En we gaan weer verder met de Patat queeste, oftewel de zoektocht naar de ideale friet.
De Victoria's zijn op en dus op zoek gegaan naar de voorgestelde Frieslander maar helaas, ik heb me suf gezocht maar niet gevonden.
Uiteindelijk belande ik op de markt van Heerhugowaard bij de groenteboer en die zweerde bij hoog en laag dat ik Agria's moest hebben, dit ondanks mijn verweer dat het 13 in een dozijn aardappelen zijn.
Maar ze waren iig vers(lekker hard) en kei groot dus toch maar 3 KG genomen.
Ondertussen heb ik een plankje in mijn tuin schuurtje gemaakt, voorheen gebeurde de bakkerijen op de (defecte)wasdroger maar die is uiteindelijk toch maar een keer in de schrootbak verdwenen en dus nu maar netjes een plankje gemaakt voor frietpan en attributen.
Op termijn wil ik het hoekje wel netjes aftimmeren met witte plaat en er een (goedkope) afzuigkap op hangen want nu word natuurlijk wel mijn schuur zo vet als bagger.
Handig want mijn fiets zal niet meer roesten maar liever niet:
Zo zit ik iig niet met een huis dat 3 dagen naar snack stinkt want dat is wel armoede en een grote reden om het niet te doen.
De 3 KG Agria's geschild, gewassen en gesneden zoals voorheen, dus niets bijzonders.
Ik heb nog steeds Ossewit in mijn pan, ik kan er toch moeilijk afscheid van nemen.
Voorgebakken: nu langer nl 9 minuten en toch weer gewoon de pan op 160 graden, het laatste experiment maakte de patat toch wel behoorlijk vet en das nou ook weer niet de bedoeling.
Ik ben nu wel wat meer methodisch; ik weeg netjes de porties af , 750 gram rauwe patat op kamertemperatuur en dat gaat goed, de temperatuur zakt niet te veel naar beneden en het gaat zo toch redelijk vlot.
Zo word iig het voorbakken wat meer voorspelbaar en toch praktisch want 2.5 kg patat bakken in porties van 250 gram kost je bijna twee uur en dat is me te gek.
Afbakken: 5 minuten op 180 graden.
Resultaat: de groenteboer wist met grote zekerheid en stelligheid dat Agria DE aardappel is die door de meeste patatfabrieken gebruikt word en dat is nu ook wel duidelijk geworden want het baksel smaakte en is geworden zoals de dertien in een dozijn patat van de snackbar om de hoek
Mijn 8 jarige zoon bevestigde het; "smaakt zoals de patat van de snackbar bij de supermarkt"
Dat is niet echt slecht en zeker goed te eten maar als ik dat wil kan ik makkelijker naar de snackbar gaan, die zit 1 straat hiervandaan maar ik ben overduidelijk op zoek naar iets anders, dit is het iig niet,jammer maar waar.
Ze waren niet meer zo vet en redelijk krokant maar ze willen, net zoals snackbar friet, niet echt bruin worden, ik denk dat het zetmeel gehalte niet zo hoog is en dat verklaart ook wel het algehele resultaat.
Dus als je snackbar friet wilt maken: koop Agria's!
Eten weggooien doe ik zelden/nooit dus ook deze Agria's worden gewoon opgegeten, zo slecht is het natuurlijk ook niet en 2 kilo is toch wel weer een paar weken zaterdag-eetwerk
Dus over een paar weken weer verder, wellicht dat ik dan toch weer een andere aardappel vind, wellicht moet ik maar eens in Alkmaar gaan zoeken....
[ Bericht 5% gewijzigd door robber57 op 18-12-2010 20:32:59 ]