abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  dinsdag 22 juli 2008 @ 21:17:48 #1
21704 SHE
Shaven, not furred
pi_60278520
Hopend op de strenge blik van een Indo of een sate liefhebber:, ik heb iets heel ergs gedaan en ja, ik schaam mij.

Normaal is mijn sate echt to die for, arrogant is dat zeker..maar dat interesseert me niet zoveel. Ik doe dingen nu eenmaal graag goed.
Vandaag echter is er iets verschrikkelijks gebeurd. Iets heel ergs en zo erg dat ik het schaamrood op de kaken heb staan, mezelf mijn met hoofd tegen de BBQ wil slaan en eigenlijk nooit meer naar buiten durf.

Mijn recept voor de marinade ( min 8 uur staan )normaal gesproken=

geitenvlees ( met vetjes )
kaki tiga ketjap
gekneusde knof
lepeltje ketoembar
lepejtje djinten
lepeltje djahe
citroentje ( sap )


Nu was er een hoop op, dus ik heb maar zitten rommelen...en het ergste komt nog: HET WAS ZO GOOR DAT MIJN OMA ZICH OMDRAAIT IN HAAR GRAF!!!!


ik had:

geitenvlees
ketjap van AH eigen merk
lepeltje gebakken sambal ( niet slaan!! )
citroen
geplette knof

Nu zou je denken dat de sate gewoon ranzig zou zijn geweest; maar het was niet eens ranzig, het was ON eetbaar.
Zo zout dat ik het letterlijk uitgespuugd heb.

Omdat ik graag wil weten waar ik dit gruwelijks aan te danken heb, graag uw visie.
Heb ik de doodzonde begaan door de AH eigen merk kecap te gebruiken?
Of moet ik een pak slaag voor de eetlepel gebakken sambal die ik door de marinade gejast heb? En vooral: hoe komt het zo godvergeten zout? Ik heb de zout niet aangeraakt!

Ik wil heel graag weten wat deze blamage heeft veroorzaakt. Alvast heel erg bedankt.


In alle nederigheid en schaamte,

SHE
  dinsdag 22 juli 2008 @ 21:31:46 #2
120774 Pundit_wannabe
Pretentious? Moi?
pi_60279019
Combinatie ketjap/gebakken sambal zou het zoutgehalte kunnen verklaren (maar dat ligt wel erg aan de soorten: Asin is natuurlijk bremzout; en ik ken verschillende goedkopere gebakken sambals die inderdaad ook tongverdorrend zout zijn).
Exterminieren! Exterminieren! Halt! Sonst werden wir Sie exterminieren! Sie sind jetzt ein Gefangener der Daleks!
  dinsdag 22 juli 2008 @ 21:34:43 #3
21704 SHE
Shaven, not furred
pi_60279125
Ik had een sambal manis van koningsvogel
En dat lepeltje was zeg maar wel een eetlepel.

Maar de kecap zelf is toch zoet, kan de sate alleen van de sambal zo vies zout geworden zijn? Of de combi toch ?
  dinsdag 22 juli 2008 @ 21:35:04 #4
120774 Pundit_wannabe
Pretentious? Moi?
pi_60279138
(O, en tussen haakjes: dank je wel nog voor de klussertip! Ben ik zeer dankbaar voor, maar ik heb nooit meer gereageerd. )
Exterminieren! Exterminieren! Halt! Sonst werden wir Sie exterminieren! Sie sind jetzt ein Gefangener der Daleks!
  dinsdag 22 juli 2008 @ 21:35:39 #5
21704 SHE
Shaven, not furred
pi_60279157
de nada
  dinsdag 22 juli 2008 @ 21:36:31 #6
120774 Pundit_wannabe
Pretentious? Moi?
pi_60279196
Manis zou geen probleem moeten zijn, zelfs niet in goedkopere variant (en Koningsvogel gaat heus wel)...dan *kan* het alleen maar de sambal zijn: ik heb een paar goedkope huismerken geproefd waar ik spontaan haring in had kunnen zouten om voor de eeuwigheid bewaard te blijven!)
Exterminieren! Exterminieren! Halt! Sonst werden wir Sie exterminieren! Sie sind jetzt ein Gefangener der Daleks!
pi_60279933
Voor mijn sate babi gebruik ik altijd ketjap en olie, zowat half om half. Dan blijft de ketjap plakken aan het vlees en verdrink je het niet in de ketjap. Ook manis vind ik aardig zout.....
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
  dinsdag 22 juli 2008 @ 22:27:03 #8
139677 Curiosity
In the devil's playground
pi_60281286
Ik vermoed de citroen, verklaart niet het zoute, maar hadden ze dat toevallig niet in de winkel al gezouten?

Als ik het maak doe ik ketjap manis (ABC) zonnebloemolie, knoflook en sambal.
Meer niet.
“Gentlemen, you had my curiosity… but now you have my attention.”
pi_60281533
Olie, dat zeg ik.......
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
  dinsdag 22 juli 2008 @ 23:33:49 #10
21704 SHE
Shaven, not furred
pi_60283904
Kuttttttttt....ik ben de olie vergeten
pi_60285101
Mooi, probleem opgelost!
Voor She, niet meer doen he......
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
  woensdag 23 juli 2008 @ 00:38:58 #12
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_60285181
quote:
Op dinsdag 22 juli 2008 23:33 schreef SHE het volgende:
Kuttttttttt....ik ben de olie vergeten
Dat maakt het niet zouter.
Ik vermoed toch dat het de combi van die ketjap en de gebrande sambal is die het wat zout heeft gemaakt, tenzij het geitenvlees misschien al voorgezouten zou geweest zijn?
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
pi_60285201
De olie verdunt het zout Golfer.........
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
pi_60285548
Ik kan het me bijna niet voorstellen, maar misschien ketjap asin gebruikt ipv. de manis? AH-ketjap en aanverwanten vind ik overigens over het algemeen ook minder goed te pruimen.
pi_60288600
Volgens mij is de Ketjap van de AH zelf sowieso al bocht, en ik heb ook altijd de indruk dat hij niet zo zoet smaakt als hoort.
Kaki Tiga is prima spul, Indo oma zweert erbij, en het zou me dus niks verbazen als de Ketjap toch zout is.
Dat proef je zo uit de fles niet, maar als je de smaak van je originele sate in je hoofd hebt kan het dus toch fflink tegenvallen.

Verder vermoed ik idd ook dat gebakken sambal compleet van smaak verandert, niet meer zo verfijnd smaakt als normale sambal, en dat je combi gebakken sambal/AH Ketjap dus funest is geweest.
Proud property of hollander172
pi_60300291
quote:
Op woensdag 23 juli 2008 00:41 schreef krakkemieke het volgende:
De olie verdunt het zout Golfer.........
Ho even, dat is niet waar... Olie en sojasaus mengen niet/nauwelijks. Wellicht voorkomt de olie dat de zoute sojasaus in het vlees trekt?
pi_60301392
de basis is normaal ketjap en olie
Nu marineerde je in ketjap en citroensap. Natuurlijk, de smaak (en de zout) wordt dan veel intenser.
  woensdag 23 juli 2008 @ 18:56:06 #18
195834 kaasplankje
Nu met maar 8% vet!
pi_60301556
@TS, zelfs het beste paard struikelt wel eens wel balen trouwens
pi_60325057
Kecap = zout (Kecap Asin is zo goed als onbehandelde kecap)
Kecap Manis = Kecap + gebrande suiker


De kut kecap van de AH heeft het verneukt. Dat lepeltje sambal maakt niet uit.
Lawamena hitihala Lawamena haulala
pi_60325344
Ik denk dat het de ketjap is geweest inderdaad. Moet je ook niet doen, dingen klaarmaken als je niet alle ingrediënten in huis hebt...
  donderdag 24 juli 2008 @ 19:30:17 #21
21704 SHE
Shaven, not furred
pi_60326318
Het was absoluut die vieze ketjap van de AH; ik heb er geen seconde bij stilgestaan dat het echt niet kon.
Toevallig vandaag een lepeltje geproefd en ondanks dat er manis op staat, is het fucking zout 2 the max
Dat hoort niet.

Vandaag braaf een nieuwe fles Kaki gehaald en de rust is wedergekeerd in huize SHE.
Geit is op, dus vanavond een subtiele japanse sate met sake, sojasaus, olie, gember, bruine suiker en knof.

Ik voel me wel heel stom. Bijna een kilo aan miniscule blokjes geitenvlees weg moeten gooien. AH sterf. En SHE verdient een pak slaag.
  donderdag 24 juli 2008 @ 19:32:42 #22
21704 SHE
Shaven, not furred
pi_60326348
quote:
Op woensdag 23 juli 2008 18:47 schreef Underdoggy het volgende:
de basis is normaal ketjap en olie
Nu marineerde je in ketjap en citroensap. Natuurlijk, de smaak (en de zout) wordt dan veel intenser.
Ik doe altijd een half citroentje door mijn marinade voor de kambing. Het is nog nooit zo smerig geweest.
Bovendien heb ik geen zout aangeraakt dus ik begreep er niets van.
Volgens mijn mama had de olie er geen flikker mee te maken; maar was het die heidense kecap.

Ik ben geneigd haar te geloven
pi_60326850
quote:
Op donderdag 24 juli 2008 19:30 schreef SHE het volgende:
Bijna een kilo aan miniscule blokjes geitenvlees weg moeten gooien.
Dat is naar.
  donderdag 24 juli 2008 @ 20:20:36 #24
21704 SHE
Shaven, not furred
pi_60327176
Ik heb gehuild zelfs.
  Redactie Games donderdag 24 juli 2008 @ 20:24:10 #25
52557 crew  Mr.Noodle
Offtopic in geleuter...
pi_60327251
AH ketjap dan kun je nog beter aan de Conimex ketjap gaan en die is ook maar
How do you get precisely 4 Gallons of water with a 3 Gallon and 5 Gallon Can...
  donderdag 24 juli 2008 @ 20:26:48 #26
21704 SHE
Shaven, not furred
pi_60327301
Ja leuk, maar ik was in de naieve veronderstelling dat het nooit zooooo kut kon zijn.
Ik bedoel, hoe doet de gemiddelde Nederlander dit dan? Eet die gewoon altijd kut saté ?
Verdrinkt de Nederlander zijn nasi dan in dit duivelse goedje?

Ik begrijp het niet!
pi_60327330
Hmmm wat is knof
  Redactie Games donderdag 24 juli 2008 @ 20:29:10 #28
52557 crew  Mr.Noodle
Offtopic in geleuter...
pi_60327340
Heb je eens ooit de Euroshopper saté geproefd...
Je gaat je niet goed voelen..

Je ziet die NL'ers een "zwembadje" maken van satésaus en vervolgens gaan ze de hele bende bij elkaar prakken..

Het is godverdomme geen stamppot..
How do you get precisely 4 Gallons of water with a 3 Gallon and 5 Gallon Can...
  donderdag 24 juli 2008 @ 20:29:19 #29
21704 SHE
Shaven, not furred
pi_60327345
Knoflook, sorry
  donderdag 24 juli 2008 @ 20:31:00 #30
21704 SHE
Shaven, not furred
pi_60327377
quote:
Op donderdag 24 juli 2008 20:29 schreef Mr.Noodle het volgende:
Heb je eens ooit de Euroshopper saté geproefd...
Je gaat je niet goed voelen..
Nee, dat heb ik niet. Want als ik ergens agressief van word dan is dat sate met pindasaus.
Sowieso lijkt het me niet dat daar normaal vlees voor gebruikt wordt...dat zal vast separator vlees zijn..en DAT mag ik niet van mijn moederrrr
pi_60327755
quote:
Op donderdag 24 juli 2008 20:29 schreef SHE het volgende:
Knoflook, sorry



Nog een vraagje, geitenvlees smaakt dat ongeveer als lamsvlees maar dan sterker ?
pi_60341868
Geitenvlees is wat zachter van smaak dan lamsvlees. Voor kambing moet je altijd geitenvlees gebruiken!

1 keer gegeten met lamsvlees inplaats van geit bbbrrrr.

En altijd 3 voeten

[ Bericht 27% gewijzigd door bakkiepleur op 25-07-2008 14:23:13 ]
Sinds 1978
pi_60342166
quote:
Op donderdag 24 juli 2008 20:31 schreef SHE het volgende:

[..]

Nee, dat heb ik niet. Want als ik ergens agressief van word dan is dat sate met pindasaus.

Sateh en pindasaus wordt ook gewoon in indonesie gegeten hoor

Zelf eet ik alleen sateh kambing of udang met kecap sausje
Lawamena hitihala Lawamena haulala
pi_60342207
quote:
Op vrijdag 25 juli 2008 14:15 schreef bakkiepleur het volgende:
Geitenvlees is wat zachter van smaak dan lamsvlees. Voor kambing moet je altijd geitenvlees gebruiken!

1 keer gegeten met lamsvlees inplaats van geit bbbrrrr.

En altijd 3 voeten
Ja natuurlijk neem je geitenvlees, als je van schaap maakt is het sateh domba en dat wordt nergens gegeten
Lawamena hitihala Lawamena haulala
pi_60342320
quote:
Op vrijdag 25 juli 2008 14:28 schreef EricT het volgende:

[..]

Ja natuurlijk neem je geitenvlees, als je van schaap maakt is het sateh domba en dat wordt nergens gegeten
De persoon die deze sate had gemaakt dacht dus dat lams en geit wel te vergelijken waren met elkaar.
Sinds 1978
pi_60342340
quote:
Op vrijdag 25 juli 2008 14:33 schreef bakkiepleur het volgende:

[..]

De persoon die deze sate had gemaakt dacht dus dat lams en geit wel te vergelijken waren met elkaar.
Oh mijn excuses
Lawamena hitihala Lawamena haulala
pi_60343113
quote:
Op donderdag 24 juli 2008 20:26 schreef SHE het volgende:
Eet die gewoon altijd kut saté ?
Hmm....nooit gehad....Kijken welke vrouwpersoon zich daarvoor wilt opofferen ghe ghe...

enniewees....omtrent het gebeuren kecap van de AH....Nooit geprobeerd...en eigenlijk ook
niet van plan om het ooit te proberen..
Kaki Tiga is normaal gesproken wel het merk dat in NL word gebruikt onder de indo's (ikzelf wil
ook alleen die tjak als het hier is gekocht)
Wat ik merk is dat in Indo de kecap vaak wat dikker is, en afhankelijk van welke regio, de smaak
zoeter is...(dan is er natuurlijk de mogelijkheid ook nog om er een pleuris zooi suiker bij te gooien...)
Tis dus echt wat voorn smaak je wilt....want ik heb vaak genoeg in Indoland gezien dat ze bij t maken van de marinade in zo'n vreetschuurtje aan de kant van de weg echt super veel suiker dr bij gooien...
Sambal achtig spul doen ze dr weer niet bij.....wel wat olie kecap LIMOEN knof (niks kneuzen...gewoon fijn malen die hap) en ui (rode, sjalot versie dus;))
En 8 uur laten weken??....nou....daar doen ze in indo echt niet zo moeilijk over hoor....een keertje door
de zooi halen ff laten liggen (laat het een paar minuten zijn) en druppend op de bbq smijten...

Maar jah...ze hebben daar natuurlijk ook niet allemaal de luxe van een koelkast oid....dus 8 uur laten liggen...
dan loopt het geitje alweer weg (of vliegen)

Wat ik dan ook merk is dat ze dan een soort van dip sausje hebben....
een mengsel van verdund kecap(manis) limoen knof (zoals bovenstaand, maakt t ook weer wat pittiger) en wederom de rode ui (gewoon snipperen die zooi), eventueel wat aangesterkt met rawit (die kleine pepertjes weet je)....
Reken er op dat je daarna niet meer te genieten bent...Tenminste.....je hoeft niet te verwachten dat
iemand anders die het niet heeft gehad nog lekker openhartig nose to nose met je wilt praten

Maar ach ja.....ONCE YOU GO INDO YOU'LL NEVER GO SOLO
Diligentia - Vis - Celeritas
pi_60343475
quote:
Op vrijdag 25 juli 2008 15:08 schreef pureleganze het volgende:

[..]


Kaki Tiga is normaal gesproken wel het merk dat in NL word gebruikt onder de indo's (ikzelf wil
ook alleen die tjak als het hier is gekocht)
Probeer ook eens ABC, die vind ik beter dan Kaki tiga
quote:
Op vrijdag 25 juli 2008 15:08 schreef pureleganze het volgende:

Reken er op dat je daarna niet meer te genieten bent...Tenminste.....je hoeft niet te verwachten dat
iemand anders die het niet heeft gehad nog lekker openhartig nose to nose met je wilt praten

Maar ach ja.....ONCE YOU GO INDO YOU'LL NEVER GO SOLO
Als je vriendin ook sateh eet maakt niemand er een probleem van
Lawamena hitihala Lawamena haulala
  vrijdag 25 juli 2008 @ 16:19:46 #39
21704 SHE
Shaven, not furred
pi_60344649
Morgen in de herhaling.

Grappig dat je't zegt van die 8 uur weken..ik laat mijn sate altijd uren zwemmen, maar mijn Timorese vriendin haalt ze een keertje door de marinade en flikkert 'm dan op de BBQ; ondertussen wel braaf strijkend met de marinade.
Misschien toch maar eens haar manier proberen.
pi_60350610
quote:
Op vrijdag 25 juli 2008 16:19 schreef SHE het volgende:
Morgen in de herhaling.

Grappig dat je't zegt van die 8 uur weken..ik laat mijn sate altijd uren zwemmen, maar mijn Timorese vriendin haalt ze een keertje door de marinade en flikkert 'm dan op de BBQ; ondertussen wel braaf strijkend met de marinade.
Misschien toch maar eens haar manier proberen.
Waar vandaan ?
Lawamena hitihala Lawamena haulala
  vrijdag 25 juli 2008 @ 22:00:11 #41
21704 SHE
Shaven, not furred
pi_60350721
quote:
Op vrijdag 25 juli 2008 21:54 schreef EricT het volgende:

[..]

Waar vandaan ?
Staat er toch? Timor.
pi_60350930
quote:
Op vrijdag 25 juli 2008 22:00 schreef SHE het volgende:

[..]

Staat er toch? Timor.
Oke.. echt weer een Indo opmerking
Lawamena hitihala Lawamena haulala
  maandag 28 juli 2008 @ 12:04:11 #43
12820 Doodkapje
CyanideCookies
pi_60393027
quote:
Op dinsdag 22 juli 2008 21:17 schreef SHE het volgende:
...
Mijn recept voor de marinade ( min 8 uur staan )normaal gesproken=

geitenvlees ( met vetjes )
kaki tiga ketjap
gekneusde knof
lepeltje ketoembar
lepejtje djinten
lepeltje djahe
citroentje ( sap )

...
Ga ik ook eens proberen

Onze saté kambing-marinade is net iets anders, maar ook de moeite waard om te proberen
-Geitenvlees (of lamsvlees; net zo lekker)
-Gemalen ui
-Geperste knoflook
-Geraspte Laos
-Geraspte Jahé
-Limoen
-Ketjap manis
-Zonnebloemolie
-Lepeltje sambal

Nachtje marineren en BBQ'en; serveren met lontong en GEEN pinda/saté/pecel-saus, maar gewoon een eenvoudige ketjap-bawang merah-rawit sausje...
...kan het geen beat schelen...
D700 Nikonian www.schiet7kleuren.nl
  maandag 28 juli 2008 @ 12:08:12 #44
21704 SHE
Shaven, not furred
pi_60393109
Ik eet het ook alleen met lontong hoor en een ketjap saus. Ik vind sate met pindasaus heel vies.

Ik ga je recept proberen morgen; bedoel je met gemalen ui een heel fijngesneden ui? Als in bijna gepureerd?
pi_60393211
quote:
Op maandag 28 juli 2008 12:04 schreef Doodkapje het volgende:

[..]

Ga ik ook eens proberen

Onze saté kambing-marinade is net iets anders, maar ook de moeite waard om te proberen
-Geitenvlees (of lamsvlees; net zo lekker)
-Gemalen ui
-Geperste knoflook
-Geraspte Laos
-Geraspte Jahé
-Limoen
-Ketjap manis
-Zonnebloemolie
-Lepeltje sambal

Nachtje marineren en BBQ'en; serveren met lontong en GEEN pinda/saté/pecel-saus, maar gewoon een eenvoudige ketjap-bawang merah-rawit sausje...
hoe maak je een ketjap-bawang merah-rawit-sausje? Ben namelijk al een hele tijd op zoek naar een goede ketjap-saus

[ Bericht 6% gewijzigd door Axia op 28-07-2008 12:54:36 ]
pi_60393809
Gisteren geitensate gemaakt en de winkelier gevraagd om vlees voor sate maar het was harstikke taai.
Heeft hij me gewoon verkeerd vlees mee gegeven ?
  maandag 28 juli 2008 @ 13:24:48 #47
21704 SHE
Shaven, not furred
pi_60394515
Ja, dat gebeurt vaker dat ze je proberen taaie stukken mee te geven, is gewoon een oud beest geweest.
Heb je het wel bij een turk of marokkaan gehaald?
Hier zitten er een heleboel, waarvan de 1 gewoon zachter vlees heeft dan de ander. Ik pak meestal de vettere stukken, die zijn malser.
  maandag 28 juli 2008 @ 13:34:17 #48
12820 Doodkapje
CyanideCookies
pi_60394708
quote:
Op maandag 28 juli 2008 12:13 schreef Axia het volgende:

[..]

hoe maak je een ketjap-bawang merah-rawit-sausje? Ben namelijk al een hele tijd op zoek naar een goede ketjap-saus
Doe een scheut ketjap in een sauskommetje, snijd sjalotjes of kleine rode uien in dunne ringetjes, pak wat rawit (hoeveel je aankunt) en snijd dit ook in ringetjes en voeg alles bij elkaar. Je kunt evt. nog 1 of 2 jeruk limo (mini limoentjes) of partjes gewone limoen (met schil en al) erin leggen voor de frisse smaak...
...kan het geen beat schelen...
D700 Nikonian www.schiet7kleuren.nl
  maandag 28 juli 2008 @ 13:35:56 #49
12820 Doodkapje
CyanideCookies
pi_60394736
quote:
Op maandag 28 juli 2008 13:24 schreef SHE het volgende:
Ja, dat gebeurt vaker dat ze je proberen taaie stukken mee te geven, is gewoon een oud beest geweest.
Heb je het wel bij een turk of marokkaan gehaald?
Hier zitten er een heleboel, waarvan de 1 gewoon zachter vlees heeft dan de ander. Ik pak meestal de vettere stukken, die zijn malser.
Je kunt ook de lamsbout van de Makro proberen... het is dan geen echte 'Kambing' maar het smaakt er gewoon naar en is malser.
...kan het geen beat schelen...
D700 Nikonian www.schiet7kleuren.nl
pi_60395015
quote:
Op maandag 28 juli 2008 13:34 schreef Doodkapje het volgende:

[..]

Doe een scheut ketjap in een sauskommetje, snijd sjalotjes of kleine rode uien in dunne ringetjes, pak wat rawit (hoeveel je aankunt) en snijd dit ook in ringetjes en voeg alles bij elkaar. Je kunt evt. nog 1 of 2 jeruk limo (mini limoentjes) of partjes gewone limoen (met schil en al) erin leggen voor de frisse smaak...
Gebruik je ketjap manis of asin?
en ik ga deze zeker opslaan en gauw proberen! Dank je wel
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')