Het weekend is weer begonnen. Daarbij hoort natuurlijk iets lekkers voor bij de koffie 's avonds. Zodoende is besloten om lekker appeltaart te bakken. Hoewel de kant en klare appeltaart van de Albert Heijn goed binnen te houden is, haalt de appeltaart het lang niet bij het eigen recept. Deze is gewoon niet te versmaden, al dan niet met slagroom.
![]()
Iets wat eigenlijk ook geldt voor de vorige bakverslagen, namelijk
Gemberkoekjes bakken en
Advocaat maken. Oorsponkelijk is dit ook weer een familierecept, waardoor het leuk was om vast te leggen en te publiceren voor de geïnteresseerden onder ons...
![]()
Weliswaar minder exclusief als gemberkoekjes en advocaat, maar toch noemenswaardig.
Bereidingstijd: +/- 30 minuten excl. afbakken.
Ingrediënten:
- 375 gram zelfrijzend bakmeel
- 190 gram basterdsuiker
- 75 gram kristalsuiker
- 225 gram boter
- 80 gram rozijnen en krenten
- 1 ei
- 4 appelen
- Kaneel
- Bloem / panneermeel
Benodigdheden:
- Grote springvorm / bakblik
- Deegroller
- Weegschaal
- Schaaltjes
- Spatel
- Divers keukengerei
- 180° oven - 45 minuten.
4 appels voor de appeltaart.
![]()
De appels netjes schillen.
![]()
De appels in ongeveer gelijke stukjes snijden.
![]()
375 gram zelfrijzend bakmeel afwegen.
![]()
190 gram basterd suiker afwegen.
![]()
225 gram boter afwegen.
![]()
1 ei klutsen.
![]()
40 gram krenten, 40 gram rozijnen afwegen.
![]()
75 gram kristalsuiker afwegen.
![]()
Gooi de rozijnen, krenten en 75 gram suiker bij de stukjes appel.
![]()
Voeg wat kaneel toe.
![]()
Boter en 190 gram basterdsuiker bij elkaar, samen met een groot deel van het geklutste ei.
![]()
Zelfrijzend bakmeel erbij en mengen maar.
![]()
Een mooi gekneed stuk deeg als resultaat. Gooi wat bloem of panneermeel op het aanrecht om plakken te voorkomen.
![]()
Het deeg uitrollen tot een egale plak.
![]()
Bakvorm in het deeg drukken.
![]()
![]()
Vorm met een spatel uitsnijden.
![]()
Bakblik eerst invetten en daarna het deeg in het bakblik aanbrengen.
![]()
Ook de randen bedekken met het overgebleven deeg. Vergeet niet om met een vork gaatjes te prikken in de bodem.
![]()
De mix aan appels, rozijnen, krenten, suiker en kaneel toevoegen en gelijk verdelen.
![]()
Repen snijden van het overgebleven deeg.
![]()
Mooi rasterwerkje maken en insmeren met het overgebleven geklutste ei.
![]()
Ingesmeerd en klaar voor de oven.
![]()
45 minuten op zo'n 180° in de oven.
![]()
En hij is klaar!
![]()
Mooi egaal goudbruin.
![]()
Nu is de appeltaart klaar om te nuttigen. Eet smakelijk!
Dit recept valt onder copyright van onze familie.