maar ik veronderstel dat dit gaat over ongeopende flessenquote:Oud bier is niet schadelijk voor de gezondheid. De EU-verplichting om een houdbaarheidsdatum op de flesjes te vermelden, is een paar jaar geleden ingevoerd.
De Objectieve Bierproevers, een Belgische vereniging van bierconsumenten, hebben in het verleden actie gevoerd tegen deze maatregel. Ook de brouwerijen zijn niet gelukkig met de verplichte vermelding van een houdbaarheidsdatum op het etiket. Bier bederft namelijk niet, wel kan de smaak veranderen en kan een lichte vertroebeling optreden.
Vooral pilsbier heeft de neiging om na verloop van tijd te vertroebelen. "Ouderdomstroebelingen" worden gevormd door verbindingen tussen eiwitten (uit de mout) en polyfenolen (uit het kaf van de mout en de hop) en daarom verkiest men moutsoorten met een niet te hoog eiwitgehalte waarvan de eiwitten makkelijk uitvlokken en kunnen verwijderd worden tijdens het brouwproces. Consumenten wensen immers geen troebel pilsbier. Het helder houden van pils is veeleer een verkoopsargument. Het drinken van troebele pils heeft evenwel geen impact op de gezondheid van de drinker.
Sommige speciale bieren worden dan weer bewust troebel gehouden en verkocht.
ik vond het ook al raar, bier bewarenquote:Op dinsdag 16 januari 2007 21:27 schreef SoupNazi het volgende:
Volgens mij bewaart niemand bier.
Het gaat over tafelbier ... is dat je ook gebruikt bij het klaarmaken van gerechtenquote:Op dinsdag 16 januari 2007 21:38 schreef Tha-CheF het volgende:
[..]
ik vond het ook al raar, bier bewaren![]()
weest een vent en drinkt uwen biert opt
Bier is bier.quote:Op dinsdag 16 januari 2007 21:47 schreef Eisbaer het volgende:
[..]
Het gaat over tafelbier ... is dat je ook gebruikt bij het klaarmaken van gerechten
Niet over een gewoon bier dat je drinkt om te drinken hé
Tafelbier is een wettelijk vastgestelde naam voor biersoorten die een alcoholpercentage hebben tussen de 1 en 4 procent (meestal een lage gisting). De populariteit van tafelbier neemt momenteel sterk af. De eenvoudigste manier om tafelbier te maken is om bestaande biersoorten aan te lengen met water maar er zijn ook tafelbieren met een eigen smaak en merk. Oud bruin is het bekendste tafelbier.quote:Op dinsdag 16 januari 2007 22:06 schreef Schorpioen het volgende:
Tafelbier? Nou weet ik best wel wat van bier maar daar heb ik nog nooit van gehoord. Wat is dat dan voor bocht?
Sowieso ook om te koken hoor je gewoon echt bier te gebruiken!
Gadverdamme, vies goor goedkoop bocht dus, precies wat ik dacht. In dat geval heb je wel het voordeel dat het niet uitmaakt hoelang je het bewaart. Het is of smakeloos want aangelengd, of slechte kwaliteit dus aangezoet. Veel kan er toch niet aan verloren gaan.quote:Op dinsdag 16 januari 2007 23:34 schreef Eisbaer het volgende:
[..]
Tafelbier is een wettelijk vastgestelde naam voor biersoorten die een alcoholpercentage hebben tussen de 1 en 4 procent (meestal een lage gisting). De populariteit van tafelbier neemt momenteel sterk af. De eenvoudigste manier om tafelbier te maken is om bestaande biersoorten aan te lengen met water maar er zijn ook tafelbieren met een eigen smaak en merk. Oud bruin is het bekendste tafelbier.
Oud bruin is de benaming voor twee zeer verschillende donkere biersoorten die respectievelijk in Nederland en in Vlaanderen worden gebrouwen.
Nederlands oud bruin is een ondergistend bier met een laag alcoholgehalte van 2,5%. Het bier heeft een zoete tot erg zoete smaak doordat het bier na het brouwproces kunstmatig is gezoet. Oorspronkelijk werd als basis meestal bier gebruikt waarvan de gisting was mislukt of dunbier dat was verkregen door een tweede filtering van het restant in de filterkuip. In beide gevallen was het bier slecht van smaak en bovendien slechts zeer beperkt houdbaar. Door het te zoeten kon het toch worden verkocht. Hierbij kwamen ook bovengistende soorten voor. Tegenwoordig dient vooral verdunde pils als basis. Oud Bruin wordt onder andere gebrouwen door Heineken, Grolsch en Bavaria. Het wordt regelmatig gebruikt in de keuken, onder andere bij de bereiding van wild.
Dat heineken rotzooi brouwt betekend niet dat alle tafelbier rotzooi is, strikt genomen zijn "helles" "Kölsch" en "Alt" (de duitse benaming voor oud bruin) ook tafelbieren, maar het is zeker geen goedkoop bocht. Sterker nog, in Düsseldorf zitten veel kleine brouwerijen die prachtige bieren brouwen, allemaal van het type Alt maar enorm verschillend in smaak.quote:Op woensdag 17 januari 2007 01:04 schreef Schorpioen het volgende:
[..]
Gadverdamme, vies goor goedkoop bocht dus, precies wat ik dacht. In dat geval heb je wel het voordeel dat het niet uitmaakt hoelang je het bewaart. Het is of smakeloos want aangelengd, of slechte kwaliteit dus aangezoet. Veel kan er toch niet aan verloren gaan.
Maar nogmaals, waarom gebruik je dat spul? Voor de bereiding van bijv wild moet je gewoon normaal bokbier gebruiken.
McChouffequote:Op woensdag 17 januari 2007 01:18 schreef Boschkabouter het volgende:
Ik ben ook wel benieuwd, een fles McChouffe drink ik bijvoorbeeld niet altijd iedere avond leeg.
Dat nam ik ook even aan in mij n reactie.. Alleen realiseerde ik me wel op tijd dat er in bier koolzuur zit wat dat vacuum snel genoeg opheft.. Je trekt door vacuum alleen maar koolzuur uit het bier, net zoals je cola of andere frisdrank niet onder vacuum kan bewaren omdat het koolzuur dat alleen maar opheft. Onder druk bewaren zou bij bier een veel betere oplossing zijn.. Jammer dat die methode niet bestaan voor (particuiere) drinkersquote:Op woensdag 17 januari 2007 18:30 schreef Boze_Appel het volgende:
Kan je niet zo vacuum wijntuutje gebruiken? Dat past gewoon op een bierflesje en aangezien de zuurstof dan weg is blijft het langer smaakvol.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |