FOK!forum / Culinesse à gogo / Appeltaart bakken
j0rritvrijdag 16 februari 2007 @ 17:43
Het weekend is weer begonnen. Daarbij hoort natuurlijk iets lekkers voor bij de koffie 's avonds. Zodoende is besloten om lekker appeltaart te bakken. Hoewel de kant en klare appeltaart van de Albert Heijn goed binnen te houden is, haalt de appeltaart het lang niet bij het eigen recept. Deze is gewoon niet te versmaden, al dan niet met slagroom. Iets wat eigenlijk ook geldt voor de vorige bakverslagen, namelijk Gemberkoekjes bakken en Advocaat maken. Oorsponkelijk is dit ook weer een familierecept, waardoor het leuk was om vast te leggen en te publiceren voor de geïnteresseerden onder ons... Weliswaar minder exclusief als gemberkoekjes en advocaat, maar toch noemenswaardig.


Bereidingstijd: +/- 30 minuten excl. afbakken.

Ingrediënten:
- 375 gram zelfrijzend bakmeel
- 190 gram basterdsuiker
- 75 gram kristalsuiker
- 225 gram boter
- 80 gram rozijnen en krenten
- 1 ei
- 4 appelen
- Kaneel
- Bloem / panneermeel

Benodigdheden:
- Grote springvorm / bakblik
- Deegroller
- Weegschaal
- Schaaltjes
- Spatel
- Divers keukengerei
- 180° oven - 45 minuten.

4 appels voor de appeltaart.


De appels netjes schillen.


De appels in ongeveer gelijke stukjes snijden.


375 gram zelfrijzend bakmeel afwegen.


190 gram basterd suiker afwegen.


225 gram boter afwegen.


1 ei klutsen.


40 gram krenten, 40 gram rozijnen afwegen.


75 gram kristalsuiker afwegen.


Gooi de rozijnen, krenten en 75 gram suiker bij de stukjes appel.


Voeg wat kaneel toe.


Boter en 190 gram basterdsuiker bij elkaar, samen met een groot deel van het geklutste ei.


Zelfrijzend bakmeel erbij en mengen maar.


Een mooi gekneed stuk deeg als resultaat. Gooi wat bloem of panneermeel op het aanrecht om plakken te voorkomen.


Het deeg uitrollen tot een egale plak.


Bakvorm in het deeg drukken.




Vorm met een spatel uitsnijden.


Bakblik eerst invetten en daarna het deeg in het bakblik aanbrengen.


Ook de randen bedekken met het overgebleven deeg. Vergeet niet om met een vork gaatjes te prikken in de bodem.


De mix aan appels, rozijnen, krenten, suiker en kaneel toevoegen en gelijk verdelen.


Repen snijden van het overgebleven deeg.


Mooi rasterwerkje maken en insmeren met het overgebleven geklutste ei.


Ingesmeerd en klaar voor de oven.


45 minuten op zo'n 180° in de oven.


En hij is klaar! Mooi egaal goudbruin.



Nu is de appeltaart klaar om te nuttigen. Eet smakelijk!


Dit recept valt onder copyright van onze familie.
GoldenBattvrijdag 16 februari 2007 @ 18:14


Waneer kom je der 1tje hier brengen?
djexplovrijdag 16 februari 2007 @ 18:18
Extra stap maakt het nog lekkerder:
- Abrikozen jam verwarmen in een pan met eventueel een beetje water.
- Als de appeltaart klaar is uit de oven halen en gelijk bestrijken met de abrikozen jam.
Byte_Mevrijdag 16 februari 2007 @ 18:34
ik zie maar 1 goudreignet als ik dat zo bekijk. wat zijn die andere appels? ik gebruik eigenlijk alleen maar goudreignetten voor appeltaatr/appelflappen/appelbeignets
deedeeteevrijdag 16 februari 2007 @ 18:38
Wat doe je nou daar krijg ik zo'n honger van En ik heb net gegeten.....

