abonnement Unibet Coolblue
  Trouwste user 2022 zondag 28 april 2024 @ 12:47:08 #1
7889 tong80
Spleenheup
pi_213352248
Net als vorig jaar op Koningsdag is het feestprogramma in de Pekingtuin in Baarn uitgelopen op rellen. Rond 23.30 uur voerde de politie met wapenstok en honden charges uit om een grote groep jongeren te verdrijven. ,,Het was een hele leuke dag en dan is het een domper dat het zo eindigt", zegt Marco Veloo, voorzitter van Oranjevereniging Baarn en Oranje.



De Pekingtuin, een park in het dorpscentrum, vormde evenals voorgaande jaren vanaf 12.00 uur ‘s middags het decor voor tal van optredens. Het ging mis aan het eind van de avond, toen een groep van zo’n 100 jongeren ook na meerdere waarschuwingen van de politie weigerde het gebied te verlaten.

Volgens Rutger van Uden, mede-eigenaar van evenementenorganisatie de ONA Group en verantwoordelijk voor de programmering, betrof het vooral ‘heel jonge kinderen van 13 en 14 jaar’ die al de hele avond rond het terrein provocerend gedrag vertoonden, onder meer door vuurwerk naar de politie te gooien. Die zou ook zijn bekogeld met stenen. Van Uden: ,,Op het feestterrein zelf was er niets aan de hand. Dit jaar was de Pekingtuin voor het eerst een officieel evenemententerrein, met drie in- en uitgangen en afgezet met hekken. Op die manier kon de beveiliging meer controle uitoefenen op de gang van zaken.”

Vechtpartij
Desondanks voelden de aanwezige politieagenten zich na afloop van het feest bedreigd en werd assistentie ingeroepen om de relschoppers te verdrijven. Er was al meer politie op de been dan gebruikelijk, nadat rond 22.00 een vechtpartij ontstond aan achterkant van het station. De aanleiding is onduidelijk. Er was een tiental jongeren bij betrokken, waarvan een deel het Baarnse bos in vluchtte. Eén van de vechtjassen liep hoofdletsel op en werd met een ambulance naar het ziekenhuis vervoerd.

Rond de Pekingtuin keerde de rust vrij snel weer terug, zegt een politiewoordvoerder. ,,Het viel uiteindelijk wel mee. We hebben één persoon aangehouden, een 20-jarige Soester. Hij is weer heengezonden met een boete.”

Ook Van Uden relativeert de rellen. ,,Binnen vijf minuten was het voorbij. Er gebeurt altijd wel iets. De Pekingtuin was als laatste open, voor de rest was alles in Baarn al dicht.”

Hij denkt dat verveling bij de jongeren een belangrijke rol heeft gespeeld. ,,Het is lastig om dat te managen. Maar we gaan zeker met de betrokken partijen om tafel zitten om te kijken hoe we dit kunnen voorkomen.”



Evalueren
Dat is ook de reactie van Marco Veloo, voorzitter van Oranjevereniging Baarn en Oranje. ,,We gaan met de burgemeester (verantwoordelijk voor de veiligheid in de gemeente, red.) evalueren, om te zien wat er fout is gegaan. Ik vind het moeilijk om er nu al iets over te zeggen. Het kwam allemaal heftig over, maar ik weet er niet het fijne van.”

Het is wel jammer, zegt hij, dat het Koningsdagfeest zo moest eindigen. ,,Dat is een domper. We doen dit al jaren. Het is allemaal vrijwilligerswerk. De sfeer is altijd goed, dus daar wil je niet zomaar mee stoppen. En er gebeurt in elke stad wel wat op Koningsdag.”

Het was niet voor het eerst dat het feest in de Pekingtuin gepaard ging met rellen. Dat gebeurde ook vorig jaar. Aan het eind van de avond startten jongeren vechtpartijtjes. Ze gooiden met dranghekken en trapten kliko’s omver.

https://www.ad.nl/baarn/e(...)-leuke-dag~ab162c0f/

Altijd weer die kinderen van 13 en 14. En dan al helemaal in Baarn. Paal en perk. Pek en veren. Waar waren opa en oma ? De doerakken. De dekselse jeugd van tegenwoordig. :(

:T
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')