abonnement Unibet Coolblue
pi_59581137
Beste,

Ik woon nu in een studentenhuis, waarbij de we keuken boven op de tweede verdieping hebben liggen. We hebben nu een oven én vaatwasser in gebruik waarbij de 'omstekkeren', ze delen dus 1 stopcontact maar kunnen nooit beide tegelijk aanzetten.

Omdat binnenkort de brandweer controle komt houden wordt alle elektra nu goed geregeld. Voor de oven wordt dus een extra groep aangelegd vanuit een aansluitpunt in de aanbouw beneden. Daar ligt nog krachtstroom, waarbij maar 1 fase is aangesloten. Het schijnt dus niet mogelijk te zijn om vanuit daar 2 groepen naar boven te trekken zodat oven én vaatwasser gebruikt kunnen worden.

Mijn huisbaas wil graag van de vaatwasser af heb ik het idee, dus ik weet niet of hij 100% met ons meedenkt en/of niet met alle mogelijkheden bekend is.

Een extra groep aanleggen speciaal vanuit de meterkast naar de vaatwasser is een kostbaar grapje dat wij als bewoners zelf op zouden moeten hoesten aangezien de vaatwasser door medestudenten is meegenomen.

Nu vraag ik mij af: Is het makkelijk om van een krachtstroom bron makkelijk een extra fase op te zetten, zodat er vanuit de bron in de aanbouw 2 groepen naar boven getrokken kunnen worden?

Mag van de brandweer een soort 'switch' geïnstalleerd worden, zodat we net zoals nu in feite omstekkeren, maar dan op een veilige en professionele manier?

Ik hoor graag wat er hier mogelijk zou kunnen zijn! Wij willen de vaatwasser eigenlijk niet graag kwijt namelijk!
  zondag 22 juni 2008 @ 00:37:32 #2
161402 Chatslet
Schudden met die billen :D
pi_59593973
Onzin, er kan makkelijk een groep naar boven getrokken worden. De draden lopen gewoon door PVC dat in je muren is weggewerkt. Even de trekveer er door heen en klaar.
pi_59595849
Naar het schijnt (ik ben geen elektricien) zou het niet mogelijk zijn om door de bestaande leidingen een extra groep bij te trekken. Het is ook een oud studentenhuis, dus kan me best voorstellen dat dit gammel aangelegd is of dat de leidingen simpelweg al vol zitten.

Nu zou het wel kunnen dat er makkelijk een extra leiding bij de krachtstroom aansluiting bijgetrokken kan worden, zodat vanuit daar 2 groepen naar boven aangelegd kunnen worden.

Blijft mijn vraag staan, kan zo'n schakelaar aangelegd worden voor de regels mocht al het bovenstaande niet mogelijk zijn?
pi_59598466
quote:
Op zondag 22 juni 2008 00:37 schreef Chatslet het volgende:
Onzin, er kan makkelijk een groep naar boven getrokken worden. De draden lopen gewoon door PVC dat in je muren is weggewerkt. Even de trekveer er door heen en klaar.
Alleen stuit je op een paar regeltjes.
Je hebt het over bestaande buizen. Dus daar loopt al een groep door.
Je mag geen twee groepen door een buis laten lopen.
Daarbij: twee groepen in een buis is twee keer drie draden is dus totaal zes draden. Afhankelijk van het type buis mogen er maximaal vijf in.
pi_59598845
Je hebt voor een wasmchine/ droger combinatie speciale stekkerdozen. Je sluit allebei de apparaten aan en eentje valt uit als er te veel stroom getrokken wordt. Wanneer het weer mogelijk is, gaat het andere apparaat automatisch weer aan. (moet het natuurlijk wel een mechanische schakeling op het apparaat zitten)
pi_59599328
Ja, zo'n laatste stekkerdoos heb ik gevonden hier: http://www.allekabels.nl/(...)oger-Schakelaar.html

Het zou dus kunnen dat de oven kortstondig uitgezet wordt, maar ik weet niet of je hier echt overbelasting mee voorkomt en/of de oven dan uberhaupt nog wel aankan. Voor de vaatwasser is kortstondig uitzetten geen optie. Maar opzich zou deze schakeling wel door de brandweer goedgekeurd kunnen worden, aangezien overbelasting bewust uitgesloten wordt. Dan is het aan ons om op te letten dat oven en vaatwasser niet tegelijkertijd aangaan.
pi_59627981
Je hebt ook van die schakkelaars voor de wasmachine, waar je bewust maar 1 apperaat aan kan zetten. Of de wasmachine of de droger. Dat had mijn moeder vroeger, aangezien daar anders ook teveel stroom getrokken werd als ze allebei tegelijkertijd aanstonden. Misschien is dat wat.
Je kan die gewoon bij de gamma/praxis kopen. Het enige nadeel is dat je de stekker vh apperaat moet halen en dan op die schakelaar moet monteren. Dus je kan het apperaat daarna nooit meer in een gewoon stopcontact doen.
  Moderator maandag 23 juni 2008 @ 18:33:17 #8
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_59631628
Is het geen optie om bv door een leiding 5 draden vanuit de meterkast te trekken ? 2 x bruin, 2 x blauw, 1 x groen geel. Dit geheel sluit je dan aan op een automaat die normaal gesproken voor elektrisch koken gebruikt word. Dit mag volgens de NEN1010 want het is feitelijk één groep. Je kunt dan maximaal 7200 watt aansluiten.

Alleen als één van de twee aparaten bv defect raakt schakeld ook de oven of vaatwasser tegelijk uit
Al weet ik natuurlijk op afstand niet of dit mogelijk is ivm de doorsnede van de bestaande leidingen en of de meterkast nog wel voldoende uit te breiden is.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')