abonnement Unibet Coolblue
pi_88664860
Kruibeke kondigt gemeentelijk rampenplan af: 100 huizen bedreigd

In Kruibeke heeft burgemeester Antoine Denert het gemeentelijk rampenplan afgekondigd. Een dijk wordt gebroken en de Potpolder wordt als bufferbekken gebruikt. Ook de provincie Oost-Vlaanderen start haar informatiecentrum op en in de Vlaamse Ardennen roept de brandweer Oudenaarde al haar manschappen op. "We zullen een dijk van de Barbierbeek doorsteken en het water in de Potpolder laten stromen", aldus burgemeester Antoine Denert. Een kraan is onderweg, volgens de provincie worden een honderdtal woningen bedreigd in het gebied.

Op de Kalandeberg in Gent is op vraag van gouverneur André Denys het informatiecentrum opgestart. Het informatiecentrum wordt bemand door ambtenaren van noodplanning, maar kan in een latere fase uitgebreid worden met vertegenwoordigers van de brandweer, Civiele Bescherming, medische diensten en Defensie. "We willen voorbereid zijn tegen dat het misloopt", aldus veiligheidsdirecteur Luc Bauwens.

In de wijk Puttene en de Groenstraat in Maardedal sijpelt water door de zandzakjes aan een achttal woningen. De Maarkebeek trad uit zijn oevers tot in Oudenaarde. "Voorlopig kunnen we nog pompen, maar het is niet duidelijk hoelang we de situatie kunnen aanhouden", zegt luitenant Blancke van de brandweer Oudenaarde. Een verlaten rusthuis in Puttene liep onder, het nieuwe rusthuis is niet bedreigd.

In Zingem brak een dijk van het wachtbekken Pluimke door. "We hebben een aannemer aangesteld om zand aan te voeren en onze technische dienst probeert de bres met zandzakjes te vullen. Hopelijk lukt dat, anders zal het water een deel van Ouwegem onder water zetten", aldus burgemeester Kathleen Hutsebaut.

Bron: HLN

edit: Volledig Dossier Wateroverlast

[ Bericht 1% gewijzigd door Frutsel op 19-11-2010 09:42:20 ]
Weer of geen weer, altijd actueel www.onweer-online.nl
pi_88664881
Weer of geen weer, altijd actueel www.onweer-online.nl
  zaterdag 13 november 2010 @ 10:35:45 #3
24492 Flurry
Het was een mooie tijd
pi_88664969
Waar komt al dat water vandaan, dan?
We cross our bridges when we come to them and burn them behind us, with nothing to show for our progress except a memory of the smell of smoke, and a presumption that once our eyes watered.
pi_88665020
pi_88665072
Brandweer in Antwerpen pompt kelders leeg



Door de hevige regenval is er heel wat overlast in de provincie Antwerpen. Op de ring rond Antwerpen waren er vooral problemen in de richting van Gent. Ter hoogte van Antwerpen-Zuid stond een rijstrook onder water. Er zijn ook heel wat kelders en huizen onder water gelopen, onder meer in Zandhoven (foto boven: kinesistenpraktijk (fysiotherapiepraktijk) onder water) in de Kempen. De hulpdiensten en de Civiele Bescherming geven in elk geval voorrang aan het leegpompen van kelders van particuliere woningen. Omdat er te weinig pompen zijn worden straten en kruispunten ongemoeid gelaten. De politie heeft bestuurders gevraagd om extra voorzichtig te zijn. Door watergladheid is het erg gevaarlijk en verschillende kruispunten staan blank.

Bron: De Redactie
Weer of geen weer, altijd actueel www.onweer-online.nl
  zaterdag 13 november 2010 @ 11:00:09 #6
70357 Hyperdude
#MakeLanciaGreatAgain
pi_88665353
http://www.overstromingsvoorspeller.be/ doet het ook al bijna niet meer.
Zeker ook overstroomd?

Wel lullig hoe dit soort info via internet nog steeds vaak vastloopt als het er op aan komt.

