quote:
Op zondag 26 augustus 2012 22:36 schreef Ferdii het volgende:Piet,
Ik ben helemaal gek van kippenpoten
heb jij nog een top recept kwa marinade en hoe bak ik hem het lekkerst mals en sappig?
Veel mensen noemen het poten terwijl ze eigenlijk drumsticks bedoelen. Ik ga er van uit dat je een echte poot bedoelt, dus de dij en de drumstick aan elkaar. Hoewel het qua bereiding niet veel verschilt.
Mijn favoriete recept met kippenpoten is coq au vin. Soepkippen zijn in Nederland lastig te krijgen, tenzij je er specifiek om vraag bij je slager. Daarom kan je ook heel goed kippenpoten gebruiken, die zijn uitstekend om lang te stoven en worden niet zo verschrikkelijk droog als borstfilets. Daarnaast is het veel smaakvoller vlees dan een borstfilet. De vleugels zijn nog smaakvoller, zoals piet al zegt, maar minder toegankelijk om te bereiden denk ik.
Marineer je bouten in rode wijn, sjalotten, knoflook, rozemarijn en thijm. Volgende dag de poten op hoog vuur aanbraden. Maak een 'klassiek' bouquet garni en bak deze plus een flinke lading knoflook even aan, gooi de poten en het bouquet dan met een halve liter wijn en een halve liter kippenbouillon erbij (zelf getrokken en anders een pot uit de supermarkt met stukken kip er in. de verhouding heb ik uit een recept, ik doe zelf meestal veel meer wijn dan bouillon) in een grote pan en laat op zeer laag vuur zo lang mogelijk stoven. Als de kip niet onder staat gooi je er meer wijn en bouillon bij.
Ik serveer een hele poot per persoon, met stokbrood en zelfgemaakte knoflookboter.
Als je snel klaar wil zijn: dijen van de drumsticks lossnijden en beide marineren in een papje van veel zout, knoflook, gemberrasp, ketjap, honing en een scherpe peper. 25 minuten op 180 graden hetelucht de oven in en klaar.
[ Bericht 3% gewijzigd door Hagelkaas op 27-08-2012 04:28:38 ]