abonnement Unibet Coolblue
  maandag 8 juli 2002 @ 01:29:53 #1
4983 Northpole
IJs en IJskoud
pi_4925153
Reisverslag Praag - Deel 1

Zaterdag 29 Juni 2002 / Zondag 30 Juni 2002

Bepakt en bezakt vertrekken we met de trein naar Praag. Aan onze rugzakken te zien lijkt het alsof we vijf weken in plaats van vijf dagen op reis gaan, echte Hollanders. Na de overstap in Amersfoort stappen we op de overnight express naar Praag. We hebben een coupe voor ons alleen die na enig creatief denken bestaat uit twee geimproviseerde bedden, dit gaat wel lukken! We doden de tijd met lezen, schrijven en proberen wat te slapen.
De trein rijdt via Hengelo, Dortmund, Hannover, Leipzig en Dresden Tsjechie tegemoet. Als de zon opkomt, geniet ik van het uitzicht. De trein slingert zich een weg door het prachtige Tjechische heuvellandschap, langs rotspartijen en kleine dorpjes.
Veertien uur na vertrek komen we aan in Praag en gaan op weg naar ons hostel na een openbaar vervoer kaart voor de hele week gekocht te hebben. Het is zalig weer, ondanks de slechte voorspellingen voor heel de week! Het hostel licht vlak bij de metro die op zijn beurt weer vlakbij het centrum ligt. Het hostel bevalt zeer goed, schoon, ruim, engels-sprekend personeel en ontzettend goedkoop.
Nadat we gesettled en zijn en wat koffie achterover geslagen hebben gaan we op weg naar centrum. Wat mij opvalt zijn de Praagse metro's die als ware racebeesten door het tunnelstelsel heenschieten. Het praagse volk is duidelijk veel toeristen gewend, de eerste indruk is een afstandelijk, maar vriendelijk volk.
We brengen de dag door met slenteren door het centrum. Ieder gebouw dat mooi & oud is wordt op de foto gezet. De westerse invloed is hier duidelijk groot. Mc Donalds, C&A ... Ze zijn allemaal in het centrum te vinden. Aan het einde van de middag eten we ergens pizza en wordt ons op een niet al te vriendelijke wijze duidelijk gemaakt dat servicekosten niet inbegrepen waren bij de juist betaalde rekening. Oeps, toch maar even een fooitje geven.
Tijd om terug te gaan naar het hostel en vroeg ons bed in te duiken. Ik moet echt eens een cursus 'treinslapen' volgen ...

Maandag 1 Juli 2002

Wederom prachtig weer. Vandaag staat de Praagse burcht op het programma, 'de' toeristische trekpleister van Praag.

Na wat ansichtkaarten te hebben verstuurd, begeven wij ons te voet naar de burcht. Bij de ingang staan net als in Engeland soldaten (?) stokstijf in hokjes links en rechts van de poort. Zullen we een poging wagen ze te laten bewegen? Snel verdringen we deze gedachte uit de pubertijd :-) We houden het bij een foto.
De burcht bevindt zich op een heuvel die een mooi uitzicht over de stad geeft. In de burcht een grote kerk met nog wat mooie gebouwen eromheen. Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat mooie gebouwen mij niet zoveel doen, ik geniet meer van het uitzicht. We dalen langs een lange trap af naar het bebouwde praag.
We besluiten om Prohonice te bezoeken. Een klein dorpje naast Praag bekend om zijn park waar volgens de gids tsjechische families vaak op zondag komen. Het park is enorm en we lopen alleen een klein rondje om een indruk op te doen. Twee oude bouwwerken zijn de moeite waard om te bekijken en dat geld zeker ook voor het uitzicht op het park vanaf de heuvel waar deze op staan.
Vervolgens op zoek naar het centrum van Prohonice. Na wat gewandel komen we tot de conclusie dat de supermarkt, bloemenwinkel en restaurantje het enige 'centrum' zijn. We besluiten ons bezoek aan Prohonice met een lunch. Het valt mij op dat de tsjechen buiten Praag amper Engels en Duits spreken, gelukkig is gebarentaal een wereldtaal :-) Na wat pasta verorberd te hebben gaan we terug naar het centrum. Pizzarestaurants zijn enorm populair in Praag, op iedere straathoek is er wel één te vinden.
Later op de dag, na even bij te zijn gekomen in het hostel, begeven wij ons richting de Vltava (Moldau), de rivier die door Praag stroomt. We zien de beroemde karelsbrug van een afstand en zwerven nog wat door het centrum. Een van de opmerkelijkste momenten van de dag is een klein parkje, omringd door gebouwen ... Per ongeluk liepen we een winkelstraat uit en het parkje in. Van de gebruikelijke herrie van een stad ineens in stilte, alleen verstoort door het geluid van vogels. Het parkje zat vol met tsjechen, die de rust van dit parkje duidelijk ook konden waarderen. We maken wat plannen voor de rest van de dag en gaan door met onze zwerftocht. Niets zo heerlijk als zonder doel rondlopen en kijken wat je tegenkomt ... Zo belanden we na een halve marathon in een tsjechisch shopping mall en valt het eens op dat er echt een duidelijke scheiding is tussen het centrum, waar amper tsjechen komen en de plekken waar ze wel komen.
Het vinden van een plek om iets te eten, waar ook een niet-vleeseter terecht kan, wil maar niet lukken. Nadat we een beetje moedeloos beginnen te worden, ploffen we neer in de Mc Donalds voor wat maagvulling. Na wat mooie nachtfoto's van het verlichte centrum te maken vertrekken we naar het hostel.

Dinsdag 2 Juli

Om vijf uur opstaan in je vakantie? Sommige mensen doen het graag :-) Vandaag staat een tocht naar het Karlstejn kasteel op het programma, met dank aan de Lonely Planet.
Een treinrit van een uurtje brengt ons naar het plaatsje. Ik vraag me af of de mensen naast ons over een jaar hun kater al kwijt zijn, zo enorm wasted zitten ze erbij.
Vanaf het station loopt een lange weg al cirkelend omhoog naar het kasteel. De mensen hier leven van toerisme, het stikt er van de souvenirwinkels die soms niet meer voorstellen dan een tentje in de voortuin van het woonhuis. Het kasteel ziet er zo van onder enorm mooi uit, net als het uitzicht naar beneden. De engelse gids leidt ons door een deel van het kasteel en weet iedere kamer te vertellen dat de meubels niet origineel zijn, behalve de deur die aan de muur hangt :-) Karel IV had vier vrouwen en dit kasteel was niet meer als een 'vakantiehuisje' voor hem. Leuke rondleiding, alleen jammer dat halverwege duidelijk werd dat voor de rest van de rondleiding nog eens een smak geld betaald moest worden. Daar hadden we geen zin in ... dus terug naar Praag.
Even onstaat een gekke situatie als we in een metrostation een zwerver proberen af te schudden. Het heksachtige vrouwtje blijft ons maar tegenhouden en tsjechisch babbelen. Als ze haar badge laat zien snappen we 'm ... ze is metrocontroleur.
We besluiten terug te gaan naar het shopping mall van de dag ervoor, omdat het gisteren al voor een groot deel gesloten was. Daar weet ik op de een of andere manier een broodje te bestellen dat ik absoluut niet naar binnen ga werken. Met moeite weten we de ober duidelijk te maken dat we de rekening willen en niet een andere menu-kaart. Hij zal het niet gewend zijn dat mensen betalen voor eten dat ze niet opeten :-) Ik schaam me dood en we gaan verder met shoppen ...
Na even bijgekomen te zijn in het hostel besluiten we een wandeling over de karlsbrug te maken. Deze lijkt aardig op de andere bruggen over de rivier, maar is toch heel populair. Zwervers in Praag zijn anders dan 'onze' zwervers. De meeste liggen in gebedshouding op hun knieeen op de grond met een centenbakje naast zich. Ze veroorzaken in ieder geval weinig overlast (in tegenstelling tot 'onze' zwervers).
We eten voor een habbekrats in een ontzettend chique restaurant aan de voet van de brug, genaamd 'de drie struisvogels' en gaan terug naar het hostel.

[Dit bericht is gewijzigd door David Letterman op 15-07-2002 15:41]

pi_4926879
Maar is het leuk of niet? Zou je het tot nu toe andere mensen aanraden?
I don't suffer from insanity; I enjoy every minute of it!
pi_4927065
Leuk, mensen die van dit soort uitgebreide verslagen posten.

Maar is dit alles? Het eindigt zo plotseling.

pi_4927219
quote:
Op maandag 08 juli 2002 11:27 schreef k_man het volgende:
Leuk, mensen die van dit soort uitgebreide verslagen posten.

Maar is dit alles? Het eindigt zo plotseling.


Er staat bij dat het deel 1 is. Dus er zal ook wel een deel 2 komen.
Beter een baas onder je duim, dan tien bovenop
Trekt bij warm weer een poncho aan
pi_4927481
quote:
Op maandag 08 juli 2002 11:41 schreef Lucille het volgende:

[..]

Er staat bij dat het deel 1 is. Dus er zal ook wel een deel 2 komen.


Smart thinking!
  maandag 8 juli 2002 @ 12:24:09 #6
4983 Northpole
IJs en IJskoud
pi_4927695
Deel 2 is nog in productie en zal een soort van afsluitend stukje hebben waar ik mijn ideeen over praag ingooi het is natuurlijk afhankelijk van waarom je naar die stad gaat, maar ik denk dat de meeste mensen het een aanrader zullen vinden.
  maandag 8 juli 2002 @ 14:59:19 #7
4983 Northpole
IJs en IJskoud
pi_4929472
Reisverslag Praag - Deel 2

Woensdag 3 Juli

Op onze vierde dag in Praag besluiten we tijdens een bak koffie om naar het plaatsje Kutna Hora te gaan, een plaatsje in de boheemse streek die op monumentenlijst van de Unesco staat. We begeven ons met de metro richting het centraal station. Als je een paar dagen in Praag bent begin je vanzelf zelf steeds meer op de mensen te letten en de metro is daar bij uitstek een geschikte plek voor. Het lijkt erop alsof tsjechen verzot zijn op boeken lezen, de meeste hebben hun boeken gekaft in krantenpapier of ander 'willekeurig' papier. Ik vraag mij af of dit is om de boeken netjes te houden of zodat andere mensen niet kunnen zien wat zij aan het lezen zijn.
Aangekomen op het station komen we tot de conclusie dat we net de trein gemist hebben en dat de volgende pas 2h30 later vertrekt. Zonde van de tijd, we besluiten de Ossuary Chapel of All Saints te bezoeken, die allerlei voorwerpen van mensenbotten gemaakt bevat. Helaas weten we alleen de naam van de wijk waar deze kapel te vinden is, wat resulteert in een onvergetelijke zoektocht :-)
Na vier uur lopen en een aantal mooie plaatjes geschoten te hebben druipen we teleurgesteld af en besluiten om eens te kijken of we via een busterminal naar kutna hora kunnen.

De terminal bevindt zich in één van de buitenwijken van de stad; het is aardig om te zien hoe de mensen hier leven. Waarschijnlijk hebben ze het centrum van hun stad zelf maar zelden gezien. En natuurlijk missen we net de bus ... Kutna Hora zullen we deze reis niet zien.
Na wat bijgekomen te zijn in het hostel trekken we opnieuw de stad in om nog wat foto's te maken van de karelsbrug en wat te eten te zoeken. Het stortregent en onweert en binnen no time schieten we een restaurantje binnen om de dag toch nog lekker af te sluiten. Wat kan Praag toch een goedkope stad zijn :-)

Donderdag 4 Juli / Vrijdag 5 Juli

Inpakken, uitchecken en bagage dumpen voor de rest van de dag. Vandaag nog één keer ouderwets shoppen. Het centrum van Praag is zo gigantisch groot dat we nog steeds straten en shopping malls tegenkomen die we tijdens onze slentertijd nog niet gezien hadden. Als je winkelgek bent moet je Praag gezien hebben. Ik koop nog een engels boek dat al een maand op mijn verlanglijstje stond en dat ik hier toevallig tegenkwam en verder wil ik toch stiekem wel naar huis.
Rond een uur of zes vertrekt onze trein naar Nederland. We verlaten Praag met een hoop mooie herinneringen en foto's. Ontzettend mooie stad met vele gezichten. Iedereen die Praag gaat bezoeken moet zeker verder dan het toeristische centrum kijken ... Wandel er wat op los om een indruk van het echte Praag op te doen. De treinreis is, ondanks dat deze best vermoeiend is, zeker de moeite waard.
Voor de geinteresseerden zijn er veel excursies mogelijk naar andere delen van Tsjechie, waaronder een uitstap naar Theresienstadt (concentratiekamp).

Na shledanou Praha!

[Dit bericht is gewijzigd door David Letterman op 15-07-2002 15:41]

  maandag 8 juli 2002 @ 17:08:14 #8
13546 XL
In de zin van Extra Lars
pi_4930854
Ik moet het nog eens goed lezen... maar ben wel benieuwd naar het hostel waar je in zat...

naam?
prijs?
metrostation?

Die Scheiße bleibt gleich, nur die Fliegen ändern sich| Kurt Cobain sagte mir, Ich soll kommen wie ich bin
en de kikker zei: "Je moet me nog kussen!" en ik stak de kikker terug in mijn binnenzak en zei: "Nee, ik heb veel liever een babbelende kikker!"
pi_4930876
Tklinkt nogal als een moeten-en-draven vakantie. In praag moet je zoveel mogelijk flaneren en op terrasjes neerzijgen. Bier is nog niet duur Bovendien is behalve het oude centrum de stad nogal verpest.
Domheid is de geestelijk vader van arrogantie
pi_4930882
quote:
Op maandag 08 juli 2002 14:59 schreef Northpole het volgende:

Na shledanou Praha!


Ook tot ziens in Praag!

Leuk verslag dus. Zo zien we ze graag. Een praatje met een plaatje.

Beter een baas onder je duim, dan tien bovenop
Trekt bij warm weer een poncho aan
pi_4930991
quote:
Op maandag 08 juli 2002 17:11 schreef Lucille het volgende:

Een praatje met een plaatje.


Kijk, dat zijn de opmerkingen die ik graag zelf had verzonnen...
“ That was pretty fucking trippy... ”
Pulp Fiction
  maandag 8 juli 2002 @ 18:07:18 #12
4983 Northpole
IJs en IJskoud
pi_4931479
quote:
Op maandag 08 juli 2002 17:08 schreef XL het volgende:
Ik moet het nog eens goed lezen... maar ben wel benieuwd naar het hostel waar je in zat...

naam?
prijs?
metrostation?


Welcome Hostel - Dejvice
Dejvicka metrostation, eindpunt van lijn A
Kosten: +- 9 euro per nacht p.p. voor een eigen 2 persoons kamer met gedeelde wc en badkamer op iedere etage

[Dit bericht is gewijzigd door Northpole op 08-07-2002 18:09]

  maandag 8 juli 2002 @ 18:08:39 #13
4983 Northpole
IJs en IJskoud
pi_4931495
quote:
Op maandag 08 juli 2002 17:10 schreef kamagurka het volgende:
Tklinkt nogal als een moeten-en-draven vakantie. In praag moet je zoveel mogelijk flaneren en op terrasjes neerzijgen. Bier is nog niet duur Bovendien is behalve het oude centrum de stad nogal verpest.
tsja, de vele biertjes en vodka die we onze lever cadeau gedaan hebben hoorden niet echt in een verslag thuis maar inderdaad, behalve in het hartje centrum kan je goedkoop zuipen
pi_4931655
Praag is geweldig! Ik ben er een paar weken geleden nog een keer met een vriendin heen geweest (ook met de trein).

3 Dagen lekker in parkjes zitten, van het zonnetje genieten, terrasjes pakken en genieten!!! Prachtig!

Wel jammer dat het steeds toeristischer wordt..

  maandag 8 juli 2002 @ 19:42:03 #15
1348 Liejannuh
MCCCXLVIII
pi_4932486
Leuk verslag! Ben zelf een aantal jaar geleden in Praag geweest, maar zou graag nog een keertje terug willen! Nog een keer naar de opera enzo!

Het klinkt mij als een heerlijke ontspannen vakantie in de oren!

pi_4933045
Ik ga er dit jaar met school waarschijnlijk heen. Hebben ze daar nou ook een beetje relaxe tenten om uit te gaan? Ennuh, hoe duur is een biertje daar nou eigenlijk (tja, ik blijf een Nederlander)
  maandag 8 juli 2002 @ 20:26:42 #17
4983 Northpole
IJs en IJskoud
pi_4933232
Radost FX is helemaal 'in' in praag op het moment. Genoeg danstentjes half litertje kost je ongeveer 0.70 euro, maar kijk uit! woekerprijzen op 'het' plein en aan 'de' boulevard
pi_4934177
Ik ben van plan om over een paar weken een kleine week met de trein naar en door Tsjechië te reizen. Ik wil ook een dagje naar Praag en heel toevallig wil ik eigenlijk ook naar dat hostel 'Dejvická' gaan. Ik zit alleen met een klein probleempje.. omdat ik met de trein rondreis weet ik niet 100% zeker op welke dag ik in Praag zal zijn. Reserveren zal dus lastig worden. Ik hoop dat ik nog wat kan vinden als ik rond 3 uur 's middags aankom.

De andere dagen zal ik hotels moeten zoeken in wat kleinere plaatsjes.. en hopen dat ze daar engels of duits spreken. Verder ben ik van plan de eerste en de laatste dag een nachttrein in Tsjechië te nemen. Erg goedkoop en ik zit 's morgens vroeg meteen aan de andere kant van Tsjechië.

De trein in Tsjechië is overigens ook lekker goedkoop, vooral met een Junior Tour (3 dagen: 500 czk/17 euro, 5 dagen: 620 czk/21 euro).

  maandag 8 juli 2002 @ 22:39:44 #19
4983 Northpole
IJs en IJskoud
pi_4935532
quote:
Op maandag 08 juli 2002 21:24 schreef Crikey2 het volgende:
Ik ben van plan om over een paar weken een kleine week met de trein naar en door Tsjechië te reizen. Ik wil ook een dagje naar Praag en heel toevallig wil ik eigenlijk ook naar dat hostel 'Dejvická' gaan. Ik zit alleen met een klein probleempje.. omdat ik met de trein rondreis weet ik niet 100% zeker op welke dag ik in Praag zal zijn. Reserveren zal dus lastig worden. Ik hoop dat ik nog wat kan vinden als ik rond 3 uur 's middags aankom.

De andere dagen zal ik hotels moeten zoeken in wat kleinere plaatsjes.. en hopen dat ze daar engels of duits spreken. Verder ben ik van plan de eerste en de laatste dag een nachttrein in Tsjechië te nemen. Erg goedkoop en ik zit 's morgens vroeg meteen aan de andere kant van Tsjechië.

De trein in Tsjechië is overigens ook lekker goedkoop, vooral met een Junior Tour (3 dagen: 500 czk/17 euro, 5 dagen: 620 czk/21 euro).


veel plezier! toen wij in dejvica zaten was er plek ZAT, het hostel heeft 200 kamers dus dat zal wel lukken en anders zijn er nog zaaaat andere mogelijkheden. heel veel plezier in ieder geval dat engels en duits spreken kan je vrees ik wel vergeten op een hoop plaatsen. gebarentaal roeleert
behalve goedkoop is treinreizen daar ook nog eens enorm mooi!
  vrijdag 12 juli 2002 @ 21:17:30 #20
13546 XL
In de zin van Extra Lars
pi_4987036
quote:
Op maandag 08 juli 2002 01:29 schreef Northpole het volgende:
...
Zullen we een poging wagen ze te laten bewegen? Snel verdringen we deze gedachte uit de pubertijd :-) We houden het bij een foto.
...
Ik was er een week voor je (met school). Wij hebben natuurlijk wel geprobeerd die mannen aan het schrikken te maken

En helaas ze zijn net zo goed als in Londen en waren dus niet onder de indruk.


Wat je schrijft over Praag vind ik best herkenbaar, vooral dat wandelen en waar je overal terecht kunt komen. Dat park zijn wij ook geweest
Winkels die met name door Tsjechen bezocht worden waren lastiger te vinden. Ook ben ik een van de eerste dagen naar het gouden straatje geweest, toen ik daar later terug naar toe wilde kon ik hem gewoon niet meer vinden... heel irritant, omdat ik wist waar het moest zijn... zelfs met behulp van een (slechte) kaart was het onvindbaar!
Je kwam trouwens na even lopen ook wel altijd bij DE KLOK uit.

Metrocontroleurs hebben we ook meegemaakt. Ook oma-passen in de metro hebben we gezien... Bejaarden die jou plaats mogen opeisen met behulp van een pasje?! Nou ja... eigenlijk ook wel terecht. Ook grappig trouwens dat je daar ook de Metro (krant) hebt. "Dezelfde" als in Nederland.

Zwervers zijn inderdaad heel... tja.. nederig.. is het eigenlijk.. beetje vreemd om dat zo op te schrijven.. maar een stuk beschaafder dan in Nederland... wat dat betreft een verademing. Al is er wel een klein beetje een omgekeerde wereld, ik was daar dus met klasgenoten. Loop je met weinig mensen dan reageert niemand op je, loop je met een groep "touristen" (want dat waren we ondanks school toch wel behoorlijk) dan had je wel bijzonder veel aandacht van drugs/wapen-dealers en hoertjes... tja en proppers... maar dat telt niet echt. In Nederland ben je juist alleen of met twee man de dupe... en groepen laten ze lopen.

En wij zijn dus inderdaad naar Theresienstadt geweest... dat "concentratiekamp". Maar het is dus geen echt concentratiekamp... wel verschrikkelijk indrukwekkend. Ik ben eens in Pompeï geweest en vond het onvoorstelbaar dat zoiets zooo lang geleden al bestond. In Theresienstadt vond ik het onvoorstelbaar dat zoiets zo kort geleden nog bestond.... aan de andere kant vrees ik een beetje dat het nog steeds bestaat op plaatsen waar ik waarschijnlijk voorlopig niet naar toe zal gaan.

echt een coole stad praag.

Wij zaten in Hotel Step, in de wijk Rajska Zahrada (Cerny Most, Praha 9). Op prijzen heb ik niet echt gelet, zag er wel erg budget uit... wel schoon en ok!

wat fotootjes:
Onze wijk:

De klok:

Lekker taaltje:

Welke praag-ganger kan dit plaatsen?:

Die Scheiße bleibt gleich, nur die Fliegen ändern sich| Kurt Cobain sagte mir, Ich soll kommen wie ich bin
en de kikker zei: "Je moet me nog kussen!" en ik stak de kikker terug in mijn binnenzak en zei: "Nee, ik heb veel liever een babbelende kikker!"
  vrijdag 12 juli 2002 @ 22:40:36 #21
4983 Northpole
IJs en IJskoud
pi_4988089
dat is natuurlijk de wand van een metrotunnel vanaf het perron gezien

edit: heb je ook foto's in theresienstadt gemaakt, ben wel benieuwd ...

  zaterdag 13 juli 2002 @ 18:20:13 #22
4983 Northpole
IJs en IJskoud
pi_4997176
quote:
Helaas, je mag een bericht maar tot maximaal 24 uur na posten wijzigen.
ik wilde de linkjes fixen, maar dat kan niet meer :/
pi_5001464
Mijn lieve zusje zit op dit moment in Praag, ik mis haar

Ik ben er vorig jaar geweest, en Praag was werkelijk geweldig, ik zou er graag weer heen willen (doch dit geld voor heel tsjechie) Ik heb er zo veel moois over te vertellen (van bergmeertjes tot hippe tenten tot lekkere bagelzaken) maar ik heb op dit moment niet zo veel zin om een verhaal van grote lengte op te gaan schrijven eigenlijk... wellicht een andere x.

Jammer dat topicopener niet naar Kutna Hora is geweest, das namelijk echt heel mooi en er zo goed als geen toerist te bekennen. Hoewel de prijzen in Praag zelf bijna een westers niveau naderen, kan ik het nog steeds aan iedereen aanraden!!! Ook voor opties voor vegetariers en leuke hostels heb ik zeker tips!

  zondag 14 juli 2002 @ 21:13:49 #24
13546 XL
In de zin van Extra Lars
pi_5010849
quote:
Op vrijdag 12 juli 2002 22:40 schreef Northpole het volgende:
dat is natuurlijk de wand van een metrotunnel vanaf het perron gezien

edit: heb je ook foto's in theresienstadt gemaakt, ben wel benieuwd ...


Ja!
De meest indrukwekkende dingen daar kon je niet fotograveren... dat gaf in ieder geval geen mooie foto's. Het wordt ook pas indrukwekkend met de verhalen erbij...
Daar heb ik nu even geen tijd voor... maar vraag maar raak als je iets wilt weten.

Ik benadruk wel nog even dat Theresienstadt geen concentratiekamp is waar joden vermoord werden. Als dit gebeurde was dit incidenteel. Het gedeelte waar de foto's van zijn heet de kleine vesting, een paar foto's zijn gemaakt in het bijbehorende crematorium. De grote vesting is tegenwoordig minder concreet zichtbaar.














Die Scheiße bleibt gleich, nur die Fliegen ändern sich| Kurt Cobain sagte mir, Ich soll kommen wie ich bin
en de kikker zei: "Je moet me nog kussen!" en ik stak de kikker terug in mijn binnenzak en zei: "Nee, ik heb veel liever een babbelende kikker!"
  zondag 14 juli 2002 @ 22:24:12 #25
32340 Radost_FX
I LOVE TECHNO/ Praag!
pi_5012027
Leuk om mijn nickname hier tegen te komen

Bezoek ook eens iets anders dan Praag in Tsjechië. Ikzelf ben ook in Plzen (Pilsen), Brno, Olomouc, Jihlava, Trest, Telc, Macocha Abyss, Sokolnice en Rosnov geweest. Stuk voor stuk mooie plaatsen.

Natuurlijk mag niet vergeten worden dat de tsjechische vrouwen zeer aantrekkelijk zijn (niet allemaal maar best wel veel). Ik heb veel tsjechische vrienden waarvan 90% vrouw zijn, dus ik kan het weten De vele lekkere bieren die ze hebben doen mijn hartje ook sneller kloppen en het land is gewoon ontzettend mooi.

De taxi's ben ik natuurlijk niet over te spreken. Zodra ze snappen dat je buitenlander bent, gaat de prijs tot soms wel 8 keer meer de hoogte in. Hou dat in de gaten en spreek van te voren een prijs af. Ook een goeie mop altijd is dat bij sommige toeristische attracties, restaurants, enz, men twee prijzen hanteert. Soms zonder enige schaamte staat er in het tsjechisch hoeveel men betaalt, wat minder is dan mensen die het niet kunnen lezen.

Gelukkig spreek ik al flink wat tsjechisch.

Op z'n tsjechisch:

Pa pa ahoj. (ps: mam rad ceske zeny, jsou super )

"Muzi a zeny jsou dva ruzny zivocisny druhy"
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')