FOK!forum / Weer, Klimaat en Natuurrampen / Vrees voor complete chaos in Jakarta / Moesson (regentijd)
Drugshondmaandag 15 januari 2007 @ 00:12
Moesson (regentijd)
Bron : Wikipedia

Moesson in Vindhya, een berketen in India

Zoals bijvoorbeeld West-Europa seizoenen kent, zijn er op de aarde ook tropische gebieden met een droge tijd en een regentijd. De natte tijd wordt moesson genoemd naar het Arabische "mausim" (seizoen). De bekendste moesson is de regentijd in India en omstreken. Tot begin juni is het noorden van India droog, maar dan wordt het vochtiger en komt de regen waarnaar men verlangt. In juni, juli en augustus valt er net zoveel als tijdens een volledig jaar in West-Europese landen. Daarna blijft het droog tot in juni de volgende moesson aanbreekt. In zuidelijk Afrika, Indonesië en op de Antillen valt de regentijd samen met de Europese winter. Moesson, een zeer vochtige zeewind, vormt veel regen boven o.a. Bangladesh. In de zomer stijgt de lucht boven Bangladesh sterk, de lucht wordt gevuld met de zeer vochtige zeelucht, de vochtige zeelucht kan niet verder omdat die wordt tegen gehouden door het Himalaya gebergte. Bangladesh krijgt de volle lading regen.

Inhoud
  • 1 Mechanisme
  • 2 Geschiedenis


    Mechanisme

    Het mechanisme achter de moesson is simpel. Land warmt in de zon sneller op dan zee, maar koelt ook sneller af. Ook in Nederland en België is het 's zomers in het binnenland warmer dan aan zee. Boven het warme land zal de lucht opstijgen waardoor koelere zeelucht die plaats kan innemen. Vooral op warme voorjaarsdagen is de kust van deze landen gevoelig voor een koele zeewind. Iets dergelijks gebeurt ook boven Azië. Het land wordt 's zomers heet, de lucht stijgt op en een vochtige westenwind met regen waait vanaf de Indische Oceaan richting vasteland. 's Winters is het omgekeerd, dan is het vasteland van China en Rusland koud en waait de wind boven het aangrenzende India uit het oosten. Die wind zorgt dan aan de overzijde van de Indische Oceaan, in Afrika voor veel regen.

    Een andere oorzaak voor het ontstaan van moessonregens is het verplaatsen van de lagedrukgebieden boven de evenaar. Tijdens onze zomer (en de zomer van Bangladesh) staat de zon loodrecht boven dit land. De lucht stijgt daardoor extra hard. Tevens wordt het tekort aan lucht in dat lagedrukgebied aangevuld met lucht uit het zuiden en noorden. In het noorden ligt het Himalaya gebergte, dus deze wind is niet sterk. De wind van het zuiden komt over zee en neemt veel vocht met zich mee. Samen met het proces van de stijgende lucht en de gedwongen stijging tegen het Himalaya gebergte, wordt de moesson heviger en heviger.

    Ten zuiden van de evenaar spelen zich net zulke processen af, waarbij de opwarming 's zomers en afkoeling 's winters van Australië en Zuid-Amerika van belang zijn. Ook de Antillen en Indonesië kennen daardoor moessontijden. Enerzijds levert de moesson het nodige water voor de landbouw maar anderzijds kan de regen ook verwoestend zijn. Voorspellingen zijn vaak moeilijk: het regent meestal uit buien met grote verschillen. In sommige gebieden hangt de moesson samen met El Niño, een hoge zeetemperatuur bij de evenaar. El Niño is wel goed voorspelbaar en daarmee ook de moessons in Indonesië en Zuid-Amerika. In West-Afrika is de temperatuur van de Atlantische Oceaan een geschikte graadmeter. Indiase en Chinese moessons zijn moeilijk voorspelbaar en zorgen onverwacht voor droogte of overstromingen.

    Geschiedenis

    In de Oudheid was de moesson al bekend. De Griek Aristobulos die deelnam aan de expeditie van Alexander de Grote naar India bestudeerde al aan het eind van de vierde eeuw voor Christus de klimatologische kenmerken van de moesson in India. In de eerste eeuw na Christus beschrijven Plinius de Oudere en de schrijver van de Periplus van de Erythreïsche Zee hoe de Romeinen de zuidwestmoesson, Hippalos genaamd, leerden gebruiken om rechtstreeks over de Indische Oceaan van de Golf van Aden naar Zuid-India te varen.
  • Drugshondmaandag 15 januari 2007 @ 00:12

    Gaat lekker daar, 100.000 mensen op de vlucht.
    Frutselmaandag 15 januari 2007 @ 08:40
    (Novum/AP) - Ruim negentigduizend mensen in het zuiden van Maleisië zijn geëvacueerd in verband met hevige overstromingen. In de stad Kota Tinggi in de deelstaat Johor staat het water zo hoog dat alleen de daken van woningen nog zichtbaar zijn. Maleisische regeringsmedewerkers en media hebben dit zondag gemeld.

    De overstromingen volgen op soortgelijke wateroverlast in december, waarbij zeker zeventien mensen verdronken. Veel evacués van de vorige overstromingen waren nog maar net teruggekeerd in hun huis, toen zij opnieuw hun koffers moesten pakken. Net als vorige keer zijn wegen en spoorwegen geblokkeerd en is de stroom in veel gebieden uitgevallen.

    De politie in Johor zei dat het sinds donderdagavond onophoudelijk heeft geregend en dat inmiddels 92. 500 mensen naar 355 opvangcentra zijn overgebracht. Weersvoorspellers verwachten aanhoudende regen tot ten minste maandag.

    De krant New Straits Times berichtte dat Kota Tinggi alleen nog bereikbaar is per boot of helikopter. Het water staat er minstens drie meter hoog. De Maleisische premier Abdullah Ahmad Badawi zei voor Johor de noodtoestand te overwegen. De vorige overstromingen richtten voor ruim honderd miljoen ringgit (22 miljoen euro) schade aan.
    ============================
    KUALA LUMPUR, Malaysia (AP) -- More than 100,000 people were evacuated from their homes in southern Malaysia after heavy rains over the weekend caused massive flooding, officials said Monday.

    The evacuations came just a couple weeks after many residents had returned home to clean up from flooding in late December and early January that killed at least 17 people and caused more than $28 million in damages, officials said.

    One town in the hardest-hit area, Kota Tinggi, has been completely cut off from the rest of Johor state, just north of Singapore. Floodwaters as high as 13 feet have engulfed houses, gas stations and roads in the town, the New Straits Times newspaper said.

    Several relief centers in the area are overcrowded and cannot take in any more evacuees, an official at the Johor state flood operations center said on condition of anonymity because he was not authorized to speak to the media.

    He said there were about 105,000 flood victims in more than 300 relief centers in the state.

    "We need donations of food. Some (relief) centers have no more space already," the official said. "Blankets and warm clothing are also needed."

    Malaysia's Meteorological Service said heavy rain was forecast for the area until the middle of the week, the national news agency Bernama said.

    (Bron: Nieuws.NL / CNN)

    --------------
    nielsgeodemaandag 15 januari 2007 @ 09:11
    Johor Bahru, daar ben ik vorig jaar nog geweest! Staat het daar ook zo hoog?
    indahnesia.commaandag 15 januari 2007 @ 15:15
    En regenen dat het doet zeg.. flink ook. Maar ten zuiden is het opmerkelijk droog, al weken.
    Evelizaterdag 20 januari 2007 @ 21:33
    Iemand foto's van de overstromingen?
    indahnesia.comzondag 21 januari 2007 @ 08:44
    quote:
    Op zaterdag 20 januari 2007 21:33 schreef Eveli het volgende:
    Iemand foto's van de overstromingen?
    Yahoo! News photo's
    Evelizondag 21 januari 2007 @ 11:18
    quote:
    Op zondag 21 januari 2007 08:44 schreef indahnesia.com het volgende:

    [..]

    Yahoo! News photo's
    Dank je.
    indahnesia.comzondag 21 januari 2007 @ 11:48
    quote:
    Op zondag 21 januari 2007 11:18 schreef Eveli het volgende:

    [..]

    Dank je.
    Graag gedaan
    Drugshondzondag 4 februari 2007 @ 14:59
    quote:
    Tienduizenden dakloos door overstromingen Jakarta
    Bron : Nu.nl
    Uitgegeven: 4 februari 2007 11:08
    Laatst gewijzigd: 4 februari 2007 11:10
    AMSTERDAM - Het aantal daklozen in de Indonesische hoofdstad Jakarta als gevolg van de overstromingen vrijdag is zondag opgelopen tot tweehonderdduizend. De ramp heeft tot nu toe aan zeker twintig mensen het leven gekost.

    Dat hebben overheidsfunctionarissen en getuigen gemeld. Door hevige regenval traden rivieren buiten hun oevers waardoor duizenden huizen onder water liepen en vele wegen onbegaanbaar werden.

    De overheid zet medische teams in die met rubberen boten proberen de getroffen gebieden te bereiken. "Jakarta is overgegaan op het hoogste alerteringsniveau", zei Sihar Simanjuntak, een functionaris die het waterpeil in de gaten houdt.

    Woonwijken en winkelgebieden in de twaalf miljoen inwoners tellende stad hebben te kampen met modderstromen tot twee meter hoog. Volgens de lokale autoriteiten is sprake van de ergste overstromingen sinds 2002.
    #ANONIEMzondag 4 februari 2007 @ 19:36
    Vrees voor complete chaos in Jakarta

    JAKARTA - In Jakarta zijn in drie dagen meer dan 340.000 mensen dakloos geworden en 20 omgekomen door de aanhoudende overstromingen. Volgens de voorspellingen houden de stevige regenbuien de komende dagen nog in hevige mate aan, waardoor voor een complete chaos wordt gevreesd in de vijftienmiljoen inwoners tellende hoofdstad van Indonesië.

    Bij tienduizenden bewoners in geïsoleerde gebieden in met name Noordoost-Jakarta en buitensteden zoals Depok, Bekasi en Tangerang is grote voedselschaarste ontstaan.

    Ook ontstaan er problemen op het gebied van de volksgezondheid, omdat bewoners van de getroffen gebieden massaal ziek worden door diarree en verkoudheid. Gevreesd wordt voor het uitbreken van epidemieën zoals knokkelkoorts vanwege de aantrekkende kracht van het overschot aan vuil regenwater op muskieten.

    Zaterdagnacht viel het weer met bakken uit de hemel, waarmee het water tot een hoogte van vier meter steeg en meer inwoners op de vlucht sloegen.

    In Jakarta stijgt ondertussen de spanning door de steeds hogere voedselprijzen en de tienduizenden ontheemden die een veilig en droog heenkomen zoeken. Vrouwen en kinderen staan uren in de rij voor een schamel pakketje rijst of gekookte noedels.

    In Oost-Jakarta braken enkele vechtpartijen uit toen de spanning en ontberingen van de laatste dagen sommige Indonesiërs te veel werden. Veel kinderen misten zo hun kans om voedsel in ontvangst te nemen.

    De voedseldistributie wordt met name bemoeilijkt, omdat veel bewoners ervoor kiezen dichtbij hun overstroomde huizen te blijven. In Noord-Jakarta is daarom een helikopter ingezet om vanuit de lucht voedsel naar geïsoleerde gebieden te brengen.

    Niet alleen de armoedige kampongs in Jakarta zijn geraakt door het opkomende water, ook het financiële centrum van Jakarta is volledig blank gezet waardoor de economische schade voor Indonesië de komende weken niet te overzien is. Ook beginnen de luxe hotels zoals het Four Seasons water binnen te krijgen en vrezen velen dat het Presidentiële Paleis in Jakarta binnenkort zal onderlopen.

    Ziekenhuizen moesten gisterenavond spoorslags honderden zwaarzieke patiënten evacueren in het noodweer, toen het water enkele verdiepingen blank zette.

    Straathandelaren in de Indonesische hoofdstad doen echter goede zaken door de aanhoudende vraag aan levensmiddelen, waar in de overstroomde gebieden grote behoefte aan is.

    De Telegraaf
    Evelizondag 4 februari 2007 @ 21:33
    Zo hé, het is goed mis daar.
    Reunityzondag 4 februari 2007 @ 22:14
    Laten we hopen dat die indo's goed kunnen zwemmen.
    Stel dat de oorlog in Irak en Afghanistan nou gestopt wordt en alle middelen worden ingezet om Jakarta te helpen. Dan zou dat wonderen verrichten.
    maarja zoals de situatie nu is.. wordt t alleen maar grimmiger.

    miss moeten we maar een anti-regendans doen.
    Shark.Baitzondag 4 februari 2007 @ 22:54
    Het is een echt zooitje daar. Dat word een ramp mbt ziektes
    indahnesia.commaandag 5 februari 2007 @ 05:51
    Jeps, een puinhoop is het al, de eerste slachtoffers zijn al gevallen en de winkels raken leger en leger. Aldus locale media, ik zit een paar honderd kilometer naar het oosten, waar het nog te weinig geregend heeft.
    indahnesia.commaandag 5 februari 2007 @ 09:56
    beetje water

    Jakarta staat voor driekwart onder water
    quote:
    De watersnood in de Indonesische hoofdstad Jakarta is in het weekeinde verergerd. Het dodental steeg tot zeker 25 en 340.000 mensen hebben hun huis moeten verlaten. De overheid heeft medische teams met rubberboten de zwaarst getroffen wijken in gestuurd omdat gevreesd wordt voor het uitbreken van besmettelijke ziekten door gebrek aan schoon drinkwater.
    Shark.Baitmaandag 5 februari 2007 @ 10:15


    Dat worden dus voedselrellen. Difterie, cholera vanwege het ontzettend smerige kail water waar men zijn behoefte o.a. in doet.
    quote:
    Milieuminister Racmat Witoelar schreef de watersnood toe aan overtreding van de milieuregels bij de uitgifte van bouwvergunningen. Volgens gouverneur Sutiyoso van Jakarta, die onder zware kritiek kwam toen zich vijf jaar geleden overstromingen voordeden, is ontbossing in de omgeving van de hoofdstad, waardoor afwateringsgebieden verloren zijn gegaan, de oorzaak.
    Bron
    indahnesia.commaandag 5 februari 2007 @ 10:56
    Afwachten wat er gaat gebeuren, de politie zal wel niet op tijd zijn in ieder geval.
    addiewoensdag 7 februari 2007 @ 08:30
    Chaos is het inderdaad al..
    indahnesia.comwoensdag 7 februari 2007 @ 09:20
    Maaar.... het water begint weer langzaam te zakken naar het schijnt. Dan is het voor sommigen nog lang wachten tot die 4 meter weg is.
    addiewoensdag 7 februari 2007 @ 09:32
    quote:
    Op woensdag 7 februari 2007 09:20 schreef indahnesia.com het volgende:
    Maaar.... het water begint weer langzaam te zakken naar het schijnt. Dan is het voor sommigen nog lang wachten tot die 4 meter weg is.
    en ondertussen uitkijken voor rondslingerende elektriciteitskabels
    indahnesia.comwoensdag 7 februari 2007 @ 09:35
    en er ligt een laa vervuild slip in de straten natuurlijk. Niet te vergeten de honderden tonnen aan afval die de gemiddelde Indonesier het liefst in in de goot wegflikkert.
    Frutselwoensdag 7 februari 2007 @ 21:18
    Floods Recede in Jakarta (CNN)

    JAKARTA, Indonesia (AP) -- Deadly floods that have swamped the Indonesian capital since last week began receding Wednesday, but much of the city remained under filthy water and officials warned that more rain could trigger fresh flooding.

    Many residents returned home to clean up their filthy houses and dry out belongings.

    "The water is all gone, but the smell is awful," said 18-year-old Fifa, as she removed bits of wood and other rubbish from her house in downtown Jakarta under bright, sunny skies. "But at least we can get back to normal now," she said. Like many Indonesians, she goes by a single name

    Floodwaters remained in many districts of the capital, especially in low-lying districts close to rivers where mostly poor Jakartans live. But levels in those places were also dropping, several witnesses told El-shinta radio.

    "In general, the water is continuing to recede further and many people are returning home," said Jakarta city spokesman Arie Budhiman. "I would like to say that the worst has passed us, but the weather can't be predicted."

    Authorities have repeatedly warned that more heavy rain over the city of 12 million people and its southern hills could quickly trigger renewed flooding, and they urged residents to be on guard.

    In one housing estate in north Jakarta where floods had reached 1 1/2 meters, people were returning home to tidy up and repair cars that were partially submerged, said Yanti, a 25-year-old domestic servant.

    Many roads that were previously impassable also had reopened, said Budhiman.

    Thousands of people had sought shelter in government buildings, schools and mosques to escape their flooded homes. Overcrowding and unsanitary conditions sparked fears of a rampant spread of waterborne diseases.

    At one refugee center in a school on Tuesday around 1,000 people were sharing two bathrooms and sleeping side-by-side on the cold floor.

    "There is a shortage of baby food and blankets," said Alamsyah, a district official as he oversaw the preparation of pots of rice and instant noodles. "We need more supplies," said Alamsyah, who goes by a single name.

    Landslides and floods kill hundreds across Indonesia each year, and the capital is not immune. But the floods this time around have been the worst in recent memory, residents said, washing indiscriminately into poor districts, middle-class housing estates, hospitals, schools and shops. (Latest death toll)

    Electricity and power supplies to much of the city remained cut off on Wednesday.

    The cost to the country so far is estimated to be some US $452 million, planning minister Paskah Suzzeta said.

    The European Union pledged 600,000 euros (US$777,300) on Tuesday to be handed to non-governmental organizations to provide food, water and sanitation supplies.

    The Netherlands -- Indonesia's former colonial ruler -- separately pledged 1 million euros (US$1.3 million) aid.

    Major floods last occurred in 2002 in the city, much of which is below sea level.

    Environmentalists blame rivers clogged with rubbish, rampant construction of shopping malls on park land that should serve as a water catchment area and deforestation of hills to the south of the city.
    indahnesia.comdonderdag 8 februari 2007 @ 03:21
    En opsommige andere plekken was het water alweer aan het stijgen. Het is wel wat lokaler als 75% van de stad, dat scheelt.
    indahnesia.comdonderdag 8 februari 2007 @ 03:24
    En er is in Jakarta nog altijd te weinig neerslag gevallen.



    Kans op zware regen Jakarta groter door opwarming

    Let vooral op : Jakarta kreeg rond 1 februari in een paar dagen tijd 400 mm regen, waarvan 240 mm binnen een etmaal. Wat ook voor deze tropen erg veel is.
    admiraal_anaaldonderdag 8 februari 2007 @ 03:26
    quote:
    Op donderdag 8 februari 2007 03:24 schreef indahnesia.com het volgende:
    En er is in Jakarta nog altijd te weinig neerslag gevallen.

    [afbeelding]

    Kans op zware regen Jakarta groter door opwarming

    Let vooral op : Jakarta kreeg rond 1 februari in een paar dagen tijd 400 mm regen, waarvan 240 mm binnen een etmaal. Wat ook voor deze tropen erg veel is.
    Oooh gelukkig maar dat het meevalt met de neerslag, had me familie al gesproken daar en hoorde ook dat het enigzins de betere kant opging
    indahnesia.comdonderdag 8 februari 2007 @ 03:28
    Een nog wat achtergronden

    Overstromingen in Jakarta
    indahnesia.comdonderdag 8 februari 2007 @ 03:29
    quote:
    Op donderdag 8 februari 2007 03:26 schreef admiraal_anaal het volgende:

    [..]

    Oooh gelukkig maar dat het meevalt met de neerslag, had me familie al gesproken daar en hoorde ook dat het enigzins de betere kant opging
    whehe. valt mee.. ja, het gaat nu wat beter, maar voor het zelfde geld begint het nog een keer zo hard te regenen. Kans is klein, maar het regenseizoen is nog niet voorbij.
    Librisdonderdag 8 februari 2007 @ 03:31
    Wij hadden hier in Singapore 345 mm regen in 20 uur. Meer dan normaal in heel december (wat al een moesson maand is) valt (284 mm).

    Johor Bahru kan ik zien liggen vanuit mijn kantoor, en ik denk dat JB er zelf niet echt slecht aan toe is, maar het achterland is nogsteeds niet echt fantastisch.
    indahnesia.comdonderdag 8 februari 2007 @ 03:38
    Wat een hoeveelheden. Ben toch blij dat dat niet hier is gevallen zeg.
    indahnesia.comdonderdag 8 februari 2007 @ 04:04
    AP meldt het volgende:
    quote:
    Heavy rain triggered fresh floods in parts of the Indonesian capital on Thursday, compounding the misery of some 200,000 people already forced from their homes by the city's worst flooding in years, witnesses and reports said. A break in the rain Wednesday led to some of the filthy water receding, enabling residents and emergency workers in this city of 12 million to begin a daunting clean-up operation.
    Librisdonderdag 8 februari 2007 @ 04:28
    cleanup en misschien ook wel een nieuw riool systeem? Moet zeggen dat dat hier ontzettend goed geregeld is op een paar uitzondering na. Het overgrote deel van Singapore was nog droog na die erg pittige buien van December. Alleen laaggelegen delen stonden blank. Ligt Jakarta direct aan de kust?
    ilona-scuderiadonderdag 8 februari 2007 @ 04:31
    M'n broer en schoonzus gaan eind maart naar Jakarta, is dat verstandig of moeten ze die vlucht annuleren...
    indahnesia.comdonderdag 8 februari 2007 @ 04:37
    Da's nog ruim 1.5 maand, nog weinig zinnigs over te zeggen.
    indahnesia.comdonderdag 8 februari 2007 @ 04:38
    quote:
    Op donderdag 8 februari 2007 04:28 schreef Libris het volgende:
    cleanup en misschien ook wel een nieuw riool systeem? Moet zeggen dat dat hier ontzettend goed geregeld is op een paar uitzondering na. Het overgrote deel van Singapore was nog droog na die erg pittige buien van December. Alleen laaggelegen delen stonden blank. Ligt Jakarta direct aan de kust?
    jeps, vanaf de kust naar het zuiden, tientallen kilometers. Tot bij Bogor (in de heuvels ten zuiden van de stad) amper een boom te bekennen.. dus tja..

    Er is geen geld om riolen en opvangbekkens aan te leggen. Het plan is trouwens niet nieuw, bij iedere overstroming sinds de 70-er jaren wordt dat geroepen.
    ilona-scuderiadonderdag 8 februari 2007 @ 04:41
    quote:
    Op donderdag 8 februari 2007 04:37 schreef indahnesia.com het volgende:
    Da's nog ruim 1.5 maand, nog weinig zinnigs over te zeggen.
    Ok, ik zou ook meegaan maar ik vond het iets te prijzig...
    indahnesia.comdonderdag 8 februari 2007 @ 04:44
    quote:
    Op donderdag 8 februari 2007 04:41 schreef ilona-scuderia het volgende:

    [..]

    Ok, ik zou ook meegaan maar ik vond het iets te prijzig...
    Dan ga je vast en zeker wat missen
    Mag ik vragen hoe veel er betaald is per persoon?
    ilona-scuderiadonderdag 8 februari 2007 @ 04:47
    quote:
    Op donderdag 8 februari 2007 04:44 schreef indahnesia.com het volgende:

    [..]

    Dan ga je vast en zeker wat missen
    Mag ik vragen hoe veel er betaald is per persoon?
    3500 euro pp voor 25 dagen, all in...
    indahnesia.comdonderdag 8 februari 2007 @ 05:37
    als dat all-in een beetje aardig is, dan is er niets mis mee. Ik ben zelf van mening dat je beter alleen een ticket kan kopen (800-1000 euro) en daar alles zelf gaat regelen. Maar dat is ieder voor zich.

    Ik hoop voor ze dat het een beetje droger is in Jakarta tegen die tijd
    oYodonderdag 8 februari 2007 @ 09:13
    Men vergeet ook te melden dat de grond onder Jakarta veel te drassig is om goede riolen aan te leggen. Eerst moet men met een plan komen om alle grondwater uit de grond te trekken.
    Om die reden kan men ook geen metro aanleggen.

    De ontbossing, vooral ook door aanleg nieuwe wegen richting Bogor en Bandung zijn ook een oorzaak dat er meer regenwater richting Jakarta stroomt.
    indahnesia.comdonderdag 8 februari 2007 @ 09:20
    Jakarta is net als Amsterdam, zachte veengrond (vooral aan de kust), dus dat wil wel wegzakken ja. Wellicht daarom ook geen metro (ooh wacht daarvoor is echt geen geld)

    De nieuwe wegen zijn slechts smalle banen die door reeds bevolkt gebied lopen, die voegen op zichzelf niet heel veel toe aan de ontbossing. Maar het is wel weer een extra druppel (whehe.. druppel).
    Basp1donderdag 8 februari 2007 @ 11:00
    quote:
    Op donderdag 8 februari 2007 04:38 schreef indahnesia.com het volgende:

    [..]

    jeps, vanaf de kust naar het zuiden, tientallen kilometers. Tot bij Bogor (in de heuvels ten zuiden van de stad) amper een boom te bekennen.. dus tja..

    Er is geen geld om riolen en opvangbekkens aan te leggen. Het plan is trouwens niet nieuw, bij iedere overstroming sinds de 70-er jaren wordt dat geroepen.
    En waar is het geld gebeleven wat men voor de bomenkap gekregen heeft dat was niet te investeren in een goed afwateringssysteem.
    oYodonderdag 8 februari 2007 @ 11:37
    indah, slaap jij niet?

    Ik kom al meer dan 10 jaar enkele keren per jaar in Jakarta en ken heel wat mensen die voor de overheid werken. Er kleeft veel geld aan hun vingertjes wat eigenlijk terug naar de burger moest.
    Maar een metro kan niet nu, dat hebben studies uitgewezen.
    indahnesia.comdonderdag 8 februari 2007 @ 12:24
    Slapen? Het is net zes uur geweest.

    Dat er geld blijft hangen is wel duidelijk ja.

    @basp1; dat geld? Velen hebben hier grote broekzakken weet je....
    oYodonderdag 8 februari 2007 @ 12:27
    Zit je in Jakarta? Vakantie, werk?

    Ik ken vele Nederlanders die failliet zijn gegaan door de manier van zaken doen in ID.
    indahnesia.comdonderdag 8 februari 2007 @ 12:32
    Zie mijn onderschrift, in Yogyakarta dus:)
    Ik ben mijn eigen werk aan het maken, nog 3 jaar de tijd heb ik mezelf gegeven.

    Tja, zaken doen is niet altijd even makkelijk en als je denkt 'dat doe ik wel even mijn manier', dan kom je nergens. Maar dat is niet alleen in Indonesie, dat is ook elders ter wereld.
    Basp1donderdag 8 februari 2007 @ 13:12
    quote:
    Op donderdag 8 februari 2007 12:24 schreef indahnesia.com het volgende:
    Slapen? Het is net zes uur geweest.

    Dat er geld blijft hangen is wel duidelijk ja.

