abonnement Unibet Coolblue
  Admin zondag 10 maart 2002 @ 11:20:50 #1
725 crew  Breuls
Bad Wolf
pi_3445506
Wat is IRC?

Een Engelse defenitie:

quote:
IRC /I-R-C/ n. [Internet Relay Chat] A worldwide "party line" network that allows one to converse with others in real time. IRC is structured as a network of Internet servers, each of which accepts connections from client programs, one per user. The IRC community and the {Usenet} and {MUD} communities overlap to some extent, including both hackers and regular folks who have discovered the wonders of computer networks. Some Usenet jargon has been adopted on IRC, as have some conventions such as {emoticon}s. There is also a vigorous native jargon, represented in this lexicon by entries marked `[IRC]'.
Bron: From Jargon File (4.2.3, 23 NOV 2000) [jargon]:
In het lekentaal, praten (sjetten/chatten) via de PC. Hoe gebeurd dit allemaal? Nou IRC is een netwerk vol met IRC servers, deze zijn met elkaar verbonden en zo kunnen honderden mensen van verschillende landen in 1 kanaal komen door op een lokale server in te loggen. FOK! heeft dit ook maar dan kleinschaliger, namelijk irc.fok.nl (of voor de tweakers onder ons irc.tweakers.net). IRC, is netzoals news (usenet) en MUD (soort van IRC) een van de oude soorten van communiceren via het internet.


Kewl, en nu?

Nu is het van belang dat je de juiste software ervoor gebruikt, op www.download.com, www.tucows.com of op www.xchat.com/links.html kun je de verschillende IRC-clients downloaden of hun sites bekijken. We gaan er voor het gemak even vanuit dat je mIRC gaat instaleren, een easy to use client voor Windows, het is alleen wel shareware.

Nu je de installatie van mIRC hebt voltooid, moet je het ook instellen op de volgende wijze:

code:
Description : Fok! IRC server.
IRC Server  : irc.fok.nl
port(s)          : 6667
Group          : FOK

Vervolgens moet je het volgende doen:
Ga nu naar "IRC" -> "Perform". Zet een vinkje bij "On connect perform these commands". In het grote lege vak vul je in "/join #fok". Ga weer terug naar Options waar je de server hebt ingesteld. Druk op connect to IRC server. Als het goed is wordt er nu verbinding gemaakt met de server en kom je het kanaal #fok binnen. Zeg met je beleefdste stem "Hallo iedereen" en als je mazzel hebt zijn er misschien nog enkele fokgoden aanwezig die je een blik waardig gunnen (*klink*).

Vet zeg, maar waarom hebben sommige nou van die rare tekens bij hun naam staan?

Dat komt omdat die users bepaalde rechten hebben die jij niet hebben, ik zal ze ff kort uitleggen. En ik begin met de meest waardeloze variant.

+ : Dit is iemand die 'voice' heeft, het stelt absoluut niks voor in een kanaal maar het is wel heel kewl als je het hebt.
% : Half operators (half ops), zij hebben meer rechten, ze kunnen bijna alles behalve de users met een @ bannen.
@ : Dit zijn de mensen die je te vriend moet houden, zij kunnen kicken, bannen, en de verschillende channelmodes activeren en weer deactiveren. Ze bewaken het kanaal, zegmaar.

Je hebt het over channelmodes enzo, maar wat zijn die dan?

Channelmodes zijn verschillende manieren om "regels" en orde te houden in een kanaal. Hier de volgende channelmodes:

T : Topiclock, alleen de %'s en de @'s kunnen dan een topic zetten.
N : No external messages, je kan dan niet indien je buiten het kanaal bent een berichten naar aan kanaal sturen.
S : Secret, je kan dan niet zien dat het kanaal bestaat, en je kan niet zien wie er in dat kanaal zitten, tenzij je zelf in het kanaal zit.
I : Invite only, je kan alleen het kanaal in als je door iemand in het kanaal uitgenodigd wordt.
P : Private, hetzelfde als secret maar dan kan je ook niet door middel van een whois zien of iemand in een kanaal zit, ookal zit je zelf in dat kanaal.
M : Moderated, alleen de mensen met die kewle tekens, kunnen dan praten, dat zijn dus de + 's, %'s en de @'s.
L : User limit, zo kun je instellen dat er bijvoorbeeld maar 10 users in een kanaal kunnen en zijn er 10 users in, dan kan er niemand meer bij.
K : Keyword, zo kan je aan een kanaal meegeven dat je alleen met een wachtwoord in het kanaal kan komen.

Hoe je die dingen op een kanaal zet, dat komt later aan de orde.

Ok dan, ik snap dat allemaal, maar wat zeggen die gasten nou allemaal?

Op IRC komen allemaal luie mensen die snel willen praten en ze korten daarom veel af, of ze zijn gewoon zo lui als de achterkant van een varken.

code:
wb   : Welcome back
wt   : Welkom terug
LOL  : Laughing Out Loud, je lacht hardop dus in normaal Nederlands 
AFK  : Away From Keyboard
ff   : Even
ms   : Misschien
ws   : Waarschijnlijk
eik  : Eigenlijk
idd  : Inderdaad
iig  : In ieder geval
thx  : Thanks
tnx  : Thanks
yw   : Your Welcome
np   : no problem
IMHO : In My Humble Opinion
brb  : Be right back
bbl  : Be back later
re   : Return, oftewel, hoi ik ben er weer
k    : Ok

Er worden ook veel smileys (of emoticons) gebruikt.
code:
:)  : blij
:(  : niet blij
>:) : cynisch/duivels lachje lachje
}>  : cynisch/duivels lachje lachje
>:( : boos
:'( : huilt
:{  : kijkt sip
:*  : kusje
:***: meer kusjes
:P  : tong uitsteken
:D  : als er echt een vet kewle opmerking wordt gemaakt waarbij 
je echt met de mond open lacht. 

Verder zijn er ook van die maffe mensen die een raar taaltje hebben en dan moet je het woord gewoon uitspreken zoals het er staat en dan maakt het allemaal wat meer duidelijk.

Oke, sommige van die gasten hebben onmogelijke namen, zoals TARAdinges, is dat te verhelpen?

Je kan natuurlijk vragen of ze hun nick veranderen maar dat zullen ze denk ik niet doen, maar daarvoor is er Nickname completion uitgevonden, als je de eerste paar letters van een naam intikt, en je drukt vervolgens op TAB, krijg je afhankelijk van het programma wat je gebruikt of een lijst met mogelijke namen of je circuleert door de verschillende namen die beginnen met de letters die je intikte. Zo kan je alle namen correct opschrijven, ook die van TARAraboemdijee

Hoe weet ik of iemand mijn naam roept als ik ff met wat anders bezig ben?

Daarvoor heb je de zogenaamde Highlights, die kan je dan instellen dat je een apart kleurtje ziet of dat je computer begint te piepen, en zo weet je dan dat er iets is gezegd wat jij leuk vind, veelal is het standaard dat er indien jou nickname geroepen word, je PC begint te piepen of kleurtjes gaat geven in die betreffende regel tekst. Heel handig allemaal he Onder mIRC is dit zo in te stellen:

"File" -> "Options" -> "IRC" -> "Highlight" te gaan. Daar zet je een vinkje bij "Enable Highlighting". Vervolgens klik je op "Add", je voegt "$me" toe, je selecteerd een kleurtje en evt een beep geluidje. Dan 2 maal op "OK" klikken en je vraagt even of iemand je naam wil noemen om te testen. (Dit werkt niet als je zelf je naam noemt.)

Vet allemaal hoor, maar wat kan je nog meer doen enzo? Ik zie allemaal dingen in mijn scherm maar ik kan dat niet doen. Hoe doe ik dat allemaal?

Dat kan je doen door verschillende commando's, de meest gebruikte zal ik hier ff uitleggen:

/join : hiermee kan je een kanaal binnenkomen; "/join #fok" je gaat het kanaal #fok in
/nick : hiermee kan je je nick veranderen; "/nick slakkie" veranderd je nick in slakkie
/away : met /away kan je een reden van je afwezigheid aangeven, en de reden weer weghalen; "/away naar huis toe" resulteert in "* slakkie is away: naar huis toe en met "/away" hef je het weer op, je bent niet meer afwezig
/topic : hiermee kan je een topic maken of het huidige topic zien; "/topic" zo kan je de huidige topic zien en door wie hij gezet is, met "/topic Ik kan een topic zetten" krijg je dit te zien: "--- slakkie has changed the topic to: ik kan een topic zetten"
/me : hiermee kan je een actie beschrijven; "/me gaat naar huis toe" maakt "* slakkie gaat naar huis"
/msg : hiermee kun je iemand een privebericht sturen; "/msg Knut je rookt teveel" je zegt nu tegen Knut, zonder dat anderen het zien, dat ie teveel rookt
/whois : met dit commando kan je informatie opvragen over iemand; "/whois slakkie" geeft het de volgende informatie:

code:
--- [slakkie] (wesleys@support.euronet.nl) : wesleys
--- [slakkie] @#emel @#fok
--- [slakkie] irc.fok.nl :Tweakers.net / Fok.nl IRC server
--- [slakkie] idle 00:00:00, signon: Wed Jan  9 21:15:27
--- [slakkie] End of WHOIS list.

/help : hiermee kan je alle commando's opvragen die jou IRC-client heeft

Ik zie zoveel links in mijn scherm, maar ik wil niet alles kopieren en plakken in mijn browser, hoe los je dat op?

Dat is een beetje afhankelijk van je IRC-client, maar vaak is het zo dat je kan dubbelklikken met je muis en dan opent het allemaal helemaal vanzelf de betreffende link in je browser. Ditzelfde werkt ook bij kanalen.

Ok, ok, ik ga ff oefenen, mag dat?

Ja, het mag maar doe dat niet in een kanaal vol met anderen, gebruik daarvoor een testkanaal, vaak heet deze #test of maak zelf een kanaal aan. Zelf aanmaken van een kanaal gaat hetzelfde als een kanaal binnenkomen, dus "/join #ditismijneigentestkanaal". Leuk voordeel ervan is dat je als je de eerste ergens bent is dat je automatisch een @ krijgt, kewl he!

Ik heb alles getest, maar moet ik nog ergens rekening mee houden?

Ja, dat moet, er zijn een aantal regeltjes waar je je aan moet houden.

* Geen links pornografisch materiaal, warez en/of schokkend materiaal.

* Flooden is niet toegestaan, hiermee wordt bedoeld, tekst flooden, topic flooden, notice flooden en elke andere vorm van tekstflood. Het is nl. erg irritant om dan nog een normaal gesprek te kunnen voeren. Ook het zogenaamde nickflooden (constant veranderen van nick).

* De chat is ook niet bedoeld voor spam, links naar eigen homepages of links ter illustratie zijn leuk, maar reclame maken voor je eigen site moet binnen de perken blijven.

* Het is absoluut verboden om jezelf onder andermans nick voor te doen. Zodra een van de ops merkt dat je niet degene bent die normaal van de betreffende nick gebruik maakt zal je een waarschuwing krijgen.

* Het is slim om naar het advies van een operator te luisteren betreffende waarschuwingen, sla je een of meerdere waarschuwingen in de wind, zal je een ban krijgen, waarover later zal worden gediscussieerd over hoe lang deze zal duren. Voor de rest, laat iedereen in zijn of haar waarde, mag je iemand niet, ga dan niet flamen maar zoek dit prive , per mail of per icq uit. Voor de rest hou het leuk, dan doen wij dat ook.

* Tevens is het niet toegestaan om irc-logs op het forum of op de frontpage te plaatsen. Doe je het wel, vraag dan ff toestemming aan de personen die in de log voorkomen.

* Ben je uit #fok gebanned, spreek dan de persoon die je heeft gebanned aan via een /query of een /msg. Ga op een volwassen manier het gesprek aan en wie weet is je ban er zo weer af.

Nickserv & Chanserv

Dit zijn services die op irc.fok.nl draaien, je kan er verschillende dingen mee doen.

Nickserv: Hier kan je je nick registreren zodat anderen niet zomaar jou nick kunnen overnemen.
Chanserv: Hier kan je een kanaal mee registreren zodat alleen jij en personen die je erg mag @ kunnen worden.

Nickserv, de verder uitleg:
Je nick registreren: /msg nickserv register
Jezelf bekend maken op de nickserv: /msg nickserv identify

Verder kan je meerdere dingen doen met nickserv, vraag dat op door het volgende commando: /msg nickserv help, en de informatie vliegt over je scherm

Chanserv, de verdere uitleg:
Een kanaal reggen: /msg chanserv register Inloggen op een kanaal: /msg chanserv identify

Verder kan je op meerdere manieren @ worden als het kanaal van jou is: Eerst registeren op nickserv en dan het kanaal binnengaan of als je al in het kanaal zit kan je /msg chanserv op

Over deze faq

Deze faq is gemaakt door slakkie, en bevat elementen uit de FAQ die is gemaakt door zovty en Micha. Als er iets fout gaat door iets wat in deze faq staat is dat helemaal je eigen schuld. Heb je vragen? Schiet dan even een @ aan op de chat, of mail mij op slakkie@fokzine.net. Deze FAQ valt onder de GNU Free Documentation License (www.fsf.org/copyleft/fdl.txt)

[Dit bericht is gewijzigd door Breuls op 19-05-2003 22:35]

I am a leaf on the wind.
Watch how I soar.
  Admin vrijdag 9 mei 2003 @ 13:03:21 #2
725 crew  Breuls
Bad Wolf
pi_10317472
Een overzichtje van FOK!gerelateerde kanalen op irc.fok.nl:

#fok         - De officiële FOK!chat
#b&h - Babes and Hunks
#c&h - Cultuur en historie
#dig - Digital Corner
#f&f - Flora & Fauna
#fok-sex - Seksualiteit
#fot - Fotografie
#ftr - Film, Tv en Radio
#gam - Games & Consoles
#muziek - Muziek
#ido - Idols
#nws - Nieuws en Achtergronden
#onz - Onzin
#ouders - Ouders
#pol - Politiek
#pta - Planes, Trains & Automobiles
#r&p - Relaties & Psychologie
#sho - Soaps, Showbiz & Sterren
#truth - The Truth is in Here...
#uvt - Uitgaan en vrije tijd
#voetbal - Voetbal
#wfl - Wetenschap, Filosofie & Levenbeschouwing

Weet je nog een kanaal dat gerelateerd is aan een subforum op FOK!? Laat het ff weten.

[ Bericht 8% gewijzigd door Breuls op 05-11-2005 15:28:56 ]
I am a leaf on the wind.
Watch how I soar.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')