abonnement Unibet Coolblue
pi_148175989
quote:
0s.gif Op woensdag 31 december 2014 09:47 schreef minilot het volgende:

[..]

Heel veel. Helemaal geen zout in zoete baksels doen maakt echt een vieze hap! Brr. :)
Ik heb het er halverwege nog bij in gegooid, dat hielp misschien een beetje maar toch waren ze eergisteren echt lekkerder.

Dus ik vraag me af zout meer doet en al tijdens het rijsproces aanwezig moet zijn oid.
I hope you can see this because I'm doing it as hard as I can.
  Moderator woensdag 31 december 2014 @ 11:13:17 #277
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_148178099
quote:
0s.gif Op woensdag 31 december 2014 09:39 schreef minilot het volgende:
Daar gaat -ie dan! Eerste oliebollen evah! (Even aan het wachten tot alles op kamertemperatuur is nu..)

[ afbeelding ]

Naar idee van onze Myraela qua boerenjongens gebruiken ( :9 !), verder een vrije interpretatie met bruiswater, karnemelk, vanille en citroenschil. Beslag gaat zes uur lang borrelen voor het bakken. Ben benieuwd!
Wel ongewaxte citroen hè. Niet omdat ik het beter weet, maar wel omdat die wax echt geen onschuldige bijenwas is :P
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_148178160
quote:
0s.gif Op woensdag 31 december 2014 11:13 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Wel ongewaxte citroen hè. Niet omdat ik het beter weet, maar wel omdat die wax echt geen onschuldige bijenwas is :P
Ik schrob gewone supermarktcitroenen altijd eerst even onder heet water met een schuursponsje en dan vind ik het wel prima. Ik stop wel meer dingen in mijn mond die niet per se verstandig zijn ;)
Let me see you stripped down to the bone
pi_148178498
quote:
0s.gif Op woensdag 31 december 2014 11:14 schreef minilot het volgende:

[..]

Ik schrob gewone supermarktcitroenen altijd eerst even onder heet water met een schuursponsje en dan vind ik het wel prima. Ik stop wel meer dingen in mijn mond die niet per se verstandig zijn ;)
:o
Ik dacht dat jij zo'n foodie was die alleen handgeplukte citroenen gebruikt van die ene Toscaanse boer met een bio boom. :+
pi_148178814
Haha, welnee. Ik ben (voor mezelf dan) heel erg voor dingen helemaal zelf maken, maar ik doe niet hysterisch over ingrediënten. Geen zin in en geen geld voor. Ik maak belachelijk lekkere dingen met de goedkoopste bloem van de Lidl, de goedkoopste citroenen bij de Turk en als het recept ernaar vraagt gooi ik zonder blikken of blozen ve-tsin en corn syrup door mijn gerechten. Het moet vooral lekker zijn. :)
Let me see you stripped down to the bone
pi_148178861
Ik eet heel weinig vlees & vis en wél elke dag minstens een halve kilo groenten, dus daarmee compenseer ik eventuele rommel. ;)
Let me see you stripped down to the bone
  Moderator woensdag 31 december 2014 @ 11:45:27 #282
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_148179374
quote:
0s.gif Op woensdag 31 december 2014 11:14 schreef minilot het volgende:

[..]

Ik schrob gewone supermarktcitroenen altijd eerst even onder heet water met een schuursponsje en dan vind ik het wel prima. Ik stop wel meer dingen in mijn mond die niet per se verstandig zijn ;)
Daarmee haal je het niet weg, het is echt vieze bende, kijk de Keuringsdienst van Waarde eens terug over citroenen.
En als je groenten vol landbouwgif neemt compenseer je niks hoor :P
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_148179650
quote:
0s.gif Op woensdag 31 december 2014 11:45 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Daarmee haal je het niet weg, het is echt vieze bende, kijk de Keuringsdienst van Waarde eens terug over citroenen.
En als je groenten vol landbouwgif neemt compenseer je niks hoor :P
Klopt als een bus, maar boeit me niet zo. Geeuw, offtopic.

Ontopic daarentegen, het beslag is klaar!



Vaarwel oliebollenbeslag, tot vanavond! Borrel maar lekker. O+
Let me see you stripped down to the bone
  Moderator woensdag 31 december 2014 @ 11:56:01 #284
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_148179840
Mijn nieuwe koffiemolen (voor poedersuiker) is optijd binnengekomen, was nog even spannend. Vorige apparaat wat ik daar voor had is stukgegaan van de week ;(
Beslag maak ik trouwens pas vanavond, hoeft niet zo lang te rijzen. Heb er wel nu al zin in :D
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_148180095
quote:
0s.gif Op woensdag 31 december 2014 11:56 schreef djkoelkast het volgende:
Beslag maak ik trouwens pas vanavond, hoeft niet zo lang te rijzen. Heb er wel nu al zin in :D
Heb vanavond geen tijd om beslag te maken, zelfs bakken wordt krap. Wordt met twee pannen tegelijk, denk ik :')

En als ik de algemene bereidingswijze en receptuur van oliebollen zo eens bekijk kan het voor het gistbeslag bepaald geen kwaad om zes uur lang op ongeveer 19/20 graden te staan in plaats van één uur op een warmere plek. We zullen zien vanavond. :)
Let me see you stripped down to the bone
  Moderator woensdag 31 december 2014 @ 12:14:40 #286
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_148180414
quote:
0s.gif Op woensdag 31 december 2014 12:04 schreef minilot het volgende:

[..]

Heb vanavond geen tijd om beslag te maken, zelfs bakken wordt krap. Wordt met twee pannen tegelijk, denk ik :')

En als ik de algemene bereidingswijze en receptuur van oliebollen zo eens bekijk kan het voor het gistbeslag bepaald geen kwaad om zes uur lang op ongeveer 19/20 graden te staan in plaats van één uur op een warmere plek. We zullen zien vanavond. :)
Komt de smaak ten goede als je langer laat rijzen op lagere temperatuur, maar ik doe het eigenwijs op de door mij geteste manier :P Nadeel van maar 1x per jaar bakken, ik zou eigenlijk eens in februari ofzo volop moeten gaan experimenteren, maarja dat komt er steeds niet van.
19/20 graden is het hier alleen in de zomer :P Nu is het gewoon een graad of 15 in huis, dus duurt het rijzen nog langer :P
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  woensdag 31 december 2014 @ 12:23:12 #287
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_148180725
quote:
0s.gif Op woensdag 31 december 2014 09:39 schreef minilot het volgende:
Daar gaat -ie dan! Eerste oliebollen evah! (Even aan het wachten tot alles op kamertemperatuur is nu..)

[ afbeelding ]

Naar idee van onze Myraela qua boerenjongens gebruiken ( :9 !), verder een vrije interpretatie met bruiswater, karnemelk, vanille en citroenschil. Beslag gaat zes uur lang borrelen voor het bakken. Ben benieuwd!
Ik wist helemaal niet dat dat boerenjongens heette :o Hier hebben de rozijnen de hele nacht in añejo rum gestaan :9 Vanille gaat er ook in, en herfstbok. Ik had geen idee wat voor bier ik er in moest gooien, want ik ben niet zo'n drinker, en zeker geen bierkenner. Maar koken met drank doe ik echt heel graag :Y