    @basp1; dat geld? Velen hebben hier grote broekzakken weet je....
    Dus er is nogal wat corruptie mag ik hieruit concluderen?
    indahnesia.comdonderdag 8 februari 2007 @ 14:34
    Meer dan voldoende
    oYodonderdag 8 februari 2007 @ 15:28
    Yogja, leuk.
    Als ik in de buurt ben geef ik een seintje. Zit wel meer in Jakarta.
    Frutseldonderdag 8 februari 2007 @ 16:49
    Water in Jakarta stijgt opnieuw (Nieuws.nl)

    (Novum/AP) - Door nieuwe regenval is het water dat een week geleden de Indonesische hoofdstad Jakarta overstroomde donderdag weer gestegen. Veel moeite bij het schoonmaken is hierdoor voor niets geweest.

    Van de delen van de stad die onderliepen staat nu nog veertig procent blank. Het zijn vooral de armste buurten die het laagst liggen en onder water staan.

    Het aantal doden is volgens het ministerie van Volksgezondheid opgelopen tot 53. Ongeveer 84 duizend mensen moesten worden behandeld voor aandoeningen die werden veroorzaakt door contact met verontreinigd water, zoals huidirritaties en hoesten.

    Tussen de 240 duizend en 400 duizend mensen kunnen volgens de overheid nog niet naar hun huizen terugkeren. De autoriteiten vrezen dat de wateroverlast zal voortduren tot het einde van het regenseizoen, eind volgende maand.

    Ook buiten Jakarta doet zich wateroverlast voor. Ongeveer 43 duizend hectare aan rijstvelden, dorpen, boerderijen en bedrijven in de provincie West-Java staan onder water.
    Frutseldonderdag 8 februari 2007 @ 16:54












    ==============================
    Zeer trieste aanblikken als je al die foto's zo ziet ..
    Maar kan niet ontkennen dat ik op foto 2 wel die TV zag staan en dacht:" Goh die dure tv is gered "
    Frutseldonderdag 8 februari 2007 @ 16:54
    Partij wil Jakarta verplaatsen na overstromingen (Telegraaf)

    JAKARTA - Een grote Indonesische politieke partij heeft donderdag opgeroepen om de hoofdstad Jakarta te verplaatsen. De oproep volgde op de grootschalige overstromingen van de dertien rivieren die de stad doorkruisen, waardoor vijftig mensen zijn omgekomen en meer dan 340.000 mensen op de vlucht moesten.


    De overstromingen hebben een groot deel van de stad met bijna 10 miljoen inwoners onder water gezet. Daardoor roepen de Indonesiërs om maatregelen die een dergelijke ramp in het vervolg kunnen voorkomen. De Partij voor Nationale Bewustwording, de derde partij van het land, vindt dat Indonesië een administratieve en een economische hoofdstad moet hebben.

    Volgens partijleider Muhaimin Iskandar is de stad nu „te chaotisch en steeds minder in staat om zowel de functie van regeringscentrum als die van economische hoofdstad te ondersteunen”.

    De gouveneur van Jakarta, Sutiyoso, oordeelt echter dat de overstromingen een terugkerend natuurlijk fenomeen zijn.

    Tienduizenden mensen begonnen donderdag aan de moeizame taak om hun huizen weer bewoonbaar te maken. Het water is inmiddels gezakt, waardoor de vluchtelingen langzaam aan kunnen terugkeren naar huis.
    indahnesia.comvrijdag 9 februari 2007 @ 02:34
    Ja, erg trieste beelden, en heleaas verschillen ze niet van andere plekken als het eens hard regent. Een hoofdstad die blank staat doet het wellicht beter in de media dan een dorpje in de bergen.
    oYovrijdag 9 februari 2007 @ 08:37
    Je vergeet ook de jaarlijks modderstromen in Sumatra etc.

    Als je een paar video's wil zien van de overstromingen, kijk eens op http://pinot-videoroom.blogspot.com/

    Heb zelf famile en kennissen wonen in Jakarta en gelukkig maar in een gebied wat iets hoger ligt. Maar het is bijna niet mogelijk om ergens heen te gaan om verse groenten en fruit te kopen. Elke weg is zo'n beetje ondergelopen en de tolweg kan bijna niet worden gebruikt.
    indahnesia.comvrijdag 9 februari 2007 @ 09:27
    Ja, ik heb hier helaas tv-kanalen te over. Als ik een binnenlandse zender op zet zie ik water. youtube heeft trouwens ook 'leuke' filmpjes.
    zakjapannertjevrijdag 9 februari 2007 @ 15:46
    quote:
    Waterramp Jakarta vraagt om andere aanpak

    Door Wendy Braanker

    06-02-2007

    De regen blijft komen boven Jakarta en de problemen worden steeds groter voor de miljoenenstad. Het dodental als gevolg van de overstromingen loopt op en het is duidelijk dat elke druppel regen die nog valt de ramp zal vergroten. Een nieuw afwateringskanaal - aan de oostkant van de stad - zou in de toekomst soelaas kunnen bieden. Het zou ook helpen als er minder afval in de rivieren in en rond de stad terechtkomt.

    De situatie lijkt erger dan in 2002, toen de Indonesische hoofdstad ook werd geteisterd door ernstige regenval. Op het moment is het dweilen met de kraan open; driekwart van de stad staat onder water. Er moet veel gebeuren om de stad in de toekomst te behoeden voor meer van dit soort rampen. Een nieuw kanaal om de afwatering te bevorderen zou helpen. Maar volgens waterbouwkundig ingenieur Aart van Nes van ingenieursbureau DHV in Jakarta verloopt het overleg daarover moeizaam.

    Traag
    In 2002 waren er al plannen voor een dergelijk kanaal aan de oostkant van de stad. Die plannen waren gebaseerd op oude plannen van Nederlandse ingenieurs uit de koloniale tijd. Door de enorme aanwas van de stad moeten de oude plannen keer op keer worden bijgesteld. Het probleem is vooral dat de besluitvorming traag gaat, ook al lijkt iedereen er van doordrongen dat er een nieuw kanaal moet komen. "Het vereist een samenwerking tussen verschillende lagen van overheden en dat is moeilijk," zegt Van Nes.

    De stad groeit zo snel dat het huidige systeem de gigantische hoeveelheid water die moet worden afgevoerd niet aankan. Los van de grote hoeveelheid water die boven de stad neervalt, komt er ook nog water vanuit de bergen, stroomafwaarts met de rivieren mee. Het gevolg is dat het water in sommige delen van de stad wel tot vier meter hoog staat. Volgens ingenieur Ramon Hanssen van de TU Delft is de bodem op tal van plekken in de stad behoorlijk gezakt de afgelopen jaren en dit maakt de calamiteit alleen maar groter. Dit komt door de grote behoefte aan grondwater. De grond is daardoor ingeklonken en gezakt. "In Jakarta is dat vrij extreem, op sommige plekken zelfs tot bijna een meter in de afgelopen twaalf jaar."

    Nederland stelt 1 miljoen euro beschikbaar voor het door overstromingen getroffen Jakarta. Dat heeft minister Agnes Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) dinsdag telefonisch laten weten aan de Indonesische minister voor Buitenlandse Zaken, Wirajuda. De helft van het bedrag zal via het Nederlandse Rode Kruis en de Indonesische zusterorganisatie worden besteed aan enkele boten, voedsel, water, medicijnen, kleding en dekens voor de duizenden
    bewoners van Jakarta die een veilig heenkomen hebben moeten zoeken. De overige 500.000 euro wordt via de International Organisatie voor Migratie (IOM) ingezet voor de aanschaf van rubberboten. (bron: ANP)

    Extreem
    De stad groeit uit zijn voegen en er was en is voor de miljoenen inwoners veel drinkwater nodig. Zodoende is er veel water onttrokken aan de bodem in de afgelopen jaren. Hanssen kijkt wereldwijd naar bodemdalingen vanuit de ruimte. En de situatie in Jakarta is naar zijn oordeel extreem. Volgens Hanssen had het bestuur van de stad meer rekening moeten houden met de gevolgen van de grote toestroom van mensen en het onttrekken van water uit de bodem. "Zodra je weet wat de gevolgen zijn van onttrekking op een bepaalde locatie kun je er ook rekening mee houden bij de planning van je stad."

    De verzakking, veelal in het noorden van de stad, maar ook in delen van het centrum hebben ook gevolgen voor de woningbouw. Volgens Hanssen ontstaan er gevaarlijke situaties als gevolg van de bodemdaling.

    Afval
    Van Nes pleit er voor om een platform te creëren zodat oude plannen eindelijk uitgevoerd kunnen worden. Het bewustzijn moet groeien als het gaat om de waterhuishouding van de stad. Minder afval in de rivieren en kanalen zou veel helpen. Zodoende moet er een beter systeem komen om afval op te halen in de stad. Geld is niet het grootste probleem volgens Van Nes. Het gaat er vooral om dat de overheid, landelijk, regionaal en lokaal samenwerkt om de problemen op te lossen.
    http://www.wereldomroep.n(...)0070206_waterjakarta
    indahnesia.comzaterdag 10 februari 2007 @ 06:22
    Andere aanpak, maar ja, zonder geld.
    oYozaterdag 10 februari 2007 @ 09:19
    Zonder geld?
    Geld is er, alleen in de verkeerde portemonnee. Corruptie eerst maar uitbannen.
    indahnesia.comzaterdag 10 februari 2007 @ 09:39
    Ja, maar het komt er dus op neer dat er geen geld is voor dergelijke projecen. Corruptie uitbannen is namelijk een illusie (net als in Nederland trouwens, daar niet van ).
    oYozaterdag 10 februari 2007 @ 11:22
    Corruptie is een reden waarom ik weinig zaken doe in Indonesia. Daarom maar geconcentreerd op Malaysia en Singapore. Werkt veel beter.
    indahnesia.comzaterdag 10 februari 2007 @ 11:25
    Dat geloof ik graag ja.
    Frutselvrijdag 16 februari 2007 @ 08:45
    Hier nog een fotootje dat ik ergens opsnorde

    indahnesia.comvrijdag 16 februari 2007 @ 08:53
    Mooie foto om zo te zien, maar daar is alles dan ook wel mee gezegd, want veel moois is er op de grond niet
    zakjapannertjevrijdag 16 februari 2007 @ 13:42
    quote:
    'Overstromingen Jakarta schuld gouverneur'

    Gouverneur Sutiyoso van Jakarta moet zijn verantwoordelijkheid nemen voor de recente overstromingen in de Indonesische hoofdstad. Dat zegt de Indonesische vice-president Jusuf Kalla. Volgens Kalla heeft Sutiyoso te weinig gedaan aan de verbetering van het waterafvoersysteem en alleen maar oog gehad voor het bouwen van dure villa's. Sutiyoso zelf noemde de overstromingen een natuurlijk fenomeen, maar volgens critici zou hij de stad veel beter moeten beschermen. Zo heeft de bouw van een afvoerkanaal vertraging opgelopen. Daarnaast hebben allerlei andere nieuwbouwprojecten ervoor gezorgd dat de grond het water niet meer kan absorberen. Door de overstromingen zijn in Jakarta 85 mensen om het leven gekomen. Een half miljoen inwoners moesten hun huizen ontvluchten.
    http://www.wereldomroep.nl/portal/news/international/#5181253
    indahnesia.comzaterdag 17 februari 2007 @ 07:06
    Tja, zo gaat dat met je zakken vullen hier in Indonesie, bouw villa's in de heuvels van het geld wat voor het overstromings-kanaal gebruikt moest worden.
    Frutselmaandag 19 februari 2007 @ 09:31
    Doden door aardverschuiving Indonesië
    JAKARTA - Door een aardverschuiving op het Indonesische eiland Java hebben zeker dertien mensen het leven verloren. Volgens de autoriteiten hebben zeker twintig mensen verwondingen opgelopen en wordt een nog onbekend aantal mensen vermist.

    Reddingswerkers graven verwoed en soms met blote handen in de modderstroom op zoek naar overlevenden, meldden lokale media maandag.


    De aardverschuiving werd veroorzaakt door overvloedige regenval. Het ongeluk had plaats toen naar schatting vijfhonderd mensen op een helling een greppel aan het graven waren. Zeker 150 mensen zouden zijn meegesleurd door de aardverschuiving.
    indahnesia.comdinsdag 20 februari 2007 @ 04:11
    Ja, ook vlakbij
    zakjapannertjewoensdag 28 februari 2007 @ 10:57
    quote:
    “Overstromingen in Jakarta zijn mensenwerk” (experts)
    Kalinga Seneviratne

    JAKARTA, 27 februari (IPS) - Experts in Jakarta zijn het erover eens: de overstromingen die begin deze maand meer dan de helft van de stad blank zetten, zijn het gevolg van ongeremde bouwwoede en niet van uitzonderlijke regenval. De voorbije jaren zijn veel meren en groengebieden in de stad opgeofferd aan steen en beton.

    De ergste waterellende waarmee de Indonesische hoofdstad ooit te maken kreeg, kostte aan 85 mensen het leven. Hulporganisaties, de media en zelfs sommige politici pleiten nu voor een veel selectievere toekenning van bouwvergunningen

    "Er staan te veel gebouwen in Jakarta en er zijn niet genoeg overstromingsbekkens", oordeelt Jose Rizal Yurnalis van de hulporganisatie 'Islamic Mer-c Relief'.

    De Nederlandse kolonisten bouwden hun Batavia in een moerassig gebied. Een aanzienlijk deel van Jakarta, zoals de stad na de onafhankelijkheid ging heten, ligt nu zelfs onder de zeespiegel. Veel meren en drassige gebieden in en rond Jakarta zijn de voorbije decennia omgetoverd tot bouwgrond. Volgens het Waterkundig Onderzoekscentrum van het Nationaal Instituut van Wetenschap (LIPI) blijft er van de 218 meren die Jakarta en omgeving in 1990 nog telde, amper een vierde over. De rest is opgevuld om er huizen, appartementen en winkelcentra op te bouwen.

    In de stedenbouwkundige planning die van 1965 tot 1985 gold, werd 37,2 procent van de oppervlakte van Jakarta vrijgehouden voor groene zones - parken, sportterreinen, stadsbossen en waterpartijen, schrijft het Indonesische magazine Tempo. In het plan voor 1985-2005 werd dat aandeel teruggebracht tot 25,85 procent, en in een nieuw plan voor 2000-2010 schiet er nog maar 13,94 procent over.

    "Het probleem is de corruptie", zegt Rizal Yurnalis. "Als mensen met geld hun oog laten vallen op groenzones, krijgen ze ook zonder problemen een vergunning vast." Soms worden de regelgeving of de zone-indeling achteraf gewijzigd om bouwzonden te regulariseren. Bouwpromotoren en corrupte ambtenaren blijken twee handen op één buik.

    Neem nu Kelapa Gading, een wijk in het noorden van Jakarta die geldt als de eerste satellietstad van Jakarta. Tussen de grote winkelcentra, fraaie villa's en talrijke zetels van ondernemingen is nog een met krotten afgeboord kanaal en een vijver zichtbaar. Dat is alles wat er overschiet van het drassige gebied waarop Kelapa Gading werd gebouwd. Eerder deze maand stond het gebied drie dagen lang een meter onder water. De betonnen funderingen van de gebouwen en de ruime parkeerplaatsen beletten het regenwater in de grond te trekken. Alles komt in de riolen terecht, die het water niet kunnen slikken.

    Sutiyoso, de gouverneur van Jakarta, erkent het probleem. Hij vertelde aan Tempo dat hij gevraagd heeft 24 luxehuizen in Kelapa Gading af te breken. Maar hij zei ook dat hij mensen niet zomaar kan verbieden een huis te bouwen op hun grond.

    Fakta, het Forum van de Inwoners van Jakarta, wil dat de federale overheid de gouverneur en andere bestuurders van de stad dwingt een einde te maken aan het aanvreten van groene zones. Omdat er zoveel geld op het spel staat, willen actievoerders dat de bevoegdheid voor ruimtelijke ordening en bouwvergunningen wordt weggehaald bij de provinciale en de stedelijke overheid. De ambtenaren daar bezwijken makkelijk onder druk en grote bedragen.

    De projectontwikkelaars willen zich de kaas niet zomaar van het brood laten halen. In Kelapa Gading staan er nu al 25.000 huizen, 2.000 kantoorgebouwen en drie grote winkelcentra. Johanes Mardjuki, de voorzitter van het bestuur van de shoppingcentra, zegt dat er in Kelapa Gading elke dag 570 miljoen euro wordt omgezet. IPS (PD/MC)(EINDE/2007)
    http://www.ipsnews.be/news.php?idnews=8707
    indahnesia.comwoensdag 28 februari 2007 @ 11:01
    Nou, dat wordt big business voor Catarpillar met zijn bulldozers