Dit inderdaad.quote:Op vrijdag 7 oktober 2016 18:12 schreef Kaas- het volgende:
Het moet ook niet overdreven worden natuurlijk. De mensen die ik ken in MBB waren bovengemiddeld slimme studenten die hard werkten, maar verder ook geen bijzondere jongens. Het wordt allemaal wel iets groter gemaakt dan het is door de mensen die toevallig in dit wereldje willen werken, maar de meeste mensen kennen die toko's niet eens en als je echt iets kan ga je gewoon voor jezelf ondernemen in plaats van tijdens je studie ergens te zeilen om awareness voor een of ander goed doel te kweken en meer van dat soort fratsen in de hoop dat je met dat op je cv consultant mag worden.
Ik ken in mijn kennissenkring wel een paar, er zijn ook mensen die minder gevoelig zijn voor prestige en voor een betere work-life kiezen. Sowieso hebben de mensen uit mijn kennissenkring vaak maar één of twee offers in totaal. Het is lastig om je elke keer weer te motiveren voor de sollicitaties als je al bij je nummer 1 keuze een aanbod hebt.quote:Op vrijdag 7 oktober 2016 17:16 schreef Maramba het volgende:
[..]
Ja, tuurlijk, logisch dat de leegloop is gestopt. Iedereen die weg wil springt van boord bij de bekendmaking. De rest is waarschijnlijk gebleven voor de bonus. Qua salaris doen ze niet onder voor de rest omdat ze anders geen kans maken om enigszins de juiste mensen aan te trekken. Ik heb echter nog nooit gehoord van iemand die een Mck/Bain/BCG offer laat schieten om voor S& of RB te werken. Maar dat kan mijn kennissenkring zijn?
Eens hiermee. Met een 8 gemiddeld zul je bij de meeste kantoren wel uitgenodigd worden op gesprek.quote:Op vrijdag 7 oktober 2016 17:20 schreef Maramba het volgende:
[..]
Voor de meelezers: dit is overigens natuurlijk niet de vraag. Werkt met de veronderstelling dat alle studenten strategie consultancy op de eerste plek hebben staan om te starten, wat een rare aanname is. Banking, de industrie en de academische wereld trekken allen nog steeds toptalent aan.
Daarnaast gaat het er alleen om of je tot de interviews kunt komen. Vanaf daar moet iedereen zich weer bewijzen, ongeacht of je een 9,5 GPA voor je studie hebt of een 8,0. Een goede student is niet per se een goede consultant. Een goede consultant in principe wel altijd een goede student.
Klopt, maar er zitten in Nederland nogal wat verborgen kosten voor de werkgever die je niet terugziet in het bruto loon. Denk hierbij vooral aan pensioen en de auto (in veel landen is een lease auto niet standaard een optie). Ondanks je teleurstelling zijn dit wel de topsalarissen die je kunt krijgen als afgestudeerde in Nederland. Wellicht is er nog een verdwaalde bank of private equity fonds dat meer betaalt.quote:Op vrijdag 7 oktober 2016 17:22 schreef Ashqelon het volgende:
[..]
nog steeds niet echt spectaculair, waarom zijn de lonen in Nederland zo laag tov het buitenland? bovendien doen advocaten hier niet onder voor consultants of bankers wat in het buitenland eveneens anders ligt.
Wat is je leeftijd? Zoals ook al eerder gezegd, maak je een heel goede kans om op gesprek te komen. Vervolgens zul je jezelf goed genoeg moeten presenteren en daarnaast zul je een beetje mazzel moeten hebben om uiteindelijk een offer te krijgen.quote:Op vrijdag 7 oktober 2016 19:09 schreef ibrkadabra het volgende:
Lekkere discussie aan de gang hier :p mooi. Naast mijn 8 op ectrie (en hopelijk een master in actuariaat & qf) heb ik ook 2 bestuursfuncties (waarvan 1 bij mijn uni) en heel wat wiskunde gerelateerde ervaring (bijles, TA op middelbare, TA op uni)op mijn cv. Enige wat dus een probleem is zijn mijn middelbare school cijfers en misschien mijn leeftijd. Maar als ik dit alles zo lees maak ik wel enigzins kans?
