Het topic voor stoere verhalen over het zelf bakken van oliebollen!Heden vandaag een proefbaksel gedaan. Volgens het testpanel (pa&ma 2cv) moet er iets meer zout door het beslag en moeten de bollen iets langer gebakken worden. Maar beide 'mankementen' zijn slechts marginaal. De volgende keer (morgen of maandag) ga ik dat dus aanpassen.
Tijdens het maken van het beslag werd het wel ERG dik en kroop het bij de mixerhaken omhoog. Vervolgens heb ik iets meer water toegevoegd en ging het beter. Maar nu leek het beslag weer te dun. Leek, want later bleek dit geen probleem te zijn.
Ook het rijzen op een pan heet water (rooster er tussen) ging uitstekend !
Het recept:Ingrediënten
1/2 zakje gist
250gr tarwebloem
212,5-237,5 ml water
5 gram zout
12,5 gram rietsuiker
2,5 gram kaneel
1 druppeltje citroensap
zonnebloemolie
Bereidingswijze- Los het gist op in 212,5ml water en meng het kort.
- Doe de bloem erbij en meng het beslag met de mixer op de laagste stand.
- Roer het zout, de suiker, kaneel, en citroensap door het deeg, voeg evt. 25ml water toe
- Dek het deeg af met een natte theedoek en laat het 30-60 minuten rijzen in de oven boven een pan heet water (zorg voor een flinke beslagkom, want het wordt behoorlijk veel).
- Dan een pak slaag geven (doorroeren met een houten lepel)
- Dek weer het deeg af met een natte theedoek en laat het weer 30-60 minuten rijzen in de oven boven een pan heet water
- Zet de frituurpan op 180°C.
- Schep het beslag met een lepel of bolletjesschep in de frituurpan en bak de oliebollen in 6 minuten goudbruin.
Dit is het orgineel maar dat heb ik op advies van DJkoelkast aangepast, waarvoor dank !
[ Bericht 39% gewijzigd door Rene op 29-12-2012 23:05:57 ]
| ❤ | Triquester... | ツ Met een accént aigu