Hengelo ( uitspraak (info·uitleg)) (Nedersaksisch: Hengel) is een gemeente in de provincie Overijssel in de landstreek Twente. De gemeente telt 81.431 inwoners (1 januari 2007, bron: CBS) op een oppervlakte van 61,78 km². Naast de stad Hengelo (officieel nooit stadsrechten verleend) omvat de gemeente ook de kernen Beckum en Oele. Ook de buurtschap Woolde, die grenst aan de bebouwde kom van Hengelo, valt onder de gemeente. De gemeente Hengelo maakt deel uit van het kaderwetgebied Regio Twente. De huidige burgemeester van Hengelo is drs. Frank A.M. Kerckhaert.
Historie:De havezate Huys van Hengelo, is tussen 1525 en 1530 gebouwd en is zeker drie keer centrum geweest van bittere gevechten in de Tachtigjarige Oorlog. Momenteel is alleen het fundament nog zichtbaar. Hoewel uit archeologisch onderzoek is gebleken dat er op de plaats waar de gemeente zich nu bevindt al een paar duizend jaar bewoning is geweest, is de gemeente Hengelo pas ontstaan in 1802. Op dat moment bestond het dorp uit niet meer dan een honderdtal boerderijen en kleine landarbeidershuisjes. De gemeente begon pas te groeien tijdens de Industriële Revolutie van de negentiende eeuw. Aanvankelijk is er ook in Hengelo nog redelijk wat textielindustrie, maar waar deze zich in de loop van de eeuw steeds meer gaat concentreren in Enschede, komt in het Hengelose economisch leven de nadruk steeds meer te liggen op de technische industrie. Bij dit laatste speelde de familie Stork een grote rol. In 1859 vestigde C.T. Stork een fabriek voor Machineonderdelen in Hengelo (Gebr. Stork & co). Na de komst van dit bedrijf volgde andere grote fabrieken als Hazemeijer, Heemaf, Koninklijke Nederlandse Zoutindustrie en Hollandse Signaalapparaten. Door deze ontwikkelingen groeide Hengelo bijzonder snel. Het vroegere dorp kreeg zelfs een stedelijk aanzien. In de Tweede Wereldoorlog werd Hengelo, vooral vanwege de strategische industrie die er gevestigd was, regelmatig gebombardeerd. Daarbij werd het centrum van de stad op 6 en 7 oktober 1944 zo goed als geheel vernietigd. Na de oorlog kreeg Hengelo het aanzien van een typische wederopbouwgemeente. Veel van de nog aanwezige oude gebouwen werden niet gespaard in de jaren zestig. Zo verdween het karakteristieke witte gemeentehuis om plaats te maken voor een modern ontwerp met een toren die lijkt op die van Siena en Florence. Een van de opvallendste bouwwerken die de tand des tijds overleefde is de Rooms-Katholieke basiliek uit 1890, gewijd aan de H. Lambertus. Op 11 februari 1992 stortte een F-16 op weg naar vliegbasis Twenthe neer op de Hengelose wijk Hasseler Es. Hierbij vielen geen slachtoffers. Begin jaren '80 werd er aan de rand van het Twentekanaal een vuistbijl gevonden. Deze is nu te bewonderen in het Natuurmuseum Natura Docet te Denekamp. De vuistbijl vormt een bewijs dat er reeds 75.000 jaar geleden bewoners (Neanderthalers) waren op de plaats waar nu Hengelo ligt.
Vervoer:Hengelo ligt aan de rijksweg 35 van Zwolle naar Enschede (Almelo-Enschede uitgevoerd als autosnelweg, de A35). De A1 takt bij knooppunt Buren af en loopt richting Oldenzaal en Bad Bentheim. Meer en minder bekende straten in Hengelo zijn te vinden in de categorie straat in Hengelo.
Hengelo is een spoorwegknooppunt voor de stoptreinen Zwolle-Enschede en Zutphen-Oldenzaal en de intercity van Amersfoort naar Enschede. De internationale trein van Amsterdam naar Berlijn stopt ook in Hengelo. Hengelo heeft twee stations: Hengelo en Hengelo Oost; er bestaan plannen voor twee nieuwe stations.
Het Twentekanaal loopt ten zuiden van Hengelo.[/img]