Bolognesesaus ala MinderMutsigMinderMutsig natuurlijkIngrediënten:Een zak winterwortel (volgens mij zit daar een kilo in.)
Een flinke stronk bleekselderij of twee kleine
4-5 flinke uien
300-400 gr. Parmaham of Serranoham
400 gr. gerookte spekjes
800 gr. rundergehakt
Ongeveer een beker melk
Ongeveer 3 glazen rode wijn
2 grote of 4 kleine blikjes (140 gr.) tomatenpuree
1 runderbouillonblokje
Olijfolie
Benodigdheden:Enorme gietijzeren pan.
Goed mes.
Een keukenmachine is wel zo handig al heb ik hem ook jaren gemaakt met de hand of het kleine hakkommetje van mijn staafmixer maar dan is het pokkewerk.
Een grote kom/bak/pan om de groente tussendoor in te doen.
Een wijnglas van normaal formaat.
Bereidingswijze:Was de groente, schrap de wortelen en hak de bleekselderij, wortel en ui in de keukenmachine klein. Het moet geen puree worden dus hak het niet té fijn maar ik vind het het lekkerst als het ongeveer de structuur heeft van grof rul gebakken gehakt. Hak ook de ham fijn en meng dit door het groentemengsel.
Zet de pan op het vuur en laat hem heet worden. Doe er een scheut olijfolie in en wacht tot deze begint te dampen. Voeg dan het groentemengsel in delen toe en bak dit terwijl je blijft omscheppen. Dit duurt lang want er komt veel vocht uit de groente die moet verdampen om de groente te laten bakken. Als de groente gebakken is schep het dan uit de pan en veeg de pan uit met een keukenpapiertje.
Hak de gerookte spekjes ook fijn in de keukenmachine tot het ongeveer dezelfde grootte heeft als de groente.
Doe opnieuw een beetje olijfolie in de pan, voeg het gehakt en het spek toe en bak het tot al het vocht verdwenen is het zijn rode kleur heeft verloren. Doe dan een scheut melk erbij tot het gehakt net niet helemaal onder staat. Laat dit inkoken/verdampen op matig vuur. Neem hier ruim de tijd voor! Natuurlijk gaat het sneller op hoger vuur maar daar wordt hij niet lekkerder van.
Als het gehakt weer droog staat voeg je de rode wijn toe tot het gehakt bijna helemaal onder staat. Dit mag gewoon een simpele rode wijn zijn, het is zonde om hier dure wijn voor te gebruiken. Laat dit weer rustig inkoken/verdampen op matig vuur.
Als alle wijn verdwenen is voeg dan de blikjes tomatenpuree toe en bak dit even mee. Voeg dan het groentemengsel erbij en schep het goed om. Vul de blikjes met water en voeg dat ook toe met ongeveer 3 wijnglazen water en verkruimel een bouillonblokje door de saus.
Doe de deksel op de pan en laat dit minimaal 3 uur pruttelen op laag vuur maar blijf goed opletten of het niet droog kookt, in dat geval gewoon nog een scheutje water of eventueel nog wat wijn erbij doen.
En nu proeven! Als de saus nog zout nodig heeft kan je dit op dit punt toevoegen en hem dan nog even laten pruttelen maar omdat de spek en de ham van zichzelf al behoorlijk zout zijn is dat eigenlijk nooit nodig.
Tips: Deze saus kan je het beste serveren bij een farfalle (vlindertjes), fussilli (spiraaltjes) of conchiglie (schelpjes) omdat de saus daar beter aan hecht dan aan gladde soorten pasta zoals spaghetti of tagliatelle. Neem gewoon pasta uit een zakje en geen verse. Verse moet je met een simpele saus eten zodat hij meer tot zijn recht komt.
Hij is lekker met parmezaanse kaas (Échte! Niet die poederprut. ) maar hij is ook heel lekker zonder kaas omdat de saus enorm veel smaak heeft van zichzelf.
Eventueel kan je om de saus wat romiger te maken nog wat room door de saus roeren.
Let op: Dit vult veel meer dan saus uit een potje of pakje. Schep dus niet teveel op.