Ik vraag me af, is er uberhaupt concensus dat het een paradox betreft, en is het één van de open problemen in de wetenschap of hoort het veeleer tot de categorie tijdreizen via wormgaten en wat als ik m'n grootvader doodt?quote:Starting with Hart, a great deal of effort has gone into developing scientific theories about, and possible models of, extraterrestrial life, and the Fermi paradox has become a theoretical reference point in much of this work. The problem has spawned numerous scholarly works addressing it directly, while questions that relate to it have been addressed in fields as diverse as astronomy, biology, ecology, and philosophy. The emerging field of astrobiology has brought an interdisciplinary approach to the Fermi paradox and the question of extraterrestrial life.
http://en.wikipedia.org/wiki/Fermi_paradoxquote:The second cornerstone of the Fermi paradox is a rejoinder to the argument by scale: given intelligent life's ability to overcome scarcity, and its tendency to colonize new habitats, it seems likely that at least some civilizations would be technologically advanced, seek out new resources in space and then colonize first their own star system and subsequently the surrounding star systems.
Ik moest meteen aan Star Trek denkenquote:Op vrijdag 27 juli 2012 16:36 schreef meth1745 het volgende:
Waarom zou men ooit interstellaire expedities ondernemen? Hoe zou dit praktisch tewerk gaan? Een ruimteschip bouwen, groot en stevig genoeg om millenia lang de kosmische straling en andere gevaren van de interstellaire ruimte te doorstaan, genoeg reservevoorraden voor alle herstellingen die in die tijd nodig zouden blijken, met een bemanning groot genoeg om in alles te voorzien, dokters, chirurgen, kinderopvang, bejaardenhulp, technici, scholen, uitgaansgelegenheid, voldoende entertainment en afwisseling opdat mensen er de rest van hun leven willen doorbrengen. En de aantallen en genetische verscheidenheid opdat de volgende generaties genoeg talent voortbrengen om alle noodzakelijke functies over te nemen.
Ik denk dat het een realistisch scenario is, een logisch vervolg van de afgelegde weg van onze soort hier op aarde.quote:Hoe realistisch is dit beeld van hoog ontwikkelde beschavingen?
• Nieuwschierigheid, expansiedrang, het onbekende willen ontdekken. En andere eigenschappen die ons er toen hebben bewegen om de oceanen over te steken en nieuwe continenten te bevolken.quote:Waarom zou men ooit interstellaire expedities ondernemen?
Je moet het zien als een proces dat in logisch opvolgende stappen zal plaatsvinden. Verwachten dat we morgen gaan denken aan een interstellaire expeditie is niet realistisch.quote:Wie gaat dit uitvoeren? Zie je de wereldbevolking generaties lang zwoegen voor een project waar zij, noch hun kinderen, kleinkinderen en achterachterachter...kleinkinderen ooit resultaat van zullen zien?
Zou ik me wel iets bij kunnen voorstellen, net zoals wij nu ook stammen uit het regenwoud zo veel mogelijk alleen proberen te laten. En terecht eigenlijk, want wat een paniek zou er uitbreken als hier opeens enorme schepen zouden landen.quote:Op zondag 29 juli 2012 18:33 schreef __Saviour__ het volgende:
Misschien zijn we gewoon te primitief en worden we bewust genegeerd door stellair reizende beschavingen. Beetje het idee van die regel uit Star Trek, dat simpel leven met rust moet worden gelaten.
Daarom, Stargatequote:Op zondag 29 juli 2012 18:42 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:
[..]
Zou ik me wel iets bij kunnen voorstellen, net zoals wij nu ook stammen uit het regenwoud zo veel mogelijk alleen proberen te laten. En terecht eigenlijk, want wat een paniek zou er uitbreken als hier opeens enorme schepen zouden landen.
Aan de andere kant, zo oud is het heelal ook weer niet. Wellicht zitten wij in de 'voorlinie' en zijn wij, samen met nog een handjevol andere, de eerste die het heelal in gaan trekken.
Wellicht is er maar 1 intelligente beschaving per melkwegstelsel, en de afstand tussen melkwegstelsels is simpelweg TE groot. Zelfs het hele star trek universum speelt zich allemaal binnen ons eigenlijk melkwegstelseltje af.Een enkele sneeuwvlok in een gigantische sneeuwstorm.
