abonnement Unibet Coolblue
pi_115292088
Al een jaar kamp ik met vage klachten. Doktersbezoeken wezen op niks uit.

Totdat iemand mij erop wees dat ik een vorm van hyperventilatie kon hebben. Dit deed ik af als onzin. Ik weet wat hyperventilatie is, maar m'n ademhaling was volkomen normaal. Niks op aan te merken.

Totdat ik eens op ging googlen:

quote:
Chronische hyperventilatie

Naast de acute vorm van hyperventilatie bestaat er ook een chronische vorm. Chronische hyperventilatie is minder spectaculair en daardoor ook minder eenvoudig te herkennen. Maar deze vorm van hyperventilatie komt op grotere schaal voor dan acute hyperventilatie. Chronische hyperventilatie wordt gekenmerkt door vage klachten, die echter constant aanwezig kunnen zijn. Dit is logisch omdat men bijna de hele dag onbewust aan het hyperventileren is. Het duurt meestal erg lang voordat ontdekt wordt dat men lijdt aan chronische hyperventilatie, want de klachten die erbij optreden kunnen ook vele andere oorzaken hebben. Wanneer dan eindelijk de diagnose hyperventilatie wordt gesteld, hebben mensen door onwetendheid vaak al angsten als ziektevrees opgebouwd.
De chronische hyperventilatie kan komen door stress, gejaagdheid, een druk om te presteren of oververmoeidheid. Je krijgt dan de volgende klachten langdurig:
. vermoeidheid, algemene zwakte
. prikkelbaarheid
. onrust
. concentratiestoornissen
. trillingen
. stijfheid van handen, droge mond
. hartkloppingen, verslaan van het hart
. pijn op de borst
. koude, klamme handen
. hoofdpijn
. duizeligheid
. wazig zien
. benauwdheid
. kriebel in de keel
. zuchten, luchthonger
. opgeblazen gevoel
. misselijkheid

Zojuist ben ik bij een logopedist geweest. Door middel van een test, hebben we m'n ademhaling gecontroleerd:

quote:
Ga zitten en adem rustig door uw neus. Na een gewone, rustige uitademing stopt u met ademen.Knijp daarbij uw neus dicht. Bij de eerste aandrang tot ademen, laat u de neus los en begint u weer te ademen (hou de mond dicht !). De tijd dat u comfortabel uw adem kon stoppen noemen we de Controle Pauze (CP).

CP Interpretatie
15 sec U ademt zwaar en diep. Dit kan serieuze gezondheidsproblemen veroorzaken. Ik raad u sterk aan te zorgen dat uw ademhaling weer rustig wordt.
Ongeveer
25 sec U ademt nog behoorlijk veel. Ongeveer twee keer zo veel als de norm. Dit kan vele ziektes en vage klachten veroorzaken. Het kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat u gestresst of vermoeid bent, of dat u snel ziek wordt omdat uw immuunsysteem matig functioneert.
Ongeveer
35 sec
U ademt nog iets te veel, maar veel last zult u hiervan niet hebben. Het gevaar bestaat echter dat in een stressperiode uw ademhaling wél veel zwaarder wordt.
Ongeveer
45 sec Uw ademhaling is uitstekend.
Hier haalde ik 22 seconden. Vervolgens werd er in rusttoestand, zittend op een stoel, bijgehouden hoe vaak ik ademhaalde, nadat ik door m'n neus uitblaasde. 19 keer in 1 minuut, dat is vrij hoog. Gemiddeld is dat 8 keer. Hiermee is het definitief, ik heb chronische hyperventilatie, zonder dat je iets aan m'n ademhaling zou merken. Daarmee weet ik nu waar ik m'n klachten aan kan wijten, terwijl ik nog vrij jong ben (25).

Ik las verder ook dat 6,4% van de bevolking last van chronische hyperventilatie heeft. Dat is vrij veel, dus ik vraag mij af of iemand zich herkent in deze klachten en of een vorm ervan heeft :?.

[ Bericht 0% gewijzigd door KeimpeHart op 08-08-2012 16:22:24 ]
pi_115292583
Moet je je aantal seconden nou berekenen vanaf het moment dat je je neus dichthaalt tot hhet moment dat je niet meer zonder lucht kon en dus je neus weer openhaalde of tot je nadat je je neus open haalde weer comfortabel kon ademen met je mond nog gesloten?
pi_115292798
Wow... ik heb minstens de helft van dat lijstje symptomen...

Wat die ademhalingstest betreft: heb je niet vrijwel gelijk al de aandrang om weer te ademen!?? Ik kan redelijk 'prettig' 30 seconden mijn adem inhouden, maar ik heb 'al die tijd' toch wel een lichte behoefte om adem te halen...
Beetje moeilijk om dat objectief te meten (je gaat te bewust ademhalen en het proberen iets uit te stellen), maar ik kom op 13-15 keer adem halen per minuut. Nooit gedacht dat dat veel was (8 keer voelt als extreem weinig).

Maar nu de hamvraag: wat kun je er aan doen!? En zijn de symptomen dan ook weg!? Ik slaap vooral erg slecht en heb last van prestatiedruk/stress.

[ Bericht 13% gewijzigd door Puntenjager op 08-08-2012 16:08:11 ]
I've got 99 problems, but a bitch ain't one.
  woensdag 8 augustus 2012 @ 16:06:31 #4
55647 XcUZ_Me
Vileine vrouw
pi_115292953
Ik heb veel van de klachten uit het lijstje en heb hier ook last van. Bij mij vindt het zn oorzaak door gewricht- en spierproblematiek in de ribben. Ik kom ook echt niet verder dan 15-20 seconden.
[b]Op dinsdag 4 maart 2008 13:44 schreef Zhenar het volgende:[/b]
Spelletjeshater! :( Prinses der Duisternis! :r Eter van kinderen en puppies!!!!! :'( !!!!!
pi_115293446
Chronische hyperventilatie ontstaat als er langere tijd veel zorgen zijn, of druk op je om te presteren. Dit ziet het ademhalingscentrum in je hersenen als een 'gevaar', en compenseert dit door te vaker te ademen om meer zuurstof in te nemen.
Dat 'gevaar' kan stress zijn, of gejaagdheid, een druk om te presteren of oververmoeidheid. Je lichaam stelt zich hierop in door meer adrenaline en dopamine door je lichaam te jagen. Je gaat onbewust meer ademhalen om dit te compenseren.

Wanneer dit een lange tijd gebeurt, raakt het regelcentrum in je hersenen eraan gewend om minder CO2 aan bloed te afgeven dan gebruikelijk en veel meer zuurstof, waardoor er een disbalans ontstaat. Het regelcentrum in je hersenen stuurt je erop aan dat je vaker blijft ademhalen. Hierdoor krijg je de klachten die horen tot chronische hyperventilatie.
Bij dat test is dat belang dat je comfortabel je mond en neus (met vingers sluiten) inhoudt en je tijd bijhoudt. Je moet dan normaal fit zijn, en geen overgewicht kennen.
Je regelcentrum stuurt aan op een 'gewone' drang aan om weer te ademhalen. Aan de hand van de tijdsschaal kun je meten hoezeer je kans hebt op een vorm van chronische hyperventilatie (vaker ademhalen, dit gaat onbewust).

Wanneer dit het geval is, leg je je hand op je borst, en laat je door een buitenstaander je ademhaling in gaten houden. 8 keer ademhalen in 1 minuut wordt als een gemiddelde beschouwd. Bij mij bleek dat 19 keer per minuut te zijn.

1,2 miljoen mensen kampen met vage klachten en hoofdpijn/duizeligheid door chronische hyperventilatie, zonder dat ze erg in hebben.

pi_115293813
Bij die test kom ik tot 13sec :P Maar ik adem ook altijd door men mond ipv neus
pi_115294375
Ja, ik ''heb'' dat ook.
Hoe meer aandacht je er aan schenkt.
Zelf bewust ademhalen (Rotzooi)

Hoe meer aandacht je er aan schenkt, hoe meer last je er van hebt.
Digo
  woensdag 8 augustus 2012 @ 17:29:33 #8
332757 Dizorn
Herrieschopper.
pi_115297074
Normale ademhaling is (10-12)-20 per minuut, 8 is juist laag. Verder is het een rare test.

Wat je vertelt over mensen met chronische stress is het volgens mij écht niet alleen de "hyperventilatie" wat problemen geeft, wat dacht je van verhoging van de Cortisol spiegels e.d. Weet niet precies hoe dat allemaal werkt maar het op hyperventilatie afschuiven vindt ik zeer apart.En ik vind de plaatjes ook zeer vreemd, wat is dit voor schaal? Heel slecht uitgelegd, doet me niet denken alsof dit een betrouwbaar onderzoek zou zijn :)
WFPB!
pi_115297144
Ik heb het ook, haalde met moeite 18 seconde :')

ik heb de app yoga breath die je geleidelijk langzamer laat ademen, dat werkt vrij goed maar alleen op dat moment helaas.

Hoeveel klachten ik er van heb weet ik niet want ik heb ook chronische ziekte van lyme.

Wat gaf de logopedist jou als oplossing?
pi_115298975
Wat Dizorn zegt. De normale ademhalingsfrequentie is 14-20 (haal je uit elk standaard fysiologieboek), 18 is normaal. 8 is juist weinig.

Die test...ik weet niet hoor. 45 seconden (lang!) niet ademhalen zonder aandrang te krijgen? Dan heeft 90% van de bevolking een verkeerd ademhalingspatroon.

Sowieso bestaat dat klachtenlijstje uit veel aspecifieke symptomen. Na een avondje stappen heb ik zo 10 symptomen :')
I feel kinda Locrian today
  woensdag 8 augustus 2012 @ 18:24:38 #11
332757 Dizorn
Herrieschopper.
pi_115299817
Het zijn ook allemaal symptomen die KUNNEN wijzen op chronische hyperventilatie, maar net zo goed op slecht slapen, aanstellerigheid, of zoals tegenwoordig iedereen op internet kan vinden: kanker, hersentumor, ernstige nierinsufficiëntie, pneumothorax, noem maar op.

Beetje de logica van symptomen naar diagnose gaan in de war gooien dit :+
WFPB!
pi_115300652
De diagnose krijg je ook niet door deze aspecifieke symptomatologie, maar door een bloedgasje. Het leven is soms zo simpel :)

Maar in plaats hiervan nietszeggende thuistesten, typisch weer 'geneeskunde' anno 2012.
I feel kinda Locrian today
  woensdag 8 augustus 2012 @ 18:44:10 #13
332757 Dizorn
Herrieschopper.
pi_115300936
Heerlijk hè, moderne geneeskunde voor de mensen thuis.

Zit momenteel ook weer op de huisartsenpost en krijg je altijd dit soort verhalen. "Ja, ik lees net op internet dat ik een klaplong heb, kan ik even langskomen?" hmhm. :Y
WFPB!
pi_115301040
Maar praat het maar eens uit hun hoofd, lastig hoor.

Ben je huisarts? of assistent?
I feel kinda Locrian today
  woensdag 8 augustus 2012 @ 18:56:06 #15
332757 Dizorn
Herrieschopper.
pi_115301363
Geneeskunde student (4e jaars) met een leuk bijbaantje ;)

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
WFPB!
pi_115344602
Normaal heb ik een gewone ademhaling, alleen met stress bijvoorbeeld en dat soort dingen kan ik wel eens hyperventilatie krijgen, dus niet chronisch in de zin van consequent maar wel regelmatig.
Ik herken het, en ook als ik het niet herken schrik er niet meer van, ik kan ook niet zeggen dat ik er nu nog echt last van heb maar het is wel af en toe een goede verklaring voor bepaalde zaken.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')