quote:Op dinsdag 9 januari 2007 23:19 schreef Sounddragon het volgende:
[..]
Dan heb je een aardige kans dat hij/zij last heeft van stoflongetjes, zaagsel is niet echt geschikt voor knaagdieren.
Muizen, ratten en hamsters hebben daar ook last van.
Beukensnippers zijn wél aan te raden als bodembedekkingIs ook gewoon verkrijgbaar bij de dierenwinkel.
Die longetjes is niet veel meer aan te doen (mits dat het is natuurlijk), misschien dat het weer wat beter gaat als je dat zaagsel afschaft.
Lijkt me in ieder geval de moeite van het proberen waard..![]()
Dat dééd ik al, maar er wordt alleen gereageerd op bullshit, logisch ook wel, omdat daar het meeste van gepost wordtquote:Op woensdag 10 januari 2007 08:51 schreef senesta het volgende:
Zullen we nu weer even ontopic reageren en de dieronvriendelijke grappen achterwege laten?
Als je je zorgen maakt TS is het echt het beste dat je even langs de dierenarts gaat.
Ratten en muizen zijn anders dan cavia's, en ik ken de cavia-info dan weer beter dan die voor ratten en muizen.quote:Op woensdag 10 januari 2007 16:11 schreef Sounddragon het volgende:
Vertel dat maar eens aan mensen die stoflongen hebben, da's iets heel anders als bronchitis volgens mij hoor.
De info die ik postte is gebaseerd op ervaring met meerdere ratten en muizen, en is mij ingegeven door de DA toendertijd.
Ik heb geen stro in het hok. Een abces is een mogelijkheid ja.quote:Op woensdag 10 januari 2007 15:33 schreef zoeperzazke het volgende:
[..]
ok, als het er niet tussen staat dan zal het ookniet iets normaals zijn. Je beschrijft het geluid als kuchen, maar bij kuchen/verslikken maken cavia;s an sich geen hoog geluid. Ik zou dan eerder denken dat er iets (even) de luchtpijp blokkeert dat ze gaan piepen zoals mensen met bronchitis, maar als je cavia er geen bewegingen bij maakt is dat niet mogelijk.
Een cavia die zich verslikt of stikt in zijn voer, schokt wel met het lijfje om het eruit te kuchen namelijk. Boeren of overgeven kunnen cavia's niet. Ik denk dat de dierenarts in ieder geval eens goed in het keeltje moet kijken en het gebied rondom de hals góed moet bevoelen. Ook al is het beestje nog jong, er kan een beschadiging in de keel zitten. Misschien heb je stro in het hok. Stro is scherp en kan wondjes in de keel maken. Misschien heb je hardvoer waar stukken johannesbrood in zitten? Zelfde verhaal. Laat de DA dus in ieder geval in het bekje kijken.
Tweede optie is dat er een abces ergens in de halszone zit die ergens tegenaanduwt, pijn doet, of dingen beklemt.
Wat weegt de caaf? Een caaf van die leeftijd hoort zo rond de 500,600 gram te zitten. Is het diertje (veel) afgevallen de laatste dagen?
Ik zou sowieso om carprofen vragen (pijnstilling) en als de caaf ook afgevallen is, primperan of metacloral om de darmen en de eetlust gaande te houden.
Is de ontlasting trouwens normaal?
Succes, hou ons op de hoogte!
Ik heb het diertje van een collega van mij, haar nest had jongen gekregen en ik vond het eigenlijk wel zielig dat die van mij zo vaak alleen zat. Ik denk inderdaad dat een weegschaal een goede aanschaf is danquote:Op woensdag 10 januari 2007 16:38 schreef zoeperzazke het volgende:
een cavia met pijn is op zich iets anders dan een ander huisdier met pijn. Ze verbergen het heel goed... Ik heb inmiddels behoorlijk wat ervaring met zieke caafjes en vaak laten ze het pas merken als ze zich écht zwaar belabberd voelen.
Jammer dat je geen weegschaal hebt, het gewicht is een goede indicatie. Als het geluid aan blijft houden zou ik toch eens kijken of je deze week bij de blokker of marskramer kunt fietsen om het gewicht in de gaten te houden, het is de beste richtlijn of een (zeker nog opgroeiende) cavia gezond is of niet.
Waar heb je het diertje gekocht?
Veel succes met je caafje, ik ben benieuwd, als je naar Elsloo gaat, wat Krista ervan zegt
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |