quote:
Op dinsdag 6 maart 2007 08:38 schreef zoeperzazke het volgende:Ja. Dit onderzoek is gebaseerd op Amerikaanse maatstaven. In Amerika schijnt zaagsel gemaakt te worden van naaldbomen, wat inderdaad slecht is voor cavia's.In Nederland heb je bijna enkel loofbomenzaagsel, wat veel veiliger is. Het artikel is dus voro Nederland ontzettend ovetrtrokken en puur naar buiten gebracht om hun alternatief, No-Smell, te kunnen promoten. No-Smell is echter veel gevaarlijker; als ze dat opeten kan het niet worden verteerd en is de kans groot dat ze er ernstige problemen met mogelijk de dood tot gevolg aan over houden.
Oftewel; niks van aantrekken. Als jij tevreden bent met zaagsel moet je dat lekker blijven gebruiken. Als zaagsel echt zo onveilig was had je dat echt wel meer gehoord dan alleen van ene Peter Klaver.
Ik zou niet te hard in deze valkuil trappen. Vaak zijn er van die zakken geperst schaafsel te koop met slechts een merknaam, zonder verdere informatie. Het achterhalen wat voor soort hout het is is in dat geval erg lastig. Uitkijken dus! Laat je in ieder geval goed informeren, en gebruik niet de drogreden: mijn opa rookt ook al zijn hele leven en is al 90!
Deze info is vrij nieuw, en al helemaal hier in Europa. Dat er in Nederland nog weinig over beschreven staat is dus begrijpelijk.
Er is een goede manier om erachter te komen of je zaagsel fenolen bevat (en dus dennen- of sparrenhout is) of niet: Loofbomenhout is vrijwel reukloos. De fenolen en andere giftige stoffen zorgen voor een bepaalde geur die veel mensen als "lekker" of "fris" omschrijven.
Overigens is naaldbomenzaagsel ook niet per sé giftig. De fenolen etc. gaan als het hout lang genoeg wordt gedroogd vanzelf uit het hout (gaan de lucht in zeg maar). Helaas duurt dit proces te lang voor de producenten.
Verder wil ik nog even de opmerking maken dat vrijwel alle bodembedekkingen hun nadelen hebben. Maar als je de keuze hebt, zou ik met deze info naaldbomenhout zeker vermijden.