abonnement Unibet Coolblue
pi_213448556
Gezondheidsorganisatie WHO noemde het vogelgriepvirus onlangs een pandemie onder dieren. De uitbraak is vooral in andere landen: in Nederland werd de ophokplicht grotendeels ingetrokken. Maar mensen maken zich soms zorgen of huisdieren ook besmet kunnen raken. Hoe zit dat?

De vogelgriep kan heel soms worden overgedragen op honden en katten. Dat gebeurt als zo'n dier in contact komt met een zieke of dode vogel die besmet is met vogelgriep.



"In principe is de kans heel klein dat honden en katten vogelgriep krijgen van wilde vogels in Nederland", zegt viroloog Thijs Kuiken van het Erasmus MC in Rotterdam tegen NU.nl. "Het zijn vooral watervogels die besmet zijn. Ook is er nu in Nederland minder kans dat een gevonden dode vogel het virus bij zich draagt dan eerdere jaren."

Maar de kans is dus wel aanwezig. Welke maatregelen kun je als dierenbezitter nemen om besmetting te voorkomen?

"Als je in een gebied bent waar vogelgriep heerst onder wilde vogels, dan is het advies om je kat binnen te houden", vertelt Kuiken. Honden kunnen wel naar buiten, maar aangelijnd. Omdat dus voornamelijk watervogels besmet zijn, is het vooral langs het strand opletten geblazen. Op deze interactieve kaart kun je zien in welke gebieden in Europa, maar ook in Nederland, vogels besmet zijn.

Blijf alert, ondanks kleine kans op besmetting
Het is wel belangrijk om alert te blijven, benadrukken beide experts. "Het is een ecologische ramp, en zo zou het ook behandeld moeten worden in Nederland", waarschuwt Van Gennep. "Wij adviseren dierenhulpverleners die in het veld te maken krijgen met de vogelgriep, ook om beschermende kleding te dragen." Zo gaan we immers ook met andere virussen om.

Ook Kuiken adviseert om oplettend te blijven. "Sinds eind 2020 is de verspreiding van het vogelgriepvirus veranderd. Voor die tijd kwam het alleen in het najaar en de winter voor, maar sindsdien heeft het zich aangepast aan wilde vogels." Het virus circuleert nu het hele jaar door.

https://www.nu.nl/dieren/(...)f-je-toch-alert.html

Weinig aan de hand maar blijf alert.

Intussen heeft de VS alvast honderden miljoenen vogelgriepvaccins voor mensen klaar.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')