Geen zorgen, het is geen speculatie. Het is grond rondom mijn ouderlijk huis, en heeft daarom voor ons al meerwaarde. Daarnaast dekt de pacht de kosten, dus valt het mee. Verder kennen we de bestemming dus vrij aardig (klein dorp, en familie woont er al eeuwen), en de kans dat er binnen 10 jaar gebouwd wordt is vrij aardig (30-50%). Oh, en als laatste koop ik het toch al op 50% van marktwaarde, dus kan er altijd snel met winst vanaf (grond 500 meter verderop is onlangs verkocht als referentie).quote:Op woensdag 27 juni 2012 13:49 schreef rhubarbje het volgende:
niet om je bubbel te bursten (en ik weet er erg weinig van dus misschien zit ik er naast) maar landbouwgrond is niet echt een mega goede investering
in ieder geval de mensen die ik ken komen er niet vanaf omdat er in landbouw gewoon steeds minder te verdienen is
je moet echt geluk hebben dat het bestemmingsplan veranderd maar dat is als wachten tot je de loterij wint
Die ken ik ook wel, maar dat zijn veelal sjacheraars of beunhazen. Daarom mijn vraag.quote:Op woensdag 27 juni 2012 13:50 schreef Deetch het volgende:
Met landbouw grond moet je toch ook iets doen? Vraag het een landbouwgrond makelaar.
Ik ben al enorm aan het aflossen op mijn appartement in Nederland (tweede woning, ik woon permanent in het buitenland), dus heb momenteel wat weinig cash beschikbaar. Slechte planning, maar ik kon dit "buitenkansje" niet echt aan zien komen. En HRA gaat voor mij sowieso nooit op.quote:Op woensdag 27 juni 2012 14:31 schreef Basp1 het volgende:
Waarom wil je maximaal lenen voor landbouwgrond, daar krijg je toch geen HRA op?
Leuke link, dank je. Marktprijs op vergelijkbare transacties in onze buurt ligt meer rond de 25/m2, maar ik kan dit voor 10-11/m2 krijgen. Al met al dus zo'n 75k nodig, en dat heb ik nu even niet beschikbaar. Ik kan wel snel aflossen, met de Kerst heb ik zo'n bedrag wel weer vrij om af te lossen. Maar goed, met een goeie hypotheek hou ik liever even wat cash achter de hand voor andere zaken.quote:Op woensdag 27 juni 2012 14:37 schreef _Arthur het volgende:
http://www.boerenbusiness(...)oogste-in-vier-jaar-
Over januari 2012 komt de gemiddelde prijs van landbouwgrond uit op 5,06 euro per vierkante meter, bij 505 transacties. Daarmee daalt de grondprijs licht in vergelijking met december, toen grond een gemiddelde prijs van 5,10 euro per vierkante meter noteerde. Ook het aantal transacties lag toen flink hoger.
Met 3/4 ha en 50% van de marktprijs, zit je op 20k. Lijkt mij een te klein bedrag om daar een hypotheek op te willen hebben. Kan je dit bedrag niet uit eigen middelen bij elkaar krijgen?
Ik wacht nog op een telefoontje van de Rabo, maar ik was verbaasd dat de dame aan de lijn in eerste instantie niet echt wist wat ze ermee aan moest. Enfin, blijf ze wel even stalken.quote:Op woensdag 27 juni 2012 15:05 schreef MuurStraat het volgende:
Voor landbouw blijft de Rabobank toch wel de beste optie. Ik weet dat mijn schoonvader de grond deels met een hypotheek heeft gefinancierd. Maar weet niet echt iets over de voorwaarden waaronder dat gedaan is.
Ga eens bij de Rabobank praten zou ik zeggen. Het helpt als je daarbij al een doel voor de grond in gedachten hebt, wil je het bijvoorbeeld verpachten aan een boer in de buurt?
Familie van me heeft de financiering van hun landbouwbedrijf lopen via ABN AMRO, en zijn daar erg tevreden over. ABN is de #2 bank van Nederland op agrarisch gebied, geloof ik.quote:Op woensdag 27 juni 2012 15:22 schreef Bajskorv het volgende:
[..]
Ik wacht nog op een telefoontje van de Rabo, maar ik was verbaasd dat de dame aan de lijn in eerste instantie niet echt wist wat ze ermee aan moest. Enfin, blijf ze wel even stalken.
