abonnement Unibet Coolblue
  Jubileum moderator donderdag 15 februari 2007 @ 13:58:46 #276
3660 crew  Lois
*trotse mama*
pi_46330462
Lieve Yppy besef je wel dat dat etiketje "psychiatrisch patient" een tijdelijke is? En besef je ook wel dat je hier niets aan kunt doen maar dat je lichaam je gewoon even in de steek laat met stofjes aanmaken?
Je klinkt zo vol schaamte en zelfverwijt, terwijl je juist hartstikke trots moet zijn dat je het durft te erkennen en hulp durft te zoeken.

En als ze lacht, dan lacht de wereld met haar mee....
Eva ♥ en Iris ♥
  donderdag 15 februari 2007 @ 15:18:56 #277
12721 Sugar
...maakt plannen
pi_46332900
Lieve Lois, fijn dat je die woorden weer zegt nu. Dat is zo waar en het hielp mij enorm dat je dit toen voor mij opschreef.

Yppy, wat een ellende is het toch. Lijkt wel alsof er nu meer mis is dan een week geleden toen je je kop nog in het zand stak, he? En zo is het ook, onder ogen zien is dan een heel vervelende, maar ontzettend noodzakelijke eerste stap. Echt hoor, dat heb je alvast heel goed gedaan.
Ik denk dat je niet bang moet zijn voor de reactie van de omgeving, maar misschien heb ik makkelijk praten. Ik heb altijd vertrouwen gehad in de mensen met wie ik het deel(de) en niemand heeft 'plat' gereageerd. Wel hebben sommigen de depressie in twijfel getrokken, dat vond ik heel moeilijk. Anderen heb ik moeten uitleggen dat een pnd niet altijd betekent dat je je kind wilt doden. Dat denken toch veel mensen en het maakt het ook moeilijker dan voor hen zich voor te stellen dat jij dat hebt. Ze zien je immers altijd vrolijk?
Ik zou er wel met een aantal mensen over praten of eigenlijk vooral zorgen dat een aantal mensen het weet. Dan hoeft er verder niet over gepraat te worden, maar is er begrip als het even helemaal niet meer gaat. Met jou óf met Jarno.

Goed dat medicijnen meteen besproken zijn. Jeetje, lieve Yppy, ik vind het echt heel naar voor je. Maar het gaat goedkomen, echt waar. Ik pm je zo nog even.
Dat alle stoplichten groen zijn, de geluiden precies goed, de lucht blauwer dan anders, wind mee en het geluk achterop!
  † In Memoriam † donderdag 15 februari 2007 @ 15:25:27 #278
141844 Macka66
Ingewikkeld doekiemonster
pi_46333117
quote:
Op donderdag 15 februari 2007 13:03 schreef YPPY het volgende:
Hier dan maar. De psychiater was erg duidelijk vanochtend. Psychiatrisch patient. Het klinkt niet leuk, had ik nooit van mezelf verwacht.
Ze was wel aardig en op zich was het geen vervelend gesprek. Anna was mee, want m'n schoonouders weten nog van niks en alleen thuis laten is ze echt nog te jong voor.
Ze wilde veel weten, over vanalles. Ze was duidelijk in haar conclusie, net als de huisarts. Denkt wel dat het met medicijnen goed op te lossen is. (meer daarover in het bv topic) Nu weet ik het niet meer zo goed. Morgen belt ze over wanneer het eerste gesprek is met een psycholoog.

Een vraag voor anderen met een depressie, hoe open zijn jullie geweest naar je omgeving? Ik heb het liefste dat niemand iets weet, nu kan ik nog mooi weer spelen. Maar dat is niet goed. J. wil het wel vertellen. Dat is misschien beter, maar ik weet niet goed wat ik dan moet zeggen. Op m'n werk zeg ik niks en dat blijft zo, maar familie, vrienden en kennissen? M'n beste vriendin wist van mijn afspraak vanochtend. Verder niemand.
Yppy, depressie is volksziekte no. 1 in Nederland. Ik weet hoe gek het voelt om 'aan de andere kant' van de zorg terecht te komen. Tijdens het laatste jaar van mijn muziektherapiestudie kreeg ik de diagnose winterdepressie. Opeens was ik degene die het leven niet meer aankon en de grip kwijt was, en de ander degene waaraan ik mezelf moest toevertrouwen om alles weer op de rit te krijgen. Ik moest net zoveel vertrouwen in mijn behandelaars krijgen als ik ooit in mezelf en mijn cliënten had. Ik denk dat ik door mijn ervaring/scholing misschien geen makkelijke patiënt ben geweest, maar wel een mondige die er ook snel bovenop was.

Wat ik doe is het aan mensen die me echt goed kennen vertellen, want ze merken toch wel dat ik op dat moment niet lekker draai. En het is fijn om er over te kunnen praten, of niet over te hoeven zwijgen. Op het werk vertel ik het als het m'n werk beïnvloedt.
Aan anderen vertel ik het als het zo ter sprake komt, zoals nu hier. Ik heb ook zeker tien jaar lang iedere winter meegewerkt aan interviews in de media over mijn aandoening. (Heb mezelf nu met 'pensioen' gestuurd.) Als ik vertel wat me scheelt doe ik dat heel feitelijk en vertel ik er ook meteen bij dat het goed behandeld kan worden, en hoe ik dat doe. Dat scheelt veel doorgevraag.

[ Bericht 0% gewijzigd door Macka66 op 15-02-2007 17:17:04 ]
DancingPhoebe op <a href="http://forum.fok.nl/topic/1352192/3/51#73971988" target="_blank" >23/10/09</a>:[/b]
God, wat is het toch een dunne scheidslijn tussen een vrije geest zijn en je plek in het universum niet kennen :')
pi_46333758
Jullie hebben wel gelijk, het is beter als anderen het weten. Ook voor J. Het is nu inderdaad moeilijker dan vorige week Sugar. Angst voor het onbekende en om de problemen aan te pakken denk ik.
Bij mijn vorige baan verwees ik wel eens door naar activiteiten voor psychiatisch patienten en als ik daar dan kwam, was dat een stelletje dakloze drugsverslaafden bij elkaar. Vandaar mijn negatieve associatie denk ik. Vanochtend zei de psychiater ook al: "de een krijgt suikerziekte door een zwangerschap, jij krijgt dit". Het is raar, omdat ik normaal gesproken aan de andere kant van de zorg sta, wat jij al schrijft Macka. Ik ben altijd degene die andermans problemen te horen krijgt en/of op moet lossen. Ik hoor verhalen aan over vanalles wat niet goed is. Het voelt zo gek om dan andersom te zijn.

Ik ben nu ziek, maar de weg naar beter worden is begonnen. De cb arts vanmiddag zei wat rake dingen, ik heb nieuwe stof tot nadenken en tot inbrengen bij de psycholoog als ik daarheen ga.
"wat een heerlijke yppiaanse reactie! Vol begrip, nooit veroordelend en zeker niet stekelig! #hulde"
Hoe langer de weg naar de top, hoe mooier het uitzicht!
*OUD heilige*
  donderdag 15 februari 2007 @ 15:47:07 #280
12721 Sugar
...maakt plannen
pi_46333895
Goedzo, Yppy. En echt mens, gebruik me gerust als uitlaatklep, he?
Dat alle stoplichten groen zijn, de geluiden precies goed, de lucht blauwer dan anders, wind mee en het geluk achterop!
pi_46334227
Petje af voor je YPPY, en voor Sugar ook, dat jullie het probleem zo te lijf gaan. Echt niks moeilijkers dan te erkennen en er mee aan de slag te gaan. Dapper!
Ik wens jullie echt allebei toe dat de dingen snel weer beter worden
Ik heb een blauw snoepje en ik heb een roze snoepje
pi_46337950
Yppy, ik herken je schrik van het etiketje.
"Ik ben toch niet gek???" Nee, ben je ook niet.
Maar weet je, het zijn je eigen ideeën die je hebt over 'psychiatrische patienten'. Het etiketje doet er niet toe. Het gaat erom dat je hebt ingezien dat er iets niet lekker zit in je gevoelsleven en dat je dat gaat aanpakken. En dat is knap en dapper. Maar geeft ook aan dat het je blijkbaar erg ging opbreken. Immers, kop in het zand en 'yadayadayada ik ben er lekker niet' helpt niet meer. Wellicht duurt het een poos (een langere poos wrs dan je zelf hoopt) voor je er weer bovenop bent, maar dat gaat je wél lukken.
Net zoals dat Sugarbeeb gaat lukken!
For what's worth it: je hebt mij ontmoet. Maak ik op jou de indruk van een psychiatrisch patient? Nee toch! Toch val ik daar officieel nog steeds onder. Het gaat erom dat je inzicht krijgt in hoe je functioneert en dat je ermee om leert gaan zodat je weer lekker in je vel zit. Mij is het gelukt! En dat etiket kan me werkelijk niets schelen.
"Bloemen zijn rood jongeman... "
Zo. Dan witte gullie dè ôk wir.
pi_46341716
Yppy, sterkte
Mama van 2 lieve meiden :)
pi_46341954
Yppy
Herinnering is een vorm van ontmoeting.
pi_46342076
Yppy sterkte! Ik heb het aan mijn ouders en goede vrienden verteld. Ook aan Djeez ouders helaas.
De meesten reageerden wel normaal en lief.
Gelukkig kun jij wel snel terecht. Ik ben ook wel een beetje bang voor het etiket. Bij mij is het waarschijnlijk deels door hormonen.

