Heb je dan ook waterstofbruggen zonder polaire stoffen??quote:Op woensdag 7 maart 2007 21:54 schreef DuranK het volgende:
En daarom zijn stoffen met waterstofbruggen meestal ook polairMaar in principe is het dus gewoon dat je ladings verschillen in het molecuul zelf hebt en het woord was inderdaad elektronegativiteit dat je zocht. Dat is in hoe verre een atoom elektronen wil.
Omdat water zijn hoogste dichtheid heeft bij 4 graden celsius, is het kouder dan is de dichtheid kleiner en zal ijs drijven op het water dat een temperatuur dichter bij 4 graden en daarmee een hogere dichtheid heeftquote:Op woensdag 7 maart 2007 21:53 schreef DaviniaHR het volgende:
Meestal is de vaste vorm van een stof zwaarder dan de vloeibare vorm. Waarom is ijs dan toch lichter dan (vloeibaar) water?
Goed! Doordat water zo sterk polair is, heeft ijs een ruime kristalstructuur. Meestal is een vast stof beter geordend, waardoor de dichtheid groter wordt, maar bij water is de kristalstructuur zo breed opgezet, dat de dichtheid kleiner wordt.quote:Op woensdag 7 maart 2007 21:55 schreef Its-Jojo-4you het volgende:
Er onstaat een kristalstructuur waarbij er ruimte tussen de kristallen zit.
Wikipedia:quote:Op woensdag 7 maart 2007 21:55 schreef DaviniaHR het volgende:
[..]
Heb je dan ook waterstofbruggen zonder polaire stoffen??
Waterstofbruggen zijn toch hele zwakke verbindingen die juist ontstaan door ladingsverschillen?
Ik zoek het ff op.
quote:Een waterstofbrug is een intermoleculaire kracht tussen een gedeeld elektronenpaar op een sterk elektronegatief atoom (zuurstof, stikstof of fluor) en een naburig H-atoom gebonden aan een ander sterk elektronegatief atoom.
Is een waterstofatoom verbonden aan een atoom met een zeer grote elektronegativiteit zoals F, O of N dan wordt de binding sterk polair. De elektronenwolk verschuift dan in de richting van F, O of N en dit atoom wordt overwegend negatief. Het resultaat is dat het aan F, O of N verbonden waterstofatoom overwegend positief wordt. Omdat het waterstofatoom zo klein is, is de lading erop sterk geconcentreerd, zodat het met grote kracht een naburige dipoolmolecule (of zelfs een dipool in dezelfde molecule) zeer dicht aan kan trekken. Deze waterstofbruggen zijn ongebruikelijk sterk vergeleken met andere dipool-dipool krachten.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |