Het is een tijdje geleden dat ik hier gepost heb, maar er is intussen ook een hoop gebeurd...
Na de laatste post ging het bijna twee weken goed, daarna kreeg ik echter weer een soort van aanval waarbij na een fikse rechtszijdige hoofdpijn mijn rechtergezichtshelft (mooi scrabble-woord) weer begon te tintelen en gevoelloosheid vertoonde. Dit duurde ongeveer een week waarna het precies 1 dag erg lekker ging, die avond kreeg ik echter alweer hoofdpijn en de volgende morgen was ik flink duizelig en licht in mijn hoofd. De dag daarna was het niet meer houdbaar, ik kon niet meer op mijn eigen benen staan en de hele wereld draaide om me heen, als ik wilde lopen viel ik gewoon om naar rechts. Ik was inmiddels ook al een week praktisch doof (op een enorme piep na) aan mijn linkeroor. Na weer een serie huisartsenbezoekjes eerder die week zijn mijn ouders naar mijn huis geraced en heeft mijn vader (die het nu helemaal niet meer vertrouwde) de huisarts voor me gebeld, deze was een half uur later ook al bij me thuis. Hij vond het ook echt meer kunnen op deze manier en belde de dienstdoende neuroloog. Deze liet me direct naar de eerste hulp komen en sinds die dag, nu drie weken geleden, heb ik in het ziekenhuis gelegen.
Men was eerst bang voor een CVA(Cerebro Vasculair Accident, ook wel beroerte) en er werden direct een serie bloedtests en een CT-scan uitgevoerd. Gelukkig bleek hier geen bloeding of iets dergelijks op te zien, maar voor de zekerheid werd ik wel op de Stroke Care Unit middels een hartslag- en bloeddruk-monitor in de gaten gehouden. De volgende dag moest ik er aan geloven, horror, een lumbaalpunctie. Nu hoeft dit helemaal geen drama te zijn, maar in mijn geval werd er twee keer misgeprikt en raakte de neuroloog een zenuw waardoor ik het gevoel kreeg dat er vanuit mijn onderrug 220V door mijn rechterbil en been werd gejaagd. Ik heb geloof ik de hele afdeling bij elkaar gekrijsd. Op een gegeven moment is hij er maar mee opgehouden. De dag daarna werd er een MRI van mijn hoofd gemaakt. Wat een klote-onderzoek is dat, niet pijnlijk of iets dergelijks, maar als je niet claustrofobisch bent dan word je het daar wel, en dan nog die enorme herrie die het gevaarte maakt. In afwachting van de uitslagen (ik ben er ook zo'n beetje lek geprikt voor het ene na het andere bloedonderzoek) werd ik nog 1 nachtje op de SCU gehouden en kon daarna naar een gewone kamer.
Uit de MRI bleek dat ik een aantal witte stofafwijkingen in mijn hoofd heb, met name aan de linkerkant. Hierdoor verschoof de focus van het onderzoek. Omdat het de neurologen niet geheel duidelijk was wat er aan de hand was, hebben ze de MRI-beelden ook naar het Leijenburg in Den Haag en het VU in Amsterdam gestuurd en een deel van het hersenvocht naar het Radboud in Nijmegen. In het Leijenburg dachten de neuroradiologen aan de ziekte van Lyme. Het probleem is alleen dat ze dit zowel in mijn bloed als in het hersenvocht uit de daarna alsnog gelukte lumpaalpunctie (mijn god wat was ik blij met die enorme drug die ik daaraan voorafgaand kreeg
![]()
) niet aan kunnen tonen. Omdat witte stofafwijkingen ook op MS kunnen duiden werd er door het VUMC in A'dam aangeraden om een tweede MRI te maken, maar dan van mijn nek en rug. Deze bleek gelukkig helemaal schoon te zijn, voor zover ze het hier kunnen zien. Ook een hierbij horende oogzenuwtest bleek in orde.
Na een gesprek met de neurologe (vorige week vrijdag) bleek dat de kans op Lyme volgens haar nu wel heel klein was geworden (vanwege het niet aantoonbaar zijn in het hersenvocht, daar werden helemaal geen ontstekingscellen in gevonden). Daarom schoof de nummer 2 verdenking door naar voren, MS. Dat was natuurlijk onwijs schrikken en overdonderend. Ze hebben vanwege het onduidelijke totaalplaatje alle beelden naar prof.dr. Barkhof van het VUMC gestuurd. Hij is een in MS/witte stof afwijkingen gespecialiseerde radioloog naar ik heb begrepen. Ik ben vandaag uit het ziekenhuis ontslagen en krijg 22 maart de uitslagen. Helaas nog twee weken onzekerheid maar de afspraak kon niet eerder. Wel zou ik bij alarmerende uitslagen direct gebeld worden werd me beloofd.
Tel daarbij op dat er nu ook een operatie voor een vastzittende niersteen die maar blijft drammen boven mijn hoofd hangt (vanmorgen naar de uroloog geweest, ik was toch al in het pand en ik heb de afgelopen week weer kleine koliekjes gehad). Het 'kan niet op' voor mij de laatste weken.
Maar goed, positief blijven is mijn motto! Totdat het tegendeel is bewezen heb ik nog steeds geen MS, al moet ik er natuurlijk wel rekening mee houden. Ik houd me voorlopig vast aan de tegenstrijdigheid van sommige uitslagen en het feit dat de neuroloog de eerste week (ook na de 1e MRI) MS niet waarschijnlijk vond en ik blijf hopen dat het iets anders, minder heftigs is.