abonnement Unibet Coolblue
pi_101622682



· Onweerlinks 'live'
· Stormvue-sites
· Cape en voorspellende kaarten
· Wolkenkaarten en foto's
· Diverse weersites
· Achtergrond informatie
· Golven en wind
· Buienradar Nederland
· Buienradar West Europa


· Vorige delen 'De atmosfeer staat op ontploffen'
· Openingpost 'De atmosfeer staat op ontploffen'
· 'Weersverwachting in uw eigen plaats'
· 'Upload en Fotoalbum'




CAPE? WAAR DE FOK HEEFT IEDEREEN HET OVER? WAT IS CAPE?
quote:
Cape wordt vaak geraadpleegd door weerbureaus en stormchasers om een indicatie te krijgen van de beschikbare onstabiliteit.

De potentiële energie wordt uitgedrukt in de wiskundige term: Joule per kilogram.
Een hoge CAPE wordt door stormchasers vaak gezien als "hoge onstabiliteit". Wanneer chasers praten over een zeer onstabiele atmosfeer stijgen de cape waarden vaak boven de 2000J/KG wat als onderdeel gebruikt kan worden voor sterke stijgstromen en zware cellen als zij ontstaan.

Er zijn verschillende soorten cape, ik zal de 3 voornaamste even in het kort uitleggen, later voeg ik de overige toe!

MUCAPE is eigenlijk de meest gebruikte versie van cape maar zeker niet het effectiefst. Deze waarde geeft de maximaal haalbare potentiele energy van een most unstable parcel in de lucht in de laagste 300MB van onze atmosfeer wanneer deze gelift wordt naar het LFC. Deze kun je o.a. vinden op de kaartjes van Wetterzentrale

SBCAPE is een indicator van de onstabiliteit in onze troposfeer. Deze waarde geeft de maximaal beschikbare potentiële energie aan voor een parcel dat vanaf de grond tot het LFC wordt gelift.

MLCAPE is eigenlijk het beste om te gebruiken. Deze geeft de waarden weer van de gemiddelde potentiële energie van parcels in de onderste 100MB van onze atmosfeer wanneer deze gelift worden naar het LFC.

Meer specifiek, CAPE geeft de waarde van het energie wat beschikbaar is wanneer een luchtpakketje verticaal opstijgt. OF hoe een luchtpakketje veranderd in zijn omgeving. Onweerscellen hebben hoge cape waardes nodig, hoe hoger de cape waarde hoe meer energie er beschikbaar is om de cel te laten groeien. Cape is vooral belangrijk wanneer de luchtpakketjes hoog genoeg kunnen stijgen zodat ze in de LFC (layer of free convection, letterlijk vertaald: Laag van de vrije convectie).

Om de cape te vinden in een skew-t thermodynamisch diagram zoals degene die hieronder staat. Het is eigenlijk heel simpel, kijk naar de plaatsen op het diagram waar het pakketjes sounding (de dikke gele lijn) verder naar rechts staat (warmer) dan de rode lijn (de omgevings sounding). Het witgekleurde stuk in het diagram is de Cape!

Een cape waarde die hoger is in de onderste helft produceert een sterkere updraft dan dat deze dunner en langwerpiger is. Ook staat cape voor de maximum snelheid van de verticale stijgingen. Dit wordt vaak uitgesproken als MVV=(SQRT(2*CAPE)) De waarden die hieruit komt geeft een indicatie voor de maximale verticale bewegingen van de updraft in m/s. Snellere stijgingen betekenen krachtigere stijgingen, en krachtige stijgingen kunnen grote hagel veroorzaken, supercellen en gevaarlijke tornado's.

Het onderstaande overzicht kan gebruikt worden om te kijken welke onstabiliteit er bij een cape waarde hoort. Maar onthoud wel goed, CAPE is alleen de potentiele energie, Hoge cape waarden kunnen niet gebruikt worden om het weer te voorspellen.

CAPE waarde Atmosfeer
0 Stabiel
0-1000 Licht Onstabiel
1000-2500 Matig Onstabiel
2500-3500 Erg Onstabiel
3500 + Extreem Onstabiel

Er moet goed onthouden worden dat CAPE Potentieel beschikbare energie is, en alleen gebruikt wordt wanneer een luchtpakketje opgetild wordt en de laag van de vrije convectie bereikt. Wanneer cape waardes hoger zijn dan 2500j/kg en er ontstaan onweersbuien ontwikkelen ze in een rap tempo en kunnen het snel zware buien worden. In omgevingen met hoge cape kunnen buien zich zo snel ontwikkelen dat je ze met het blote oog ziet groeien.
(Met dank aan SevereWeather Kevin Broeren)
Zie ook
Een kijkje naar CAPE
Uitleg CAPE en LIFTED INDEX kaart
pi_101622692
quote:
Herfst met een hoofdletter H vandaag: later op de dag aan zee kans op ZUIDWESTERSTORM!

Herfst met een hoofdletter H vandaag! In een ‘swingende westcirculatie’ is ten westen van Schotland een stormdepressie verschenen. Het systeem, kerndruk 978 hPa, verplaatst zich naar het zuidwesten van Noorwegen. Onder invloed van het lagedrukgebied krijgt ons land te maken met veel regen en veel wind. Op en aan de voorkant van het koufront, zwelt de zuidwester in de kustgebieden later in de middag en aan het begin van de avond aan tot STORMKRACHT 9 met rukwinden tot om en nabij 100 km/uur.

De ochtend verloopt in het grootste deel van het land bewolkt maar wel droog. Voor het begin van de middag breidt een uitgestrekt regengebied zich vanuit het westen over Nederland uit. Ondertussen veert de zuidwester in het binnenland op tot vrij krachtig, in de kustprovincies tot krachtig of hard (6-7) en aan zee en op het IJsselmeer tot hard of stormachtig (7-8). Aan het einde van de middag dus nog meer wind en tot ver in het binnenland ZWARE WINDSTOTEN. Ondertussen aanhoudende regen- of buien. Vooral in het noordwesten worden grote hoeveelheden neerslag verwacht: tot woensdagmiddag kan er plaatselijk 40 mm vallen. De temperatuur komt uit op maximaal circa 17 graden. Het windgeweld zwakt in de loop van de avond overigens wat af.
Jan Visser
pi_101622999
quote:
Weer
Modellen algemeen tot +48 uur
Beoordeling door meteoroloog

Geldig tot woensdag 07 september 2011 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.
Modellenbeoordeling.

SYNOPTISCHE SITUATIE:
Een laag ten noordwesten van Schotland trekt oostwaarts en bereikt woensdagochtend de Noorse kust en trekt vervolgens verder opvullend richting Zweden. Het bijbehorende warmtefont trekt vanmiddag over ons land. Er is sprake van een smalle warme sector want het actieve koufront ligt om 18 UTC al tegen het noordwesten en verlaat woensdag 00 UTC het zuidoosten. Het windveld in de warme sector en rond het koufront is van belang. Achter het koufront komen we wat dieper in de polaire lucht terecht en woensdag tweede helft van de ochtend passeren de restanten van een (back-bent) occlusie.

MODELBEOORDELING:
Opeenvolgende modelruns van Hirlam zijn tamelijk consistent, al heeft de laatste run fractie minder wind dan zijn voorganger. Ook is er veel overeenkomst met de runs van EC. Aandachtspunt is het windveld rond het koufront.
Aandachtspunten.

WIND:
Komende uren gestaag toenemende wind: Vanochtend 4 a 5 boven land, aan de kust 7 Bft. In de warme sector toenemend naar 4 a 5 boven land, en aan de kust naar 7 tot 8 Bft. In de warme sector is TKE goed bruikbaar: vlagen boven land van 30-35 knopen, aan zee 35 tot ca 40 knopen. Nabij het koufront neemt de wind aan de kust verder toe naar een dikke 8, mogelijk tijdelijk 9 Bft boven land 5 a 6 Bft. TKE komt bij het koufront aan de kust uit op 40-50 knopen, buitengaats nog wat hoger, aandachtspunt is dan eventueel de (lijn)convectie nabij het koufront waarbij de uitschieters mogelijk nog wat hoger kunnen uitpakken. Boven land nabij het koufront uitschieters van 35-45 knopen. Na frontpassage neemt de wind tijdelijk wat af. Woensdag op nadering van de BB occlusie weer toenemende wind naar een dikke 7 Bft.

BEWOLKING:
Op nadering van het warmtefront een dik gelaagd pakket bewolking met een basis rond 1500-2000 vt, mogelijk in intensieve frontale neerslag flarden rond de 1000 vt. Nabij het koufront kans op embd CB, mogelijkerwijs in lijnvorm. Toppen rond FL200. Achter het koufront breekt de bewolking. Dit geven de progtemps ook duidelijk aan. We hebben dan te maken met een cumuliform beeld, CU/TCU/CB. Nabij de occlusie een mengeling van gelaagd en cumuliforme bewolking.

NEERSLAG:
Op warmte- en koufront frontale neerslag, nabij het koufront ook met een convectief karakter. Tussen het koufront en de BB occl geisoleerde buien. Nabij de BB meer geclusterd en een mengeling van dynamische en convectieve neerslag. Er wordt veel neerslag verwacht, vooral in het noordwesten van het land. Hier kan het komende etmaal in totaal rond 40 mm neerslag vallen, met het zwaarte punt boven de Waddenzee. Ook achter de BB occl weer geisoleerde buien. Nabij het koufront kans op onweer, toppenhoogte staat het toe en kouw komt met kansen in het noordwesten van ca 50 %.

ZICHT:
In de warme sector en in intensieve neerslag 5-8 km, kortstondig 2-5 km. In het algemeen buiten neerslag om in de polaire lucht uitstekende zichtcondities.

TEMPERATUUR:
Vandaag Tx rond 17 graden. In ZO voor warmtefront nog even oplopend naar ca 20 C. Nacht naar woensdag ca. 12 C. Woensdag overdag 16 a 17 graden.
pi_101623013
Ziet er nog vrij vriendelijk uit nu, maar dat gaat dus rap veranderen :P
“Rather than love, than money, than fame, give me truth.”
pi_101623018
Laat maar lekker stormen *G*
Mij mag je er voor wakker maken.
pi_101623053
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 september 2011 08:59 schreef Jor_Dii het volgende:
Ziet er nog vrij vriendelijk uit nu, maar dat gaat dus rap veranderen :P
KNMI geeft waarschuwingen vanaf 14.00 uur.

http://www.knmi.nl/waarsc(...)/provincie.php?pr=ZH
pi_101623077
mn moeder gaat tegen de avond mee met een luchtballon. Dat gaat m dus niet worden hehe.
pi_101623723
De eerste echte najaarsstorm... ik ben benieuwd.

Er is een boom hier in de straat (iep) verzwakt door de overmatige zaadvorming (zit nauwelijks een blaadje in), en een paar grote treurwilgen zouden eigenlijk gesnoeid moeten worden.

Ik ben benieuwd of ze omgaan dit najaar, de afgelopen jaren zijn er al 2 omgegaan, waarvan 1 mijn auto alleen een paar vegen in het vuil heeft gegeven, die viel er een paar meter voor.
Als het niet met een hamer te repareren is, is het een elektrisch probleem.
pi_101623853
ach het zal wel wat gaan meevallen. Beetje extra wind. oooeeee :')
just give a second thought
what if we don't get caught...
  dinsdag 6 september 2011 @ 09:46:26 #10
38223 Takkembah
Beetje gek en raar
pi_101623922
Nou, een beetje wind :(
Alexa en Seth zijn lief
See everything; overlook a great deal; correct a little
  dinsdag 6 september 2011 @ 09:46:36 #11
308499 Dven
Den Bolle Gaar
pi_101623926
Weet iemand hoe betrouwbaar http://windradar.net/ is? Volgens die gegevens kan ik net zo goed hier bij de Zuid-Hollandse eilanden blijven in plaats van zo de deur uit te stappen en drie uur te reizen om naar Den Helder te gaan.
"For the man sound of body and serene of mind, there is no such thing as bad weather; Every day has its beauty. And storms which whip the blood, do make it pulse more vigorously."
pi_101624004
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 september 2011 09:46 schreef Dven het volgende:
Weet iemand hoe betrouwbaar http://windradar.net/ is? Volgens die gegevens kan ik net zo goed hier bij de Zuid-Hollandse eilanden blijven in plaats van zo de deur uit te stappen en drie uur te reizen om naar Den Helder te gaan.
Ken de site niet, maar de verwachting is dat eerst het NW flink wat wind gaat krijgen en dat het vervolgens ook richting het westen/zuidwesten flink gaat waaien/stormen. Voor de echte uitschieters zou ik toch adviseren om noordelijker te gaan, dus Den Helder ofzo :)
  dinsdag 6 september 2011 @ 09:52:17 #13
6067 Turbomuis
Kruimeltjes zijn ook cake
pi_101624052
Wel grappig, al dat gedoe over noodweer en stormen vandaag. Hier (Eindhoven) is het half bewolkt, lekker zonnetje op het moment, en volgens buienradar vanavond pas een beetje regen :)
I give myself very good advice
But I very seldom follow it
That explains the trouble that I'm always in
pi_101624062
pi_101624087
Laatste cijfers geven aan dat Vlieland al een 9 heeft genoteerd. Den Helder zit op een 8 ( qua windstoten ).
pi_101624180
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 september 2011 09:53 schreef Drassss het volgende:
Laatste cijfers geven aan dat Vlieland al een 9 heeft genoteerd. Den Helder zit op een 8 ( qua windstoten ).
Vlieland zat gisteravond al op windstoten van boven de 80 km/uur inderdaad.
  dinsdag 6 september 2011 @ 09:59:09 #17
81846 minkuukel
Lekker hoorrrr
pi_101624223
quote:
1s.gif Op dinsdag 6 september 2011 09:03 schreef MarkoAlmelo het volgende:
mn moeder gaat tegen de avond mee met een luchtballon. Dat gaat m dus niet worden hehe.
Of het moet een weerballon zijn natuurlijk. ;)
Mij mag je er voor wakker maken.
  dinsdag 6 september 2011 @ 10:28:28 #18
115121 Arizona
The Grand Canyon State
pi_101624890
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 september 2011 09:52 schreef Turbomuis het volgende:
Wel grappig, al dat gedoe over noodweer en stormen vandaag. Hier (Eindhoven) is het half bewolkt, lekker zonnetje op het moment, en volgens buienradar vanavond pas een beetje regen :)
Hier in Twente ook :D
I'm gonna love you 'til the heavens stop the rain
I'm gonna love you 'til the stars fall from the sky
For you and I
  dinsdag 6 september 2011 @ 10:51:15 #19
38396 mazaru
Geloof niet alles wat je denkt
pi_101625456
In Vlaardingen waait het redelijk en het regent.
Ik ben niet onhandelbaar, ik ben gewoon een uitdaging 💖
pi_101625744
Als men leest dan had men geweten dat het ook in de middag en avond komt ;)
Weer of geen weer, altijd actueel www.onweer-online.nl
pi_101625818
Rotterdam is redelijk rustig en kalm, beetje wind maar niet echt overmatig veel, zonnetje komt zelfs door,hoe bedoel je storm :P
  dinsdag 6 september 2011 @ 11:06:59 #22
115121 Arizona
The Grand Canyon State
pi_101625878
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 september 2011 11:02 schreef meteo-online het volgende:
Als men leest dan had men geweten dat het ook in de middag en avond komt ;)
Ja ja ja :P. Maar met het weer zoals het nu is, kun je je haast niet voorstellen dat het herfstig gaat worden vanavond.
I'm gonna love you 'til the heavens stop the rain
I'm gonna love you 'til the stars fall from the sky
For you and I
  dinsdag 6 september 2011 @ 11:08:39 #23
308499 Dven
Den Bolle Gaar
pi_101625919
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 september 2011 11:06 schreef MaLo het volgende:

[..]

Ja ja ja :P. Maar met het weer zoals het nu is, kun je je haast niet voorstellen dat het herfstig gaat worden vanavond.
Nou woon jij ook in Twente, daar zal het inderdaad wel meevallen ;)
"For the man sound of body and serene of mind, there is no such thing as bad weather; Every day has its beauty. And storms which whip the blood, do make it pulse more vigorously."
pi_101625978
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 september 2011 11:06 schreef MaLo het volgende:

[..]

Ja ja ja :P. Maar met het weer zoals het nu is, kun je je haast niet voorstellen dat het herfstig gaat worden vanavond.
Nouja, als je even 5 seconde naar de radar kijkt moet dat toch wel lukken ;)
  dinsdag 6 september 2011 @ 11:11:53 #25
115121 Arizona
The Grand Canyon State
pi_101626006
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 september 2011 11:10 schreef Drassss het volgende:

[..]

Nouja, als je even 5 seconde naar de radar kijkt moet dat toch wel lukken ;)
Ik keek naar buiten, niet naar de radar O+
I'm gonna love you 'til the heavens stop the rain
I'm gonna love you 'til the stars fall from the sky
For you and I
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')