abonnement Unibet Coolblue
  Moderator woensdag 25 februari 2009 @ 09:44:41 #251
8781 crew  Frutsel
pi_66434986
quote:
Gletsjers Pyreneeën smelten snel
AMSTERDAM - De Pyreneeën hebben in de laatste eeuw bijna negentig procent van hun gletsjerijs verloren en het resterende ijs kan door de opwarming van de aarde binnen enkele decennia verdwenen zijn.

Dat zegt het Spaanse ministerie van milieu.

Het ministerie liet onderzoek doen naar de gevolgen van de opwarming van de aarde voor de Pyreneeën
3300 hectare

De onderzoekers constateerden dat van de 3300 hectare ijs die in het begin van de twintigste eeuw het gebergte bedekte nog maar 390 hectare over is. Het restant is ongeveer gelijk verdeeld tussen Frankrijk en Spanje.

Daarbij komt dat het overgebleven ijs steeds sneller smelt. Tussen 2002 en 2008 verloren de Spaanse Pyreneeën ongeveer een kwart van hun gletsjerijs, aldus het vorige week vrijgegeven onderzoeksrapport.

Broeikaseffect

De onderzoekers leggen een rechtstreeks verband tussen het smelten van de gletsjers in de Pyreneeën en andere gebergten, de opwarming van de aarde en veranderingen in neerslagpatronen.

De Spaanse voorzitter van de organisatie voor behoud van gletsjers in de Pyreneeën, Fernando Lampre, zegt in een interview in de krant El Pais te vrezen dat de meeste gletsjers over 25 tot dertig jaar zijn verdwenen.

"En tegen het midden van de eeuw zijn ze allemaal weg", aldus Lampre.

VN

Volgens het Milieuprogramma van de Verenigde Naties worden gletsjers in de hele wereld bedreigd. De website van de VN-organisatie zegt te hopen dat de Klimaatconferentie van eind 2009 in Kopenhagen voor een doorbraak zal zorgen. Zo niet, dan 'is het mogelijk dat gletsjers in de 21ste eeuw volledig uit veel bergketens verdwijnen'.
  donderdag 26 februari 2009 @ 13:35:25 #252
81187 ethiraseth
Fuck you, got mine
pi_66478475
quote:
Wetenschappers constateren drastische smelting
Uitgegeven: 26 februari 2009 11:53
Laatst gewijzigd: 26 februari 2009 11:53
UTRECHT - Het Arctische én Antarctische gebied warmen sneller op dan gedacht, met een steeds grotere kans op drastische klimaatverandering, zegt een groep internationale klimaatexperts.

Ze zijn onderdeel van een groot onderzoeksprogramma van de VN in beide poolregio’s, dat twee jaar geleden is begonnen.

De resultaten verscherpen reeds bekende trends op basis van satellietmetingen sinds het einde van de jaren ’70.

“Sneeuw en ijs trekken zich rond beide polen terug, waardoor niet alleen mensen en natuur binnen de poolcirkels worden beïnvloed, maar ook grote mondiale processen, zoals de atmosferische koolstofkringloop en zeespiegelstijging", luidt de samenvatting van het in het kader van het International Polar Year (IPY) gepresenteerde rapport.

IJsmassa

Het rapport, onder de titel 'State of Polar Research', moet een overzicht geven van alle beschikbare wetenschappelijke kennis.

"De resultaten worden nog verder verfijnd, maar het is inmiddels zeker dat zowel Groenland als Antarctica ijsmassa verliezen en dus zeespiegelstijging veroorzaken, en dat de smelt op Groenland bovendien versnelt", aldus de onderzoeksgroep, waar 10.000 wetenschappers en 63 landen in participeren.

Weersveranderingen

De poolexperts melden bovendien een versnelde opwarming te zien op het westelijk deel van Antarctica, een gebied dat eerder stabiel werd geacht.

"Je kunt rekenen op dramatische weersveranderingen in bijvoorbeeld Chili en Argentinië”, zegt Ian Allison, vice-voorzitter van het IPY-bestuur.

Het pooljaar wordt georganiseerd door de onafhankelijke Internationale Wetenschapsraad (ICS), in samenwerking met de World Meteorological Organization en het IPCC.

Klimaattop

Internationale politici, die in december tijdens de klimaattop in Kopenhagen overeenstemming moeten bereiken over het nieuwe klimaatverdrag, laten zich deze week op de meetstations op Antarctica informeren over de staat van het onderzoek.
Winnaar Agnes Kant knuffel 2010.
Indeed, what are the roots of western geometry? Nothing else but the Egyptian techniques of surveying property.
pi_66481544
waar is dit in hemelsnaam op gebaseerd? De temperaturen op zowel de Noord- als de Zuidpool zijn de afgelopen 2-3 jaar koeler geweest dan daarvoor. Zeeijs op de Zuidpool is groter dan ooit gemeten, op de Noordpool is er een (zeer klein) herstel na het dieptepunt in 2007. Gletsjers op Groenland zijn na een rush eerder dit decennium in het laatste jaar nagenoeg tot stilstand gekomen.

Baseren ze zich op data tot en met 2005/2006? Gebruiken ze andere meetgegevens dan die publiekelijk beschikbaar zijn? Echt onbegrijpelijk
  vrijdag 27 februari 2009 @ 14:36:18 #254
115996 francorex
Earth stationary not spinning
pi_66519880
quote:
Echt onbegrijpelijk

Oops. We overlooked 193,000 square miles of ice


19 Feb 09 – The ice is melting! The ice is melting! . . . Or is it?
quote:
In May, 2008, the National Snow and Ice Data Center (NSIDC) predicted that the North Pole would be ice-free during the 2008 melt season because of ‘global warming.’

Today, they admitted that they’ve underreported Arctic ice extent by 193,000 square miles (500,000 square kilometers). They blamed the error on satellite problems and sensor drift.


And we’re supposed to trust these people?

193,000 square miles!

That’s the size of Maine, Vermont, Maryland, Massachusetts, New
York, New Hampshire, Pennsylvania, New Jersey, Rhode Island,
and West Virginia combined! And toss in Washington, D.C. for
good measure.

Let’s watch the newspapers. If a pimple of ice smaller than a city
should break off an ice sheet, they'd holler to the high heavens.
But do you think they’ll report this discovery of 'lost' ice the size
of 10 states?



http://www.iceagenow.com/(...)are_miles_of_ice.htm
pi_66550840
nou ja, dat die sensor stuk gaat kunnen ze ook weinig aan doen natuurlijk, al vind ik wel dat hun eerste reactie (move along, nothing to see here) nogal matig was. Maar je moet het probleem ook niet overdrijven. De problemen zijn in december (heel klein) begonnen, en pas in februari werden ze dermate groot dat zelfs een leek ze kon zien. Maar het verband met de voorspelling van mei is nogal suggestief, aangezien er toen nog geen problemen met de sensor waren. (wat niet wegneemt dat de voorspelling zelf ook nogal suggestief was en ook niet is uitgekomen - een feit dat minder in het nieuws is geweest dan de voorspelling zelf).

onderstaande grafiek zie je een vergelijk tussen de defecte SSM/I sensor die het NSIDC gebruikt, en de AMSR-E sensor die door o.a. IARC-JAXA gebruikt wordt. Tot dik in januari is het verschil miniem, pas in februari loopt het heel hard op.
pi_66552336
quote:
Op vrijdag 27 februari 2009 14:36 schreef francorex het volgende:

In May, 2008, the National Snow and Ice Data Center (NSIDC) predicted that the North Pole would be ice-free during the 2008 melt season because of ‘global warming.’

Bron? .