En wat ik me afvroeg, moest jij ook allemaal formulieren van tevoren invullen?

[ Bericht 12% gewijzigd door Ingrid19 op 15-02-2007 19:47:13 ]
  donderdag 15 februari 2007 @ 20:49:24 #286
105938 Jompelmeisje
Als je me nodig hebt...
pi_46344631
Sterkte jompelen kan ook, toch?
Sterkte!
...jompel ik tevoorschijn!
  donderdag 15 februari 2007 @ 20:56:21 #287
12721 Sugar
...maakt plannen
pi_46344872
Tuurlijk kan dat ook, JM.

Toch wel hormonaal, Ingrid? Zei je huisarts dat? Het is natuurlijk nooit precies te bepalen, bij mij niet, bij Yppy ook niet. Maar soms is de link wel heel duidelijk en soms werken hormonen ook echt.

Bij mij niet, denk ik. Ik voel me wel beter dan de eerste 3 maanden, dat godzijdank wel! Maar ik vraag me af of dat niet veel meer te maken heeft met Storm die makkelijker is, hormonen die wegtrekken uit mijn lijf en niet te vergeten het feit dat ik nu weer helemaal ben zoals ik was voor de zwangerschappen (qua lijf). Ik denk er ook over om binnenkort te gaan praten met mijn huisarts over afbouwen. Als het misgaat weer helemaal kan ik altijd terug, denk ik. Even bekijken nog.
.
Yppy en Ingrid en alle anderen: ga maar niet met Eileen Engels in zee. Ik kwam deze week op internet (ja ja, dat van die leken, bedreigend enzo) iemand tegen op wie ze net zo vinnig had gereageerd. Deze vrouw had ook gezegd dat ze niet echt iets eraan had. Het knaagt aan mij soms nog best hoe dat is gegaan, ik ben 'blij' dat ik nu iemand tegenkwam die precies dezelfde ervaring heeft.
Dat alle stoplichten groen zijn, de geluiden precies goed, de lucht blauwer dan anders, wind mee en het geluk achterop!
pi_46345305
kussen voor yppy en ook voor sugar.

Ingrid ik vind het zo naar voor je dat het tussen jou en je schoonouders niet zo lekker zit.
Het lijkt uit je verhalen of ze je 'niet goed genoeg' vinden voor djeez. En ze hebben vaak aanmerkingen op hoe je het doet met kim en alles.
Echt heel vervelend, ik hoop niet dat je daar zo ongelukkig van word, probeer voor jezelf te bedenken waarom je bepaalde dingen doet die zij afkeuren, want wat je doet is nooit fout! Voel je je er niet minder door hoor! laat je niet intimideren.
erf de ogen van je kind - kijk erdoor
  donderdag 15 februari 2007 @ 21:08:26 #289
31820 Martineke
Mama van Maxim en Romijn
pi_46345381
hehe foutje
pi_46350609
quote:
Op donderdag 15 februari 2007 21:06 schreef pinquit het volgende:
kussen voor yppy en ook voor sugar.

Ingrid ik vind het zo naar voor je dat het tussen jou en je schoonouders niet zo lekker zit.
Het lijkt uit je verhalen of ze je 'niet goed genoeg' vinden voor djeez. En ze hebben vaak aanmerkingen op hoe je het doet met kim en alles.
Echt heel vervelend, ik hoop niet dat je daar zo ongelukkig van word, probeer voor jezelf te bedenken waarom je bepaalde dingen doet die zij afkeuren, want wat je doet is nooit fout! Voel je je er niet minder door hoor! laat je niet intimideren.
Klopt als een bus. Dat gevoel word steeds erger. Vanaf het begin heb ik al het gevoel dat ze me niet volledig accepteren. DAt ik depressief ben bv is maar onzin. Ik moet maar elke dag een stukje buiten lopen, gaat het vanzelf wel over. En nog wel meer opmerkingen. Ook veel over Kim en wat mijn taak als huivrouw is etc.
Djeez zegt ook steeds vaker dat hij zijn moeder mist. (is overleden toen hij 9 was) Die was veel leuker en liever. Zijn vader is door zijn stiefmoe erg verandert zegt hij.

Sugar, de ha denkt dat de hormonen misschien de aanzet hebben gegeven.
Ik hoop maar dat de psychiater kan helpen.
Ik vind het trouwens goed en duidelijk hoe je je ervaringen, gedachten etc opschrijft Sugar.

vind ik dit topic posten ineens raar, omdat ik geen pnd oid heb, weet niet goed of ik hier of hoe gaat het met de moeders mag posten
  Redactie Frontpage donderdag 15 februari 2007 @ 23:26:22 #291
3926 crew  Djeez
Orde van de Paarsgepunte Lans
pi_46351305
ik wil alle dames hier even een hart onder de riem steken en veel sterkte toewensen!

Inhakende op Ingrids betoog: Gelukkig maar dat mijn ouders in Duitsland wonen en we geen auto hebben. Een mooi excuus om er zo weinig mogelijk over de vloer te komen. met auto kwamen we er slechts twee keer in het jaar, nu misschien nog minder. Zelf komen ze ook sporadisch langs hier, ze komen eik alleen hier op verjaardagen, en als ze in de buurt moeten zijn. We zien elkaar dus eens in de drie maanden ofzo. Voor mijn moeders overlijden was mijn pa een goeie kerel, en soms als ik hem alleen spreek is het nog wel een beste kerel. Maarja, dat loeder van een stiefmoe is alleen maar om de centen met hem getrouwd en heeft mijn vader helaas zo erg ingepalmd, dat het een saaie loser is geworden die heel streng en kortzichtig is.
Op woensdag 10 juli 2013 01:46 schreef Littlerabbit het volgende:
Djeez is een literaire grootheid. Hij weet op een poëtische wijze zelfs de schoonheid in een kinderverkrachting bloot te leggen. Tuinbeeld kopen?
pi_46351450
quote:
Op donderdag 15 februari 2007 23:26 schreef Djeez het volgende:
Gelukkig maar dat mijn ouders in Duitsland wonen en we geen auto hebben. Een mooi excuus om er zo weinig mogelijk over de vloer te komen. met auto kwamen we er slechts twee keer in het jaar, nu misschien nog minder. Zelf komen ze ook sporadisch langs hier, ze komen eik alleen hier op verjaardagen, en als ze in de buurt moeten zijn. We zien elkaar dus eens in de drie maanden ofzo. Voor mijn moeders overlijden was mijn pa een goeie kerel, en soms als ik hem alleen spreek is het nog wel een beste kerel. Maarja, dat loeder van een stiefmoe is alleen maar om de centen met hem getrouwd en heeft mijn vader helaas zo erg ingepalmd, dat het een saaie loser is geworden die heel streng en kortzichtig is.
Je ziet ze nooit, maar welke elke 3 maanden ongeveer... wat klopt er niet.....

en soms ja soms moet je stiefmoeders een kans geven, ik ga de mijne ook zeker niet prijzen, maar ze heeft ook haar goede kanten, en ze heeft punten waar ik soms in kan komen

En vergeet niet dat door een overlijden van een voor je vaders grote liefde, er ook een deel van je vader is meegestorven...
En dat draagt tie bij zich, waardoor een persoonlijkheid door kan veranderen
Herinnering is een vorm van ontmoeting.
  vrijdag 16 februari 2007 @ 01:01:39 #293
37478 Luchtbel
Memories in progress
pi_46354232
Yppy, wat rot dat je hier doorheen moet gaan. Ik hoop dat het je lukt om het toch aan wat mensen te vertellen. Ook al lijkt het vaak anders te zijn omdat die gevoelens in jezelf zitten, het scheelt vaak wel wat als mensen je helpen met dragen daarvan en als het nodig is kunnen helpen, met wat dan ook. Hopelijk zul snel goede hulp vinden. Sterkte.

[ Bericht 21% gewijzigd door Luchtbel op 16-02-2007 01:11:11 ]
pi_46355893
Ik wil even alle dames hier een knuffel geven, heel veel sterkte, en het komt echt weer goed!!

Over wel of niet vertellen..
Ik had dan geen pnd, maar een 'gewone' depressie, maar in het begin heb ik ook niemand erover verteld, alleen mijn ouders, zus en mijn beste vriendin wisten ervan. Ik was ook bang dat ik het etiket 'gek' opgeplakt kreeg door de omgeving. Toen het langer duurde ben ik heel voorzichtig anderen erover gaan vertellen, en ik heb alleen maar fijne reacties gehad. Er was meteen meer begrip, en ik voelde me niet meer zo gedwongen om dingen leuk te moeten vinden. Achteraf denk ik: ik had veel eerder erover moeten vertellen!
Het is natuurlijk je eigen keuze en als je je er niet prettig bij voelt moet je het zeker niet doen. Maar het kan wel heel fijn zijn en 'mooi weer' spelen kost veel energie, energie die je beter in je herstel kan stoppen!
We zien de dingen niet zoals ze zijn.
We zien de dingen zoals wij zijn.
weblogje
  vrijdag 16 februari 2007 @ 08:56:48 #295
12721 Sugar
...maakt plannen
pi_46358009
quote:
Op vrijdag 16 februari 2007 02:22 schreef MissPink het volgende:
Toen het langer duurde ben ik heel voorzichtig anderen erover gaan vertellen, en ik heb alleen maar fijne reacties gehad. Er was meteen meer begrip, en ik voelde me niet meer zo gedwongen om dingen leuk te moeten vinden.
Wat fijn dat het zo ging. Bij mij ook vooral begrip, hoor.
Maar een paar keer heb ik wel het gevoel gekregen dat het stickertje 'pnd' of 'ppd' niet serieus werd genomen. En het stomme is dat altijd die negatieve reacties blijven hangen of in elk geval me meer raken. Het voelt zo naar als je mensen moet gaan zeggen dat je je wél echt zo rot voelt als past bij dat stickertje. Ook al deel ik het niet in volle glorie met mensen en zien ze me daardoor vaak als sterk, dat wil niet zeggen dat ik dat echt ben. En dat er dus niet zoveel aan de hand is. Ik kan alles allemaal prima vertellen (vind het laten zien van emoties veeeeeeeel moeilijker) en dat heeft soms het 'nadeel' dat mensen denken dat het wel gaat en niet heel erg is. Opboksen tegen zo'n oordeel is wel echt veel gevraagd dan.
Hmmm, dit zat me nog hoog, denk ik.

Yppy, toneelspelen kan dus mensen 'fijn' op afstand houden, maar kan ook gevaarlijk zijn. Jezelf moeten verdedigen doordat anderen je vooral als vrolijk zien, dat is best naar en maakt je heel wankel.
Dat alle stoplichten groen zijn, de geluiden precies goed, de lucht blauwer dan anders, wind mee en het geluk achterop!
pi_46358207
Ik heb ook zo'n vreselijke hekel aan etiketjes. Toen kreeg ik als eerste een etiketje met een eetstoornis erop... En pas na de eerste pre nd en post nd (tja hoe noem je dat ) kreeg ik dat etiketje..... De volgende keer herkende ik het gelukkig wel. Sterker nog doordat het weer gebeurde ging ik maar eens een test halen.
Inmiddels ook een stickertje overspannen gehad en nu gaan ze onderzoeken of ze ook het etiketje adhd er nog bij kunnen plakken.

Etiketjes zeggen geen reet over WIE jij BENT. Alleen over een periode uit je leven of een onderdeel van jou. Je bent het etiketje niet en dat moet je niet vergeten.
pi_46359048
Je komt zeker niet over als psychiatisch patient Moonah, ik weet ook wel dat dat (of we ) ook normale mensen zijn, maar het stickertje kwam wel even hard aan. Ik heb vannacht liggen denken of ik nog meer psychiatisch (ex)patienten ken en dan zijn bijna allemaal ‘normale’ mensen. Het was vooral de eerste schrik. Nu moet ik zorgen dat ik weer van het etiketjes af ga komen. Misschien moeten we er maar een meeting van maken.

Mijn baas weet het, wel een postieve opsteker van haar: het kan best een paar weken duren voor het weer goed gaat. De optimistische optimist die ik ken.

Ingrid, ik heb helemaal niks ingevuld. Nog niet mijn naam opgeschreven.

Jompels zijn altijd goed.

Toneelspelen is nu veilig, daardoor denken veel mensen ook dat er niks aan de hand is. Als ze vragen hoe het gaat vertel ik standaard dat Anna het goed doet (zeg niks meer uit mezelf over haar groei). Vragen ze naar mij, dan vertel ik dat de vermoeidheid minder is, omdat J. regelmatig een nachtvoeding doet. Dat was het dan. Pas wel op mijn werk had ik wel het idee dat iemand iets vermoedde, was in een groepje met andere ‘jonge moeders’ (als je kind jonger dan 8 is, ben je daar een jonge moeder). Ze vroegen wat meer door hoe het met mij ging. Dan wil ik het van de ene kant wel vertellen, van de andere kant gaat het gewoon niet ivm mijn functie daar. Op mijn vorige werk had ik wel durven zeggen, in het team dan. Nu heb ik geen collega’s, dat maakt dat ik tijdens het werk de schijn voortdurend op moet houden.
Maar het is wel beter om het te vertellen, ik weet alleen nog niet hoeveel ik vertel, maar dat zie ik dan wel.
"wat een heerlijke yppiaanse reactie! Vol begrip, nooit veroordelend en zeker niet stekelig! #hulde"
Hoe langer de weg naar de top, hoe mooier het uitzicht!
*OUD heilige*
pi_46364347
quote:
Op vrijdag 16 februari 2007 09:49 schreef YPPY het volgende:
Ingrid, ik heb helemaal niks ingevuld. Nog niet mijn naam opgeschreven.
Ok. Ik heb een pakket A4tjes die ik in moet vullen. Waarvan een gedeelte een week van tevoren.
Misschien is dat bij mij omdat er een lange wachtlijst is. En bij jou niet, omdat je snel terecht kan.

Maar, ik kan, als het niet lukt, altijd de hulp van mw of ha vragen.
  vrijdag 16 februari 2007 @ 12:51:29 #299
4089 BE
Gewoon gelukkig!
pi_46364434
Dat ligt mss ook wel aan hoe je verzekerd bent enzo Ingrid.
***
pi_46366302
Wat ik nu heb, valt onder de awbz. Ik moet alleen kijken wat er straks gaat komen, voor 1 soort therapie is er een eigen bijdrage. Als die het gaat worden, zal ik de verzekering nakijken of ik nog iets terug krijg.
Ik denk dat de huisarts mij als crisis aangemeld heeft, ik weet niet waarom. Dat zei ze gisteren tenminste, maar het verhaal dat de huisarts had verteld klopte ook niet helemaal. Voor mij wel handig.

Ze zou vanochtend terugbellen, heeft ze niet gedaan. Om 12.05 uur dus zelf gebeld. Dinsdag wordt besproken wie me gaat behandelen. Ze heeft een mailtje gehad met informatie over bv en AD omdat ik het toch wel wil combineren.
"wat een heerlijke yppiaanse reactie! Vol begrip, nooit veroordelend en zeker niet stekelig! #hulde"
Hoe langer de weg naar de top, hoe mooier het uitzicht!
*OUD heilige*
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')