abonnement Unibet Coolblue
pi_78393391
Vrijwilligers in het leger van Kroatië in 1991

De grootste gedeelte van de vrijwilligers en huurlingen die voor Kroatië vochten in 1991 waren afkomstig uit West-Europese landen. Er waren ook vrijwilligers uit Nederland betrokken bij dit conflict.
De Westerse media gaf een hele simpele verklaring voor het conflict tussen de Kroaten en Serviërs. Deze gevechten vonden plaats in gebieden waar voornamelijk de Serviërs woonden – Krajina. Volgens Westerse media werd Kroatië door Servië aangevallen. Deze media verkondigde niet dat de Kroatische regering van Franjo Tudjman
in 1990 de Serviërs uit de grondwet verwijderde en ze begon te terroriseren. Destijds werd er ook totaal geen aandacht besteed aan het feit dat 45 jaar geleden, tijdens WW2, fascistisch Kroatië een genocide pleegde op de Krajina Serviërs. Het federale Joegoslavische leger was verplicht om te reageren op de separatistische en extremistische politiek van Kroatië in 1991. In het Westen werden de rollen omgedraaid.
Het federale Joegoslavische leger werd afgeschilderd als de bezetter en de Kroatische separatisten werden gepresenteerd als democratische vrijheidsstrijders.
Het Joegoslavische leger kon geen bezetter zijn, want het leger opereerde op eigen grondgebied in overeenstemming met de Joegoslavische wetten. De Kroaten waren in 1991 niet erkend, pleegden secessie en organiseerden een paramilitaire leger, wat op grond van internationale regels streng verboden is!

Bij deze een interessante reportage over de Nazi-skinhead vrijwilligers die voor Kroatië tegen de Serviërs vochten. Aan het einde worden beelden vertoond van een Nederlandse vrijwilliger Johan Tilder, die in 1994 door de Krajina autoriteiten gevangen werd. Deze militair werd ondervraagd door Serviërs en hij bekende betrokken te zijn geweest bij gruwelijke oorlogsmisdaden.

Buitenlandse vrijwilligers in Kroatië


Joost van Dijk vocht in 1991 voor Kroatië.



NOS Headlines - Nederlandse huurling die voor Kroatië vocht


Stelling:
Volgens Servische bronnen waren een aantal Nederlandse vrijwilligers betrokken bij serieuze misdaden op de Servische burgers en gevangen soldaten. Johan Tilder gaf toe dat misdaden op Serviërs gepleegd werden. Deze verklaring werd gebruikt tijdens het proces tegen de Kroatische generaal Mirko Norac.

Moeten de Nederlandse autoriteiten onderzoek doen om er achter te komen of sommige Nederlandse burgers deel hebben genomen aan misdaden?
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')