Wellicht verdwijnt de drive om te ontdekken op een gegeven moment bij elke partij.
Wellicht is het veel lastiger dan we denken om de ruimte in te trekken. Voor elke sci-fi fan is de warp-drive bijna zoiets geworden van 'Oh, op een gegeven moment vinden we dat ding uit en kunnen we de ruimte in!' Maar wie weet is een warp-drive helemaal niet mogelijk en kost het ontdekken van de ruimte gewoon ontiegelijk veel tijd en energie en zullen we als mens nooit de eerstvolgende ster halen...
Er zijn zoveel mogelijkheden.
Misschien zijn de mogelijkheden op leven inderdaad enorm klein, 1 op 100.000.000 voor een planeet. Maar omdat er zo bizar veel planeten zijn, moet het universum daarom toch overlopen van het leven!quote:Op maandag 30 juli 2012 13:13 schreef Asphias het volgende:
het is volgens mij niet iets wat onmiddellijk als een paradox wordt gezien, maar meer als een interessante vraag onder wetenschappers. en zoals bij alles in de wetenschap: omdat we geen antwoord hebben gevonden wat een definitieve verklaring kan geven, denken alle wetenschappers er anders over.
persoonlijk vindt ik het niet zo zeer een paradox:
-om te beginnen de samenstelling van de zon en ons zonnestelsel. hoe ouder een ster is, hoe minder "zware" elementen (alles zwaarder dan helium) er in de ster zitten. het is dus goed mogelijk dat bij een ster die ouder dan de zon is, er nog te weinig zware elementen aanwezig zijn om leven te vormen.
-de maan heeft een gigantische invloed op de aarde, en het is goed mogelijk dat leven het niet overleeft zou hebben als de maan er niet was.
-ook wij zijn nog nauwelijks vanuit de ruimte te ontdekken. zelfs onze radiogolven zijn slechts ~40 lichtjaar van ons vandaan gekomen, een pietluttige afstand in vergelijking met ons melkwegstelsel, laat staan het heelal.
-planeten dichter bij het midden van de melkweg worden mogelijk met teveel radiatie gebombardeerd dat stabiel leven niet goed mogelijk is.
-kijkend naar hoe lang de mensheid de ruimte heeft bezocht, zijn we niet meer dan een bliep op de radar. stel dat we nog 1000 jaar succesvol zijn voordat we kopje onder gaan als mensheid. dan is er dus voor andere intelligente planeten een "window" van 1000 jaar waarop ze onze radiostralen moeten opvangen. maken ze net 10 jaar daarna pas hun eerste antenne, zullen zij nooit van ons bestaan weten.
kortom, het zou mij niets verbazen als er slechts intelligent leven kan ontstaan op een relatief jonge ster, ver van het centrum van zijn sterrenstelsel, waar een planeet met gigantische maan ronddraait in het smalle gebied waar water vloeibaar is. en wie kan zeggen welke andere factoren nog een rol spelen?
kortom, intelligent leven kan zeer zeldzaam zijn, en ook nog relatief jong. en de melkweg alleen al is 100.000 lichtjaar in diameter. geheel logisch dus, dat we nog geen teken van intelligent leven hebben gevonden, gezien de gigantische afstanden en tijden die daarbij een rol kunnen spelen.
Ik denk juist dat zulke 'donkere' periodes eigenlijk vrij normaal zijn. Je ziet het namelijk niet alleen in onze middeleeuwen terug maar ook Azie en Afrika hadden 'donkere' periodes. En eerdere beschavingen zoals de Maya's ook.quote:Op donderdag 2 augustus 2012 10:25 schreef spoorrails het volgende:
[..]
Daarom, Stargate![]()
ontopic: wellicht dat we buitenaards leven nog niet kunnen ontdekken omdat onze technologie hun signalen niet kunnen oppikken. Wij kunnen niets dat sneller gaat dan lichtsnelheid ontdekken. Nu is die snelheid veel te langzaam voor reizen tussen de sterren, laat staan tussen sterrenstelsels.
Ik geloof ook niet dat we voorlopers zijn, denk niet dat veel planeten met intelligent leven ook een soort middeleeuwen heeft gekend waar 1000 jaar lang alle techniek en alles wat god ontkende tot de brandstapel leide.
Stel je voor als die 1000 jaar wel gewoon ontwikkeling was geweest, hoe ver waren we dan nu?
Je beseft dat 1000 jaar op kosmologische tijdschaal gelijk staat aan een paar nanoseconde op een uurwerk?quote:Op donderdag 2 augustus 2012 10:25 schreef spoorrails het volgende:
[..]
Ik geloof ook niet dat we voorlopers zijn, denk niet dat veel planeten met intelligent leven ook een soort middeleeuwen heeft gekend waar 1000 jaar lang alle techniek en alles wat god ontkende tot de brandstapel leide.
Stel je voor als die 1000 jaar wel gewoon ontwikkeling was geweest, hoe ver waren we dan nu?
Maar hoeveel van die planeten die bewoond zijn zouden de stap maken naar intelligent leven?quote:Op donderdag 2 augustus 2012 11:11 schreef LXIV het volgende:
[..]
Misschien zijn de mogelijkheden op leven inderdaad enorm klein, 1 op 100.000.000 voor een planeet. Maar omdat er zo bizar veel planeten zijn, moet het universum daarom toch overlopen van het leven!
Ik bedoelde op schaal dat de mens bestaat.quote:Op donderdag 2 augustus 2012 11:23 schreef Kleffe_Dop het volgende:
[..]
Je beseft dat 1000 jaar op kosmologische tijdschaal gelijk staat aan een paar nanoseconde op een uurwerk?
Dat heeft ons geen noemenswaardige 'achterstand' opgeleverd hoor.
ja, maar wat als de kans nog 1 op 100.000.000 keer zo klein is? als wij bij de eerste generatie planeten zitten die intelligent leven mogelijk maakt? etc.quote:Op donderdag 2 augustus 2012 11:11 schreef LXIV het volgende:
[..]
Misschien zijn de mogelijkheden op leven inderdaad enorm klein, 1 op 100.000.000 voor een planeet. Maar omdat er zo bizar veel planeten zijn, moet het universum daarom toch overlopen van het leven!
Anders waren misschien de dino's wel slim geworden. Wie weet. Of de insecten.quote:Op donderdag 2 augustus 2012 18:46 schreef Asphias het volgende:
[..]
ja, maar wat als de kans nog 1 op 100.000.000 keer zo klein is? als wij bij de eerste generatie planeten zitten die intelligent leven mogelijk maakt? etc.
het is onmogelijk voor ons om te weten of de kans op intelligent leven 1 op 10^10, 1 op 10^30, of 1 op 10^78 is, en wat voor zeldzame factoren er op aarde meegespeeld hebben. om te beginnen noem ik dus de maan, die volgens mij nog steeds relatief uniek is in grootte. maar misschien speelt jupiter een net zo'n grote rol, dat die op de juiste plek staat om astroiden af te vangen. ik denk dat je toch een stuk meer factoren nodig hebt dan "een planeet met vloeibaar water" om intelligent leven te krijgen. onze planeet kan daarin best ongeveer de enige in onze melkweg zijn, en het is nog maar de vraag of wij het nóg 200 jaar uithouden met deze aarde...
edit: en kleffe dop geeft nog een mooie factor aan die ons misschien wel uniek maakt: slechts doordat de dino's door een astroide weggevaagd werden, is er ruimte gekomen voor kleine zoogdieren om groter te worden, zonder onmiddelijk prooi voor dino's te zijn.
klopt. en misschien zit je met 1 op de 100 miljoen wel goed. en als jij met dat getal goed zou zitten, dan zou het raar zijn en een paradox dat we geen intelligent leven hebben waargenomen in het universum.quote:Op donderdag 2 augustus 2012 18:54 schreef LXIV het volgende:
[..]
Anders waren misschien de dino's wel slim geworden. Wie weet. Of de insecten.
Er moeten zeker een heel aantal voorwaarden voldaan zijn voordat er leven kan ontwikkelen. Maar ik heb het dan ook over 1 op de 100 miljoen. Dat is ook best veel.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |