abonnement Unibet Coolblue
  maandag 6 mei 2024 @ 11:56:48 #1
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_213439247
In de nieuwe documentaireserie Een Goede Dood volgt regisseur Elena Lindemans zes mensen in psychische nood die kiezen voor euthanasie. In de meeste gevallen blijkt het mogelijk om een waardig levenseinde te krijgen, maar niet altijd. Worden mensen die ernstig psychisch lijden en een acute doodswens hebben, gehoord door hun artsen? Zes mensen, die de regie over hun eigen levenseinde willen, werden twee jaar lang gevolgd in hun laatste jaren, maanden, weken, dagen en zelfs uren. Zij gingen allemaal voor 'een goede dood'.

In 2002 maakte de moeder van documentairemaker Elena Lindemans een einde aan haar leven, een gebeurtenis die ze twaalf jaar later analyseerde in haar film Moeders Springen Niet van Flats. Sindsdien is de Euthanasiewet in werking getreden en zijn er meer mogelijkheden voor mensen in psychische nood die op een waardige manier uit het leven willen stappen.

In haar nieuwe documentaireserie Een Goede Dood volgt Lindemans zes mensen die al een lange tijd geestelijk lijden en een doodswens hebben. Op verschillende manieren lukt het een aantal van hen om euthanasie te krijgen, maar niet iedereen. De film onderzoekt wat er is inde praktijk is veranderd voor mensen met een doodswens en belicht ook de dilemma's waar huisartsen en psychiaters mee te maken krijgen.

Drie van de personen die Lindemans in Een Goede Dood volgt krijgen hulp van een psychiater. Voor Marte en Pythia is dat een arts van het Expertisecentrum Euthanasie, voor Yvonne haar eigen psychiater met begeleiding van een expert. Jan en Wil besluiten zelfstandig uit het leven te stappen.

Dat een euthanasieverzoek niet altijd wordt ingewilligd blijkt uit het geval van Marij. Zij krijgt van haar huisarts de toezegging dat ze ‘een goede dood’ zal krijgen, maar overlijdt uiteindelijk in een verpleeghuis aan de gevolgen van dementie. Juist zo'n schrikbeeld is vaak een reden om voor euthanasie te kiezen.

Elena volgt in de serie ook artsen en psychiaters die soms voor grote dilemma’s staan. Nederland heeft sinds 2001 een Euthanasiewet waarin geen onderscheid wordt gemaakt tussen lichamelijk en psychisch lijden, maar die scheiding is er wel in de praktijk. Artsen zijn huiverig om mensen met psychische problemen of dementie euthanasie te verlenen.

NPO 2, 22:17uur.
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')