Ach, laat ook maar... .
pi_66552724
quote:
Op zaterdag 28 februari 2009 14:48 schreef Monidique het volgende:
Bron? .
kies maar uit:
http://www.google.com/search?source=ig&hl=nl&rlz=&q=serreze+ice-free+pole&meta=lr%3D

oh wacht, je zei "laat ook maar". Blijkbaar had je zelf ook door dat je smiley op jezelf sloeg...



edit: okok, Serezze zei "may be", niet "will be", dat is waar, dus dan hoef je daar alvast niet over te zeuren

[ Bericht 6% gewijzigd door Ared op 28-02-2009 15:13:40 ]
pi_66555161
Het maximum valt de afgelopen jaren eigenlijk altijd in de week tussen 8 en 15 maart, dus over twee weken zouden we moeten weten waar 2009 gaat eindigen in de ranglijst van jaren met kleinste extent. Hier dan maar weer even een update. De groei is dit jaar iets grilliger dan in 2008 en 2004 (de directe concurrentie qua grootte). Vorige week kromp de pool opeens zo snel, dat het even de vraag was of we het maximum al gehad hadden, maar de afgelopen dagen is het ijs weer flink uitgebreid, en groter dan voor de dip. Voor de duidelijkheid: dit is gebaseerd op de AMSR-E sensor waar geen problemen mee geweest zijn.



Kijken we naar de correlatie tussen 27 februari en het maximum, dan zien we dat de trendlijn een zeer grote verklarende kracht (R2) van 0,99 heeft. Dat wil zeggen dat we een behoorlijk nauwkeurige voorspelling kunnen doen van hoe groot het ijs nog gaat worden. Aangezien de extent nu al groter is dan het maximum van 2005, 2006 en 2007, blijft de top3 kleinste maxima ongewijzigd. De strijd gaat tussen 2004 en 2009, met 2008 redelijk veilig boven het 95% confidence interval. Overigens is dit een versimplificeerde zekerheidsberekening (ik zal jullie niet vervelen met details), dus hij klopt niet helemaal, maar het verschil is denk ik verwaarloosbaar klein op dit punt. Als er al verschil is, zal mijn berekening te ruim zijn, waarmee het zeker lijkt dat 2009 op plaats 4 of 5 terecht gaat komen.



Aangezien een maximum niet meer kleiner kan worden als er al een bepaalde waarde is gehaald, zou het binnen enkele dagen al zeker kunnen zijn of 2004 geklopt wordt of niet - daar is nog 107.000 vierkante kilomter voor nodig, en de groei de laatste vier dagen is meer dan 50.000 vierkante kilometer per dag.
pi_66577392
quote:
Op zaterdag 28 februari 2009 15:03 schreef Ared het volgende:

[..]

kies maar uit:
http://www.google.com/search?source=ig&hl=nl&rlz=&q=serreze+ice-free+pole&meta=lr%3D

oh wacht, je zei "laat ook maar". Blijkbaar had je zelf ook door dat je smiley op jezelf sloeg...



edit: okok, Serezze zei "may be", niet "will be", dat is waar, dus dan hoef je daar alvast niet over te zeuren
Jaja, "zeuren"...

Laat ik voor de grap eens citeren wat er staat: "at the geographic North Pole". Dat is vanzelfsprekend heel wat anders dan wat er gesuggereerd wordt. !

!
pi_66577425
Dus uiteraard vind ik jouw smilies uiterst amusant.
pi_66610328
quote:
Op zondag 1 maart 2009 12:52 schreef Monidique het volgende:
Jaja, "zeuren"...

Laat ik voor de grap eens citeren wat er staat: "at the geographic North Pole". Dat is vanzelfsprekend heel wat anders dan wat er gesuggereerd wordt. !

!
Beweerde iemand iets anders dan? Het door francorex geciteerde artikel beweert precies hetzelfde als de schreeuwende koppen boven het interview met Serreze: een ijsvrije Noordpool.

De meeste copy-paste media hebben ook niet eens de moeite genomen om te vermelden dat het alleen om een paar vierkante kilometer bij de geografische pool gaat:
http://www.nu.nl/wetensch(...)n-het-verschiet.html

zelfs het KNMI heeft die moeite (in augustus, toen al duidelijk werd dat het waarschijnlijk niet ging gebeuren) niet genomen om onderscheid te maken tussen de noordpool als geheel en de geografische noordpool als punt:
http://www.knmi.nl/VinkCMS/news_detail.jsp?id=42783

kennislink blijkt ook suggestielink te zijn:
http://www.kennislink.nl/web/show?id=209338

Nou zijn dit Nederlandse voorbeelden, maar ik kan me ook niet herinneren dat Serreze of het NSIDC erg hun best hebben gedaan om het beeld dat het om al het ijs ging te nuanceren.
pi_66611343
quote:
Op maandag 2 maart 2009 11:21 schreef Ared het volgende:

[..]

Beweerde iemand iets anders dan? Het door francorex geciteerde artikel beweert precies hetzelfde als de schreeuwende koppen boven het interview met Serreze: een ijsvrije Noordpool.

De meeste copy-paste media hebben ook niet eens de moeite genomen om te vermelden dat het alleen om een paar vierkante kilometer bij de geografische pool gaat:
http://www.nu.nl/wetensch(...)n-het-verschiet.html

zelfs het KNMI heeft die moeite (in augustus, toen al duidelijk werd dat het waarschijnlijk niet ging gebeuren) niet genomen om onderscheid te maken tussen de noordpool als geheel en de geografische noordpool als punt:
http://www.knmi.nl/VinkCMS/news_detail.jsp?id=42783

kennislink blijkt ook suggestielink te zijn:
http://www.kennislink.nl/web/show?id=209338

Nou zijn dit Nederlandse voorbeelden, maar ik kan me ook niet herinneren dat Serreze of het NSIDC erg hun best hebben gedaan om het beeld dat het om al het ijs ging te nuanceren.
Maar dat het indertijd alleen om de plek van geografische pool ging was duidelijk bij het lezen van de engelstalige artikelen, Mij toen in elk geval wel, Als het hele noordpoolgebied was bedoeld zou niet de term "the northpole" zijn gebruikt, maar "the arctic". De klakkeloze vertalingen waren tenenkrommend.
"the northpole" moet altijd gelezen worden als dat kleine gebied rond de geografische noorpool en niet zomaar als "de Noordpool" vertaald worden, en dat gebeurde toen wel.
Huidige trend atmosf. CO2 Mauna Loa: 411 ppm ,10 jaar geleden: 387 ppm , 25 jaar geleden: 358 ppm
pi_66613767
Ja, toen ik het bericht op Nu.nl zag ben ik ook meteen gaan zoeken waar ze die voorspelling in hemelsnaam vandaan gehaald hebben, aangezien in de Sea Ice Outlook van mei, geen enkel van de 19 teams internationale weteenschappers een extent van 0 voorspelde. Toen vond ik ook wel vrij snel dat Serreze het alleen over de geografische Noordpool had gehad.

Ik vraag me wel af of Serreze dan echt zo naïef is, dat hij niet heeft geweten welke suggestie hij zou wekken toen hij tegen journalisten zei dat de Noordpool wel eens ijsvrij zou kunnen zijn in de zomer van 2008?

Maar misschien heb je gelijk dat North Pole altijd vertaald moet worden als de geografische Noordpool en niet als het hele gebied, maar dan is Monidique's kritiek dat het gebruik van "North Pole" suggestief is, ook niet juist. Dan hebben alle Engelstaligen in ieder geval het juiste woord in de juiste situatie gebruikt, en is de toevoeging geographic slechts een pleonasme.
pi_66615960
quote:
Op maandag 2 maart 2009 13:02 schreef Ared het volgende:
Ja, toen ik het bericht op Nu.nl zag ben ik ook meteen gaan zoeken waar ze die voorspelling in hemelsnaam vandaan gehaald hebben, aangezien in de Sea Ice Outlook van mei, geen enkel van de 19 teams internationale weteenschappers een extent van 0 voorspelde. Toen vond ik ook wel vrij snel dat Serreze het alleen over de geografische Noordpool had gehad.

Ik vraag me wel af of Serreze dan echt zo naïef is, dat hij niet heeft geweten welke suggestie hij zou wekken toen hij tegen journalisten zei dat de Noordpool wel eens ijsvrij zou kunnen zijn in de zomer van 2008?

Maar misschien heb je gelijk dat North Pole altijd vertaald moet worden als de geografische Noordpool en niet als het hele gebied, maar dan is Monidique's kritiek dat het gebruik van "North Pole" suggestief is, ook niet juist. Dan hebben alle Engelstaligen in ieder geval het juiste woord in de juiste situatie gebruikt, en is de toevoeging geographic slechts een pleonasme.
Precies, het zou een pleonasme zijn.
hier maakte ik al een opmerking erover toen iedereen met dat nieuwsbericht aan de haal ging.
Waar Sereze het toen over had was dat op de (geografische) Noordpool alleen nog eenjarig ijs lag, dat het meerjarig ijs door drift van die plaats verdwenen was, en dat er een kans was op de unieke situatie dat de Noordpool zelf een korte tijd per schip bereikbaar zou worden. Natuurlijk veel te speculatief, maar hij heeft het toen zeker niet over "the arctic" gehad.

[ Bericht 0% gewijzigd door barthol op 02-03-2009 14:32:01 ]
Huidige trend atmosf. CO2 Mauna Loa: 411 ppm ,10 jaar geleden: 387 ppm , 25 jaar geleden: 358 ppm
pi_66623085
quote:
Op zaterdag 28 februari 2009 16:20 schreef Ared het volgende:
Aangezien een maximum niet meer kleiner kan worden als er al een bepaalde waarde is gehaald, zou het binnen enkele dagen al zeker kunnen zijn of 2004 geklopt wordt of niet - daar is nog 107.000 vierkante kilomter voor nodig, en de groei de laatste vier dagen is meer dan 50.000 vierkante kilometer per dag.
en sinds vandaag (nou ja, eigenlijk gister dus - de data loopt een dag achter) is de extent van de Noordpool inderdaad groter dan het maximum van 2004. In 2004 was het maximum 14,36 miljoen vierkante kilometer, dit jaar staat de teller op 14,37 met nog ruim een week te gaan waarin groei mogelijk is.
pi_66626144
Mijn kritiek is, zoals vrijwel altijd, volledig juist: er staat dat de voorspelling was dat de noordpool ijsvrij zou zijn door het opwarmen van de aarde. Echter blijkt het te gaan om een wetenschapper die de kans mogelijk achtte dat de geografische noordpool tijdelijk ijsvrij zou zijn de afgelopen zomer. Nou, het lijkt mij al heel duidelijk dat de suggestie van het artikel niet was: 'o, we bedoelen de geografische noordpool!' Weinig verrassend, immers: een "skeptische" website, maar toch: er is praktisch gezien gelogen, en sowieso misleid. Sja.

En dan begin jij over zeuren en hoe smilies op mij slaan. Hoe fout kun je zitten...
pi_66629973
dus je bent het niet met Barthol eens dat "North Pole" letterlijk vertaald de geografische noordpool is?

in dat geval zijn de koppen van de nieuwsberichten waarin de voorspelling van Serreze gebracht wordt minstens net zo misleidend als het door francorex geciteerde stukje.

of je bent het wel met Barthol eens, maar in dat geval is het stukje alleen misleidend omdat er onterecht een verband tussen de voorspelling en de defecte sensor gelegd wordt, wat ik zelf ook al aangaf.

ik heb je in ieder geval nog niet gehoord over de feitelijke onjuistheden in de stukjes van nu.nl, het KNMI en Kennislink. Mag ik aannemen dat je het met me eens bent dat ook hier "praktisch gezien gelogen, en sowieso misleid" is?
pi_66637135
quote:
Op maandag 2 maart 2009 20:35 schreef Ared het volgende:
ik heb je in ieder geval nog niet gehoord over de feitelijke onjuistheden in de stukjes van nu.nl, het KNMI en Kennislink.
Zozo, toe maar.
quote:
Mag ik aannemen dat je het met me eens bent dat ook hier "praktisch gezien gelogen, en sowieso misleid" is?
Je mag aannemen wat je wilt. Overigens, als antwoord: nee.
pi_66644455
wil je dat ook uitleggen?

wat er staat is namelijk pertinent onjuist.
"Het is mogelijk dat er al deze zomer voor het eerst sinds heugenis enige tijd geen ijs op de Noordpool is. " (nu.nl)
"Mogelijk is de noordpool eind deze zomer ijsvrij." (KNMI)
"De noordpool is eind deze zomer misschien ijsvrij. " (Kennislink)

Misschien dat in het Engels met North Pole alleen de geografische pool bedoeld wordt, maar in het Nederlands kun je echt niet beweren dat die stukjes duidelijk alleen over de geografische pool gaan.

Maar misschien wil je nog even antwoord geven op de vraag hoe jij denkt dat "North Pole" vertaald moet worden?
pi_67380770
Even een kick want rond deze tijd begint toch de smeltperiode weer?

Ik ben zeer benieuwd hoe dat verloopt. Iemand overigens een goede website die in de gaten houdt hoe het met de ijsberen gaat?
pi_67402507
quote:
Op dinsdag 3 maart 2009 10:23 schreef Ared het volgende:
wil je dat ook uitleggen?

wat er staat is namelijk pertinent onjuist.
"Het is mogelijk dat er al deze zomer voor het eerst sinds heugenis enige tijd geen ijs op de Noordpool is. " (nu.nl)
"Mogelijk is de noordpool eind deze zomer ijsvrij." (KNMI)
"De noordpool is eind deze zomer misschien ijsvrij. " (Kennislink)

Misschien dat in het Engels met North Pole alleen de geografische pool bedoeld wordt, maar in het Nederlands kun je echt niet beweren dat die stukjes duidelijk alleen over de geografische pool gaan.

Maar misschien wil je nog even antwoord geven op de vraag hoe jij denkt dat "North Pole" vertaald moet worden?
Nee.
  Moderator donderdag 26 maart 2009 @ 09:08:06 #272
8781 crew  Frutsel
pi_67419894
quote:
Melting glaciers may redraw borders
ROME, Italy (CNN) -- Melting glaciers in the Alps may prompt Italy and Switzerland to redraw their borders near the Matterhorn, according to parliamentary draft legislation being readied in Rome

Franco Narducci of Italy's opposition Democratic Party is preparing a bill to redefine the frontier with neighboring Switzerland, his office said Wednesday.

Narducci is a member of the foreign affairs panel in Italy's lower Chamber of Deputies. Foreign Minister Franco Frattini has authorized the bill.

Switzerland also has cooperated with Italy on the matter.

The Italian Military Geographic Institute says climate change is responsible for the Alpine glaciers melting.

"This draft law is born out the necessity to revise and verify the frontiers given the changes in climate and atmosphere," Narducci said. "The 1941 convention between Italy and Switzerland established as criteria [for border revisions] the ridge [crest] of the glaciers. Following the withdrawal of the glaciers in the Alps, a new criterion has been proposed so that the new border coincides with the rock."

The border change only affects uninhabited mountaintop terrain. The deputy excludes the possibility of any family having to change citizenship.

The border between Italy and Switzerland was fixed 1861, when Italy became a nation, but it has been occasionally modified, the Military Geographic Institute said. The border was last modified in the 1970s when the Switzerland-Italy highway was built at the Brogeda crossing.

The bill is expected to become law by the end of April, Narducci said.
pi_67422631
quote:
Op woensdag 25 maart 2009 02:09 schreef Toad het volgende:
Even een kick want rond deze tijd begint toch de smeltperiode weer?

Ik ben zeer benieuwd hoe dat verloopt.
Maximum is gehaald op 5 maart (14,4 miljoen vierkante kilometer), maar het echte smelten is nog niet begonnen. Stand is nu zo'n 14,2 miljoen vierkante kilometer, ongeveer gelijk met 2008, maar nog steeds hoger dan het maximum van bijvoorbeeld 2005 (14,1), 2006 (13,8) en 2007 (13,9).

quote:
Iemand overigens een goede website die in de gaten houdt hoe het met de ijsberen gaat?
ik heb heel even gekeken, maar het is lastig om quantitatieve data te vinden. Het meeste is retoriek al dan niet gekoppeld aan voorspellingen.
op deze pagina (http://www.polarbearsinternational.org/ask-the-experts/population/) staat wel een redelijke samenvatting met goede punten, hoewel ik het einde weer zwak vind. IJsberen hebben al een interglaciaal meegemaakt dat warmer was dan het huidige, zonder uit te sterven - al waren er toen natuurlijk nog geen mensen die ze neerschoten als ze hongerig door onze straten liepen.
quote:
At this point, we lack quantitative data for an overall assessment of trend in Canada or Nunavut as a whole. There is, however, very strong evidence for a decline in Western Hudson Bay and the Southern Beaufort Sea based on quantitative studies. More recently, scientists working in the Southern Hudson Bay have reported a major decline in the condition of polar bears. A decline in condition was the precursor to the population decline in Western Hudson Bay. There is clear suggestion of a population decline due to over-harvest in Baffin Bay, Kane Basin and possibly Norwegian Bay.

The point is that you cannot simply summarize the status of polar bears—the information lies in the individual populations. You cannot put the various time periods together into a simplistic overview. Sea ice is declining but again, it is not declining the same everywhere. Some small areas of multi-year ice may improve habitat for polar bears. This latter point, however, does not mean that the habitat in all areas will improve and the predictions are very clear that the primary habitat of polar bears is at risk.
Per locatie en populatie kan het dus verschillend gaan met de ijsberen, en als de populatie terugloopt kan dat ook meerdere oorzaken hebben (verdwijnen van ijs in de Hudson Baai, door jacht in de Baffin Baai en Kane Basin etc.)
pi_67441977


Duikboot breekt door poolijs

De foto's mogen dan wel spectaculair zijn, maar toch heeft het ook iets alarmerends: een atoomduikboot van de Amerikaanse marine is door een meter dikke ijslaag aan de Noordpool gebroken. Deze (letterlijke en figuurlijke) doorbraak is vooral angstwekkend omdat de ontginning van de ongerepte Noordpool hierdoor kan versneld worden. Onder meer de Russen en de Amerikanen voeren een 'Koude Oorlog' om de vele olie- en gasvelden aan de Noordpool.




ICEX
In een maagdelijk wit landschap is de Amerikaanse atoomonderzeeër USS Annapolis dit weekend door een een meter dikke ijslaag gebroken. De spectaculaire foto¿s werden pas nu vrijgegeven door de Amerikaanse marine. De onderzeeër uit de Los Angeles klasse maakt samen met een tweede duikboot deel uit van een militair-wetenschappelijke oefening, toepasselijk ICEX genoemd. De onderzeeër biedt plaats aan meer dan honderd personen. Daarnaast is ook een tweede duikboot USS Helena ingezet voor het onderzoek dat twee weken zal duren.



Unieke omgeving
Naast het militaire luik is er ook het wetenschappelijke. Onderzoekers van de universiteit van Washington sloegen op het poolijs hun tenten op. Met de oefening wil de marine ervaring opdoen in de unieke omgeving onder het ijs van de Noordpool. Critici denken dat de Verenigde Staten actiever worden in het gebied vanwege de hoeveelheden olie en gas die makkelijker toegankelijk worden als het ijs van de Noordpool smelt door de versnelde global warming. (hlnsydney/kh)

bron:hln
pi_67447574
Echt idioot hoe ze (VS, Rusland etc.) met de Noordpool omgaan.

Thnx trouwens voor de ijsberensite. Ik was d'r ook al opgekomen. Het is vooral een Amerikaans/Canadees verhaal volgens mij.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')