abonnement Unibet Coolblue
  vrijdag 1 april 2011 @ 08:40:25 #201
124676 RobertoCarlos
Zit je nou naar me te loeruh?
pi_94890806
Dat snap ik ff niet, ik zie nog steeds staan dat een 2e master 10,6 k kost....
!!! Go 49-ers !!!
pi_94893649
Misschien 1 april?

Lijkt me sterk..
  vrijdag 1 april 2011 @ 10:46:53 #203
75592 GlowMouse
l'état, c'est moi
pi_94894155
Het ging om een overgangsregeling die vorig jaar was vastgesteld waar de UvT nu onderuit wilde komen.
eee7a201261dfdad9fdfe74277d27e68890cf0a220f41425870f2ca26e0521b0
  zaterdag 2 april 2011 @ 13:54:22 #204
124676 RobertoCarlos
Zit je nou naar me te loeruh?
pi_94940212
quote:
Tweede master soms tien keer zo duur
Uitgegeven: 1 april 2011 16:39

AMSTERDAM - Het volgen van een tweede bètamaster aan de Universiteit Utrecht wordt volgend collegejaar met 17.700 euro meer dan tien keer zo duur.

Ook bij andere Nederlandse universiteiten stijgen de prijzen voor een tweede bachelor of master exponentieel. Bij de Universiteit Leiden en de Universiteit Utrecht zijn studenten voor het volgen van een tweede master het duurste uit. Dit blijkt uit een rondgang langs de verschillende universiteiten.

Wetswijziging

De stijgingen zijn het gevolg van een wetswijziging onder toenmalig minister Plasterk van Onderwijs. Deze regeling maakte het voor onderwijsinstellingen mogelijk om hogere collegegelden te vragen aan studenten die een tweede studie doen. Deze regeling ging al in voor het collegejaar 2010/2011 maar veel universiteiten besloten om de verhoging van het collegegeld nog een jaar uit te stellen.
Lees hier verder: http://www.nu.nl/binnenla(...)en-keer-zo-duur.html
Let ook op het overzicht onderin! https://visit.impure.com/space/#/NU.nl/Collegegelden
!!! Go 49-ers !!!
pi_95019380
Ik zit met de volgende situatie:

Ik zit nu in de afstudeerfase van het HBO International Business & Languages (IBL) aan de Avans Hogeschool. Ik heb alle studiepunten tot nu toe binnen. In juli zal ik dus naar alle waarschijnlijkheid afstuderen.

Ik zou erg graag een 2e bachelor Informatica gaan studeren aan de RU Nijmegen. Dit wordt door de wet zeer moeilijk gemaakt. Ik heb natuurlijk al van alles bedacht, en veel gebeld.

Lsvb, IB groep en me eigen school geven aan dat het beter was geweest als ik 1 vak open had laten staan, dan had ik het wettelijk collegegeld moeten betalen voor mijn 2e bachelor. Wel zou ik dan te maken krijgen met de langstudeerdersboete, maar die 3000 euro per jaar boete plus het wettelijk collegegeld is natuurlijk wel veel minder dan het instellingscollegegeld tarief a 9000,- euro per jaar.

Lsvb gaf alleen wel aan, dat op het moment dat je alle studiepunten binnen hebt wettelijk nog geen bachelor hebt. Dat moest ik goed uit gaan zoeken. Heb de voorgaande topics doorgelezen maar het is me niet heel duidelijk geworden.

Heeft een van jullie hier ervaring mee??
pi_95020428
quote:
1s.gif Op maandag 4 april 2011 13:02 schreef floydje07 het volgende:

Lsvb gaf alleen wel aan, dat op het moment dat je alle studiepunten binnen hebt wettelijk nog geen bachelor hebt.

Heeft een van jullie hier ervaring mee??
Dat klopt. Als je alle studiepunten hebt gehaald, moet je nog je diploma aanvragen. Ik meen dus dat je dit kan uitstellen want je hebt geen diploma automatisch na het behalen van alle studiepunten. Houd er wel rekening mee dat je niet eindeloos je diploma kan uitstellen. Op een gegeven moment vervallen je studiepunten.
pi_95021944
quote:
1s.gif Op maandag 4 april 2011 13:31 schreef Warren het volgende:

[..]

Dat klopt. Als je alle studiepunten hebt gehaald, moet je nog je diploma aanvragen. Ik meen dus dat je dit kan uitstellen want je hebt geen diploma automatisch na het behalen van alle studiepunten. Houd er wel rekening mee dat je niet eindeloos je diploma kan uitstellen. Op een gegeven moment vervallen je studiepunten.
Bij ons moet word je diploma dus wel automatisch aangevraagd, dit verschilt dus per instelling.
pi_95023226
Dit verschilt inderdaad per instelling heb ik net vernomen. Mijn studiepunten zijn onbeperkt houdbaar, dat is dan wel weer een voordeel. Maar mijn decaan zei dat het aanvragen van een diploma bij mijn opleiding automatisch gaat. Ik hoop dat ik dit tegen kan houden, dat moet ik dus uit gaan zoeken.

Overigens heb ik wel een externe minor gevolgd aan Han Nijmegen. Ik twijfel nu sterk of mijn certificaat inlever a 30 studiepunten, die zijn namelijk nog niet doorgevoerd. Dat zou betekenen dat ik mijn opleiding nog niet heb afgerond.

De vraag is of de school hier blij mee is.. Denk niet dat ze staan te springen om mijn plan. 3 jaar uitstellen van mijn studie terwijl ik eigenlijk al klaar ben. In dit geval spot ik graag een keer met de wet x-).

[ Bericht 0% gewijzigd door floydje07 op 04-04-2011 15:45:13 ]
  woensdag 6 april 2011 @ 08:22:17 #209
124676 RobertoCarlos
Zit je nou naar me te loeruh?
pi_95107177
Al eerder hier gepost, maar nu beter: (gaat trouwens niet alleen over de master)

quote:
Overzicht collegegeld tweede master universiteiten

Nu.nl heeft een overzicht gemaakt van de kosten van tweede masters aan de Nederlandse universiteiten. De meeste universiteiten maken een onderscheid tussen alfa, bèta, gamma en medische opleidingen. Soms verschilt het instellingsgeld zelfs per opleiding, in dat geval is er voor een representatieve opleiding gekozen.

Het volgen van een tweede master is het duurst bij de Universiteit Utrecht en de Universiteit Leiden. In het collegegeld overzicht in te zien dat het volgen van een tweede betamaster aan de Universiteit Utrecht 17.700 gaat kosten. Dit is tien keer zo duur als wat studenten op dit moment betalen.

Uitzonderingen
Het instellingsgeld zal niet in alle gevallen voor het volgen van een tweede studie worden gevraagd. Voor een tweede bachelor of master in het onderwijs of de gezondheidszorg geldt het wettelijk collegegeld van 1713 euro, tenzij de student al een afgeronde opleiding in dit vakgebied heeft. De 32.000 euro die de Rijksuniversiteit Groningen vraagt voor de master Geneeskunde geldt alleen als de student al een mastergraad in de gezondheidszorg heeft. De TU Eindhoven en de Universiteit Maastricht konden nog geen duidelijkheid geven over de hoogte van het collegegeld voor de tweede studie en zijn daarom niet in het overzicht opgenomen.

Sluiproute voor tweede studie
Als de student tijdens de eerste studie al is begonnen met een tweede studie blijft vaak het wettelijk collegegeld gelden. Daarnaast hanteren veel universiteiten een overgangsregeling voor eigen studenten. De TU Delft vormt een uitzondering en heeft besloten het collegegeld in het geheel niet te verhogen.

De regeling
Plasterk, toenmalig minister van Onderwijs, heeft een wetswijziging ingevoerd dat universiteiten mogelijk maakt om hogere collegegelden te vragen aan studenten die een tweede studie doen. Universiteiten hadden dit schooljaar 2010/2011 al de kosten kunnen verhogen maar besloten om de verhoging van het collegegeld nog een jaar uit te stellen.Hier het overzicht: https://visit.impure.com/space/#/NU.nl/Collegegelden
http://www.sum.nl/artikel(...)aster-universiteiten
!!! Go 49-ers !!!
  vrijdag 8 april 2011 @ 22:24:53 #210
124676 RobertoCarlos
Zit je nou naar me te loeruh?
pi_95239976
quote:
Het hoge tarief voor studeren treft vaak net de verkeerden


Geef de ruimte aan slimme mensen die een relevante tweede studie willen doen
Een leven lang leren is een goed motto. De een begint een studie direct na de middelbare school, de ander gaat eerst een paar jaar werken, en besluit later door te leren. Daarom is het goed dat onder het vorige kabinet een einde is gemaakt aan de regeling dat studenten die jonger zijn dan 30 jaar een gegarandeerd laag collegegeld betalen (1.600 euro per jaar), en van 30-plussers het zogenaamde instellingscollegegeld mag worden gevraagd. Dat laatste betekent de werkelijke kosten van een studie (die variëren tussen 6.000 en 17.000 euro per jaar, waarbij geneeskunde duur is en filosofie relatief goedkoop).

Bij het schrappen van de leeftijdsgrens is een nieuwe regeling vastgesteld: iedereen, ongeacht zijn leeftijd, mag minimaal één opleiding in het hoger onderwijs (bachelor en desgewenst master, bij hbo of universiteit) gegarandeerd voor het lage collegegeld doen. Voor wie al een hogere opleiding heeft, mag de instelling zelf bepalen of ze een laag of een hoger collegegeld vraagt.
Lees het artikel verder:
http://opinie.volkskrant.nl/artikel/show/id
!!! Go 49-ers !!!
  donderdag 14 april 2011 @ 08:36:49 #211
124676 RobertoCarlos
Zit je nou naar me te loeruh?
pi_95478660
quote:
Nog meer juridische studentenstrijd

door Ingezonden op 13/04/2011

in Haagse vierkante kilometer
Post image for Nog meer juridische studentenstrijd

Sinds de zomer van 2009 is de Nederlandse overheid niet meer verantwoordelijk voor het aanbieden van tweede universitaire studies. De Tweede Kamer nam een wetsvoorstel aan dat onderwijsinstellingen de ruimte geeft meer dan het wettelijke tarief te vragen. De hoogte van dat tarief dient gemotiveerd te worden vastgesteld. Op zich zelf is het begrijpelijk dat studenten die een tweede studie doen een hogere bijdrage betalen, maar de uitvoering van deze wet leidt tot zeer onredelijke situaties en het onnodig belemmeren van talent.

Een aantal universiteiten gaat namelijk nogal lichtzinnig met de nieuwe bevoegdheid om. Vanaf september kunnen sommige studenten tariefverhogingen tot 800 procent tegemoet zien. Ondanks een wettelijke verplichting zijn deze verhogingen zelden gemotiveerd. Waar de extra kosten op gebaseerd zijn blijft dus vaak een raadsel en juist daar wringt de schoen. Want mogen onderwijsinstellingen onbegrensd de tarieven verhogen als hun bevoegdheid slechts bedoeld is om het gemis aan rijksbijdragen te compenseren? Meer concreet: mogen universiteiten 14.000 euro vragen voor een opleiding waarvan de werkelijke kosten ongeveer 7.000 euro zijn?

Nee, dit mogen zij niet. Met het verdwijnen van de verantwoordelijkheid van de rijksoverheid voor de tweede opleidingen zijn universiteiten op onbekend en onontgonnen terrein terecht gekomen; het private domein. Vooralsnog lijken zij zich hier ongemakkelijk te voelen. De overgang levert een aantal juridische problemen op waar universiteitsbestuurders geen oplossing voor hebben, of voor willen geven. De veiligheid van een al eeuwenoude, beschermde, vastomlijnde en nauwelijks betwiste taakuitvoering binnen publiekrechtelijke kaders is niet meer aanwezig nu plotseling marktactiviteiten ontplooid worden.

In de ‘code goed bestuur universiteiten’ wordt welgeteld één artikel gewijd aan de wijze waarop universiteiten om dienen te gaan met marktactiviteiten. Overigens is daar nog minder regelgeving te vinden over hoe zij behoren om te gaan met studenten. De wijze waarop universiteiten hun handelen vorm dienen te geven op de markt is dus onbepaald. Dat levert problemen op want binnen de wetten van de vrije markt voelen universiteiten zich niet thuis; ze spreken de taal niet van de markt noch kennen zij de regels die hier gehanteerd worden. Wetten als kostenbewustheid, aantoonbare en bewaakte kwaliteitsstandaarden en veel belangrijker nog: het gebonden zijn aan de uitoefening van een nauwkeurig omlijnde bevoegdheid zijn bij universiteiten grotendeels onbekend.

Daarbij komt nog dat universiteiten op dit moment ook nog de noodzakelijke infrastructuur missen om deze nieuwe taak uit te voeren. Het correct uitvoeren van de taak verlangt dat zij als een onderneming omspringen met de diensten die zij aanbieden, dat zij bekend zijn met begrippen als rendement en prijs-kwaliteitsverhoudingen en daarnaast inzicht hebben in hun eigen kostenstructuur.

Nu de vereiste motivering voor de tarieven ontbreekt en op basis van de beschikbare gegevens geconcludeerd moet worden dat de verhogingen het gemis in rijksbijdragen overstijgt, is de schijn van misbruik gecreëerd. In gelijke bewoordingen heeft het Kamerlid Jadnanansing de wijze waarop universiteiten de tarieven voor tweede opleidingen vaststellen veroordeeld. Zij stelt dat dit plaatsvindt op een wijze die door de wetgever nooit zo bedoeld is. De doelstelling is altijd geweest het bewerkstelligen van een redelijke balans tussen draagkracht en reële kostprijs van de opleiding.

Los van het punt van Jadnanansing is het aanbieden van tweede, niet gefinancierde opleidingen een marktactiviteit. Onderwijsinstellingen zijn in die situatie gebonden aan het mededingingsrecht. Daar zijn maatstaven ontwikkeld waaraan een verkoop-kostprijs en een prijs-kwaliteitsverhouding moet voldoen wanneer een dienst wordt aangeboden door een onderneming die over een economische machtspositie beschikt. Op basis van de beschikbare gegevens is het onwaarschijnlijk dat de universiteiten aan deze maatstaven kunnen voldoen.
Tenslotte handelen de universiteitsbestuurders in strijd met de rechtszekerheid van studenten. Universiteiten schenden de precontractueel geschapen verwachtingen doordat zij tussentijds de voorwaarden van de overeenkomst wijzigen. Populair gezegd; zij veranderen de spelregels tijdens het spel.

Met bovenstaande argumenten is gezegd dat de wijze waarop en de mate waarin instellingscollegegeld geheven wordt als zodanig onrechtmatig is. Dit kan uitsluitend gerepareerd worden door een verlaging tot een bedrag dat in een redelijk verband staat met de kwaliteits- en kostprijs. Het is begrijpelijk dat in een klimaat van bezuinigingen van sommige studenten een extra bijdrage verwacht wordt; echter ontslaan bezuinigingen de universiteiten niet van hun zelfstandige, wettelijke verantwoordelijkheden. Vooralsnog lijken zij hier moeilijk mee om te kunnen gaan.

Universiteiten handelen op dit moment onbevoegd, oneerlijk en onbetrouwbaar. Het is de hoop van de ambitieuze student dat zij hun handelen tijdig staken, voordat de rechter het bovendien kwalificeert als onrechtmatig.

Dit artikel is geschreven door Cees Zweistra, Sjip Suidgeest en Karsten Meijer, bestuursleden van de Stichting Collectieve Actie Universiteiten. Dit artikel verschijnt ook op de nieuwe blog De Fusie
http://www.publiekrechten(...)che-studentenstrijd/
!!! Go 49-ers !!!
pi_95761017
Hey guys, zitten er ook mensen hier die 3 studies tegelijk doen? Ik ben nu met IBEB bezig en ga er volgend jaar een studie Wiskunde bij doen, maar ik vraag me af of ik er nog eentje bij zou kunnen proppen :7
  woensdag 20 april 2011 @ 14:35:15 #213
100126 Maraca
#cijferfetisjist
pi_95761116
Niet 3 tegelijk, maar wel 3 opleidingen in 4 jaar :Y Eentje heb ik vorig jaar afgesloten en ben nu bezig om 2 opleidingen in 1 jaar te doen. Dus eigenlijk 12 jaar aan opleidingen in 4 jaar :')_!

Allemaal HBO en volgend jaar ga ik naar de universiteit, maar dat is "maar" 1 studie naast een fulltime baan :)
Verily i say unto you; dost thou even hoist, brethren? - Jesus (Psalm 22)
pi_95762642
quote:
Dus? Gaat er dan nog wat gebeuren aan deze regeling?
pi_95763589
quote:
0s.gif Op woensdag 20 april 2011 14:35 schreef Maraca het volgende:
Niet 3 tegelijk, maar wel 3 opleidingen in 4 jaar :Y Eentje heb ik vorig jaar afgesloten en ben nu bezig om 2 opleidingen in 1 jaar te doen. Dus eigenlijk 12 jaar aan opleidingen in 4 jaar :')_!

Allemaal HBO en volgend jaar ga ik naar de universiteit, maar dat is "maar" 1 studie naast een fulltime baan :)
Ga je dan niet gigantisch veel aan collegegeld betalen? :?

Knap trouwens van die 3 opleidingen ;)
  woensdag 20 april 2011 @ 16:17:45 #216
100126 Maraca
#cijferfetisjist
pi_95764878
quote:
0s.gif Op woensdag 20 april 2011 15:45 schreef Ninilith het volgende:

[..]

Ga je dan niet gigantisch veel aan collegegeld betalen? :?

Knap trouwens van die 3 opleidingen ;)
Nee, want mijn baas gaat mijn universitaire opleiding betalen *O* Alleen die 2 opleidingen moet ik wel in 1x halen anders heb ik een probleem :P
Verily i say unto you; dost thou even hoist, brethren? - Jesus (Psalm 22)
pi_95795077
quote:
0s.gif Op woensdag 20 april 2011 16:17 schreef Maraca het volgende:

[..]

Nee, want mijn baas gaat mijn universitaire opleiding betalen *O* Alleen die 2 opleidingen moet ik wel in 1x halen anders heb ik een probleem :P
Verdorie dat is niet verkeerd zeg! :D Gaat dat lukken, die 2 opleidingen in één keer ?
  donderdag 21 april 2011 @ 09:47:22 #218
100126 Maraca
#cijferfetisjist
pi_95795438
quote:
0s.gif Op donderdag 21 april 2011 09:34 schreef Ninilith het volgende:

[..]

Verdorie dat is niet verkeerd zeg! :D Gaat dat lukken, die 2 opleidingen in één keer ?
Ik denk het wel. Kan veel combineren en heb ook veel vrijstellingen, dus dat scheelt al een hoop :Y Het is alleen best zwaar soms omdat ik 3 á 4 dagen stage loop en daarna nog veel theorie moet bestuderen en verslagen enzo :')
Verily i say unto you; dost thou even hoist, brethren? - Jesus (Psalm 22)
  donderdag 21 april 2011 @ 10:32:00 #219
124676 RobertoCarlos
Zit je nou naar me te loeruh?
pi_95796818
Om welke opleidingen gaat het eigenlijk?
!!! Go 49-ers !!!
  donderdag 21 april 2011 @ 10:38:09 #220
124676 RobertoCarlos
Zit je nou naar me te loeruh?
pi_95796998
quote:
0s.gif Op woensdag 20 april 2011 15:20 schreef Warren het volgende:

[..]

Dus? Gaat er dan nog wat gebeuren aan deze regeling?
Op dit moment wacht men van de Stichting Collectieve Actie Universiteiten op de reacties van de universiteiten. Een paar reacties zijn al binnen, en aan die uni's die nog niet gereageerd hebben is kort geleden een extra reactietijd van 2 weken gesteld. Dus ergens begin mei moet er duidelijkheid komen over de reacties van de uni's. De SCAU zal iig een totaalreactie uit laten gaan. En dan wordt duidelijk hoe het met de rechtzaak verder gaat......
!!! Go 49-ers !!!
  donderdag 21 april 2011 @ 10:39:03 #221
310793 Mishu
Fok verslaafde
pi_95797032
Wat ik me afvraag, hoe kun je nou 2 studies doen als je 32 uur per week stage moet lopen (gebruikelijk voor HBO studies)?

En hoeveel geld extra kost het om naast je HBO studie aan een universitaire bachelor te beginnen?
  donderdag 21 april 2011 @ 10:40:57 #222
100126 Maraca
#cijferfetisjist
pi_95797103
quote:
2s.gif Op donderdag 21 april 2011 10:32 schreef RobertoCarlos het volgende:
Om welke opleidingen gaat het eigenlijk?
Bij mij?

Mijn eerste HBO opleiding was Accountancy. Daar ben ik als derdejaars afgestudeerd *). Nu volg ik twee lerarenopleidingen (algemene economie en bedrijfseconomie)

Ik loop nu stage op een school en daarnaast heb ik vakken zoals vakdidactiek en onderwijskunde. Daarnaast studeer ik algemene economie en marketing en doe ik onderzoek naar deze vakken in combinatie met het onderwijs :) Eén van mijn onderzoeken is afgerond en goedgekeurd en nu ben ik bezig met mijn tweede (en laatste) onderzoek.

Ze zijn goed met elkaar te combineren omdat ik maar 1x 10 maanden stage hoef te lopen voor beide opleidingen. En een tentamen onderwijskunde voor algemene economie telt ook voor bedrijfseconomie. Alleen de onderzoeken verschillen van elkaar en dat neemt akelig veel tijd in beslag :D
Verily i say unto you; dost thou even hoist, brethren? - Jesus (Psalm 22)
  donderdag 21 april 2011 @ 11:07:32 #223
310793 Mishu
Fok verslaafde
pi_95797994
Maar is het nou op dit moment al duurder om 2 studies te volgen?
  donderdag 21 april 2011 @ 11:09:45 #224
100126 Maraca
#cijferfetisjist
pi_95798064
quote:
0s.gif Op donderdag 21 april 2011 11:07 schreef Mishu het volgende:
Maar is het nou op dit moment al duurder om 2 studies te volgen?
Ja, dat wel. Momenteel betaal ik +/- ¤ 1.600 collegegeld, maar dat is omdat de lerarenopleiding buiten de regeling valt. Mocht ik 1 lerarenopleiding halen en de ander niet, dan moet ik wel instellingsgeld betalen :') Had ik een andere opleiding gekozen, dan had ik sowieso instellingsgeld moeten betalen omdat ik al een bachelor heb (dit geldt dus niet voor de lerarenopleiding en een opleiding in de zorg)
Verily i say unto you; dost thou even hoist, brethren? - Jesus (Psalm 22)
  donderdag 21 april 2011 @ 11:20:59 #225
310793 Mishu
Fok verslaafde
pi_95798460
Maar als je nog geen bachelor diploma hebt, kost het dan ook al meer geld?
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')