Het is al verpacht, en ik betaal er zelf geen 25/m2 voor gelukkig.quote:Op woensdag 27 juni 2012 15:50 schreef LXIV het volgende:
25 euro pm2 is echt heel duur voor grond met een landbouwbestemming. Ook lijkt het me sterk als je die grond (zeker zo'n klein stuk) kunt verpachten waarmee je de waarde er uit haalt.
Met 10-11/m2 gaat het dus meer om ongeveer 3900 euro per jaar (op 5%) en inderdaad, dat haal ik er zeker niet volledig uit met de pacht (maar dat hoeft ook niet).quote:Op 7000m2 kost die grond dus maar liefst 175.000 euro! Dan heb je netto rentekosten van 8750 euro per jaar (op 5%). Die haal je er nooit uit met het verpachten van zo'n klein stukje, dan moet je echt aan een bedrag denken dat 1/10 daarvan is. Ook worden overal allerlei bestemmingsplannen in de toekomst omgegooid, omdat gemeenten juist teveel bouwgrond uitgegeven hebben tov de vraag in de crisis.
Op 10-11/m2 kom ik na pacht uit op netto kosten van zo'n 2000 per jaar. Dan spek ik stiekem mijn familie, want die betalen dan weinig pacht. En dat vind ik prima, ik "subsidieer" wel meer zaken. Met een beetje inflatie (waar ik dan zelf weer in geloof) van 2.5% per jaar speel ik dus quite. Verder, zoals ik al eerder zei, verhandelt de grond hier veelal ver boven deze prijs. Het is maar een klein stukje tussen sterke groeigemeentes in de randstad. Daarnaast heeft onze familie nog een aantal bouwvergunning, dus we kunnen er altijd eentje op deze lap grond leggen en er zo de winst op pakken.quote:Ik zou het dus niet doen voor dat bedrag. Stel dat het 20 jaar duurt voordat er eventueel een bouwbestemming komt. Dan heb je al 170.000 euro aan rente betaalt. En dan weet je nog niet of die bestemming er komt.
http://www.abnamro.nl/nl/zakelijk/agrariers/contact.htmlquote:Op donderdag 28 juni 2012 21:10 schreef Bajskorv het volgende:
Niet eens een gek idee, maar ik blijf het vreemd vinden dat ik niet gewoon kan lenen bij een bank. Ik kan geld lenen voor een auto, maar niet voor land? Vreemd. Maar goed, anders verhood ik mijn hypotheek wel weer, daar heb ik erg veel op afgelost de afgelopen twee jaar.
Ben ermee bezig, maar is niet makkelijk... Ik word nu terug gebeld, "onderbezetting". Zucht.quote:Op donderdag 28 juni 2012 22:23 schreef 02626 het volgende:
[..]
http://www.abnamro.nl/nl/zakelijk/agrariers/contact.html
Al eens contact opgenomen met een echte bank?
Hmm vervelend.. In deze tijd is het op voornamelijk dekking en zonder eigen gebruik best uitdagend om te financieren.. Welk gebied gaat t om, misschien dat ik wat voor je kan betekenen?quote:Op vrijdag 29 juni 2012 13:25 schreef Bajskorv het volgende:
[..]
Ben ermee bezig, maar is niet makkelijk... Ik word nu terug gebeld, "onderbezetting". Zucht.
Ik begrijp het nooit. Ik verdien genoeg, de eerste bank die mij een beetje normale service verleend kan echt genoeg centjes weer aan mij verdienen. Maar goed, lijkt lastig te zijn.
Snap ik, ben wel benieuwd waar je op uit komt!quote:Op vrijdag 29 juni 2012 16:37 schreef Bajskorv het volgende:
Erg vriendelijk, maar dan wordt het wat minder anoniem en dat vind ik lastig. Laten we zien waar we komen.
Bij de Abn op weinig, helaas. Weinig discussie mogelijk, want ik had een dame aan de lijn die er zelf ook weinig over wist maar het intern overlegd had. Maar hun visie is dat ik als individu koop en het dus niks meer met agrarische grond te maken heeft. Ze willen me wel consumptief krediet aansmeren... Zo zinloos, want ik wil geld lenen en dan als achterliggende zekerheid in ieder geval wat land toevoegen. Consumptief krediet lukt toch niet, want mijn salaris komt niet in Nederland binnen...quote:Op vrijdag 29 juni 2012 17:30 schreef 02626 het volgende:
[..]
Snap ik, ben wel benieuwd waar je op uit komt!
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |