abonnement Unibet Coolblue
pi_213462423
quote:
DEN HAAG - Twee demonstranten van Extinction Rebellion (XR) hebben dinsdag aangifte gedaan van mishandeling door de politie in Den Haag tijdens twee demonstraties in februari en april. Dat meldt de klimaatactiegroep in een verklaring.

Volgens XR liep een demonstrant tijdens de blokkade van de A12 op 3 februari van dit jaar gebroken ribben en een gekneusde long op. Op 6 april zou een andere demonstrant bij een andere demonstratie in Den Haag door geweld van een agent een breuk in de elleboog hebben opgelopen.
'Het gaat hierbij niet om "incidenten". Politiegeweld tegen vreedzame demonstranten is altijd buitenproportioneel', stelt de klimaatactiegroep. Volgens de actiegroep zijn de voorvallen er twee 'in een lange reeks van geweld door politieagenten tijdens vreedzame demonstraties'.

Gewond door toedoen politie
'Vooral in Den Haag gaat er geen grote demonstratie van Extinction Rebellion voorbij zonder dat één of meer demonstranten gewond raakt door toedoen van de politie', stelt XR.
Advocaat Jaantje Kramer staat de demonstranten bij. 'De politie mag weliswaar dwang uitoefenen tegen vreedzame demonstranten, indien zij niet meewerken aan een bevel om zich te verwijderen. Maar dat betekent nog niet dat zij daartoe geweld mag toepassen. Het onnodig toebrengen van pijn en letsel is in strijd met de wijze waarop de overheid vreedzame demonstranten moet beschermen. De rechtspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens is daar heel duidelijk over', zegt Kramer.

Eerder intern onderzoek
De politie zegt dinsdag in een reactie dat er al eerder een intern onderzoek is ingesteld naar het incident op 3 februari 'door onder andere beeldmateriaal van bodycams en openbare camera's op te vragen en commandanten van de Mobiele Eenheid te bevragen'. Volgens de politie heeft dit onderzoek tot niets geleid. 'Het OM beoordeelt nu de aangifte en beslist uiteindelijk over eventuele verdere vervolging', laat de politie weten.
Wanneer is iets buitenproportioneel geweld eigenlijk?

Politie zegt dat ze weg moeten gaan, doen ze niet.
Als de politie je dan een duw geeft, je valt, en breekt iets (sojamelk hè) is het dan al buitenproportioneel?
Op dinsdag 25 februari 2020 12:55 schreef Pumpalov het volgende:
een beetje zo'n lichtgetinte inteeltkop als dat filosoofert heeft.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')