abonnement bol.com Coolblue
pi_46053738
Nu ook een topic over Soest...

Enkele weetjes over Soest
Herkomst van de naam Soest

De naam Soest: Zoys, Soyse, Suysen, Sose: Bron op de grens van hoge en lage grond. Of het komt van nederzetting aan 'zijde-oost'. De oorsprong van het dorp ligt ook aan de oostzijde van de Engh.

Geschiedenis van Soest


De eerste sporen van (tijdelijke) bewoning rond Soest zijn terug gevonden in de Soesterduinen. Ongeveer 11.000 jaar voor Christus bevolkten enkele jagersgroepen deze streek. De sporen bestonden uit enkele stenen werktuigjes uit 8000 voor Christus. De grafheuvels op de Engh en die in het Monnikenbos zijn van ongeveer 2500 voor Christus.

De eerste vermelding van Soest dateert uit 1029. In 2004 vierde het dorp dan ook haar 975 jarig bestaan. Soest ontstond als een kolonie uit het dichtbij gelegen Amersfoort. De eerste boeren vestigden zich op de zuidoost helling van de Engh, een uitloper van de Utrechtse Heuvelrug. Zo waren ze beschermd tegen de Zuiderzee, die regelmatig de Eempolder overstroomde. De Engh werd ontgonnen en bemest zodat deze geschikt werd voor akkerbouw. In de polder graasden het vee. De kolonie groeide uit tot een klein boerendorp temidden van een aantal buurtschappen. Ten westen, achter de Engh lag Heze, dat ouder was. Heze verdween echter doordat de stuifduinen, de tegenwoordige Soesterduinen, aan de wandel gingen en de buurtschap in de 15e eeuw begroef. De naam Heze leeft nu nog voort in de wijken Overhees en Hees.

Soest was regelmatig het strijdtoneel van militaire gebeurtenissen. Al in 1278 vond op de Engh een veldslag plaats tussen Holland en Utrecht. Door de stichting van het klooster MariŽnburg in 1470 werd Soest belangrijker en op 26 september 1472 verkreeg Soest schepenrecht. Maar al aan het begin van de 16e eeuw werd Soest geplunderd en platgebrand door de troepen van Maarten van Rossum. De nonnen werden verkracht en van het klooster resteerde niets dan puin. Het dorp werd opnieuw opgebouwd en sindsdien is er maar weinig veranderd. In de 17e eeuw ontstonden Zoestdyck en 't Hart. 't Hart was een buurtschap dat bestond uit schapenhouders en turfstekers. Turf werd overigens al in de 14e eeuw gestoken in het Soesterveen, maar intensiveerde in de loop van de 17e eeuw. Het turf werd per boten, de zogenaamde pramen, over de Praamgracht naar de Eem vervoerd.

In 1650 liet de toenmalige burgemeester van Amsterdam een buitenverblijf bouwen langs de hoofdweg tussen Soest en Baarn. 'Den Hofstede Soestdijk' (het huidige Paleis Soestdijk dat in het Baarnse gedeelte van Soestdijk ligt). In 1674 liet stadhouder Willem III het verbouwen tot jachtslot. Soestdijk werd een dorp met een aantal grote buitens, net als Baarn, terwijl Soest zelf, het hoofddorp, een slaperig boerendorp bleef. Soestdijk was rond 1890 een dorp waar de elite uit voornamelijk Amsterdam neerstreek. Zo waren er veel privťhuizen, maar ook verschillende hotels. De welgestelden kwamen naar Soestdijk vanwege de schone lucht en de mooie natuur. In 1895 ging de Soester Paardentram rijden en in 1898 werd Soest aangesloten op het spoorwegennet. Rond 1900 telde Soest nog maar 4700 zielen. Pas rond 1920 groeiden Soestdijk en Soest aan elkaar. In 1945 telde Soest 16.000 inwoners. In de jaren zestig werd het dorp 'gemoderniseerd'. Dat hield in dat een aantal buitens gesloopt werden, omdat de tuinen ruimte opleverden voor woningbouw en omdat onderhoud van de villa's gewoon te kostbaar was. De hoofdstraat van Soestdijk onderging een metamorfose, wat achteraf niet bepaald een verbetering is geweest. De statige herenhuizen maakten plaats voor winkels en sociale woningbouw. Het dorp was hierdoor minder aantrekkelijk geworden en stuk voor stuk sloten de hotels en pensions hun deuren. Bekende hotels waren Hotel Trier, Hotel Eemland en Oranjehotel.

In de jaren daarna breidde Soest zich verder uit. De wijken Klaarwater en Smitshof in de jaren '70. Overhees in de jaren '80. De meest recente uitbreiding is de Boerenstreek, waar vanaf 1999 in vier etappes gebouwd wordt. Soest telt nu circa 45.000 inwoners.

Geboren

* Jan van Oort (1921-2006), violist en striptekenaar/-schrijver (Jean Dulieu)
* Piet Ekel (1921), acteur
* Jeltien Kraaijeveld-Wouters (1932), onderwijzeres en politica
* Cees Waal (1943), jurist en politicus
* Jack Wouterse (1957), acteur
* Robert Roest (1969), voormalig profvoetballer van ondermeer FC Utrecht
* Julien Smink (1977), wielrenner
* DaniŽl Stellwagen (1987), schaker

Bekende inwoners

* Conny Vink, zangeres, entertainer
* Ria Bremer, televisiepresentatrice
* Caroline de Bruijn, actrice
* Ben van der Burg, ex-schaatser
* Cees van Drongelen, ex-AVRO presentator
* Piet Ekel, acteur
* Gerard Ekdom, radio dj, 3fm
* Bart in 't Hout, Directeur RTL TV
* Mariska Hulscher, tv-presentatrice en columniste
* Peter Koelewijn, zanger, muziekproducent
* Hans Kruyswijk, journalist, historicus
* Rien Poortvliet, illustrator, schrijver
* Koos Postema, presentator
* Robert Roest, voormalig profvoetballer van ondermeer FC Utrecht
* Jean-Marc van Tol, illustrator, cartoonist
* Herman van Veen, cabaretier, chansonnier, muzikant, acteur, regisseur en schrijver
* Jan Visser, schrijver, dichter, politicus
* Erik de Vogel, acteur
* Ton Willems, beeldhouwerGemeentewapen/vlag

Gemeentewapen

Wapen van Soest


'Van sinopel, beladen met eene golvende fasce van zilver, verzeld en chef met een ploeg en en pointe met een berg van hooi, alles van goud. (b. 11-9-1816). De wapenbeschrijving vermeldt niet, dat het schild gedekt is met een open traliehelm en front, waaruit steken links een vlegel, een zeis en een polsstok, rechts een sikkel, een riek en een hooihark. Ook wijkt de beschrijving enigszins af van de bedoeling in de tekening: de dwarsbalk is met golvende lijntjes bezet, maar is zelf niet golvend. Deze dwarsbalk wijst kennelijk op de rivier de Eem. Alle andere attributen zijn een volledig arsenaal van de agrariŽr. Addenda, 10-1-1962. De wapentekening gewijzigd volgens de omschrijving: een golvende dwarsbalk.

Gemeentevlag

De beschrijving van de gemeentevlag van Soest luidt: rechthoekig, verdeeld in zeven horizontale banen in de kleuren van boven naar beneden: groen, geel, groen, wit, groen, geel, groen. De hoogte van de groene banen is 3/18 van de totale hoogte; de hoogte van de gele banen is 1/18 van de totale hoogte en de hoogte van de middelste golvende witte baan is 4/18 van de totale hoogte van de vlag.

Soesterknollen verenigt u

[ Bericht 1% gewijzigd door sebabje op 06-02-2007 21:01:43 ]
<A HREF="http://www.jetphotos.net/showphotos.php?userid=28195">Click Here</A> to view my aircraft photos at JetPhotos.Net!
  dinsdag 6 februari 2007 @ 21:17:25 #2
6598 Bigfoot
wind, waves & snow
pi_46054624
Mijn vriendin woont in Soest, wijk Klaarwater.
Het is zo dat niemand van ons de werkelijkheid ziet. Wij interpreteren wat we zien en noemen dat de realiteit.
Kerk saai???
  dinsdag 6 februari 2007 @ 21:22:32 #3
126003 Daniel1976
de omnibus dubitandum
pi_46054857
Geen flauw idee wat ik hier voor reaktie op moet geven maar ik vind het altijd wel heel leuk om zo'n stukje over een plaats te lezen.
pi_46054974
Mijn opa en oma wonen er. Conignylaan (geen idee hoe je het schrijft..).
Oom en tante met kinderen wonen er ook, straat weet ik niet precies.
Sex sells so fuck u all.
  vrijdag 29 augustus 2008 @ 17:53:09 #5
195484 Tecnix
Remove before flight
pi_61226216
Soest is een plaats en gemeente in de Nederlandse provincie Utrecht. De gemeente telt ongeveer 45.723 inwoners en heeft een oppervlakte van 46,47 km≤. Soest, Soesterberg en Soestduinen zijn rijk aan duinen, bossen, heide en weilanden, grotendeels gebruikt als oefenterrein voor Defensie.

Geschiedenis van Soest

De eerste sporen van (tijdelijke) bewoning rond Soest zijn terug gevonden in de Soesterduinen. Ongeveer 11.000 jaar voor Christus bevolkten enkele jagersgroepen deze streek. De sporen bestonden uit enkele stenen werktuigjes uit 8000 voor Christus. De grafheuvels op de Engh en die in het Monnikenbos zijn van ongeveer 2500 voor Christus.

De eerste vermelding van Soest dateert uit 1029. In 2004 vierde het dorp dan ook haar 975-jarig bestaan. Soest ontstond als een kolonie uit het dichtbij gelegen Amersfoort. De eerste boeren vestigden zich op de zuidoost helling van de Engh, een uitloper van de Utrechtse Heuvelrug. Zo waren ze beschermd tegen de Zuiderzee, die regelmatig de Eempolder overstroomde. De Engh werd ontgonnen en bemest, zodat deze geschikt werd voor akkerbouw. In de polder graasde het vee. De kolonie groeide uit tot een klein boerendorp te midden van een aantal buurtschappen. Ten westen, achter de Engh, lag Heze, dat ouder was. Heze verdween echter doordat de stuifduinen, de tegenwoordige Soesterduinen, aan de wandel gingen en de buurtschap in de 15e eeuw begroef. De naam Heze leeft nu nog voort in de wijken Overhees en Hees.

Soest was regelmatig het strijdtoneel van militaire gebeurtenissen. Al in 1278 vond op de Engh een veldslag plaats tussen Holland en Utrecht. Door de stichting van het klooster MariŽnburg in 1470 werd Soest belangrijker en op 26 september 1472 verkreeg Soest schepenrecht. Maar al aan het begin van de 16e eeuw werd Soest geplunderd en platgebrand door de troepen van Maarten van Rossum. De nonnen werden verkracht en van het klooster resteerde niets dan puin. Het dorp werd opnieuw opgebouwd en sindsdien is er maar weinig veranderd. In de 17e eeuw ontstonden Zoestdyck en 't Hart. 't Hart was een buurtschap, dat bestond uit schapenhouders en turfstekers. Turf werd overigens al in de 14e eeuw gestoken in het Soesterveen, maar intensiveerde in de loop van de 17e eeuw. Het turf werd per boten, de zogenaamde pramen, over de Praamgracht naar de Eem vervoerd.

In 1650 liet de toenmalige burgemeester van Amsterdam een buitenverblijf bouwen langs de hoofdweg tussen Soest en Baarn, de Hofstede aen Zoestdijck, het huidige Paleis Soestdijk, dat in het Baarnse gedeelte van Soestdijk ligt. In 1674 liet stadhouder Willem III het verbouwen tot jachtslot. Soestdijk werd een dorp met een aantal grote buitens, net als Baarn, terwijl Soest zelf, het hoofddorp, een slaperig boerendorp bleef. Soestdijk was rond 1890 een dorp waar de elite uit voornamelijk Amsterdam neerstreek. Zo waren er veel privťhuizen, maar ook verschillende hotels. De welgestelden kwamen naar Soestdijk vanwege de schone lucht en de mooie natuur. In 1895 ging de Soester Paardentram rijden en in 1898 werd Soest aangesloten op het spoorwegennet. Rond 1900 telde Soest nog maar 4700 zielen. Pas rond 1920 groeiden Soestdijk en Soest aan elkaar. In 1945 telde Soest 16.000 inwoners. In de jaren zestig werd het dorp 'gemoderniseerd'. Dat hield in, dat een aantal buitens gesloopt werd, zodat de oppervlakte van de tuinen extra ruimte opleverde voor woningbouw en omdat het onderhoud van de villa's gewoon te kostbaar was geworden. De hoofdstraat van Soestdijk onderging een metamorfose, wat achteraf niet bepaald een verbetering is geweest. De statige herenhuizen maakten plaats voor winkels en sociale woningbouw. Het dorp was hierdoor minder aantrekkelijk geworden en stuk voor stuk sloten de hotels en pensions hun deuren. Bekende hotels waren Hotel Trier, Hotel Eemland en het Oranjehotel.

In de jaren daarna breidde Soest zich verder uit. De wijken Klaarwater en Smitsveen in de jaren '70. Overhees in de jaren '80. De meest recente uitbreiding is de Boerenstreek, waar vanaf 1997 in vier etappes gebouwd wordt.

Een aantal bezienswaardigheden in Soest:


Militair Luchtvaart Museum


Oude Kerk


Windhond


Soestduinen
pi_61241702
Soest ken ik van het Militair Luchtvaart Museum.
Life is Music
  zaterdag 30 augustus 2008 @ 12:09:39 #7
195484 Tecnix
Remove before flight
pi_61242147
quote:
Op zaterdag 30 augustus 2008 11:38 schreef Fredo55 het volgende:
Soest ken ik van het Militair Luchtvaart Museum.
pi_61295325
Ik ken dat hele Soest niet maar lijkt me wel een rustige plek waar je op latere leeftijd lekker kunt wonen zonder de herrie van de binnenstad zoals Amsterdam.
75 topics = FIN
  maandag 1 september 2008 @ 18:42:08 #9
195484 Tecnix
Remove before flight
pi_61298472
quote:
Op maandag 1 september 2008 16:34 schreef FP128 het volgende:
Ik ken dat hele Soest niet maar lijkt me wel een rustige plek waar je op latere leeftijd lekker kunt wonen zonder de herrie van de binnenstad zoals Amsterdam.
Shame on you

Je kan hier heerlijk vertoeven
pi_70693115
En daar woon ik
  maandag 6 juli 2009 @ 19:30:07 #11
78680 Nielsch
zie signature
pi_70712125
quote:
Op maandag 1 september 2008 18:42 schreef Tecnix het volgende:

[..]

Shame on you

Je kan hier heerlijk vertoeven
Dat zegt ie toch ook?

Afijn, de ouders van mijn ex woonden in Soest
In Nederland hebben we altijd fans gehad van dictators. Zo hadden we fans van Hitler, Stalin, Mao, Pol Pot en nu met Poetin is dat niet anders.
abonnement bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')