 26 en 30. Eén van hen was op slag dood, de ander bezweek in een Frans veldhospitaal aan zijn verwondingen. De families van de twee zijn ingelicht, zei de Commandant der Strijdkrachten.


http://nos.nl/artikel/202(...)gestort-in-mali.html

[ Bericht 13% gewijzigd door Cobra4 op 17-03-2015 20:25:56 ]
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')