Lijkt me lekker trouwens, met karnemelk. Goed idee!
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
  woensdag 31 december 2014 @ 12:25:19 #288
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_148180808
Doen jullie er ei in? Is dat belangrijk en waarom? Maakt het deeg wat zachter/ smeuiger misschien?
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
pi_148183206
Nou ja, ik weet het dan alleen voor brooddeeg, maar oliebollendeeg verschilt daar volgens mij weinig van.. Ei brengt extra vocht in het deeg wegens een hoog watergehalte. Een ei levert tevens vet, wat voor een rijkere smaak, langere houdbaarheid en smeuïger mondgevoel zorgt. En de eiwitten van ei stollen maar blijven zacht en flexibel bij verhitting, waarbij eiwitten in gluten vooral stevig worden. Een ei geeft dus een zachter kruim. Het rijzen, de glutenopbouw, gaat met ei in het deeg wel wat moeizamer.
Let me see you stripped down to the bone
pi_148183327
O, en nog vergeten: in eieren zitten ook verschillende emulgerende stoffen, die ervoor zorgen dat de verschillende ingredienten in het deeg/beslag zich beter laten mengen tot een homogene massa.
Let me see you stripped down to the bone
pi_148183371
Zo, ik heb ze ook net gebakken :) Met behulp van Koopmans, maar goed, je moet ergens beginnen 8-)

"Ik dit niet meer, Ik dit nooit meer
Ik niet meer kan, Niet meer ik
Dit niet meer, Ik niet meer" - Strani
pi_148183638
Ik heb net een beslagje gemaakt... voor het eerst...

500 gram bloem
500 ml volle melk
1 zakje gist (7 gram)
1 ei
Beetje zout
Scheut bier
Vanille aroma
Citroenrasp
Kaneel
Twee eetlepels water
pi_148183711
quote:
0s.gif Op woensdag 31 december 2014 13:32 schreef essnhills het volgende:
Zo, ik heb ze ook net gebakken :) Met behulp van Koopmans, maar goed, je moet ergens beginnen 8-)

[ afbeelding ]
Applausje!
Wat zit er nou eigenlijk precies in zo'n pak? Ben wel nieuwsgierig.
Let me see you stripped down to the bone
pi_148183772
quote:
0s.gif Op woensdag 31 december 2014 13:40 schreef minilot het volgende:

[..]

Applausje!
Wat zit er nou eigenlijk precies in zo'n pak? Ben wel nieuwsgierig.
In principe moet je alleen 500 ml water toevoegen, en krenten als je die er doorheen wilt.

Ik heb wel een deel van het water vervangen door bier.
"Ik dit niet meer, Ik dit nooit meer
Ik niet meer kan, Niet meer ik
Dit niet meer, Ik niet meer" - Strani
pi_148183791
Maar dan zit er dus waarschijnlijk bloem, zout, suiker en een rijsmiddel in ofzo?
Let me see you stripped down to the bone
pi_148183808
quote:
0s.gif Op woensdag 31 december 2014 13:41 schreef minilot het volgende:
Maar dan zit er dus waarschijnlijk bloem, zout, suiker en een rijsmiddel in ofzo?
Ik zal zo even voor je kijken
"Ik dit niet meer, Ik dit nooit meer
Ik niet meer kan, Niet meer ik
Dit niet meer, Ik niet meer" - Strani
pi_148183811
Jeej! :)
Let me see you stripped down to the bone
pi_148184068
quote:
0s.gif Op woensdag 31 december 2014 13:42 schreef minilot het volgende:
Jeej! :)
tarwebloem, suiker, weipoeder, zetmeel (o.a. tarwe), zout, 1,3% gedroogde.bakkersgist
"Ik dit niet meer, Ik dit nooit meer
Ik niet meer kan, Niet meer ik
Dit niet meer, Ik niet meer" - Strani
  Moderator woensdag 31 december 2014 @ 13:47:52 #299
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_148184074
Oliebollen met rijsmiddel vind ik niet lekker, die smaken echt compleet anders dan met gist.
Die heten "gemak in een pak". Als je dan toch uit een pak bakt neem dan met gist.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_148184142
quote:
0s.gif Op woensdag 31 december 2014 13:47 schreef djkoelkast het volgende:
Oliebollen met rijsmiddel vind ik niet lekker, die smaken echt compleet anders dan met gist.
Die heten "gemak in een pak". Als je dan toch uit een pak bakt neem dan met gist.
Gist is ook een rijsmiddel. :)
Let me see you stripped down to the bone
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')