abonnement bol.com Unibet Coolblue
  User die je het meest gemist hebt 2022 vrijdag 23 april 2010 @ 10:17:49 #1
78918 SeLang
Black swans matter
pi_80624931

Dit is het [AEX]-topic waarin je de beurzen en de laatste economische nieuws kunt volgen. De OP voor het openen van een nieuw topic staat hier. Voeg onderaan in de Wiki het zojuist gesloten topic toe, sla de pagina op en copy-paste het dan naar je nieuwe topic op Fok.

Algemene informatie en nuttige links

Grafieken en TA (Yahoo! Charts)
Broker tarief vergelijking (staatvanbeleg.nl)
Leren beleggen (IEX.NL University)

NB: Het innemen van een bepaalde positie geschiedt geheel op eigen risico, ook het overnemen van een beleggingsstrategie van andere users is dus geheel op eigen risico.


BNR Nieuwsradio
Forex Factory (alle economische data's op een rij)
Bloomberg
CNBC
Briefing.com (incl. economische kalenders)
RTL Z (streaming TV)
[2] (streaming TV)

AEX


Europese Indices




Amerikaanse Indices & Futures
Yahoo! Dow Jones Indices - Streaming
Yahoo! S&P Indices - Streaming
Yahoo! Nasdaq Indices - Streaming
Google Finance - Real-time
IG-Index - Dow Jones-index (fair value) streaming (spread betting)
ProFinance - Streaming S&P-, Dow- en Nasdaq-futures
CNN Money - Delayed S&P-, Dow- en Nasdaq-futures
US Markets - S&P- en Nasdaq-futures Semi-real-time

Federal Funds Futures (indicatie van aankomende rentebesluiten, info)
CBOT - Federal Funds Futures - Semi-real-time

Intraday S&P 500-index


Intraday Dow, S&P, Nasdaq (dagverschil in percentage)


Wereldwijde Indices





Intraday Euro-Dollar


Intraday grondstoffen




Bestens order - Een order om effecten te kopen of te verkopen zonder limiet, dus zonder maximumprijs voor een kooporder of zonder minimumprijs voor een verkooporder. Een bestens order wordt ook wel marktorder genoemd. Een bestens order kan altijd worden uitgevoerd.

Calloptie - Een verhandelbaar recht om op een bepaald moment in de toekomst een afgesproken hoeveelheid onderliggende waarde te kopen tegen een vooraf afgesproken prijs.

Commodities - Engelse term voor (bulk)goederen. Termijncontracten en opties op commodities worden onder andere verhandeld op de optiebeurs van Euronext.

Dividend - Een winstuitkering in de vorm van geld (cashdividend) of aandelen (stockdividend) aan de houder van een aandeel. De hoogte van de dividenduitkering is doorgaans gerelateerd aan de hoogte van de behaalde winst.

Expiratie - Het ophouden te bestaan,'expireren', van een optie of een future. Een optie heeft altijd een beperkte looptijd, na het bereiken van de einddatum (expiratiedatum) bestaat de optie niet meer.

FTI - De future op de AEX-index.

Future - Termijncontract. Er zijn futures op o.a. indices, aandelen, valuta en commodities. Anders dan bij opties hebben bij futures zowel de koper als de verkoper een verplichting en er is geen premiebetaling.

Hedgen - Engelse term voor afdekken. Hedging is het afdekken van risico's door het aangaan van een andere positie. Een belegger die callopties schrijft, kan deze shortpositie afdekken door het kopen van de onderliggende waarde.

In-the-money optie - Een optie is in-the-money als deze intrinsieke waarde heeft. Callopties zijn in-the-money als de uitoefenprijs lager is dan de koers van de onderliggende waarde. Putopties zijn in-the-money als de uitoefenprijs hoger is dan de koers van de onderliggende waarde.

Koers-winstverhouding - Een cijfer waarmee de verhouding tussen de koers van een aandeel en de nettowinst per aandeel wordt uitgedrukt. Als de koers van een aandeel ' 100 bedraagt en de winst per aandeel bedraagt ' 5, dan is de koers-winstverhouding 20.

Liquideren - Het (gedwongen) afbouwen van een effectenpositie. Dit kan door een clearingorganisatie, bank of commissionair worden afgedwongen als een belegger bijvoorbeeld niet aan zijn margin-verplichtingen kan voldoen.

Longpositie - Een ander woord voor een kooppositie.

Looptijd - Opties en futures hebben een beperkte levensduur, de zogeheten looptijd. De meeste optieklassen hebben een maximale looptijd van negen maanden, een aantal maximaal vijf jaar. Futures hebben een maximale looptijd van twaalf maanden.

Margin - De margin is een vereist geldbedrag dat als onderpand fungeert voor eventuele verliezen op de termijn- en optiemarkten.

Onderliggende waarde - Een product waarop een optie of een future wordt verhandeld, bijvoorbeeld aandelen, een index, valuta, (edel)metaal of een bulkgoed (commodity) zoals aardappelen, graan of goud.

Openingsveiling - Alle orders die 's morgens voor de opening zijn binnengekomen worden verzameld in het orderboek. Bij de opening is dus een verhoudingsgewijs grote liquiditeit voorhanden. Direct bij de opening vindt een veiling plaats waarbij orders daar waar mogelijk worden gekoppeld aan de in het orderboek aanwezige tegenorders en zo mogelijk uitgevoerd. Dit gebeurt in het NSC-systeem, het verloopt volgens vaste regels en is volledig geautomatiseerd.

Optiepremie - De prijs van een optie. De optiepremie bestaat uit de intrinsieke waarde plus de tijd- en verwachtingswaarde. De optiepremie is uiteraard variabel.

Out-of-the-money optie - Een optie zonder intrinsieke waarde wordt out-of-the-money genoemd. Een calloptie is out-of-the-money wanneer de uitoefenprijs hoger is dan de koers van de onderliggende waarde. Een putoptie is out-of-the-money als de uitoefenprijs lager is dan de koers van de onderliggende waarde. De premie van een out-of-the-money optie bestaat alleen uit tijd- en verwachtingswaarde. Door een sterke koersbeweging kan een out-of-the-money optie intrinsieke waarde ontwikkelen en dus at-the-money of zelfs in-the-money worden.

Putoptie - Een verhandelbaar recht om op een bepaald moment in de toekomst een afgesproken hoeveelheid onderliggende waarde te verkopen tegen een vooraf afgesproken prijs.

Scheefzitten - Een belegger zit 'scheef' als zijn effectenpositie op (een nog ongerealiseerd) verlies staat.

Schrijven - Het verkrijgen van een shortpositie in een optie door een openingsverkoop.

Shortpositie - Effectenbeurs: indien een belegger effecten heeft verkocht die hij op dat moment niet in bezit heeft. Optiebeurs: een positie aangegaan door een openingsverkoop waarbij schrijver de verplichting neemt de onderliggende waarde te leveren of af te nemen.

Slotveiling - Om de slotkoersen niet af te laten hangen van orders die toevallig de laatste zijn is er voor het slot een korte handelsonderbreking van 5 minuten. Gedurende deze tijd worden de orders verzameld waarna er een slotveiling plaats vindt die een breed gedragen slotkoers oplevert.

Spread - Het verschil tussen de bied- en laatprijs.

Technische analyse - Een methode waarbij met behulp van koersgrafieken en rekenmodellen wordt getracht een trend op de beurs te voorspellen. Er wordt vooral gekeken naar de verhouding tussen kopers en verkopers. In feiten tracht men met technische analyse het (massa)gedrag van de beleggers te doorgronden om daaruit de mogelijke richting van de markt te voorspellen.

Tracker - Een tracker is feitelijk een aandeel op een index. Een tracker volgt nauwkeurig de koersontwikkeling van de index, inclusief de dividenduitkering.

Turbo - Een turbo (ook bekend als sprinter of speeder) is een beleggingsproduct dat beleggers de mogelijkheid geeft met een hefboom te beleggen in verschillende onderliggende waarden zoals aandelen, beursindices of valuta.

Volatility - Engels voor beweeglijkheid of volatiliteit. Met het begrip volatility wordt de beweeglijkheid van de koers van een effect aangeduid. Een hoge volatility betekent dat de koers van een fonds sterk stijgt en daalt binnen een relatief korte periode. Volatility is mede een indicator voor het risico dat een belegger loopt met een bepaald fonds. Volatility is een belangrijke factor bij de waardebepaling van een optie.

Een uitgebreide begrippenlijst vind je hier.



Alle oude topics, mét titel, vind je door hier te klikken
Beursvloer #139: Filosoferen of de AEX naar 25 of 1000 gaat!
De Beursvloer #139: Staat de grote ommekeer voor de deur?
De Beursvloer #140: Lets get down down down!
De Beursvloer #141: Als de Fed van huis is dansen de beren
Beursvloer #142: Remember the VW-squeeze!
Beursvloer #143: S_E test zijn geduld
De Beursvloer # 144 waar productiviteit de koersen drukt
De Beursvloer #145: Spekkopers...of kat in de zak?
De Beursvloer #146: Waar de PIGS de greenshoots opvreten
De Beursvloer #147: Waar we vooral daytraden
De Beursvloer #148: Waar de greenshoots verschrompelen
De Beursvloer #149: Waar backtest computers overuren draaien
De beursvloer #150: Waar we verder buurten
De beursvloer #151: Groen de lente in
De Beursvloer #152 Pink Sheets, Green Shoots, Black Swans,
De Beursvloer #153 “A penny saved is a penny earned.”
Beursvloer #154 Waar de S&P de camagra-pot ontdekt.
Alle oude topics, mét titel, vind je door hier te klikken
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
  FOK!-Schrikkelbaas vrijdag 23 april 2010 @ 10:20:36 #2
862 Arcee
Look closer
pi_80625306
TVP
pi_80625406
Griekenland falers
pi_80629379
en daar is de steun dan. NEXT! UK of portugal?
National Suicide: How Washington is Destroying the American Dream
pi_80629512
Griekenland vraagt noodhulp van EU en IMF
http://www.fd.nl/artikel/(...)aagt-noodhulp-eu-imf

tvp
http://www.mrwonkish.nl Eurocrisis, Documentaires, Economie
pi_80629957
tvp & Griekenland mag wat mij betreft hun rotzooi zelf opruimen
pi_80632407
Met het geld wat Griekenland nu ter beschikking heeft via het IMF en de eurolanden kunnen ze de komende 12 maanden weer aan de betaalverplichtingen voldoen. En daarna ? Tja
  vrijdag 23 april 2010 @ 15:01:19 #9
74484 flyguy
Full of Dutch Courage
pi_80635004
Griekenland
The more debt, the better
pi_80636012
Waarom duurt het zo lang voordat de S&P500 earnings worden bijgewerkt? Robert heeft de PE10 voor deze maand op 22 staan maar de earnings zijn al 4 maanden oud. Dat kennie!
Ain't nothing to it but to do it.
Greece
  vrijdag 23 april 2010 @ 15:33:49 #11
74484 flyguy
Full of Dutch Courage
pi_80636115
Ondertussen weer groene cijfers op mijn short positie op de Russell 2000 Iemand anders nog posities?

Edit: gesloten > +3% op pf

[ Bericht 9% gewijzigd door flyguy op 23-04-2010 15:46:44 ]
The more debt, the better
pi_80636583
tvp
People once tried to make Chuck Norris toilet paper. He said no because Chuck Norris takes crap from NOBODY!!!!
Megan Fox makes my balls look like vannilla ice cream.
  User die je het meest gemist hebt 2022 vrijdag 23 april 2010 @ 15:53:56 #13
78918 SeLang
Black swans matter
pi_80636776
quote:
Op vrijdag 23 april 2010 15:30 schreef Mendeljev het volgende:
Waarom duurt het zo lang voordat de S&P500 earnings worden bijgewerkt? Robert heeft de PE10 voor deze maand op 22 staan maar de earnings zijn al 4 maanden oud. Dat kennie!
1) Dat maakt niet zo gek veel uit omdat het een 10-jaars gemiddelde is.
2) Je kunt de earnings zelf bijwerken aan de hand van gegevens op de S&P website (doe ik ook)
3) Shiller P/E met meest recente data = 22,13 (@S&P500=1210)

"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
  vrijdag 23 april 2010 @ 15:58:02 #14
159093 bascross
Get to the chopper!
pi_80636894
quote:
Op vrijdag 23 april 2010 10:30 schreef Knallert het volgende:
TVP
Bedankt Hans.
pi_80637259
Kwam een interessant verhaal tegen:

Derivatives are the world’s largest market, dwarfing the size of the bond market and world’s real economy.
The derivatives market is currently at around $600 trillion or so (in gross notional value).
In contrast, the size of the worldwide bond market (total debt outstanding) as of 2009 was an estimated $82.2 trillion.
And the CIA Fact Book puts the world economy at $58.07 trillion in 2009 (at official exchange rates).
Interest rate derivatives, in turn, are by far the most popular type of derivative.

And – because the market for interest rate derivatives dwarfs the market for CDS – the reduced risks of each transaction might be collectively offset by the tremendous number of transactions and the gigantic size of the market as a whole.
In addition, when a bunch of individuals all attempt to reduce their risks at the same time in the same way, it can increase the risk to the overall system.
As George Soros pointed out in 1994, the excessive use of hedging can and often does backfire:

(...)If there is an overwhelming amount of dynamic hedging done in the same direction, price movements may become discontinuous. This raises the specter of financial dislocation. Those who need to engage in dynamic hedging, but cannot execute their orders, may suffer catastrophic losses.
(...)
Ironically, the proliferation of interest rate derivatives has created the very conditions that they had been designed to protect against – volatility and instability in the underlying credit market, as well as acute vulnerability to the real economy.

Hele verhaal hier

Hedging veroorzaakt instabiliteit? En kan zelfs leiden tot grote crashes? Wat zal de invloed zijn van stijgende rente (rente kan bijna alleen nog maar omhoog) op deze markt en de aandelenmarkten?
pi_80637385
quote:
Op vrijdag 23 april 2010 15:53 schreef SeLang het volgende:
1) Dat maakt niet zo gek veel uit omdat het een 10-jaars gemiddelde is.
Muah, nu de earnings weer stijgen vind ik het behoorlijk veel uitmaken. Sommige analisten voorspellen zelfs earnings van 65+ en dan maakt iedere maandelijkse update echt procentuele verschillen.

Niet dat ik er nu iets mee ga doen ofzo....
Ain't nothing to it but to do it.
Greece
pi_80637690
SeLang en Zonnekoning: nog niet gelezen, maar iemand presenteert hier een beleggingsstrategie die naar zijn zeggen op de S&P500 maar liefst 250% beter werkt dan buy-and-hold en bovendien het risico met een derde vermindert:

http://www.theastuteinves(...)reate_Ineff_Mkts.pdf

Het interessantst is echter de verklaring waarom deze strategie werkt: De bedenker haalt de emotie uit de markt!

"The explanation offered as to why the mechanical trading rules presented succeed is due to market participants’ emotions, that is, investor fear and panic selling plunges stock prices downward below equity intrinsic values at market bottoms—and investor greed brings stock prices above equity intrinsic values at booming market tops—where speculators act with a herd mentality and trade based on the madness of crowd behavior rather than on market fundamentals, resulting in market bubbles—often spurred on by the sensationalism reported on in the financial media at these times."
  User die je het meest gemist hebt 2022 vrijdag 23 april 2010 @ 16:33:06 #18
78918 SeLang
Black swans matter
pi_80637974
quote:
Op vrijdag 23 april 2010 16:14 schreef Mendeljev het volgende:

[..]

Muah, nu de earnings weer stijgen vind ik het behoorlijk veel uitmaken. Sommige analisten voorspellen zelfs earnings van 65+ en dan maakt iedere maandelijkse update echt procentuele verschillen.

Niet dat ik er nu iets mee ga doen ofzo....
De huidige 10-yr gemiddelde inflatiegecorrigeerde earnings staan op $54,7. Stel dat dit hele jaar zou uitkomen op $70, dan geeft dat nog maar een verschil in Shiller P/E van 2,8%. Verschillen van een paar % zijn ruis.

Bovendien is het hele idee van de methode dat je juist niet kijkt naar verschillen van maand tot maand of zelfs jaar op jaar en al helemaal niet naar voorspellingen. Analysten kunnen sowieso niet voorspellen.
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
  User die je het meest gemist hebt 2022 vrijdag 23 april 2010 @ 16:42:20 #19
78918 SeLang
Black swans matter
pi_80638263
quote:
Op vrijdag 23 april 2010 16:23 schreef dvr het volgende:
SeLang en Zonnekoning: nog niet gelezen, maar iemand presenteert hier een beleggingsstrategie die naar zijn zeggen op de S&P500 maar liefst 250% beter werkt dan buy-and-hold en bovendien het risico met een derde vermindert:

http://www.theastuteinves(...)reate_Ineff_Mkts.pdf

Het interessantst is echter de verklaring waarom deze strategie werkt: De bedenker haalt de emotie uit de markt!

"The explanation offered as to why the mechanical trading rules presented succeed is due to market participants’ emotions, that is, investor fear and panic selling plunges stock prices downward below equity intrinsic values at market bottoms—and investor greed brings stock prices above equity intrinsic values at booming market tops—where speculators act with a herd mentality and trade based on the madness of crowd behavior rather than on market fundamentals, resulting in market bubbles—often spurred on by the sensationalism reported on in the financial media at these times."
Niet in detail bekeken maar er even vlug doorheen gebladerd.

Het lijkt op een curvefite met regels zoals m2 ≤ tan (353°), etc. En daarmee wordt dan een outperformance gehaald van slechts 1,1%/jaar boven Buy & Hold. En dat is exclusief transactiekosten en spreads (vergeet niet dat die een aantal jaren geleden nog veel hoger waren dan nu).

Ik ben dus niet onder de indruk.

Btw: ik had zelf vergelijkbare resultaten hier:
Moving average gebruikt als 'stoploss'
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
pi_80638330
quote:
Op vrijdag 23 april 2010 16:33 schreef SeLang het volgende:

[..]

De huidige 10-yr gemiddelde inflatiegecorrigeerde earnings staan op $54,7. Stel dat dit hele jaar zou uitkomen op $70, dan geeft dat nog maar een verschil in Shiller P/E van 2,8%.
Ik kom uit op 6.5% maar goed. Ik snap je punt en methode overigens wel en ik handel ook naar dezelfde inzichten maar het is gewoon leuk om te kunnen zeggen hoeveel % de beurs iedere maand weer overgewaardeerd is terwijl iedereen halleluja roept
Ain't nothing to it but to do it.
Greece
pi_80638398
quote:
Op vrijdag 23 april 2010 16:42 schreef SeLang het volgende:

[..]

Niet in detail bekeken maar er even vlug doorheen gebladerd.

Het lijkt op een curvefite met regels zoals m2 ≤ tan (353°), etc. En daarmee wordt dan een outperformance gehaald van slechts 1,1%/jaar boven Buy & Hold. En dat is exclusief transactiekosten en spreads (vergeet niet dat die een aantal jaren geleden nog veel hoger waren dan nu).

Ik ben dus niet onder de indruk.
quote:
To identify a change in the long-term downtrend in the stock market, the first
derivative (f’ ) of the S&P 500 Index portfolio B nine-month SMA trend line function f
(L9) is calculated immediately after the close of trading on the last trading day of each
month
Dit geeft ook de hele essentie van het onderzoek aan. Simpel trendvolgend systeem. ik heb betere gezien tbh.
Ain't nothing to it but to do it.
Greece
  User die je het meest gemist hebt 2022 vrijdag 23 april 2010 @ 16:53:26 #22
78918 SeLang
Black swans matter
pi_80638621
quote:
Op vrijdag 23 april 2010 16:44 schreef Mendeljev het volgende:

[..]

Ik kom uit op 6.5% maar goed. Ik snap je punt en methode overigens wel en ik handel ook naar dezelfde inzichten
10 x $54,7 = 547. Delen door 10 = $54,7 (duh!)
9 x $54,7 + 1 x $70 = 562.3. Delen door 10 = $56,23

$56,23 / $54,7 = 1,02797
quote:
maar het is gewoon leuk om te kunnen zeggen hoeveel % de beurs iedere maand weer overgewaardeerd is terwijl iedereen halleluja roept
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
pi_80638821
quote:
Op vrijdag 23 april 2010 16:53 schreef SeLang het volgende:
9 x $54,7 + 1 x $70 = 562.3. Delen door 10 = $56,23
Ik kom nog steeds uit op 6.5. Dus nieuwe gemiddelde van 58.22. Oude gemiddelde verandert want je schuift een jaar op.

[ Bericht 17% gewijzigd door Mendeljev op 23-04-2010 17:06:21 ]
Ain't nothing to it but to do it.
Greece
  User die je het meest gemist hebt 2022 vrijdag 23 april 2010 @ 17:31:53 #24
78918 SeLang
Black swans matter
pi_80639969
quote:
Op vrijdag 23 april 2010 16:59 schreef Mendeljev het volgende:

[..]

Ik kom nog steeds uit op 6.5. Dus nieuwe gemiddelde van 58.22. Oude gemiddelde verandert want je schuift een jaar op.
Ja okee, dan kijk je dus niet naar de backlog (je klaagde over data die nog niet was bijgewerkt) maar naar de toekomst. Stel dat je inderdaad dit jaar $70 zou halen dan gaat het gemiddelde inderdaad omhoog omdat er aan de andere kant $64,80 uitschuift (het gemiddelde van het jaar 2000).
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
  vrijdag 23 april 2010 @ 17:45:52 #25
158038 AQuila360
Xbox Ultimate
pi_80640439
quote:
Op vrijdag 23 april 2010 10:30 schreef Knallert het volgende:
TVP
Shaderon: i say boom boom boom now let me hear you say weehooo
SpankmasterC: Tut mir leit Herr AQuila, es soll nicht wieder passieren!
RickoKun: Hey hoi! Ik kom bij dit topiqueje checken weetjuh!
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')