http://www.ode.nl/news.php?nID=1022&...8e0b65b9c0d506quote:MAROKKO. Toen vorig jaar de Marokkaanse schrijver Abdelmoumen Diouri na een Europees ballingschap van 35 jaar terugkeerde, werd hij onbedoeld een symbool voor de metamorfose van het islamitische Noord-Afrikaanse land. In Marrakech openen hippe nachtclubs hun deuren, langs de kust worden chique toeristenoorden gebouwd, maar bovenal: Marokko omarmt Europa’s politieke, juridische en financiële hervormingen, die de toekomst van het land radicaal zullen veranderen. Newsweek (9 okt. 2006) tekent op uit de mond van Theodore Ahlers, verbonden aan de Wereldbank: ‘Zonder enige twijfel is het land nooit zo vrij geweest als nu. Het integreert volledig met de rest van de wereld.’
Nu al is de persvrijheid toegenomen en zijn vrouwenrechten verruimd. Zo is onlangs bepaald dat vrouwen gelijkwaardig zijn aan hun echtgenoot en het recht hebben om een scheiding aan te vragen. Dit jaar zullen de verkiezingen – toch al democratischer dan ooit – voor het eerst leiden tot een door het volk gekozen premier. Volgens Human Rights Watch wordt de slechte reputatie op het gebied van mensenrechten steeds beter. Terwijl in 1990 nog slechts de helft van de Marokkaanse kinderen naar school ging, ligt het percentage nu op 93. In de afgelopen vijftien jaar daalde het analfabetisme onder volwassen van 45 naar 25 procent. De economische groei in 2006 was zo’n 7 procent, terwijl inflatie slechts 1 procent bedroeg. Werkloosheid is verder gedaald naar een nieuw nationaal record van ‘slechts’ 11 procent.
De ontwikkelingen in Marokko zijn grotendeels te danken aan de wens om ooit onderdeel te zijn van de Europese Unie. Hoewel de Straat van Gibraltar die het Afrikaanse van het Europese continent scheidt op zijn smalst slechts veertien kilometer is, leek die droom – twintig jaar geleden al eens uitgesproken door de toenmalige koning Hassan II – ronduit belachelijk. Maar tegenwoordig kijken weinig mensen op als Benita Ferrero-Waldner, als lid van de Europese Commissie belast met buitenlandse betrekkingen, in Newsweek zegt: ‘We hebben nu al een zeer, zeer hechte relatie met Marokko en we bestuderen hoe we het een nog meer geavanceerde status kunnen geven.
’ De handelsovereenkomsten met Marokko gaan nu al verder dan met welk ander land buiten de eigen grenzen. Verwacht wordt dat een modern Marokko in de komende jaren de brug tussen Europa en zowel de Arabische wereld als Afrika wordt.
Het grenst direct aan Spanjequote:Op zondag 4 maart 2007 22:37 schreef Martijn_77 het volgende:
@TS de TT klopt weer voor geen meter.
De TT had beter kunnen zijn Marokko wil graag bij Europa horen maar heeft nog een hele lange weg te gaan.
Daarnaast hoort Marokko toch echt niet bij Europa. Zo wel geografisch als cultureel niet.
Zelfs dat nog niet. 1 EU-commissielid is positief over de vooruitgang van Marokko, dat is alles.quote:Op zondag 4 maart 2007 23:07 schreef CasB het volgende:
Het is eerder 'De EU-regeringen willen Marokko bij Europa'.
quote:Op zondag 4 maart 2007 23:10 schreef __Saviour__ het volgende:
[..]
Zelfs dat nog niet. 1 EU-commissielid is positief over de vooruitgang van Marokko, dat is alles.
Turkije is een Aziatisch land maar die horen ooit bij Europaquote:Op zondag 4 maart 2007 23:11 schreef HostiMeister het volgende:
kan niet, Marokko is een Afrikaans land, wat de neuk heeft dat te zoeken bij de EU??
Niet helemaal, een klein gedeelte van Turkije ligt in Europa.. niet gaan miereneuken.quote:Op zondag 4 maart 2007 23:12 schreef Meki het volgende:
[..]
Turkije is een Aziatisch land maar die horen ooit bij Europa
Ik zeg niet dat er geen anderen zijn die positief over Marokko denken. Alleen in dat artikel gaat het maar over 1 commissielid.quote:Op zondag 4 maart 2007 23:11 schreef Meki het volgende:
de anderen dus niet. heb je mischien een bron daarvoor
Europa, Het Westen, de rest van de wereld... Lekker arrogant weer.quote:‘Zonder enige twijfel is het land nooit zo vrij geweest als nu. Het integreert volledig met de rest van de wereld.’
allah akbar boem???quote:Op zondag 4 maart 2007 23:20 schreef Cahir het volgende:
marokko bij europa... meer allah akbar boem in europa? ik zou niet echt blij zijn als dit ooit zou gaan gebeuren.
Jij moet niet gaan miereneukenquote:Op zondag 4 maart 2007 23:13 schreef HostiMeister het volgende:
[..]
Niet helemaal, een klein gedeelte van Turkije ligt in Europa.. niet gaan miereneuken.
Zucht, je hebt geen europees stuk van Marokko, maar wel een europees stuk van Turkije, doen nou eens niet zo bijdehand man..quote:Op zondag 4 maart 2007 23:23 schreef Meki het volgende:
[..]
Jij moet niet gaan miereneuken
Marokko ligt net als Turkije ook aan Europa
Marokko ligt aan de Spaanse encalves Mellila en Ceuta
![]()
quote:Op zondag 4 maart 2007 23:25 schreef HostiMeister het volgende:
[..]
Zucht, je hebt geen europees stuk van Marokko, maar wel een europees stuk van Turkije, doen nou eens niet zo bijdehand man..
Marokko heeft al eens het EU-lidmaatschap aangevraagd. Dit is toen afgewezen.quote:
quote:Op zondag 4 maart 2007 23:36 schreef freako het volgende:
Om Ode als bron te gebruiken in Nieuws is overigens ietwat bizar.
Hmmmmmzzzz lijkt wel een sekte.quote:Over Ode
Ode is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
Het lijkt soms alsof er geen alternatieven zijn voor de wereld van oorlog, armoede, uitbuiting en vervuiling. Maar de werkelijkheid is anders. Er zijn talrijke mensen en initiatieven in de hele wereld die zich inzetten voor rechtvaardigheid, respect en gelijkwaardigheid. Er is zoveel nieuws dat de brug slaat tussen denken en doen, tussen woede en hoop en tussen arm en rijk – nieuws dat vrede en duurzaamheid brengt. En dat nieuws, dat is het nieuws van Ode. Als lezer van Ode bent u betrokken bij een internationaal netwerk van positieve verandering en inspiratie. Ode brengt u moed, hoop en meer vervulling.
Ode publiceert de verhalen die ‘anders zijn dan het nieuws dat wij geacht worden te geloven’ (Arundhati Roy). Ode daagt uit en nodigt uit om te veranderen. We beseffen dat verandering begint met informatie. Pas als je de mogelijkheden voor verbetering kent, kun je ervoor kiezen. En ook: pas als je de schadelijke gevolgen van je handelen beseft, kun je je gedrag veranderen. Ode informeert en inspireert, laat zien hoe elk individu kan bijdragen aan een rechtvaardige en duurzame wereld.
Ode verschijnt maandelijks in het Nederlands en Engels.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |