Fawn | zondag 14 januari 2007 @ 00:16 |
Hoelang is wijn ongeopend houdbaar? Ik dacht zelf jarenlang, dat dat zelfs de smaak ten goede komt. Is dat zo? | |
Lucille | zondag 14 januari 2007 @ 00:18 |
Dat hangt heel erg van de kwaliteit van de wijn af (en dus van de kwaliteit van de gebruikte druiven, het verwerkingsproces en de manier van opslaan). Een gemiddelde fles wijn zou ik niet zomaar flink wat jaren laten liggen, ik merk zelf dat een standaard fles wijn na een jaar of 3 a 4 echt minder begint te worden. | |
Tware | zondag 14 januari 2007 @ 00:45 |
De meeste wijnen zou ik toch wel vrij spoedig opdrinken, iig geen jaren laten liggen. Sommige rode wijnen en port kan het ten goede komen, maar de meeste andere wijnen kunnen niet langer dan een jaar bewaard worden. Witte wijnen zeker niet; goedkoop supermarktspul ook niet (alhowel dat sowieso niet smaakt ![]() | |
Kjew | zondag 14 januari 2007 @ 00:49 |
quote:Volgens mij klopt dit niet. Ik heb laatst een heerlijke witte desertwijn uit 1967 gehad ![]() ![]() | |
7th_wave | zondag 14 januari 2007 @ 00:49 |
ik ben eigenlijk ook wel benieuwd naar de houdbaarheid van een geopende fles wijn | |
Fawn | zondag 14 januari 2007 @ 00:51 |
quote:Na 4 dagen open te hebben gestaand wordt wijn wat zuur. Het smaakt gewoon niet meer zo lekker. Maar met een VacuVin (vacuum zuiger), kan je hem veel langer bewaren. | |
Kjew | zondag 14 januari 2007 @ 00:51 |
quote:Tot ie tot azijn verworden is... en dat proef je! ![]() | |
golfer | zondag 14 januari 2007 @ 02:12 |
quote:Nee, hangt af van het soort wijn en het oogstjaartal. Er zijn vrij weinig wijnen echt goed langbaar houdbaar. Overe het algemeen de tip: meteen opdrinken, tenzij je echt een beetje verstand van wijnen hebt. ![]() | |
Kjew | zondag 14 januari 2007 @ 02:31 |
quote:Idd een goed excuus... sorry, ik drink die fles even leeg want ik heb verder geen verstand van bewaren enzo... ![]() | |
SeLang | zondag 14 januari 2007 @ 02:39 |
quote:Inderdaad, de meeste wijn is gewoon optimaal op dronk als die in de winkel ligt | |
Leef | zondag 14 januari 2007 @ 08:49 |
Zinnig om te lezen | |
klaarover | maandag 15 januari 2007 @ 11:09 |
Sommige rode wijnen zijn leuk als bewaarwijn (die worden beter van bewaren). Zoete wijnen, zoals de goddelijke Sauternes, kan je sowieso bewaren, zelfs geopend houden ze het nog een poos uit. Maar de meeste wijnen in de winkels zijn gewoon op dronk. Gezond, en als je goed hebt gekozen bovendien lekker en goed voor het humeur. Proost! | |
Leef | maandag 15 januari 2007 @ 12:57 |
Hee, jij hebt ook bij google images naar gebakken eieren gezocht ![]() | |
Vork | woensdag 17 januari 2007 @ 10:09 |
Als je dan toch meer informatie wilt over het bewaren van wijn en hoelang, dan is de volgende link wel interessant: http://www.dewijnhoek.nl/waarde.html Niet alleen voor de informatie maar ook zijn er tabellen te vinden per soort wijn, per jaar en in hoeverre het advies is om het te bewaren of op te drinken en waarom. | |
Pietverdriet | woensdag 17 januari 2007 @ 12:20 |
De meeste wijn is gemaakt om snel op te drinken, niet om te bewaren. Verreweg de meeste wijn gaat er (itt tot wat eigenlijk bijna iedereen denkt) er niet op vooruit als ie oud wordt. Wijn heeft een optimum waar ie het beste te drinken is. Verder is bewaren en bewaren niet hetzelfde, je moet een bewaarwijn ook optimaal bewaren wil ie er op vooruit gaan. Wat geopende wijn betreft, die kan je het beste in de koelkast zetten, dat werkt beter dan een vacuvin. Als je resten wijn hebt kun je ze ook door een saus gooien, Jus mee maken, of lekker azijn van maken. |