Ik zal 26 zijn als ik hopelijk afstudeer (ben nu 25). Ik hoef ook niet per se bij de top te zitten om voldoening uit te halen maar ik denk als ik er toch voor ga wil ik het maximale eruit halen bij mezelf.quote:Op vrijdag 7 oktober 2016 19:14 schreef EvenRechtZetten22 het volgende:
[..]
Wat is je leeftijd?
En over die discussie: volgens mij is dit een van de websites die bovenaan komt te staan als je op Google zoekt naar Strategy consultant worden. Daarom lijkt het me een goed idee om enigszins te nuanceren wat je normaal gesproken op Amerikaanse websites leest, dat alles behalve MBB kut is. Dat is in Europa absoluut niet het geval en zoals zojuist besproken zijn de verschillen tussen MBB en sub-top echt niet zo groot als sommige mensen denken. Het zijn vooral gefrustreerde MBB'ers die dat fabeltje in stand willen houden.
26 is een prima leeftijd! Ik zou vooral veel tijd steken in het proces vóór het solliciteren, zorg dat je met veel mensen spreekt zodat je kunt kijken bij welke mensen jij het beste zou passen. Succes!quote:Op vrijdag 7 oktober 2016 19:18 schreef ibrkadabra het volgende:
[..]
Ik zal 26 zijn als ik hopelijk afstudeer (ben nu 25). Ik hoef ook niet per se bij de top te zitten om voldoening uit te halen maar ik denk als ik er toch voor ga wil ik het maximale eruit halen bij mezelf.
Thanksquote:Op vrijdag 7 oktober 2016 19:21 schreef EvenRechtZetten22 het volgende:
[..]
26 is een prima leeftijd! Ik zou vooral veel tijd steken in het proces vóór het solliciteren, zorg dat je met veel mensen spreekt zodat je kunt kijken bij welke mensen jij het beste zou passen. Succes!
Ik ken mensen met een MBB offer die voor RB zijn gegaan omdat RB nu eenmaal vrij goed gepositioneerd zit bij de grote industriële bedrijven. Ik ken ook iemand die voor OC&C (Panthenon-EY nu) begonnen is met een MBB offer op zak omdat hij enorm geïnteresseerd is in retail wat enigszins de specialiteit van OC&C is/was. Het zal wel kloppen dat de meeste mensen hun MBB offer boven alles verkiezen, maar er zijn voldoende redenen te bedenken waarom je een andere club verkiest boven MBB.quote:Op vrijdag 7 oktober 2016 17:16 schreef Maramba het volgende:
[..]
Ja, tuurlijk, logisch dat de leegloop is gestopt. Iedereen die weg wil springt van boord bij de bekendmaking. De rest is waarschijnlijk gebleven voor de bonus. Qua salaris doen ze niet onder voor de rest omdat ze anders geen kans maken om enigszins de juiste mensen aan te trekken. Ik heb echter nog nooit gehoord van iemand die een Mck/Bain/BCG offer laat schieten om voor S& of RB te werken. Maar dat kan mijn kennissenkring zijn?
Shell, de chemische bedrijven, ASML, ING en Google betalen dat soort salarissen ook aan starters. En dat is even een lijstje van bedrijven waar ik er zeker van ben omdat er vrienden werken, dus ik ga er vanuit dat er wel meer bedrijven zijn die tot de betere/top in hun sector behoren die dat soort salarissen betalen. Het blijft uiteraard wel een goed salaris en alleen voor de topbedrijven, echter zeker wel in meer sectoren dan alleen in de strategy consultancy.quote:Op vrijdag 7 oktober 2016 19:02 schreef EvenRechtZetten22 het volgende:
[..]
Klopt, maar er zitten in Nederland nogal wat verborgen kosten voor de werkgever die je niet terugziet in het bruto loon. Denk hierbij vooral aan pensioen en de auto (in veel landen is een lease auto niet standaard een optie). Ondanks je teleurstelling zijn dit wel de topsalarissen die je kunt krijgen als afgestudeerde in Nederland. Wellicht is er nog een verdwaalde bank of private equity fonds dat meer betaalt.
Zoals gezegd is 26 jaar zijn echt geen probleem zolang je maar voldoende nuttige dingen in die tijd hebt gedaan, maar daar lijkt het wel op als ik je vorige post lees. Ik zou wel, als je nu toch nog een jaar hebt, gaan kijken naar casedagen/business courses etc. Zowel kwa netwerk als kwa inkijk in het denkproces (wat je dan weer kunt gebruiken in je sollicitatiecases) is het echt nuttig.quote:Op vrijdag 7 oktober 2016 19:18 schreef ibrkadabra het volgende:
[..]
Ik zal 26 zijn als ik hopelijk afstudeer (ben nu 25). Ik hoef ook niet per se bij de top te zitten om voldoening uit te halen maar ik denk als ik er toch voor ga wil ik het maximale eruit halen bij mezelf.
Rare redenatie. Dat mensen de ene club vrijwel altijd verkiezen boven de andere club heeft niks met kwaliteit van de mensen te maken die worden aangenomen. Snap niet waar je die conclusie uit trekt? Het punt is dat MBB vaak betere trainingsprogramma's heeft en meer exposure in de echte c-suite, en daarnaast ook een beter merk. Dat heeft vrij weinig met de kwaliteit van de de mensen te maken die er op dit moment zitten maar meer met de huidige merkwaarde en bijbehorende opdrachten. Leidt er wel toe dat MBB vaker cross offers wint en daardoor een hogere gemiddelde kwaliteit hebt, wat je zelf al aangeeft.quote:Op vrijdag 7 oktober 2016 18:47 schreef EvenRechtZetten22 het volgende:
Verder is de vraag van je niet relevant. Jij wilt blijkbaar insinueren dat mensen die bij een MBB werken véél beter zijn dan mensen die daar niet werken. Dat is gewoon niet waar. Ik denk dat het gemiddelde van een MBB hoger ligt dan bij de rest, maar ik heb echt losers aangenomen zien worden bij MBB en echt heel goede mensen afgewezen zien worden. De sollicitatieprocedure is niet waterdicht en MBB heeft te weinig plekken om iedere goede kandidaat aan te nemen.
Oh zal zeker af en toe gebeuren. Ik zie het zelf alleen niet vaak. Interessant om te zien dat er dus wel af en toe anders wordt gekozen. RB en (oud)-OC&C zijn ook mooi kantoren.quote:Op vrijdag 7 oktober 2016 21:21 schreef MT10 het volgende:
[..]
Ik ken mensen met een MBB offer die voor RB zijn gegaan omdat RB nu eenmaal vrij goed gepositioneerd zit bij de grote industriële bedrijven. Ik ken ook iemand die voor OC&C (Panthenon-EY nu) begonnen is met een MBB offer op zak omdat hij enorm geïnteresseerd is in retail wat enigszins de specialiteit van OC&C is/was. Het zal wel kloppen dat de meeste mensen hun MBB offer boven alles verkiezen, maar er zijn voldoende redenen te bedenken waarom je een andere club verkiest boven MBB.
Haha, nu gaan we het op de trainingsprogramma's gooien?quote:Op zaterdag 8 oktober 2016 03:11 schreef Maramba het volgende:
[..]
Rare redenatie. Dat mensen de ene club vrijwel altijd verkiezen boven de andere club heeft niks met kwaliteit van de mensen te maken die worden aangenomen. Snap niet waar je die conclusie uit trekt? Het punt is dat MBB vaak betere trainingsprogramma's heeft en meer exposure in de echte c-suite, en daarnaast ook een beter merk. Dat heeft vrij weinig met de kwaliteit van de de mensen te maken die er op dit moment zitten maar meer met de huidige merkwaarde en bijbehorende opdrachten. Leidt er wel toe dat MBB vaker cross offers wint en daardoor een hogere gemiddelde kwaliteit hebt, wat je zelf al aangeeft.
Jij weet net zo goed als ik dat 99% van je training komt tijdens de projecten, dus snap niet zo goed waarom je het gelijk op de trainingsweken (of kennelijk weekenden?) gooit. De interne talentontwikkelingsprogramma's, smerig woord, lopen wel degelijk uiteen. Dat komt mede door schaal, wat leidt tot de mogelijkheid van functie dan wel industrie specialisatie.quote:Op zaterdag 8 oktober 2016 10:35 schreef EvenRechtZetten22 het volgende:
[..]
Haha, nu gaan we het op de trainingsprogramma's gooien?Jij weet net zo goed als ik dat elke MBB'er loopt te schermen met het feit dat die trainingsprogramma's een excuus zijn om een weekje te drinken met je internationale peers.
Verder zeg ik inderdaad dat het gemiddelde niveau van een MBB hoger zal liggen en kunnen ze door de schaal die ze hebben simpelweg meer en grotere projecten doen. Dit zegt echter niet dat elke MBB'er een halfgod is die rechtstreeks van de Olympus is komen wandelen. En dan die opmerking over de 'echte c-suite' hahaha. Alle strategie consultants doen werk voor de echte c-suite, ze zijn simpelweg te duur om ingehuurd te worden door de lokale conciërge. Voor wie denk jij dat RB etc opdrachten doen dan?
Daarnaast verkoopt een merk geen projecten, maar relaties met partners en goed uitgevoerde opdrachten wel. Er zijn talloze voorbeelden te noemen waarin de grote jongens een kapitaal verkeerde inschatting hebben gemaakt. Verder valt het met die echte exposure allemaal wel mee, als je negen maanden op een project management klus zit bij een grote bank met een team van twintig man. Dit is vast een 'prestigieus' project voor de 'c-suite' voor een grote merknaam, maar als consultant word je er diep ongelukkig van.Misschien moet je ietwat uit je ivoren torentje komen en je verdiepen in de realiteit.
Laten we het hier maar bij houden voor nu, volgens mij zijn we het niet per se met elkaar oneens. Alleen wel een beetje jammer dat je mij beschuldigt van hyperbolen, terwijl je zelf bijvoorbeeld zegt dat mensen die nu bij Strategy& nog werken 'alleen voor hun bonus blijven'. Kun je je ook voorstellen dat mensen het leuk kunnen hebben bij een ander bedrijf dan een MBB?quote:Op zaterdag 8 oktober 2016 12:17 schreef Maramba het volgende:
[..]
Jij weet net zo goed als ik dat 99% van je training komt tijdens de projecten, dus snap niet zo goed waarom je het gelijk op de trainingsweken (of kennelijk weekenden?) gooit. De interne talentontwikkelingsprogramma's, smerig woord, lopen wel degelijk uiteen. Dat komt mede door schaal, wat leidt tot de mogelijkheid van functie dan wel industrie specialisatie.
Snap nog steeds niet waarom je constant zeg dat 'niet elke MMBer een half god is'. Heeft nooit ergens gestaan? Het enige wat er staat is dat de kwaliteit van MMB gemiddeld gezien iets hoger zal liggen omdat ze vaker cross-offers winnen. Dat komt mede door de merknaam; daargelaten of dat terecht is of niet.
En daarbij weet je ook dat de echt interessante projecten nog steeds vaak onder een select aantal bedrijven worden verdeeld. Dan heb ik het dus niet over een halfbakken PMO of PMI voor een grote naam, wat je me hier weer in de maag probeert te splitsen.
RB etc hebben zeker ook een aantal hele gave projecten, zeker op hun specialismen, maar vaak wel minder; absoluut en procentueel gezien. Snap niet waarom je het gelijk weer zo in de hyperbolen trekt. Klinkt nogal gefrustreerd. En om deze maar vast te tackelen voordat je me weer woorden in de mond probeert te leggen: alle strategie kantoren doen veel meer implementatie dan ze durven toe te geven. Dus nee, ik insinueer hier niet dat er alleen maar strategie wordt gedaan door de grote jongens.
En ja, grote projecten gaan ook soms fout. Beetje open deuren intrappen weer, vind je niet?
Heb dat gevoel ook inderdaad. Het ligt te genuanceerd om zo op te typen. Daarnaast voegt t weinig toe.quote:Op zaterdag 8 oktober 2016 12:46 schreef EvenRechtZetten22 het volgende:
[..]
Laten we het hier maar bij houden voor nu, volgens mij zijn we het niet per se met elkaar oneens. Alleen wel een beetje jammer dat je mij beschuldigt van hyperbolen, terwijl je zelf bijvoorbeeld zegt dat mensen die nu bij Strategy& nog werken 'alleen voor hun bonus blijven'. Kun je je ook voorstellen dat mensen het leuk kunnen hebben bij een ander bedrijf dan een MBB?
Dankjewel voor de leuke discussie nu en succes verder in Londen!
PS. voor mensen die me PM's sturen, ik kan nog niet antwoorden vanwege dit net aangemaakte account. Ik kijk over een paar weken wel weer eens en zal dan antwoorden!
Tussen de 55-70 op 'normale projecten', met een gemiddelde van iets onder de 60 over t gehele project. Let wel dat consultants maar ~4,5 dag werken, vrijdag is altijd een kortere dag. Een 'normale week' op een 'normaal project' ziet er ongeveer zo uit:quote:Op zaterdag 8 oktober 2016 20:14 schreef Sokz het volgende:
Wat zijn de uren bij Nederlandse MBB dan? En hoe relevant is het "on the beach" zijn in NL?
Zou gewoon lekker gaan studeren en wat dingen er naast doen die je interessant vindt. Laat je leiden door de dingen waar jij energie van krijgt, in plaats van dingen te gaan doen die in de 'normale' consulting route passen. Eigen bedrijfje is altijd leerzaam, en zelfs totaal flopt dan heb je in ieder geval wat geleerd en hopelijk een leuke tijd gehad.quote:Op zaterdag 8 oktober 2016 23:09 schreef Chaes het volgende:
Hoe zien zulke projecten eruit? Ben zelf pas 2e jaars in m'n Bachelor IBA, maar (strategie) consulting is wel iets wat me aanspreekt. Ben me een beetje aan het oriënteren welke Master ik wil doen (en waar, Londen of de VS lijkt mij namelijk interessant; maar ook voor een 2e master of MBA). Maar er zijn wel meer dingen die ik interessant vind, o.a. Finance, supply chain management, etc. etc.
In hoeverre is het voordelig voor je carrière om na je studie direct bij één van de Big 4, of een van de vele andere kantoren, aan de slag te gaan? Mij lijkt het erg interessant en uitdagend om zo tegen het einde van m'n studententijd een eigen bedrijfje op te zetten, of om actief te worden in een start-up. Denk dat je daarna, mits het een succesvolle ervaring is gebleken, ook nog eens makkelijker binnenrolt bij een goed bedrijf.
Reddit denk ik? En Fishbowl, maar daar kun je alleen op als je ook echt ergens werkt als consultant dus dat is waarschijnlijk minder bruikbaar voor je.quote:Op zondag 9 oktober 2016 17:38 schreef Sokz het volgende:
Wat is de WSO/M&I/Dealbreaker van consultancy?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |