De watersnoodramp voltrok zich in de nacht van 31 januari op 1 februari 1953. Veel dijken in de provincies Zeeland en Zuid-Holland bleken niet bestand tegen de combinatie van springtij en een noordwester storm. Zowel op de eilanden als verder landinwaarts kwamen grote stukken land onder water te staan. Er kwamen 1835 mensen om het leven en er verdronk veel vee. Veel mensen herdenken op 1 februari nog de doden.
![]()
Het KNMI waarschuwde al snel, maar de radio kende in die tijd nog geen nachtuitzendingen waardoor de waarschuwingen van het KNMI niet doordrongen in het rampgebied. Daarnaast was het zaterdagnacht, waardoor veel kantoren in het rampgebied niet waren bemand. Tegenwoordig worden de waarschuwingen veel indringender gegeven.
In één nacht veranderde 175.000 hectare land in een dodenwereld van 175.000 hectare zee. De overstromingen zetten grote delen van Zuid-Holland, Zeeland, West-Vlaanderen en Noord-Brabant onder water. Ook op Texel vielen slachtoffers, zes in totaal. Eén van hen werd slachtoffer toen hij de boeren in de ondergelopen polder wilde waarschuwen. Bij Cadzand sloeg water over de dijk en bij Kruiningen werd door de nog openstaande coupure van de veerhaven diezelfde veerhaven geheel weggeslagen. In zeer korte tijd liep de Kruiningerpolder (1400 hectare) onder water.
Het water stroomde aan de noordkant van Dordrecht binnen. In Rotterdam werd een recordwaterhoogte gemeld. Ook delen van Rotterdam-Zuid gelegen op het eiland IJsselmonde kwamen onder water te staan doordat het water over de kaden kwam. Eén persoon, die in een souterrain woonde en sliep, is daar verdronken. Ook Zuid-Holland tussen Rotterdam en Leiden werd bedreigd; een dijkdoorbraak van Schielands Hoge Zeedijk bij Nieuwerkerk aan den IJssel werd echter tenauwernood voorkomen.
In Stellendam stond het water tot aan de zolders van de huizen. Op het eiland Rozenburg waren de dijken doorgebroken. Veere stond onder water. Bij Wolphaartsdijk sloeg een gat in de dijk, en ook bij Ossenisse was de dijk doorgebroken. De Nieuwerkerkpolder en Suzannapolder overstroomden. Bij Rammekens sloegen gaten in de dijk. Reigerspolder en gedeelten van Zuid-Beveland stonden onder water. Rilland-Bath was geïsoleerd. In Zeeuws-Vlaanderen braken er een paar dijken door, Stavenisse en Middelburg stonden onder water. De plaats Tiengemeten is onder water verdwenen net als Ooltgensplaat.
Bron:
WikipediaVertel hier je huiveringwekkende verhalen als je hem hebt meegemaakt, of bespreek hier wat voor overstromingen ons nog te wachten staan naar jouw idee....
Whistler: I want peace on earth and good will toward man.
Abbott: We are the United States Government. We don't do that sort of thing.