FOK!forum / Culinesse à gogo / Room,creme fraice,slagroom,ik snap het niet meer !
Cattaradinsdag 27 februari 2007 @ 19:46
Wat is het verschil tussen room en slagroom ?
Kun je slagroom(ongeklopt) ook gebruiken voor saus of moet je er persee room gebruiken ?
En als je culinaire room moet gebruiken kan dat dan met gewone room en/of slagroom ?

En is creme fraiche hetzelfde als room ?

Waarom ik dit vraag...omdat ik aan het besparen ben en ik vraag me af of je deze producten en andere ( van AH) bijvoorbeeld ook bij een Aldi of lidl kunt krijgen.

vb : monchou is hetzelfde als de verse roomkaas bij de Aldi.(wist ik eerder ook niet)

En nog een vraagje waar gebruik je aceto balsamico voor ?(italiaans opschrift)
Het zat in mn kerstpakket...geen flauw idee waar je het voor gebruikt....
Er zijn vast meer mensen die dit soort dingen krijgen en geen flauw idee hebben wat je er mee moet .
Eltonnodinsdag 27 februari 2007 @ 19:57
In culinaire room zit naar mijn weten meer vet dan in slagroom ?? En je kan het ook prima gebruiken om mee te koken (door soep ofzo)
En creme fraiche is duidelijk iets anders dan room, meer een soort yoghurt (aangezuurde room)
Aceto Balsamico is een (heerlijke) azijn, lekker over de sla, maar ik heb ook een geweldig dessert recept met in balsamico geweekte aarbeien
Curiositydinsdag 27 februari 2007 @ 20:49
Deze link maakt je wel wijzer................
MissHobjedinsdag 27 februari 2007 @ 21:33
Je kunt slagroom prima voor soepen en sauzen gebruiken maar dan kan het wel snel gaan schiften bij koken.
Beter is dan om het op het laatst toe te voegen als het van de kook af is.
Als je dan bv. culinaire room (daarvan is het vet percentage dus lager) gebruikt is dit schiften te voorkomen want dat is juist veel geschikter voor warme toepassingen.

Creme fraiche is zeg maar room wat aangezuurd is door middel van melkzuur bacterien. OOk dat kan vrij makkelijk schiften in warme toepassingen.

Al die producten zijn wel te vinden bij de aldi/lidl

Aceto balsamico is een azijn en die kun je prima gebruiken in salades dus
tsjek
Emoticondinsdag 27 februari 2007 @ 21:54
quote:
Op dinsdag 27 februari 2007 21:33 schreef MissHobje het volgende:
Aceto balsamico is een azijn en die kun je prima gebruiken in salades dus
tsjek
Of je maakt er een siroop van, heerlijk met aardbeien!!
MissHobjedinsdag 27 februari 2007 @ 22:19
quote:
Op dinsdag 27 februari 2007 21:54 schreef Emoticon het volgende:

[..]

Of je maakt er een siroop van, heerlijk met aardbeien!!
Kan ook.. of bv courgette, ui, champignons, aubergine dat soort groenten roerbakken met wat tijm, knoflook (peper en zout) en afblussen met balsamico azijn
Lekker makkelijk groentengerechtje kan ook koud gegeten worden.
Mirjamdinsdag 27 februari 2007 @ 23:15
quote:
Op dinsdag 27 februari 2007 19:57 schreef Eltonno het volgende:
maar ik heb ook een geweldig dessert recept met in balsamico geweekte aarbeien
nou?
Eltonnodinsdag 27 februari 2007 @ 23:38
quote:
Op dinsdag 27 februari 2007 23:15 schreef MissyMirjaM het volgende:

[..]

nou?
Kweet het niet precies uit mijn hoofd, dan zou ik mijn moeder moeten bellen , maar het komt ruwweg hier op neer..
benodigdheden;
- Kleine aardbeien 500 gram
- Balsamico, 5 eetlepels
- suiker 100 gram
- Mascarpone 250 gram
- 1 sinaasappel
- Basilicum..
- 1 zakje vanillesuiker
Suiker en balsamico mengen Aardbeien erbij, moet iets van 8 uur trekken, maar ondertussen even een paar keer omscheppen en begieten met het vocht.. Je zal zien dat het langzaamaan meer word (vocht word uit de aardbeien getrokken)
Mascarpone mengen met het sap van de sinaasappel en de schil van sinaasappel en de vanillesuiker.
Vocht van te voren even proeven, het moet niet te zuur meer zijn, anders een kléin beetje suiker toevoegen..
Monchou op een bord.. Aarbeien (onderhand donkerder en zacht geworden) erop scheppen. Begieten met vocht en een klein beetje gesnipperde basilicum er overheen...
ECHT HEERLIJK!!!!!!
Zal morgen even het preciese recept opvragen.

[ Bericht 4% gewijzigd door Eltonno op 27-02-2007 23:44:43 ]
Mirjamdinsdag 27 februari 2007 @ 23:39
Eltonnodinsdag 27 februari 2007 @ 23:43
quote:
Op dinsdag 27 februari 2007 23:39 schreef MissyMirjaM het volgende:
Mams was nog wakker, even het recept aangepast tot preciese hoeveelheden...
Echt een superaanrader, ik dacht eerst ook WTF! maar het is echt mijn lievelingstoetje geworden..
RijstNatiedinsdag 27 februari 2007 @ 23:56
gepofte aardappel met zure room
Stereotomywoensdag 28 februari 2007 @ 04:12
Smetana met kip, ui en champignons
teiganwoensdag 28 februari 2007 @ 15:58
Dan kan ik hier ook vast mijn vraag wel kwijt..

Ik heb recepten voor ijs, en daarin staat dan als benodigdheid: geklopte dikke room..
Welke soort room moet je dan gebruiken?
Cattaradonderdag 1 maart 2007 @ 11:24
quote:
Op woensdag 28 februari 2007 15:58 schreef teigan het volgende:
Dan kan ik hier ook vast mijn vraag wel kwijt..

Ik heb recepten voor ijs, en daarin staat dan als benodigdheid: geklopte dikke room..
Welke soort room moet je dan gebruiken?
Ja das ook zoiets....Ik heb ook geen idee wat dat is....

En dat met die baslamico,ik ga eens die recepten napluizen....
Erosjuhhhdonderdag 1 maart 2007 @ 12:04
quote:
Op woensdag 28 februari 2007 15:58 schreef teigan het volgende:
Dan kan ik hier ook vast mijn vraag wel kwijt..

Ik heb recepten voor ijs, en daarin staat dan als benodigdheid: geklopte dikke room..
Welke soort room moet je dan gebruiken?
gewoon slagroom gebruiken en lekker dik opkloppen!
Pauluschvrijdag 2 maart 2007 @ 00:56
boeit niet zoveel, gewoon slagroom door je saus gooien.
Leefvrijdag 2 maart 2007 @ 02:50
creme fraiche is idd moeilijker te gebruiken in warme toepassingen maar het kan wel.
Zorg dat je soep/saus/wat dan ook een beetje afgekoeld is. zeg maar 70 graden ofzo.
Neem dan een schaaltje en doe een lepel van het hete (soep of saus) in het schaaltje
Lepel creme fraiche erbij en voorzichtig roeren.
Zo doorgaan met om en om een lepel voorzichtig roeren. Op die manier schift de creme fraiche niet lelijk in je gerecht.
Als het allemaal gemengd is, heel langzaam en voorzichtig het creme/hete mengsel door de soep of saus roeren.
En het nu niet meer heel heet laten worden (zeker niet koken!) want dan schift het alsnog.
Martijn_77zaterdag 3 maart 2007 @ 00:38
quote:
Op dinsdag 27 februari 2007 23:56 schreef RijstNatie het volgende:
gepofte aardappel met zure room
Jammie
Captain_Fabulouszondag 4 maart 2007 @ 09:39
Ik snap het niet...heb gisteren een preitaart gemaakt, door prei en brocoli te koken (paar minuten) en dan afgieten, eitjes erdoor en creme fraiche...maar ik lees hier dat het juist niet warm gebruikt moet worden? ik dacht altijd juist wel...wat kan ik dan beter gebruiken in mijn groentetaart?
Lienekienzondag 4 maart 2007 @ 09:51
Volgens mij gebruik je juist creme fraiche warm en sour cream voor koude gerechten. Creme fraiche is vetter dan sour cream en zal daardoor minder snel schiften.
MissHobjezondag 4 maart 2007 @ 16:04
quote:
Op zondag 4 maart 2007 09:39 schreef Captain_Fabulous het volgende:
Ik snap het niet...heb gisteren een preitaart gemaakt, door prei en brocoli te koken (paar minuten) en dan afgieten, eitjes erdoor en creme fraiche...maar ik lees hier dat het juist niet warm gebruikt moet worden? ik dacht altijd juist wel...wat kan ik dan beter gebruiken in mijn groentetaart?
Creme fraiche kun je gewoon warm gebruiken hoor niets mis mee alleen de kans op schiften is wel groot en daarmee moet je een beetje uitkijken, want dat verpest wel de structuur uiteraard.
Ik gebruik vaak kookroom in mijn hartige taarten maar op zich met creme fraiche als het werkt, waarom niet
Lienekienzondag 4 maart 2007 @ 16:09
Volgens mij is de kans op schiften met crème fraîche helemaal niet groot. Het is juist geschikt voor warme gerechten door het hoge vetpercentage.
MissHobjezondag 4 maart 2007 @ 16:23
quote:
Op zondag 4 maart 2007 16:09 schreef Lienekien het volgende:
Volgens mij is de kans op schiften met crème fraîche helemaal niet groot. Het is juist geschikt voor warme gerechten door het hoge vetpercentage.
Ik gebruik het heel erg veel, je moet er gewoon mee opletten that's all.
En het is prima geschikt voor warme gerechten maar schiften ligt echt wel op de loer bij verkeerd gebruik.
Lienekienzondag 4 maart 2007 @ 16:25
quote:
Op zondag 4 maart 2007 16:23 schreef MissHobje het volgende:

[..]

Ik gebruik het heel erg veel, je moet er gewoon mee opletten that's all.
En het is prima geschikt voor warme gerechten maar schiften ligt echt wel op de loer bij verkeerd gebruik.
Geef eens een voorbeeld van verkeerd gebruik?
MissHobjezondag 4 maart 2007 @ 16:32
quote:
Op zondag 4 maart 2007 16:25 schreef Lienekien het volgende:

[..]

Geef eens een voorbeeld van verkeerd gebruik?
Kiep het maar eens in een pan soep die net nog kookt.
Of je hebt een lekker groente kip sauserig prutteltje en je doet de cremefraiche erbij en dat je het nog even laat door pruttelen.. dan schift het.
Dus als je dan even wacht met toevoegen (dus echt als laatste) dan gaat het wel prima.
Nouja mijn ervaring dus
Lienekienzondag 4 maart 2007 @ 16:35
Hmmm... Ik heb vaak genoeg de Kip Tandoori van Knorr gemaakt. Daar moest je de creme fraiche door de sausmix roeren en dan nog drie minuten doorkoken. Dat ging nooit mis.