Abrikozenjam erover dat doe ik ook altijd
golfervrijdag 16 februari 2007 @ 19:12
Leuk beeldverslag.
Martijn_77vrijdag 16 februari 2007 @ 20:19
Leuk verslag om zo te lezen
Asmodeanvrijdag 16 februari 2007 @ 20:21
even een tvp, ziet er lekker uit
Flashwinvrijdag 16 februari 2007 @ 20:22
zeer leuk verslag inderdaad..ziet er heerlijk uit!!
Maneki.Nekovrijdag 16 februari 2007 @ 21:56
Dat ziet er zó lekker uit!
Pietverdrietvrijdag 16 februari 2007 @ 21:59
Ik gebruik geen zelfrijzend bakmeel, ik hou van een hardere korst.
Chavzondag 4 maart 2007 @ 15:02
Ik heb m gemaakt en ben er wel trots op (is de allereerste keer dat ik appeltaart maakt). Allen het raster is niet zo mooi als de jouwe

Zij-en-Hijzondag 4 maart 2007 @ 15:22
Het ziet er verrukkelijk uit moet ik zeggen!

Alleen vraag ik me af: waarom gebruik je in godsnaam Bertolli boter en geen roomboter?
MissHobjezondag 4 maart 2007 @ 16:39
Oe appeltaart
Toevallig vorig weekend een paar van gebakken voor visite
Ik doe altijd nog een beetje custard door mijn appel/rozijnen/noten mengsel.
En een beetje op de bodem of op de bodem een beetje spijs
En ik haal tegenwoordig mijn rozijnen/krenten bij de turkse winkel die zijn dan al zacht en een stuk groter en nog lekkerder
Geloof dat ik er morgen maar weer 1 ga maken
kleineblondetrutdinsdag 6 maart 2007 @ 15:03
Deze ga ik morgen maken.

Wat zijn nu de beste appels hiervoor? En omdat ik echt niet van rozijnen houd wil ik die liever vervangen door noten of iets dergelijks (pecans?). Nog suggesties?

Ik heb er nu al zin in. Appeltaart bakken
#ANONIEMdinsdag 6 maart 2007 @ 15:07
quote:
Op dinsdag 6 maart 2007 15:03 schreef kleineblondetrut het volgende:
Deze ga ik morgen maken.

Wat zijn nu de beste appels hiervoor? En omdat ik echt niet van rozijnen houd wil ik die liever vervangen door noten of iets dergelijks (pecans?). Nog suggesties?

Ik heb er nu al zin in. Appeltaart bakken
Goudreinetten gebruik ik eigenlijk altijd.

Noten kan je het beste een lekkere mix van hazelnoten, amandelen, cashew, pecan e.d. maken.

Zelfgebakken appeltaart is natuurlijk verrukkelijk, maar de appel-notentaart van de V&D vind ik ook altijd zooooo heerlijk
#ANONIEMdinsdag 6 maart 2007 @ 15:14
quote:
Op zondag 4 maart 2007 15:02 schreef Chav het volgende:
Ik heb m gemaakt en ben er wel trots op (is de allereerste keer dat ik appeltaart maakt). Allen het raster is niet zo mooi als de jouwe

[afbeelding]
Ik heb meestal te weinig deeg over voor de bovenkant...snoep altijd te veel van het deeg
justmattiedinsdag 6 maart 2007 @ 16:11
Rasp volgende x eens wat citroenschil door je appelvulling, smaakt het nog lekkerder (vind ik )
Angel_1983dinsdag 6 maart 2007 @ 16:20
Oehh APPELTAART!!! Lekker Lekker !
Van het weekend wilde ik eigenlijk koekjes bakken maar een taartje is ook wel weer erg lekker!!
Pietverdrietdinsdag 6 maart 2007 @ 16:21
quote:
Op dinsdag 6 maart 2007 16:11 schreef justmattie het volgende:
Rasp volgende x eens wat citroenschil door je appelvulling, smaakt het nog lekkerder (vind ik )
Door het deeg ook.
justmattiedinsdag 6 maart 2007 @ 16:37
kan ook, of een beetje rum door de appels doen, alcohol verdampt in de oven, maar de smaak blijft
Supersheepdinsdag 6 maart 2007 @ 22:51
Bedankt
Nu wil ik appeltaart

hannekethemastervrijdag 9 maart 2007 @ 22:46
wat altijd kut is is om die reepjes weer los te krijgen van het aanrecht ondanks dat er meel onder ligt. Verder heb ik vaak te weinig deeg om hem perfect af te kunnen werken
maar smaken doet hij er niet minder om
Petrezaterdag 10 maart 2007 @ 02:59
ziet er lekker uit
moet alleen nog een deegroller halen
MissHobjezaterdag 10 maart 2007 @ 03:00
quote:
Op zaterdag 10 maart 2007 02:59 schreef Petre het volgende:
ziet er lekker uit
moet alleen nog een deegroller halen
heb je niet toevallig een wijnfles ofzo

Werkt ook wel hoor,ff goed afwassen van te voren
Petrezaterdag 10 maart 2007 @ 03:03
quote:
Op zaterdag 10 maart 2007 03:00 schreef MissHobje het volgende:

[..]

heb je niet toevallig een wijnfles ofzo

Werkt ook wel hoor,ff goed afwassen van te voren
Zit nog een etiket op de vorige keer alles met de hand gedaan. Alleen das niet zo handig met een bodem maken.. al is dat goed gelukt .
Netramzondag 11 maart 2007 @ 00:14
Ik heb er ook één



Zonder kaneel en ei (en weegschaal), maar met amandelschijfjes en citroensap
Volgende keer wil ik een beetje variëren met het recept, moet toch een uitdaging blijven he.
The6thgatezondag 11 maart 2007 @ 14:14
hmm wel verdorie dat ik er niet aan gedacht had om eerst t deeg uit te rollen en dan de bakvorm in t deeg te duwen....ik rolde t deeg in de vorm uit en dat is vrij onhandig
#ANONIEMzondag 11 maart 2007 @ 14:15
hey tip:

doe custard poeder onder de appels en meng ook wat custardpoeder door de appels

MissHobjezondag 18 maart 2007 @ 23:07
Zo vandaag was ik al zo lekker bezig in de keuken dat ik ook een appeltaart als toetje gebakken heb



The6thgatemaandag 19 maart 2007 @ 10:44
nouja van tevoren zien die blaadjes er iig leuk uit
4EverBlackEyedmaandag 19 maart 2007 @ 12:56
quote:
Op zondag 4 maart 2007 15:22 schreef Zij-en-Hij het volgende:
Alleen vraag ik me af: waarom gebruik je in godsnaam Bertolli boter en geen roomboter?
Ja dat vraag ik me ook af.

Niet dat het er minder lekker eruit ziet.
sieskedinsdag 20 maart 2007 @ 15:28
leuk gedaan zo met die foto's.
Mirjamwoensdag 21 maart 2007 @ 14:28
behalve wat geraspte citroenschil ook een flinke hand grof gehakte walnoten door de vulling, dat maakt 'm helemaal
k_i_mwoensdag 21 maart 2007 @ 15:20
Ik bak ook wel eens appeltaart, maar op de één of andere manier is mijn vulling nooit zo mooi compact als de appeltaart uit de winkel. Het lijkt wel alsof daar nog iets extra's bij de appels/rozijnen zit wat de boel aan elkaar plakt. Wat is dat?! .
Turquoisewoensdag 21 maart 2007 @ 19:51
Gooi d'r eens een scheut rum door!
Mirjamwoensdag 21 maart 2007 @ 23:17
quote:
Op woensdag 21 maart 2007 15:20 schreef k_i_m het volgende:
Ik bak ook wel eens appeltaart, maar op de één of andere manier is mijn vulling nooit zo mooi compact als de appeltaart uit de winkel. Het lijkt wel alsof daar nog iets extra's bij de appels/rozijnen zit wat de boel aan elkaar plakt. Wat is dat?! .
vieze gelei
moet je helemaal niet doen
Captain_Fabulousvrijdag 23 maart 2007 @ 10:51
Wat is nu het grote verschil tussen gewoon bloem gebruiken en zelfrijzend bakmeel? Als ik dit recept gebruik maar met dezelfde hoeveelheid bloem ipv zelfrijzend?
Ik heb nu een paar keer appeltaart gemaakt volgens het recept van het blue band boekje, in een 24 cm vorm, maar de korst wordt nogal snel te hard...is dat door de bloem ?
De omgekeerde perentaart wordt wel erg lekker met hun recept, maar de appeltaart uit de springvorm mist nog iets, maar ik weet niet wat!
k_i_mvrijdag 23 maart 2007 @ 11:50
quote:
Op woensdag 21 maart 2007 23:17 schreef MissyMirjaM het volgende:

[..]

vieze gelei
moet je helemaal niet doen
Jawel, dat vind ik juist lekker . Maar dat is dus gewoon simpele gelei door de appel/rozijn bende doen??
Mirjamvrijdag 23 maart 2007 @ 11:57
quote:
Op vrijdag 23 maart 2007 11:50 schreef k_i_m het volgende:

[..]

Jawel, dat vind ik juist lekker . Maar dat is dus gewoon simpele gelei door de appel/rozijn bende doen??
ik heb geen idee, ik doe dat dus nooit
maar dat weet iemand anders vast wel dan
k_i_mvrijdag 23 maart 2007 @ 12:02
.

Toch bedankt .
_Henry_vrijdag 23 maart 2007 @ 12:03
quote:
Op vrijdag 23 maart 2007 11:50 schreef k_i_m het volgende:

[..]

Jawel, dat vind ik juist lekker . Maar dat is dus gewoon simpele gelei door de appel/rozijn bende doen??
Dat is juist waarom een zelfgemaakte appeltaart zoveel lekkerder is dan die van de banketbakker... die smurrie die alles aan elkaar plakt en ook nog eens extra zoet maakt (vind ik dan )
k_i_mvrijdag 23 maart 2007 @ 12:04
Het geheim van mijn eigengemaakte appeltaart is extra suiker en extra kaneel. Dat zoet is dus niet zo'n probleem .
#ANONIEMvrijdag 23 maart 2007 @ 18:38
quote:
Op woensdag 21 maart 2007 15:20 schreef k_i_m het volgende:
Ik bak ook wel eens appeltaart, maar op de één of andere manier is mijn vulling nooit zo mooi compact als de appeltaart uit de winkel. Het lijkt wel alsof daar nog iets extra's bij de appels/rozijnen zit wat de boel aan elkaar plakt. Wat is dat?! .
probeer eens custardpoeder door de appels te mixen

maak de appeltaart zoals beschreven, doe alleen eerst een laagje custardpoeder op de bodem voordat je het appel/custardpoeder mengsel in de taart doet.

is echt mjummie

(tweede keer, ik weet het)
#ANONIEMvrijdag 23 maart 2007 @ 18:42
Was dat je huiswerk?

(Wij op CMD moesten ooit een appeltaart gebruiksaanwijzing maken zonder (veel) tekst... http://stud.cmd.hro.nl/07(...)esultaat/Recept.php)
Tourniquetvrijdag 23 maart 2007 @ 23:22
Vanavond ook een appeltaart gebakken. Ben benieuwd!

Voor de oven:


Na de oven:
Weird-zaterdag 24 maart 2007 @ 00:22
Ziet er goed uit
Isabeauzaterdag 24 maart 2007 @ 10:08
Deze week op een bruiloft ook appeltaart gegeten en die was zo verschrikkelijk lekker! Ik moet absoluut dat recept in handen krijgen (en taartenbakster inhuren voor eventuele taartmomenten in de toekomst )

Het "geheim" van mijn appeltaart is trouwens luiheid. Ik snij de appels in vieren en druk die in het deeg
Frautiezaterdag 24 maart 2007 @ 10:10
omg wat zien al die taarten er lekker uit!

Ik ga binnenkort ook maar eens een nieuwe poging ondernemen om een normale appeltaart te maken

normaal dondert ie of uit elkaar, of hij's te nat, of mijn korst is verbrand.....drama dus
Tourniquetzaterdag 24 maart 2007 @ 14:01


Hij is lekker! Alleen is de korst iets te donker geworden naar m'n smaak. Volgende keer 5 minuten korter in de oven dus. En ik was de walnoten vergeten!
Walrikzondag 25 maart 2007 @ 07:51
schitterend al die taarten! wil zelf ook aan de slag maar heb niet zoveel tijd en energie voor dit soort projecten op dit ogenblik..zit tegen een paar linke deadlines aan nl..kan ook geen goudreinetten krijgen hier in Nor Cal trouwens - kennen jullie de Macintosh appel en zo ja, kan die ook tzt voor mijn taart?
_Henry_zondag 25 maart 2007 @ 14:44
Vanavond bakt mijn moeder appeltaart. De lekkerste die er is
HansvanOchtenzaterdag 27 oktober 2007 @ 10:30
TVP!
Daffodil31LEzaterdag 27 oktober 2007 @ 10:32
Tja, zo doe ik 't meestal ook. Van m'n ma geleerd. Alleen haal ik 'm even voordat hij klaar is uit de over en gooi er een laag stijfgeklopt eiwit-met-suiker over. En dat geeft zo'n heerlijke schuimlaag
Mirjamzaterdag 27 oktober 2007 @ 15:41
ik heb gisteren een appeltaart gebakken
met citroenrasp en walnoten
SHEzaterdag 27 oktober 2007 @ 16:03
Gek dat niemand de appels eerst bakt

Ik maak het deeg; rasp dan citroen; doe ene helft door deeg, andere helft door appels/rozijnen en rum.
Flikker dat in een koekepan en bak de bende een beetje bruin.
Laat het vocht verdampen en dan mengsel laten afkoelen.

Vervolgens een pietsie kirsch door het deeg en dan de boel nog eens kneden; uitrollen en in vorm doen.
Appelmengsel erin en klaar.

Ik vind het zelfs een beetje viezig als de appels rauw erin gaan; dan heeft het nauwelijks de kans gekregen om lekker te mengen met de kaneel/suiker en rozijnen.
motorbloempjezaterdag 27 oktober 2007 @ 16:35
ik weeg eigenlijk nooit wat af

doe het allemaal op gevoel eigenlijk..

verder heb ik geen deegroller en is de bovenkant een mengelmoesje van rolletjes deeg

er gaat veel te veel kaneel in, en de rozijnen worden niet geweld zoals op de verpakking staat.

Ook gaat op de bodem, voordat de vulling erin gaat nog een bodempje paneermeel, om het wat steviger te houden
djkoelkastwoensdag 31 oktober 2007 @ 14:28
Ik ken niemand die rozijnen/krenten lust dus helaas moet ik mijn appeltaart altijd zonder maken (of hem helemaal zelf opeten )

Tip voor een extra lekkere appeltaart:

Rasp de schil van een halve sinaasappel door je deeg heen, doe er een vleugje kaneel doorheen.
Pers ongeveer 1/3 sinaasappel uit en doe dit door de appels
Voeg een theelepel cardemom poeder (gemalen cardemom) door je appelmengsel

Dan heb je een appeltaart met sinaasappel en cardemom, dat is hier altijd een mega succes!
djkoelkastwoensdag 31 oktober 2007 @ 14:34
quote:
Op vrijdag 23 maart 2007 10:51 schreef Captain_Fabulous het volgende:
Wat is nu het grote verschil tussen gewoon bloem gebruiken en zelfrijzend bakmeel? Als ik dit recept gebruik maar met dezelfde hoeveelheid bloem ipv zelfrijzend?
Ik heb nu een paar keer appeltaart gemaakt volgens het recept van het blue band boekje, in een 24 cm vorm, maar de korst wordt nogal snel te hard...is dat door de bloem ?
De omgekeerde perentaart wordt wel erg lekker met hun recept, maar de appeltaart uit de springvorm mist nog iets, maar ik weet niet wat!
Zelfrijzend bakmeel = bloem met bakpoeder (rijsmiddelen). Je kunt ook een pak van 500gr bloem vermengen met een zakje bakpoeder (of 2 zakjes bij 1kg) dan heb je ook zelfrijzend bakmeel.
Gebruik alleen geen patentbloem want dat heeft een harder eiwit en is meer geschikt voor pizzadeeg/brood. Dan wordt je korst echt te hard.

Makkelijk een goeie appeltaart maken: koop zo'n koopmans pak, hoeft alleen boter en ei bij en smaakt prima. Ok, het is net niet oma's appeltaart smaak maar kan er prima mee door als je niet zo handig bent in de keuken

Overigens gebruik ik altijd 100% roomboter en niet van die rotzooimargarine. Scheelt je ook een heleboel in smaak!
ikhouvannoodleswoensdag 31 oktober 2007 @ 23:56
quote:
Op woensdag 21 maart 2007 15:20 schreef k_i_m het volgende:
Ik bak ook wel eens appeltaart, maar op de één of andere manier is mijn vulling nooit zo mooi compact als de appeltaart uit de winkel. Het lijkt wel alsof daar nog iets extra's bij de appels/rozijnen zit wat de boel aan elkaar plakt. Wat is dat?! .
Geleroompoeder
Captain_Fabulousdonderdag 1 november 2007 @ 09:20
quote:
Op woensdag 31 oktober 2007 14:34 schreef djkoelkast het volgende:

[..]
....kan er prima mee door als je niet zo handig bent in de keuken
....
Overigens gebruik ik altijd 100% roomboter en niet van die rotzooimargarine. Scheelt je ook een heleboel in smaak!
Ik streef juist naar verbetering....

Margarine gebruik ik al lang niet meer, te bang dat Piet Verdriet nooit meer een vraag van me beantwoord als hij merkt dat ik zulke inferieure spullen gebruik
Brentmeisterdonderdag 1 november 2007 @ 12:23
Ik heb deze appeltaart ook maar eens gemaakt: