abonnement Unibet Coolblue
pi_213363940
Nog maar één flitsbezorger over in Nederland nu Getir ook vertrekt
Flitsbezorger Getir vertrekt uit Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk (VK) en de Verenigde Staten (VS). Ook dochterbedrijf Gorillas trekt zich uit Nederland terug. Getir gaat zich enkel nog focussen op de Turkse thuismarkt. Flink zal straks nog de enige flitsbezorger in Nederland zijn.



De markten waaruit Getir vertrekt zijn volgens het bedrijf verantwoordelijk voor slechts 7 procent van de wereldwijde omzet. De medewerkers van het bedrijf worden maandag verder geïnformeerd over de gang van zaken. Om zowel de terugtrekking van het bedrijf uit voornoemde landen als zijn eigen toekomst te kunnen garanderen, heeft Getir afgelopen week wel een nieuwe investeringsronde afgerond. Met het geld zal ook de Turkse tak van het bedrijf worden versterkt.

In Nederland sluit Getir twintig vestigingen. Daarvan zitten er acht in Amsterdam. Getir laat in een reactie weten ‘goed’ te zullen zorgen voor zijn werknemers, en zegt dat iedereen ‘een aanbod voor een redelijke vertrekregeling’ krijgt. “De vakbonden zijn reeds geïnformeerd over ons voornemen en het proces,” aldus een woordvoerder van het bedrijf.

Flitsbezorgers als Getir groeiden hard tijdens de coronapandemie en voor investeerders gold de sector als een kip met gouden eieren. Maar in Amsterdam kwamen bij die groei ook veel problemen kijken. Omwonenden van de panden waar ze zich in vestigden, vervoeren vaak veel overlast. En volgens Amsterdam boden de bestemmingsplannen van veel van die panden, geen mogelijkheid voor vestigingen van flitsbezorgers.

Minder bestellingen door hoge inflatie
Niet alleen de gemeente zat flitsbezorgers dwars. Nadat de coronapandemie was uitgeraasd, hielpen ook de ontwikkelingen in de wereldeconomie niet mee. Door de grote inflatie hadden mensen minder te besteden, waardoor ze minder snel boodschappen bestelden bij de flitsbezorgers, die duurder zijn dan traditionele supermarkten. Daarnaast steeg de rente fors, waardoor de bedrijven minder makkelijk kapitaal konden lenen. Investeerders – die hun geldbronnen ook zagen opdrogen – eisten dat Getir sneller winstgevend zou worden.

In totaal heeft het avontuur van Getir in Nederland nog geen vier jaar geduurd. Eind 2020 streek de Duitse flitsbezorger Gorillas als eerste neer in Amsterdam, gevolgd door landgenoot Flink en daarna de Turkse pionier Getir en het Britse Zapp.
https://www.parool.nl/ned(...)k-vertrekt~b4effcc7/
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')