Uiteraard wordt er geen woord gerept over al die E-nummers, aspartaam en andere toxische rommel wat in regulier voedsel zit.quote:Onderzoeksanalyse: biologisch eten niet gezonder
Hoewel biologische producten steeds populairder worden, levert de consumptie ervan geen aantoonbare gezondheidsvoordelen op, blijkt uit de grootste onderzoeksanalyse die ooit op dit gebied is gehouden.
Voor de analyse zijn de meest relevante onderzoeken van de afgelopen 45 jaar op een rij gezet.
Biologische producten worden ook in Nederland nog steeds populairder. Vorig jaar bedroeg de omzet 881 miljoen euro, een stijging van ruim 17 procent ten opzichte van 2010. Veel consumenten kopen deze voedingswaren omdat ze denken dat die producten gezonder zijn, schrijven wetenschappers van de Amerikaanse Stanford University in het vakblad Annals of Internal Medicine.
Voedingswaarde
Maar de voedingswaarde van biologisch eten blijkt nauwelijks te verschillen van die van industrieel geproduceerd voedsel. Er zitten niet meer vitaminen en mineralen in en biologische melk bevat geen hogere concentratie eiwitten of vet. De enige uitzondering is fosfor (nodig voor het skelet en de stofwisseling), maar een gebrek aan dat mineraal komt nauwelijks voor.
Ook bewijs dat biologisch voedsel veiliger is, bestaat niet, stellen de onderzoekers. De kans om op biologische producten bestrijdingsmiddelen aan te treffen is weliswaar 30 procent lager dan bij niet-biologisch voedsel, maar de hoeveelheid pesticiden op reguliere producten blijft onder de vastgestelde gezondheidslimiet. Vlees blijkt veelvuldig besmet met bacteriën, of het nu van biologische origine is of niet. In biologisch varkensvlees komt de E.coli-bacterie zelfs een stuk vaker voor.
Bacteriën
In één opzicht springt biologisch vlees er wel goed uit: het risico op resistente bacteriën is hierbij ruim 30 procent lager. Wat dat betekent voor mensen is nog onduidelijk, zegt Frans Kok, hoogleraar voeding en gezondheid aan de Wageningen Universiteit. Die bacteriën overleven weliswaar niet als het vlees goed wordt doorbakken, maar een andere besmettingsroute is mogelijk. Het is van belang om dat uit te zoeken, zegt hij.
Kok onderstreept dat onderzoek naar de gezondheidseffecten van biologische voeding lastig is, bijvoorbeeld omdat consumenten vaak ook op andere terreinen gezonder leven. Studies waarvoor een grote groep lange tijd wordt gevolgd, ontbreken. Veruit de meeste studies onderzochten de samenstelling van biologisch voedsel, maar ook de resultaten daarvan kunnen worden beïnvloed, bijvoorbeeld door variabele testmethoden. Het maakt onder andere veel uit in welk seizoen biologische melk wordt onderzocht: vooral in de zomer varieert het voedsel van koeien sterk.
Duurzaamheid
Kok wijst erop dat consumenten behalve de gezondheidseffecten veel ander redenen kunnen hebben om biologisch voedsel te kopen, zoals duurzaamheid en dierenwelzijn. Ook een betere smaak wordt vaak aangevoerd, maar onderzoek waarbij mensen blind moesten proeven staaft dat niet.
http://www.volkskrant.nl/(...)tail/3310569/2012/09
/04/Onderzoeksanalyse-biologisch-eten-niet-gezonder.dhtml
Nogal wiedes. Daar gaat het niet over.quote:Op dinsdag 4 september 2012 08:56 schreef Lambiekje het volgende:
Uiteraard wordt er geen woord gerept over al die E-nummers, aspartaam en andere toxische rommel wat in regulier voedsel zit.
maar het zit toch wel degelijk op regulier vlees ... ja ook aspartaam.quote:Op dinsdag 4 september 2012 08:59 schreef HyperViper het volgende:
[..]
Nogal wiedes. Daar gaat het niet over.
En de "vastgestelde gezondheidslimiet" is ook aan discussie onderhevig.quote:Op dinsdag 4 september 2012 08:56 schreef Lambiekje het volgende:
[..]
Uiteraard wordt er geen woord gerept over al die E-nummers, aspartaam en andere toxische rommel wat in regulier voedsel zit.
Ach, als je het hard genoeg bakt verbrand alles. Tevens ben ik groot voorstander van aspartaam en vergif in voedsel. Zo worden de kansarmen snel opgeruimd. Mensen met gezond verstand beschermen zichzelf wel. Je moet het niet allemaal zo duister zien, eigenlijk is dit een positieve ontwikkeling.quote:Op dinsdag 4 september 2012 09:05 schreef Lambiekje het volgende:
[..]
maar het zit toch wel degelijk op regulier vlees ... ja ook aspartaam.
Aspartaam is het meest onderzochte voedingsmiddel en het is nog nooit bewezen dat het schadelijk is. Daarbij is voorzichtigheid wel geboden.quote:Op dinsdag 4 september 2012 09:05 schreef Lambiekje het volgende:
[..]
maar het zit toch wel degelijk op regulier vlees ... ja ook aspartaam.
Nou, dan blijf jij toch lekker vlees eten waar de kans op e-coli een stuk groter is?quote:Op dinsdag 4 september 2012 08:56 schreef Lambiekje het volgende:
[..]
Uiteraard wordt er geen woord gerept over al die E-nummers, aspartaam en andere toxische rommel wat in regulier voedsel zit.
Dit vooral, ja. Een beetje een flauwekul onderzoek; hij geeft zelf ook al aan dat het lastig beoordelen is, omdat mensen op andere terreinen ongezonder leven.quote:Op dinsdag 4 september 2012 09:08 schreef lezzer het volgende:
[..]
En de "vastgestelde gezondheidslimiet" is ook aan discussie onderhevig.
Je darminhoud bestaat voor het grootste deel uit e-coli.quote:Op dinsdag 4 september 2012 09:49 schreef Snapcount2 het volgende:
[..]
Nou, dan blijf jij toch lekker vlees eten waar de kans op e-coli een stuk groter is?
Klopt, maar het zit niet voor niets in je darmen, in andere plekken van je lichaam kan het hele vervelende effecten hebben. Bovendien is het een indicator, als het vlees al e-coli bevat, dan is de kans groot dat het ook andere ziekteverwekkers bevat.quote:Op dinsdag 4 september 2012 09:58 schreef De_Guidance het volgende:
[..]
Je darminhoud bestaat voor het grootste deel uit e-coli.
Niks mis met gewone e-coli dus.
Dat is waar.quote:Op dinsdag 4 september 2012 09:59 schreef Snapcount2 het volgende:
[..]
Klopt, maar het zit niet voor niets in je darmen, in andere plekken van je lichaam kan het hele vervelende effecten hebben. Bovendien is het een indicator, als het vlees al e-coli bevat, dan is de kans groot dat het ook andere ziekteverwekkers bevat.
Is hier niet een objectievere methode voor? Deze meeste mensen kunnen bij blind proeven niet eens kip, kalf en varken uit elkaar houden.quote:Ook een betere smaak wordt vaak aangevoerd, maar onderzoek waarbij mensen blind moesten proeven staaft dat niet.
Aangezien het biologische voedsel niet gezonder is, zit het dus in gelijke mate ook op de biohapquote:Op dinsdag 4 september 2012 09:05 schreef Lambiekje het volgende:
[..]
maar het zit toch wel degelijk op regulier vlees ... ja ook aspartaam.
Het blijft een feit dat mensen slecht zijn voor het milieu.quote:Op dinsdag 4 september 2012 09:44 schreef Stephen_Dedalus het volgende:
Was er gisteren niet een item op het nieuws dat biologische voedsel ook slecht voor het milieu is.
Biologisch zou de standaard moeten zijn.quote:Op dinsdag 4 september 2012 10:08 schreef DonJames het volgende:
[..]
Aangezien het biologische voedsel niet gezonder is, zit het dus in gelijke mate ook op de biohapLambiekje, wat moet je dán eten?
Zeg je nu dat biologische slagers eigenlijk perverselingen zijn?quote:Op dinsdag 4 september 2012 10:08 schreef DonJames het volgende:
[..]
Aangezien het biologische voedsel niet gezonder is, zit het dus in gelijke mate ook op de biohapLambiekje, wat moet je dán eten?
en als er e-coli op je rookworsten zit moet je een slager zoeken die de worst niet gebruikt als anaaldildo![]()
Eerste waar ik ook aan dachtquote:Op dinsdag 4 september 2012 08:56 schreef Lambiekje het volgende:
[..]
Uiteraard wordt er geen woord gerept over al die E-nummers, aspartaam en andere toxische rommel wat in regulier voedsel zit.
Sorry, ik kom eigenlijk nooit in TRU/BNW. Ik heb daarentegen wel in een slachthuis gewerkt, maar de men in black die met een poedersuikerbus de aspartaam over het vlees strooien heb ik nooit gezien.quote:Op dinsdag 4 september 2012 10:11 schreef BertV het volgende:
...
Aspartaam zit zeker niet op biovlees, lees je in.
wel mononatriumglutamaat (:quote:Op dinsdag 4 september 2012 10:15 schreef DonJames het volgende:
[..]
Sorry, ik kom eigenlijk nooit in TRU/BNW. Ik heb daarentegen wel in een slachthuis gewerkt, maar de men in black die met een poedersuikerbus de aspartaam over het vlees strooien heb ik nooit gezien.
quote:Op dinsdag 4 september 2012 08:56 schreef Lambiekje het volgende:
Uiteraard wordt er geen woord gerept over al die E-nummers, aspartaam en andere toxische rommel wat in regulier voedsel zit.
Jawel, daar hoor je ze wel over. Hun conclusie: de wettelijke hoeveelheid is blijkbaar genoeg om gezondheidseffecten te voorkomen.quote:Op dinsdag 4 september 2012 10:37 schreef thenxero het volgende:
Het hele punt van biologische groenten is toch dat er geen bestrijdingsmiddelen opzitten? Maar daar hoor je ze niet over.
quote:De kans om op biologische producten bestrijdingsmiddelen aan te treffen is weliswaar 30 procent lager dan bij niet-biologisch voedsel, maar de hoeveelheid pesticiden op reguliere producten blijft onder de vastgestelde gezondheidslimiet.
Er zijn ook plenty biologische E-nummers, dat weet je?quote:Op dinsdag 4 september 2012 08:56 schreef Lambiekje het volgende:
[..]
Uiteraard wordt er geen woord gerept over al die E-nummers, aspartaam en andere toxische rommel wat in regulier voedsel zit.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |