abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_93185423
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
1s.gif Op woensdag 23 februari 2011 01:27 schreef Kees22 het volgende:
Wat me nou verbaast: de verzamelnaam is Oud-Hollandse spreekwoorden, maar bij de laatste spreekwoorden ging het over situaties in het zuiden en het noorden van Nederland, dus bepaald niet uit Holland.
wil je stoppen met dit principegezeik..
Dank.....
Kuttepielen, daar zit muziek in
Pigmeat met Beter Leven Keurmerk
pi_93185814
Goede argumenten wel!
Erudiet en getuigend van een ruim wereldbeeld.
Niks geen grachtengordelmentaliteit of randstedelijke arrogantie.
Helemaal geen sprake van je beroepen op de stupiditeit van iemand anders.

Maar goed: ik rust mijn Kees.
Onderschat nooit de kracht van domme mensen in grote groepen!
Der Irrsinn ist bei Einzelnen etwas Seltenes - aber bei Gruppen, Parteien, Vlkern, Zeiten die Regel. (Friedrich Nietzsche)
pi_93186905
quote:
1s.gif Op woensdag 23 februari 2011 02:25 schreef Kees22 het volgende:
Goede argumenten wel!
Erudiet en getuigend van een ruim wereldbeeld.
Niks geen grachtengordelmentaliteit of randstedelijke arrogantie.
Helemaal geen sprake van je beroepen op de stupiditeit van iemand anders.

Maar goed: ik rust mijn Kees.
Ja nou weten we het wel. Ik heb nog steeds geen apart topic van je gezien waarin je de taalkwestie voorlegt, dus het is nu inderdaad gewoon klaar en gaan we verder met waar we gebleven waren met de spreekwoorden.
  woensdag 23 februari 2011 @ 16:49:13 #79
281103 friemelaar
Sommigen weten waarom
pi_93206966
registreer om deze reclame te verbergen
de haring vergokken

De Nederlandse vissersvloot bestaat voor een groot deel uit haringvissers. Zij trekken er regelmatig op uit om de ruimen te vullen met deze in Nederland zo gewilde vis. Echter in grote delen van de wereld wordt onze haring versmaad en slechts als aas voor het vangen van grotere vis beschouwd. De haring wordt in dat geval aan lange lijnen met haken bevestigd en in zee uitgezet, in de hoop dat grotere vissen zoals tonijn of zwaardvis zich in de haken vastbijt. Na een excursie van de Ouddorpse vissers naar een collega visser in Amerika besloten enkele van hen ook over te schakelen naar lucratievere visserij. De oudere, meer behoudender, vissers zagen met verbazing en leedvermaak aan hoe hun jonge collega's de zojuist gevangen haringen weer terug de zee ingooiden, in de hoop op grotere vis. Die gaat de haring vergokken werd er in zo'n geval vaak gezegd, omdat men er vanuit ging dat er nooit voldoende grote vis gevangen kon worden om al die haring te vervangen.

Betekenis:
De winst op het spelzetten om ng meer winst te kunnen maken

Voorbeeld:

Piet vergokte de haring en investeerde alle winst in nieuwe machines.

Volgende probleem : koffiedrab te drogen leggen

[ Bericht 92% gewijzigd door friemelaar op 23-02-2011 17:08:09 ]
Open deuren, onweerstaanbaar !
pi_93222057
Ik ga met de koffiedrab aan de gang!
pi_93223162
Koffiedrab te drogen leggen

Oorsprong
In de zomer van 1943 bevond een bataljon onder leiding van sergeant Swartjes zich op de Veluwe. In de bossen verscholen de soldaten zich, wachtend op de vijand die maar niet kwam. De voorraden waren beperkt, en na twee dagen waren ze door alle sigaretten heen. Dit leidde tot ontwenningsverschijnselen en de sergeant zocht naar een manier om zijn mannen scherp te houden.

Nu bestond het bataljon uit een grote groep koffieliefhebbers, en regelmatig werden koffiebonen gemalen en werd met heet water koffie gemaakt. De sergeant gaf zijn mannen het bevel om de koffiedrab die overbleef na het zetten van de koffie te drogen te leggen op de bosgrond. De gedroogde drab moesten de soldaten in bladeren van de bosgrond rollen, zodat zij zelfgemaakte biologische sigaretten kregen.

Op deze manier wist de sergeant zijn mannen weer scherp te krijgen. Overigens niet voor lang, want na vier dagen was ook de koffie op.

Betekenis
Uit noodzaak gebruikte artikelen creatief hergebruiken.

Voorbeeld
Omdat ze haar inkomstenbron was kwijtgeraakt, moest Leonie de koffiedrab te drogen leggen. Zo kookte zij twee keer per week soep van aardappelschillen.

Nieuwe
Uiers met de voeten porren
pi_93224310
registreer om deze reclame te verbergen
En t/m de koffiedrab liggen alle spreekwoorden weer in de wiki te drogen ;).
pi_93233014
Uiers met de voeten porren ik ga eens kijken wat dat moet worden
Kuttepielen, daar zit muziek in
Pigmeat met Beter Leven Keurmerk
pi_93235535
Uiers met de voeten porren

Oorsprong:

Dit is een gedeelte van een boerengezegde dat eigenlijk in heel Nederland gebruikt wordt.
Ieder melkveeboer weet dat als je je koeien met respect behandelt en ze een bestaan zonder stress levert, dat ze dan veel meer melk geven dan de koeien die minder respectvol behandeld worden.

Boer Hendriks had deze regels ook altijd strikt nageleefd, maar hij werd een dagje ouder en kon het werk eigenlijk niet meer zo goed bijbenen. En langzaam veranderde zijn respectvolle omgang met zijn koeien in een ongewenste nonchelante vorm. In plaats van voorzichtig met de handen te voelen of de uiers nog op spanning waren deed hij het met zijn voeten, en niet echt zachtzinnig ook. Zijn koeien gaven per dag minder melk, en dat ging door totdat hij bijna geen inkomsten meer had.

Hij raadpleegde zijn buurman en toen die zag hoe boer Hendriks te werk ging sprak hij de woorden, die nog steeds door alle boeren gebezigd wordt: Ga je de uiers met de voet'n porren gaan de koei'n morren...

Betekenis:

Inkomen verliezen door niet zorgvuldig met je werk en klanten om te gaan

Voorbeeld:

Het bedrijf stond bekend om zijn slechte service, de eigenaar porde de uiers met zijn voeten

Nieuw Spreekwoord:

De windvaan in de luwte zetten

[ Bericht 0% gewijzigd door Symphonic op 24-02-2011 00:44:44 ]
Kuttepielen, daar zit muziek in
Pigmeat met Beter Leven Keurmerk
  donderdag 24 februari 2011 @ 23:31:09 #85
281103 friemelaar
Sommigen weten waarom
pi_93286037
De windvaan in de luwte zetten

Het was in het jaar 1954 dat Johan Kleijn besloot dat er op de dijken aan de Zeeuwse kust windvanen geplaatst moesten worden.
Op die manier wilde hij een beter inzicht in de heersende wind krijgen om zo, op termijn, betere voorspellingen te kunnen doen voor de windverwachting op de kust. Directe aanleiding was natuurlijk de watersnoodramp die de streek recentelijk getroffen had. Het noodlot was Johan niet echt gezind en met name de windvaan aan het havenhoofd van Stellendam waaide regelmatig kapot. Zelfs nadat deze windvaan vervaardigd was van dikker staal, op een stevigere paal gemonteerd was n van tuidraden was voorzien ging hij bij de eerste zuidwester storm onderuit. Uiteindelijk besloot Kleijn dat de windvaan verplaatst moest worden, 100 meter landinwaarts, om te voorkomen dat hij steeds kapot zou waaien. Als gevolg hiervan stond de windvaan jaren later nog steeds trots op het marktplein van Stellendam de windrichting aan te geven die daar heerste. De meetgegevens die van deze windvaan kwamen waren echter uiteraard volstrekt onbetrouwbaar en leverde geen bijdrage aan het windmodel dat Johan Kleijn opstelde om beter op de te verwachtte wind voorbereid te zijn.

Betekenis:
Maatregelen nemen die hun doel voorbij schieten.

Voorbeeld:
De hotelmanager ontsloeg de werkster omdat ze haar werk niet goed deed, maar hij kan geen nieuwe vinden.
hij zette de windvaan in de luwte

nieuwe opgave : De pijl achterste voren op de boog leggen

[ Bericht 93% gewijzigd door friemelaar op 25-02-2011 00:05:49 ]
Open deuren, onweerstaanbaar !
  vrijdag 25 februari 2011 @ 00:31:43 #86
169780 Marijkezwolle
Queen multiquote
pi_93289494
Ik ben bezig met de pijl :@ *O*
Come on now, you knew you were lost
But you carried on anyway
Oh come on now, you knew you had no time
But you let the day drift away
  vrijdag 25 februari 2011 @ 00:35:26 #87
169780 Marijkezwolle
Queen multiquote
pi_93289685
De pijl achterste voren op de boog leggen

In het zuiden van het land is de boogsport erg populair. Veel mensen uit allerlei verschillende lagen van de samenleving beoefenen sinds oudsher deze sport. Zo ook een zuiderling die graag anoniem wenst te blijven. Hij noemde zichzelf de nieuwe Robin Hood en vertelde vol bravoure dat hij geweldig kon schieten. Tienen schoot hij bij de vleet, onverslaanbaar zou hij zijn. Tot hij mee deed aan een wedstrijd. De ene misser na de andere... Hij vergat zelfs hoe hij zijn pijl op de boog moest leggen.
Daar is zo hard om gelachen dat hier het gezegde uit voort is gekomen.

Betekenis:
Jezelf dusdanig overschatten dat je door de mand valt bij de uitvoering.

Voorbeeld:
De patser wilde het iele ventje voor schut zetten, maar had de pijlen andersom op de boog en delfde het onderspit.

Nieuwe opgave: De mollen boven de grond praten .

[ Bericht 1% gewijzigd door Marijkezwolle op 25-02-2011 00:41:41 ]
Come on now, you knew you were lost
But you carried on anyway
Oh come on now, you knew you had no time
But you let the day drift away
pi_93321727
Ik ga even tegen de mollen praten!
pi_93322741
De mollen boven de grond praten

Oorsprong
In 1962 had men in de kop van Noord-Holland een ware mollenplaag. Op de akkers gingen veel gewassen verloren, omdat de beestjes hun tunnels tussen de wortels door groeven en af en toe een hap uit diezelfde wortels namen. Op veel manieren werd geprobeerd om de mollen te vangen om ze uit te zetten in een natuurgebied ver weg van de kwetsbare gewassen, maar de beestjes lieten zich niet zo makkelijk vangen.

Na de zoveelste mislukte poging, stonden de boeren Bertus Vijgeveld en Jannes Paardekooper te overleggen over welke tactiek ze nu het beste konden proberen. Ze kwamen er echter niet uit, en ze bleven maar doorpraten. na een paar uur kwamen hun vrouwen een kijkje nemen, en tot hun verbazing zagen ze allemaal mollen over het land lopen. Hoewel ze een paar mollen in de daarvoor bestemde kooien wisten te jagen, wist het merendeel van de groep zich weer ondergronds te begeven.

Op het moment dat hun echtgenoten klaar waren met hun discussie en terugkwamen, kregen ze het verwijt dat ze weliswaar de mollen boven de grond gepraat hadden.

Betekenis
Wanneer je de mollen boven de grond praat, ben je zo lang bezig met het zoeken van een oplossing voor problemen, dat een oplossing zich vanzelf aandient zonder dat je het in de gaten hebt.

Voorbeeld
De burgemeester van Amsterdam wilde korte metten maken met de criminaliteit in de stad. Na een jaar overleggen met verschillende partijen, zonder een concrete oplossing te hebben, bleek hij de mollen boven de grond gepraat te hebben, toen na een aantal afrekeningen in het criminele circuit, de criminaliteit significant daalde.

Nieuw spreekwoord
Yoghurt in de klompen hebben.
pi_93323129
De Wiki is bijgepraat tot en met de mollen.
  vrijdag 25 februari 2011 @ 21:00:53 #91
281103 friemelaar
Sommigen weten waarom
pi_93323257
yoghurt en klompen die horen inderdaad bij elkaar, ik zal je zo vertellen waarom *)
Open deuren, onweerstaanbaar !
  vrijdag 25 februari 2011 @ 21:33:29 #92
281103 friemelaar
Sommigen weten waarom
pi_93325243
Yoghurt in de klompen hebben.

Al sinds jaar en dag worden op melkvee boerderijen kaas en zuivelproducten gemaakt welke dan rechtstreeks aan de burgers verkocht wordt. Soms hebben deze boerderijen zelfs een volledige goed uitgeruste kaasmakerij. In andere gevallen werken de boeren nog kleinschaliger en bereiden ze de melkproducten in de voorruimte van hun melkstal of in de bijkeuken. Ook Albert Albertsma in Bedum, ten noorden van de stad Groningen, is zon kneuterboer die met zeer beperkte middelen de zuivelproducten vervaardigd. De yoghurt die Albert maakt is beroemd in de streek en van heinde en ver komen de burgers naar Albertsma om de yoghurt te kopen.
Uit zuinigheid of om het milieu te sparen verlangt Albertsma echter dat de klanten zelf een bak of fles meebrengen om de yoghurt in te doen, hij levert geen verpakkingen mee. Albada Jelgersma, een knul van 14 die ook in Bedum woont wordt door zijn moeder regelmatig naar Albertsma gestuurd voor een litertje yoghurt. Hij gaat dan op de fiets de in totaal 12KM aan dijkjes af voor de lekkernij.
Op een gegeven moment komt Albada er achter dat hij de kan vergeten is om de yoghurt in te doen, maar in plaats van terug te fietsen besluit hij de yoghurt dan maar in zn klompen te laten doen en het zo mee naar huis te nemen. Sindsdien wordt over mensen die de gemakkelijke weg kiezen of de kantjes er vanaf lopen gezegd dat ze de yoghurt in de klompen hebben.

Betekenis :
Voor de gemakkelijke weg kiezen / de kantjes er vanaf lopen.

Voorbeeld :
In plaats van zelf iets te schrijven gebruikte Anne-marie een boekverslag van internet, ze had de yoghurt in de klompen.

Volgende uitdrukking: als springtij volgt op het eerste kwartier
Open deuren, onweerstaanbaar !
  vrijdag 25 februari 2011 @ 23:09:28 #93
92960 Knip
Ik ben die ik ben
pi_93330103
Ik ga mij wijden aan het springtij
Non possumus non loqui
  zaterdag 26 februari 2011 @ 00:19:03 #94
92960 Knip
Ik ben die ik ben
pi_93333745
Als springtij volgt op het eerste kwartier

Oorsprong:
Deze uitdrukking is ontstaan naar aanleiding van de watersnoodramp in 1916. Nederland had in het verleden al vele malen te lijden gehad onder overstromingen. Regelmatig moesten de Nederlanders er rekening mee houden dat het water van de Noordzee en de Zuiderzee vele stukken land, vee en mensenlevens opeiste. In de loop de eeuwen had men ontdekt dat de stand van de maan invloed had op het peil van het zeewater. Ongeveer twee dagen na volle maan en ongeveer twee dagen na nieuwe maan stond het zeewater hoger dan gemiddeld. Springtij werd dit genoemd. In de meeste kustplaatsen was er dan verhoogde dijkbewaking, zodat in geval van nood, er snel alarm geslagen kon worden. Dat nam niet weg dat er, met name rond de provincies gelegen aan de Zuiderzee al geruime tijd de wens bestond om zich structureel tegen het water te wapenen. De provincies Noord-Holland en Friesland hadden al veel schade geleden en vanwege de toenemende industrialisatie bestond ook de wens om snellere verbindingen tot stand te brengen. Een grote dijk, die de provincies met elkaar zou verbinden, zou een oplossing bieden. Helaas was de besluitvorming bijzonder traag. Allerlei belangengroeperingen moesten hun zegje doen. Ook wilden de bestuurders al het nodige er aan doen om de kiezers aan zich te binden. Het algemeen kiesrecht zou ingevoerd worden in 1917 en een grote infrastructurele wijziging zou de gemoederen flink bezighouden. De belangen van de vissers, de wensen van Natuurmonumenten werden zwaar meegewogen en het kwam erop neer dat er vooral vergaderd werd, maar niets werd besloten.

In 1916 kwam de rampspoed over het noordelijk deel van Nederland.. Op 12 januari was het halve maan van het eerste kwartier. Vanwege deze maanstand was er weinig aanleiding tot verhoogde waakzaamheid. Er stond weliswaar een stevige storm, maar het was koud en guur buiten dus weinigen hadden er behoefte aan om zonder noodzaak naar buiten te gaan. Liever bleef men binnen bij de warme stoof om de ontwikkelingen van de oorlog in de buurlanden te bespreken, of vroeg onder de dekens te kruipen.

Hoe anders was de werkelijkheid. De noordwestelijke wind, die al een paar dagen aanhield had het water tot grote hoogten opgestuwd en dijken braken door in alle noordelijke provincies. Ondanks dat het geen springtij was, kwam de waterstand veel hoger dan de dijken aankonden. Met name Noord-Holland had zwaar te leiden onder de gevolgen van deze ramp.,

Als het kalf verdronken is, dempt men de put werd al gezegd, maar deze maatregel zou te kleinschalig zijn om een ramp van deze omvang in de toekomst te voorkomen. Het politieke draagvlak voor de aanleg van de Afsluitdijk was daar en weldra kreeg ingenieur Cornelis Lely de opdracht om de Afsluitdijk te ontwerpen. In 1932 was de Afsluitdijk een feit.

Jan van Egmond, woonachtig in Zaandam, hield zich bezig met politiek en was aanhanger van de SDAP. Hij wilde graag ook zo groot zijn als zijn grote leider Pieter Jelles, maar als politicus had hij net niet die capaciteiten om het tegen de heren met de hoge hoeden op te nemen. Reden dat het lokale partijbestuur hem aanwees als campagneleider. Die rol stond Jan wel aan, immers hij had een talent als dichter, net als Pieter Jelles. Zo zou hij zijn bedrage kunnen leveren aan de vonk van de revolutie en het geluk voor iedereen. Hij dichtte, naar aanleiding van de ramp en de nasleep het volgende

Als springtij volgt op het eerste kwartier
Komt de groote rampspoed hier
Den arbeider verliescht have en goed
De kapitalist zijn hooge hoed
Dan pas zullen de hooge heeren
Zien wat het volk moet ontbeeren
Want hij bekommert zich niet om den arbeiders dood
Doch slechts om het boter op zijn eigen brood.

Het gedicht verspreidde zich al snel door de hele regio, en de eerste strofe volstond al snel om de betekenis van het hele gedicht te duiden. (vergelijk 'een volk dat voor tirannen zwicht' of 'tussen droom en daad staan wetten in de weg').

Betekenis:
Een ongeluk dat op een onverwacht moment toeslaat kan een aanleiding zijn om een einde te maken aan ellenlang geharrewar rond de besluitvorming en spijker met koppen te slaan.

Voorbeeld
Het was springtij in het eerste kwartier op 26 april 1986 in Tsjernobyl. Door de grote ramp die plaatsvond werden wereldwijd kerncentrales gesloten of beter beveiligd.

Volgende

Lijnolie aan Petrus geven

[ Bericht 0% gewijzigd door Knip op 26-02-2011 00:31:38 ]
Non possumus non loqui
  zaterdag 26 februari 2011 @ 00:22:29 #95
85235 Tha_Erik
Erik Jezus Klaas.
pi_93333923
:o! Wow.
Al die willen te kaap'ren varen, moeten mannen met baarden zijn.
Hoogachtend,
Erik.
pi_93334583
_O_ _O_ _O_
Kuttepielen, daar zit muziek in
Pigmeat met Beter Leven Keurmerk
  zaterdag 26 februari 2011 @ 00:53:41 #97
281103 friemelaar
Sommigen weten waarom
pi_93335326
_O_ _O_ ^O^ _O_ _O_
jij kent je getijden
Open deuren, onweerstaanbaar !
pi_93336294
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 februari 2011 00:19 schreef Knip het volgende:
Als springtij volgt op het eerste kwartier

Betekenis:
Een ongeluk dat op een onverwacht moment toeslaat kan een aanleiding zijn om een einde te maken aan ellenlang geharrewar rond de besluitvorming en spijker met koppen te slaan.

Voorbeeld
Het was springtij in het eerste kwartier op 26 april 1986 in Tsjernobyl. Door de grote ramp die plaatsvond werden wereldwijd kerncentrales gesloten of beter beveiligd.

Was dat maar waar!
Onderschat nooit de kracht van domme mensen in grote groepen!
Der Irrsinn ist bei Einzelnen etwas Seltenes - aber bei Gruppen, Parteien, Vlkern, Zeiten die Regel. (Friedrich Nietzsche)
pi_93343893
Lijnolie aan Petrus geven

In vroeger tijden was het belangrijkste doel van het leven de dood. Of, zoals men het toen zag: het leven n de dood. Dat leven na het leven kende grosso modo twee varianten: de helse en de hemelse. Welk soort leven iemand te wachten ging staan was niet bekend en daarover zijn in de loop der eeuwen verschillende, meer en minder gedetailleerd uitgewerkte theorien verschenen. In alle theorien is het zo dat na de dood het oordeel geveld wordt en er dan f hel f hemel volgt, eenmaal tot een van beide veroordeeld is er geen overstappen mogelijk.

Omdat er veel verwarring was over de wijze waarop iemand toegang tot een van beide nalevens kreeg was het erg moeilijk om tijdens in het aardse tranendal de juiste dingen te doen of na te laten. Niettemin was het wel het allerbelangrijkste, het korte bestaan hier was letterlijk van levensbelang voor de eeuwigheid daar.

Mogelijkheden tot benvloeding van het hiernamaals bestonden uit het doen van goede werken, doodslaan van moslims, missie naar de negertjes, onthouden van zelfbevrediging, heengaan en vermenigvuldigen, celibatair leven, aflaten kopen, protestanten doodslaan of juist protestant worden, arm zijn, met talenten woekeren, veel studeren, god bezingen of eeuwig zwijgen. Voor een eenvoudig godvruchtig mens valt dit niet te combineren en bovendien was steeds duidelijk dat geen van deze methoden gegarandeerd resultaat zou hebben.

In 1705 ontstond er in Halfweg een kleine groep gelovigen die meenden de hemelse variant te hebben gevonden van de Haarlemmer olie (1696). Waar de Haarlemmer olie een oplossing bood voor alle aardse kwalen, daar zou hun olie de weg smeren naar de hemel.
Halfweegse predikers trokken het land door, met zalvende woorden, spontaan ontbrandende lappen, welriekende zeepjes en roestige sloten die ze gangbaar maakten met hun hemelse wonderolie. Volgens hun overtuiging zou de Hemelse Halfwegolie bij uitstek het middel zijn om Petrus ervan te overtuigen dat hij jou wel even binnen kon laten glippen, ook al had je misschien wat steken laten vallen tijdens je leven. Naar hun overtuiging maakte het preciese geloof niet veel uit; de zondaar moet het hebben van de man bij de deur: Petrus. Door deze rechtstreeks te benaderen werden de kansen een stuk groter. Als bewaarder van sloten en visnetten had Petrus altijd lijnolie nodig. Natuurlijk wel speciale lijnolie, extra geurig en heilig.
Daarnaast diende de hemelse olie alle mogelijke goede doelen op aard: geld voor de clerus, ontwikkelingsmogelijkheden voor negertjes, celibaat, verwekking, armoede en rijkdom alsmede mooi zingen en zwijgen. Hiermee kon de zondaar altijd betogen dat middels aanschaf van de fles hemelse olie, gepoogd was zoveel mogelijk goed te doen. Bij leven moest daarom een fles steeds aanwezig zijn en als het eindelijk zo ver was kon het betreurde lichaam ermee ingewreven worden.

In navolging van de Haarlemmer olie bleef het recept geheim, maar dat lijnolie ervan een belangrijk deel uitmaakte was steeds bekend. Daarnaast was het welriekend, en vergeleken met pure lijnolie goedkoop.
Hoewel het publiek de hemelse waarde ervan in twijfel leek te trekken, werden de Halfweegse Oliezendelingen ongeveer twee eeuwen lang een redelijk welvarende sekte. Na de introductie van makkassar(olie) verviel de sekte tot armoede, hetgeen doet vermoeden dat op aarde de olie voornamelijk in het haar gesmeerd is.

Betekenis
Wegmoffelen van zonden / goedmakertje

Voorbeeld
Geef lijnolie aan Petrus, gaf hij als verklaring voor de vele goede doelen in zijn testament.
Dit geeft lijnolie voor Petrus, stamelde hij bij het overhandigen van een bos bloemen na de ruzie.

[ Bericht 0% gewijzigd door sigme op 26-02-2011 12:36:29 ]
alzo verdorven, ganselijk onbekwaam tot enig goed en geneigd tot alle kwaad
pi_93343979
Nieuw:
Een draad van het onderwerp scheiden.
alzo verdorven, ganselijk onbekwaam tot enig goed en geneigd tot alle kwaad
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')