abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_107968026
Hallo,

Zonet heb ik op internet een lijst gevonden met de dermatomen mooi afgebeeld op het lichaam.
(http://www.pmc-roosendaal(...)cache(1158106921468)

Nu is mijn vraag: is er ook zo'n lijst voor Sclerotomen en Myotomen? Als ik het intyp krijg ik niks. Er is natuurlijk wel zoiets als de kenn musculatuur, maar staat dit dan gelijk aan de myotomen?

Mvg,
Nick
  vrijdag 17 februari 2012 @ 02:19:44 #2
309770 Tanin
de vreemdeling
pi_108068663
Myotomen is een beetje moeilijk weergeven omdat dat per spier verschilt. Het volgt niet een netjes gerangschikt patroon zoals bij Dermatomen.
Dan heb je nog meerdere niveaus die een bepaalde spier van informatie voorzien, waarvan er 1 vaak het belangrijkste is. Dat wordt een verschrikkelijk schema.

De makkelijkste manier om het te leren is het in groepjes indelen, zoals "medial epicondyle", de meeste spieren daar krijgen namelijk informatie van dezelde zenuw (altijd weer uitzonderingen natuurlijk)

Pas overigens op met kaartjes van dermatomen, die verschillen van boek tot boek en persoon tot persoon.

Sclerotomen heb ik geen idee van
"Dit? Dit zijn mijn oorlogswonden, heb jarenlang oorlog gevoerd met mezelf, maar ik heb gewonnen!"
pi_108069247
Voor de sclerotomen moet je een embryologieboek raadplegen. En ik ben het eens met Tanin dat myotomen slecht op kaartjes weer te geven zijn, maar beter in lijstjes met spiercompartimenten.

Met de gelinkte dermatomenkaart van Netter ben ik het trouwens wel eens.
pi_108069277
Squatten jullie daarbij!?
pi_108177661
Myotomen worden vaak op niveau weergegeven gecombineerd met de beweging die ze vertegenwoordigen. Zo test je ze ook bij bijv. verdenking van hernia om het niveau te bepalen. Een specifieke spier is daarbij vaak niet relevant. Natuurlijk weet je a.h.v. de beweging welke spier(en) daarvoor verantwoordelijk is/zijn !

Deze foto heb ik even vlug gemaakt van een handig boekje welke ik gebruik tijdens de opleiding fysiotherapie. The Phsyiotherapist's Pocket Book - Jonathan Kenyon / Karen Kenyon

Fingerspitzgefühl
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')