abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  dinsdag 2 januari 2007 @ 20:18:28 #1
58321 Blind_Guardian
Lord of all Noldor
pi_44951500
De watersnoodramp voltrok zich in de nacht van 31 januari op 1 februari 1953. Veel dijken in de provincies Zeeland en Zuid-Holland bleken niet bestand tegen de combinatie van springtij en een noordwester storm. Zowel op de eilanden als verder landinwaarts kwamen grote stukken land onder water te staan. Er kwamen 1835 mensen om het leven en er verdronk veel vee. Veel mensen herdenken op 1 februari nog de doden.



Het KNMI waarschuwde al snel, maar de radio kende in die tijd nog geen nachtuitzendingen waardoor de waarschuwingen van het KNMI niet doordrongen in het rampgebied. Daarnaast was het zaterdagnacht, waardoor veel kantoren in het rampgebied niet waren bemand. Tegenwoordig worden de waarschuwingen veel indringender gegeven.

In één nacht veranderde 175.000 hectare land in een dodenwereld van 175.000 hectare zee. De overstromingen zetten grote delen van Zuid-Holland, Zeeland, West-Vlaanderen en Noord-Brabant onder water. Ook op Texel vielen slachtoffers, zes in totaal. Eén van hen werd slachtoffer toen hij de boeren in de ondergelopen polder wilde waarschuwen. Bij Cadzand sloeg water over de dijk en bij Kruiningen werd door de nog openstaande coupure van de veerhaven diezelfde veerhaven geheel weggeslagen. In zeer korte tijd liep de Kruiningerpolder (1400 hectare) onder water.

Het water stroomde aan de noordkant van Dordrecht binnen. In Rotterdam werd een recordwaterhoogte gemeld. Ook delen van Rotterdam-Zuid gelegen op het eiland IJsselmonde kwamen onder water te staan doordat het water over de kaden kwam. Eén persoon, die in een souterrain woonde en sliep, is daar verdronken. Ook Zuid-Holland tussen Rotterdam en Leiden werd bedreigd; een dijkdoorbraak van Schielands Hoge Zeedijk bij Nieuwerkerk aan den IJssel werd echter tenauwernood voorkomen.

In Stellendam stond het water tot aan de zolders van de huizen. Op het eiland Rozenburg waren de dijken doorgebroken. Veere stond onder water. Bij Wolphaartsdijk sloeg een gat in de dijk, en ook bij Ossenisse was de dijk doorgebroken. De Nieuwerkerkpolder en Suzannapolder overstroomden. Bij Rammekens sloegen gaten in de dijk. Reigerspolder en gedeelten van Zuid-Beveland stonden onder water. Rilland-Bath was geïsoleerd. In Zeeuws-Vlaanderen braken er een paar dijken door, Stavenisse en Middelburg stonden onder water. De plaats Tiengemeten is onder water verdwenen net als Ooltgensplaat.

Bron: Wikipedia

Vertel hier je huiveringwekkende verhalen als je hem hebt meegemaakt, of bespreek hier wat voor overstromingen ons nog te wachten staan naar jouw idee....
Whistler: I want peace on earth and good will toward man.
Abbott: We are the United States Government. We don't do that sort of thing.
  dinsdag 2 januari 2007 @ 21:45:12 #2
143274 -skippybal-
Stuiterdestuiter
pi_44954519
Ik wel wat meegemaakt met de bijna rampen van '96 en 95' hier in rivierenlandschap. Bizar hoog water toen en het huis was één grote puinhoop omdat bijna alles boven en op zolder stond omdat we elk moment geëvacueerd konden worden.
Ik was toen nog maar 11 maar kan het me nog precies herrineren dat Radio Gelderland de hele dag aan stond en dat je bijna elk uur wel hoorde dat er een dorpje of gebied geëvaccueerd moest worden
LastFM
03/06 Maccabees - 10/06 Gaslight Anthem - 18/06 Oi Vai Voi - 20/06 Green Beats - 24/06 Ghinzu - 18/07 Extrema Outdoor
pi_44996099
Voor Zeeland een ramp en tegelijk ook een zegen. De overlevenden zijn flink rijker geworden na de ramp omdat er een overvloed aan hulpgoederen en geld die richting uitging.
  vrijdag 26 januari 2007 @ 18:48:31 #4
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
pi_45703777
quote:
Unieke foto's watersnoodramp
Bron : AD

AMSTERDAM/YERSEKE - Het ANP heeft honderden nog nooit gepubliceerde foto’s gevonden van de watersnoodramp in 1953.

De met moderne technieken opgekalefaterde beelden zijn voor iedereen te bestellen.
Het omdraaien van alle laden bij het Historisch Fotoarchief van het ANP werpt zijn vruchten af. Het instituut stuitte bij de zoektocht op ruim driehonderd foto’s van de watersnoodramp van 1 februari 1953. Ongeveer 250 daarvan waren nooit gepubliceerd.

De foto’s staan op glasplaten en op 4x5 inch filmsheets. Ze waren volgens woordvoerder Bibi Neuray ‘erg vies’. ,,Ze zaten onder het stof en de krassen.’’ Het fotoarchief heeft de foto’s ingescand en gerestaureerd. Bij de bewerking zijn de beelden duidelijker geworden. ,,Mensen, dorpen en gebouwen zijn nu veel beter herkenbaar,’’ aldus Neuray. ,,Wie de foto’s nu bekijkt, zal misschien bepaalde straten herkennen.’’ De foto’s zijn onder andere gemaakt in Yerseke, Kruiningen en ’s-Gravendeel.

Een deel van de unieke luchtopnamen is gemaakt door G. van der Werff, die in een DC3 over het rampgebied vloog.

Het Historisch Fotoarchief bevat een uitgebreide collectie nieuwsfotos van 1900 tot en met 1996. Bijna 54 jaar na de ramp, die aan bijna tweeduizend mensen het leven kostte, zijn de teruggevonden beelden voor iedereen te zien en te bestellen via de website www.anpfotoarchief.nl.

Overigens verwacht Neuray dat het fotoarchief nog veel meer ontdekkingen zal doen. ,,We hebben nog twee miljoen beelden te gaan voor de hele beeldbank van het ANP is ingescand, dus ik denk dat we zo nu en dan nog wel een leuke vondst doen.’’









pi_45821087
Afschuwelijke ramp, maar wat een schitterende foto's!
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')