Gelukkig hebben ze het zelf ook al uitgevonden. Wel lullig dat Sabine gisteren deze site aanbeval in het Journaal.

quote:
de VMM vraagt om deze website zoveel mogelijk vrij te laten voor hulpdiensten en waterbeheerders en om geen gebruik te maken van de gemeenteselectie gezien dit het systeem vertraagt (2/5)
Gelukkig heb ik nog wat meer servercredits dan de Vlaamse overheid. ;)

Bij deze:


[ Bericht 29% gewijzigd door Hyperdude op 13-11-2010 11:08:15 ]
How do we turn this world-class fuck-up into a world-class learning experience?
  zaterdag 13 november 2010 @ 11:01:41 #7
61646 Copycat
I am a trigger hippie
pi_88665375
quote:
1s.gif Op zaterdag 13 november 2010 10:39 schreef MaGNeT het volgende:
[ afbeelding ]
Zouden ze alle overstromingen en -kjes over een en dezelfde scheren?
Curiosity cultured the cat
Hoge dames vangen veel wind
Whadda ya hear! Whadda ya say!
What is any ocean but a multitude of drops?
pi_88665492
quote:
11s.gif Op zaterdag 13 november 2010 11:01 schreef Copycat het volgende:

[..]


Zouden ze alle overstromingen en -kjes over een en dezelfde scheren?
Zou me niet verbazen ;)
pi_88665690
Alarmpeilen beken in Vlaamse Ardennen overschreden

Deze voormiddag zijn de alarmpeilen van verschillende beken in de Vlaamse Ardennen overschreden en worden op sommige plaatsen historisch hoge waterstanden gebroken. Dat meldt de overstromingsvoorspeller van de Vlaamse Milieumaatschappij.



Historisch maximum
Deze voormiddag bereikten de waterstanden in de Marie Borrebeek (Etikhove) en de Molenbeek (Nukerke) het alarmpeil en braken het historische maximum. De Zwalmbeek in Nederzwalm bereikte ook het alarmpeil, maar daar worden in de namiddag wellicht pas maxima verbroken. De Maarkebeek (Etihove) staat bijna aan het alarmpeil en zal ook het historische maximum breken. De Plankbeek (Huise/Zingem) bereikte het alarmpeil, maar de waterstand is op retour. De druk op een aantal waterlopen zal wellicht in de late namiddag verminderen als de Schelde laag water maakt.

Bron Hln
Weer of geen weer, altijd actueel www.onweer-online.nl
  zaterdag 13 november 2010 @ 11:28:22 #10
70357 Hyperdude
#MakeLanciaGreatAgain
pi_88665831
quote:
1s.gif Op zaterdag 13 november 2010 11:20 schreef meteo-online het volgende:
... De druk op een aantal waterlopen zal wellicht in de late namiddag verminderen als de Schelde laag water maakt.

Bron Hln
Best aardig verval daaro; toch nog bijna 4 meter.
How do we turn this world-class fuck-up into a world-class learning experience?
pi_88667388
Op de één of andere manier viel het mij op dat het Schelde-Rijnkanaal hier in Zeeland hoger staat als gewoonlijk.
Life is Music
pi_88667686
Waterellende houdt Vlaanderen in de greep



Provinciaal rampenplan Oost-Vlaanderen afgekondigd
De brandweer is in heel Vlaanderen druk in de weer met de voorspelde wateroverlast. Zo werden twaalf personen geëvacueerd in het rusthuis aan de Boneputstraat in Bree. Het medisch interventieplan Limburg is afgekondigd. In Oost-Vlaanderen werd het provinciaal rampenplan afgekondigd. In Kruibeke wordt een dijk gebroken en de Potpolder wordt als bufferbekken gebruikt. Zo'n honderd huizen dreigen er onder te stromen. In Maarkedal loopt het water de huizen al binnen, meldt de burgemeester. De wachtbekkens zitten er overvol. Pas vanaf zondagmiddag zou het minder gaan regenen.

Vannacht heeft het onophoudelijk geregend en vanochtend werden een aantal wachtbekkens opengezet om het overtollige water op te vangen. Vooral voor het Pajottenland en de Vlaamse Ardennen werd gevreesd. In Oudenaarde en omgeving waren de zandzakjes zo goed als op omdat heel wat mensen gisteren al hun voorzorgen namen. Rond 8 uur trad de Maarkebeek er buiten haar oevers en liepen verscheidene huizen onder water. In de voormiddag zijn de alarmpeilen van verschillende beken in de Vlaamse Ardennen overschreden en worden op sommige plaatsen historisch hoge waterstanden gebroken. In Londerzeel werd het gemeentelijk rampenplan afgekondigd.

Limburg
In Limburg zijn de hulpdiensten bezig het rusthuis Boneput aan de Boneputstraat in Bree te evacueren omwille van de wateroverlast. Zaterdag rond 9 uur werd het medisch interventieplan Limburg (MIL) afgekondigd om de bewoners te evacueren. Op het gelijkvloers stond tien tot vijftien centimeter water. Oorzaak waren verstopte putjes door bladeren en ander vuil. "Er zaten op de getroffen verdieping achttien mensen, twaalf personen worden geëvacueerd. Zes personen zijn opgevangen in het rusthuis zelf of bij hun kinderen. De andere twaalf gaan naar rusthuizen in de buurt. Het krijgt al voor de derde keer te maken met wateroverlast", aldus commandant Jos Vandermeulen van de brandweer van Bree.

"We gaan nog met de directie en de poetsploegen samenzitten om te zien wanneer de getroffen kamers gereinigd kunnen worden. We gaan proberen een zestal kamers tegen vanavond terug proper te krijgen, maar het zal moeilijk worden, zolang het blijft regenen", besluit commandant Vandermeulen. Het stadsbestuur van Bree heeft onlangs de plannen voor een bufferbekken goedgekeurd, maar er wordt alles aan gedaan om het bekken zo snel mogelijk te realiseren.

Antwerpen
De hevige regenval heeft de voorbije nacht ook voor problemen gezorgd in Antwerpen. De hulpdiensten kregen een veertigtal oproepen voor ondergelopen straten en huizen. De brandweer kreeg versterking van de Civiele Bescherming en de stadsdiensten om de wateroverlast onder controle te krijgen. Vooral het oosten, noorden en zuiden van de stad zijn getroffen, laat de lokale politie van Antwerpen zaterdag weten.

De problemen begonnen vrijdagavond om 17 uur aan de Groenendaallaan. De rijbaan was daar volledig onder water gelopen. Om 23 uur liep de drukke Turnhoutsebaan volledig onder water. Twee rijstroken werden daar afgesloten. Vanaf 2 uur verergerde de situatie snel. Tussen 2 en 6 uur werden verschillende straten en tunnels afgesloten.

De hulpdiensten geven prioriteit aan wateroverlast in woningen. Ondergelopen straten en kruispunten komen op de tweede plaats. Om het grote aantal oproepen te kunnen verwerken, was er bijstand van de Civiele Bescherming. Om halfzes werden er aan de stadsdiensten extra pompen gevraagd omdat het op dat moment beschikbare materiaal ontoereikend was om alle wateroverlast op te lossen.

Rijgedrag aanpassen
De politie roept bestuurders nadrukkelijk op om hun rijgedrag aan te passen. Chauffeurs moeten rekening houden met watergladheid en op verschillende plaatsen kunnen kruispunten en straten afgesloten zijn doordat ze blank staan.

Ook op de ring van Antwerpen is er in de vroege ochtend wateroverlast ter hoogte van Antwerpen-Zuid. In de richting van Gent is de rechterrijstrook daardoor versperd. Dat meldt de Wegpolitie Antwerpen. Op de A12 meldt de politie wateroverlast ter hoogte van de Bevrijdingstunnel. De tunnel is er afgesloten.

Brussel
Op de Brusselse ring in Wezembeek-Oppem is er in de loop van vrijdagavond enkele keren wateroverlast geweest. Op de buitenring was er wateroverlast rond 21 uur en moest de brandweer van Zaventem tussenkomen om riolen vrij te maken. Twee rijstroken werden hierdoor gedurende een half uur afgesloten.

Kort na middernacht meldde de federale politie wateroverlast op deze plaats, ditmaal op de binnenring. De linkerrijstrook is er versperd.

Wallonië
Ook de regio 'Wallonie picarde' is getroffen door wateroverlast. In Leuze-en-Hainaut en Doornik wordt de brandweer overspoeld door oproepen. In de regio's Aat en Moeskroen zitten de rioolputjes dicht door bladeren, wat voor overstromingen zorgt. In Lessen, meer bepaald in het dorp Ellezelles, is aan de burgemeester gevraagd om enkele gehuchten die blank staan, te sluiten.

hln

[ Bericht 1% gewijzigd door #ANONIEM op 13-11-2010 12:34:14 ]
pi_88668331
pi_88668693
Ook modderstromen in Limburg :o
Weer of geen weer, altijd actueel www.onweer-online.nl
pi_88668879
Modderstromen inderdaad

quote:
Modderstromen door regen in Limburg

MAASTRICHT - De aanhoudende regen zorgt zaterdag in het Zuid-Limburgse heuvelland voor veel wateroverlast.

Een aantal wegen is afgesloten, onder meer als gevolg van water- en modderstromen. Dat liet een woordvoerder van de brandweer weten.
Bij de meldkamer in Zuid-Limburg waren rond 12.00 uur alleen al over ondergelopen kelders honderd meldingen binnengekomen. De brandweer sloot wegen af in Oirsbeek, Schinnen, Amstenrade, Brunssum en Heerlen.

Het overvloedige regenwater brengt modderstromen op gang vanaf de heuvels naar de lagergelegen wegen en dorpen. ''Het wordt alleen maar erger, het regent onophoudelijk'', zei de woordvoerder. Hij zei dat de overlast zich in noordelijke richting uitbreidt.
Roodgloeiend
In Noord-Limburg zijn er toenemende problemen door overstromende beken, ondergelopen kelders, omhoogkomende putdeksels en ondergelopen straten. De telefoon bij de meldkamer in Venlo staat volgens een woordvoerster roodgloeiend.
Aan de Molenbeek in Tienray wordt met man en macht gewerkt aan het opstapelen van zandzakken. Het Limburgs Museum in Venlo heeft te maken met wateroverlast, mede als gevolg van de wegwerkzaamheden daar.
In Maasbree is een boomkwekerij blank komen te staan. Verder zijn er meldingen uit onder meer Baarlo en Helden.
© ANP
nu.nl

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 13-11-2010 13:11:08 ]
pi_88670278

Brandweer in de overstroomde straten van Maarkedal
VRT

Bron: nos.nl
Life is Music
pi_88672211






Alarmpeilen beken in Vlaamse Ardennen overschreden

Deze voormiddag zijn de alarmpeilen van verschillende beken in de Vlaamse Ardennen overschreden en worden op sommige plaatsen historisch hoge waterstanden gebroken. Dat meldt de overstromingsvoorspeller van de Vlaamse Milieumaatschappij.

Historisch maximum
Deze voormiddag bereikten de waterstanden in de Marie Borrebeek (Etikhove) en de Molenbeek (Nukerke) het alarmpeil en braken het historische maximum. De Zwalmbeek in Nederzwalm bereikte ook het alarmpeil, maar daar worden in de namiddag wellicht pas maxima verbroken. De Maarkebeek (Etihove) staat bijna aan het alarmpeil en zal ook het historische maximum breken. De Plankbeek (Huise/Zingem) bereikte het alarmpeil, maar de waterstand is op retour.

De druk op een aantal waterlopen zal wellicht in de late namiddag verminderen als de Schelde laag water maakt. (belga/ep)

hln
  zaterdag 13 november 2010 @ 16:29:58 #18
24533 ACT-F
Onmeunige gaspedoal emmer
pi_88673529
Spetter, pieter pater lekker in het water
ga maar vast naar huis hij komt een druppel later

*O*

http://album.gva.be/foto-album/wateroverlast-in-antwerpen.aspx
Bekijk de webcam via UStream. Luister naar Gutter FM
pi_88673629
quote:
1s.gif Op zaterdag 13 november 2010 10:35 schreef Flurry het volgende:
Waar komt al dat water vandaan, dan?
Blijf het opmerkelijk vinden dat wij van dit alles nu nog verstoken blijven,of is dat uitstel van executie? :?
Yvonne schreef op maandag 31 oktober 2011 @
13:59:43 in DEF SC #282 aan AchJa & Co
Vanaf hier en nu stopt het in DEF én op FOK!
Ik wil hier een normale SC zonder gebitch!
pi_88673989




















Bron L1
Weer of geen weer, altijd actueel www.onweer-online.nl
pi_88674003




















Bron L1
Weer of geen weer, altijd actueel www.onweer-online.nl
pi_88675444
quote:
Overstromingen nu ook in Limburg en Brabant

Delen van België kampen met wateroverlast door hevige regenval. Een aantal rivieren in de regio's Pajottenland en Vlaamse Ardennen kan het water niet meer afvoeren en dreigt te overstromen.

Op veel plaatsen staan al huizen en straten blank. Oost-Vlaanderen heeft in verband met de wateroverlast het rampenplan in werking gesteld.

Ook het treinverkeer ondervindt in de regio's veel hinder van de regen.

Modderstroom
In de gemeente Kruibeke is om het water de baas te blijven een dijk gebroken (video), zodat het water in een potpolder kan stromen. In Antwerpen moest de brandweer enkele kelders leegpompen.

In het plaatsje Zingem brak een dijk door. Met zandzakken wordt geprobeerd het gat te dichten. "Hopelijk lukt dat, anders zal het water een deel van Ouwegem onder water zetten", zei de burgemeester tegen de De Morgen.

Bij Brussel is een deel van de ring afgesloten vanwege een modderstroom. De brandweer in Vlaanderen ontving inmiddels honderden meldingen van modderstromen en overstromingen.

In het westen van Vlaanderen levert de wateroverlast voorlopig nog geen grote problemen op.

Overstromingsvoorspeller
Het heeft de laatste dagen veel geregend in Vlaanderen, zo vertelde Mie Van den Kerckhove van de Vlaamse Milieumaatschappij vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal: "Op sommige plekken is de afgelopen dagen vijftig liter water per vierkante meter regen gevallen. Gemiddeld viel er in Vlaanderen twintig liter per vierkante meter."

Van den Kerckhove heeft mensen zo vroeg mogelijk proberen te waarschuwen voor de hevige regenval. "We kregen vanuit onze overstromingsvoorspeller zo'n duidelijke waarschuwing dat we massaal naar de pers zijn getrokken, zodat mensen zich maximaal kunnen voorbereiden en de schade kunnen beperken", legde Van den Kerckhove uit.

Nederland
Ook in Nederland zijn problemen met het vele water. In Zuid-Limburg is het de natste novemberdag sinds 1957, het begin van de neerslagmetingen.

Volgens Weerplaza is sinds middernacht op het KNMI-meetpunt Maastricht-Aachen Airport al ruim 37 milimeter gevallen en het regent nog steeds.

Op sommige plaatsen zijn door de hevige regenval modderstromen ontstaan. Er zijn wegen afgesloten bij Oirsbeek, Schinnen, Heerlen en Brunssum. Het regenwater baant zich via de heuvels een weg naar lager gelegen plaatsen.

Landbouwgebieden
Beekjes veroorzaken in dorpen overstromingen, doordat putten verstopt zitten met afgevallen bladeren. De brandweer heeft het druk met ondergelopen kelders.

De Limburgse politie houdt er rekening mee dat er nog meer overlast ontstaat omdat het voorlopig nog niet ophoudt met regenen.

Ook in Oost-Brabant zijn er problemen. Vooral landbouwgebieden staan onder water. Bij sommige bedrijven en huizen zijn zandzakken neergelegd


[ Bericht 0% gewijzigd door Frutsel op 13-11-2010 17:47:13 ]
pi_88675627
quote:
Ook wateroverlast in België en Duitsland
DÜSSELDORF - Niet alleen België en het zuiden van Nederland, maar ook de West-Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen heeft last van langdurige regen. Kelders zijn ondergelopen, wegen overstroomd en kwetsbare plekken moeten met zandzakken worden beschermd. Dat hebben de brandweer en politie gemeld.

In 24 uur is in de deelstaat, die aan Nederland grenst, ongeveer 60 liter regen per vierkante meter gevallen, een hoeveelheid die normaliter in een maand valt. Vooral het Sauerland en het gebied rond de stad Siegen is getroffen. Meteorologen verwachten dat het tot zondagochtend blijft regenen.

Verscheidene stukken autosnelweg moesten tijdelijk worden afgesloten. Dat gold voor bijvoorbeeld de A40 tussen Dortmund en Duisburg en de A33 bij Paderborn. In het Ruhrgebied maken de brandweer en politie overuren. Alleen al rond de stad Soest strijden ongeveer duizend brandweerlieden tegen de wateroverlast.

Een woordvoerder van de politie in Düsseldorf, hoofdstad van de deelstaat, zei dat de regen op zich niet het zwaarste probleem is. Dat zijn veeleer de afgevallen bladeren. Zij verstoppen de afvoerkanalen, zodat het water niet kan weglopen.

Ook delen van België kampen zaterdag met wateroverlast. Eem aantal rivieren in de Vlaamse Ardennen kan het water niet meer afvoeren en dreigt te overstromen.
  zaterdag 13 november 2010 @ 18:04:42 #24
74976 JDude
groetjes, veldmuis
pi_88676137
Wat meer westelijk, in het buitengebied van Breda, viel het me wel op dat de sloten echt tot aan de rand toe zijn gevuld. Ook een weiland compleet onder water zien staan. De stad en omliggende dorpen hebben er geen last van.
It's always around me, all this noise
But not nearly as loud as the voice saying
"Let it happen, let it happen (It's gonna feel so good)
Just let it happen, let it happen"
  Licht Ontvlambaar zaterdag 13 november 2010 @ 18:11:13 #25
7020 Sjeen
...gevaarlijke vrouw...
pi_88676299
quote:
Damn, dat is centrum Meerssen, in die straat heb ik gewoond :o

Ik ben in Heerlen al door een sloot heen moeten rijden zo ongeveer. Ik blijf voorlopig thuis :P
You can't start a fire without a spark...
♥ Isa ♥ | In vuur en vlam
A dirty mind is a joy forever!
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')