FOK!forum / Culinesse à gogo / Varkens en Paling: waarom niet kosher?
brrrrrrtdinsdag 2 januari 2007 @ 04:35
Ik heb ooit eens gehoord waarom maar ben ik weer vergeten. Weet alleen nog dat het (m.n. dat van paling) verhalen waren die je niet onder het eten aan elkaar vertelt.
Waarom zijn varkens en paling ook alweer niet kosher?
Beelzebub85dinsdag 2 januari 2007 @ 04:36
Omdat varkens door de modder rollen, en palingen ook komen op plaatsen waar de joden liever niet komen.
spoor4dinsdag 2 januari 2007 @ 04:41
De urban myth is dat palingen zich vol vreten op kerkhoven.
JediMindTricksdinsdag 2 januari 2007 @ 04:42
Palingen zijn alleseters, vandaar.
JediMindTricksdinsdag 2 januari 2007 @ 04:44
Ze zijn trouwens wel halal.
Canisfiredinsdag 2 januari 2007 @ 05:03
En een rat mag die wel als vlees?
OFfSprngrdinsdag 2 januari 2007 @ 05:49
quote:
Kasjroet (Hebreeuws: כשרות betekent "competentie") is het geheel van spijswetten dat in het jodendom bepaalt of voedsel wel of niet door joden gegeten mag worden. Voedsel dat aan deze spijswetten voldoet, wordt koosjer genoemd.

De basis voor kasjroet staat in de Thoraboeken Leviticus en Deuteronomium 14:3-21. Specifiek staat in Deuteronomium 14:6: "elk dier, dat gespleten hoeven heeft (beide hoeven geheel gekloofd) en herkauwt onder de dieren, mag je eten." Voor vissen geldt dat zij vinnen en schubben moeten hebben (Deut. 14:9) en ook mogen niet alle vogels worden gegeten. Verder is aas verboden alsook insecten met vleugels. Het komt er dus op neer dat men wel rund, schaap, geit en hert mag eten maar niet kameel, varken of haas. Ook paling, garnaal en kreeft zijn verboden.

Volgens de regels van kasjroet moeten goedgekeurde dieren op rituele wijze worden geslacht, om aan de eisen van kasjroet te voldoen. Dit noemt men sjechita. Hierbij wordt al het bloed verwijderd en moeten messen vlijmscherp en kaarsrecht zijn.

Enkele andere kasjroet-wetten, in kort bestek:

* Het is verboden binnen zes uur (voor sommigen binnen een of drie uur) na vlees, melkproducten te consumeren.
* Vlees en vis mogen niet tegelijk worden gegeten, maar wel binnen één maaltijd.
* Er is een voorkeur voor brood dat door joden wordt gebakken.
* Men mag geen vlees eten van een nog levend dier.
* Niet-Joodse wijn is altijd verboden, ongeacht de ingrediënten.
* Voedsel dat gekookt is door een niet-Jood mag niet worden genuttigd.
* Sommig keukengerei kan koosjer worden gemaakt door het in een ritueel bad onder te dompelen.
OFfSprngrdinsdag 2 januari 2007 @ 05:50
Vooral het "je mag geen melk bij je maaltijd drinken".
maertzdinsdag 2 januari 2007 @ 06:10
varkensvlees was vroeger slecht lang houdbaar (zeker in warme gebieden). Daar ligt volgens sommige de oorsprong dat het er niet gegeten wordt.
daeridinsdag 2 januari 2007 @ 06:25
quote:
Op dinsdag 2 januari 2007 05:50 schreef OFfSprngr het volgende:
Vooral het "je mag geen melk bij je maaltijd drinken".
"* Men mag geen vlees eten van een nog levend dier."

Wat moet ik me hierbij voorstellen?
Catch22-dinsdag 2 januari 2007 @ 06:59
quote:
Op dinsdag 2 januari 2007 06:25 schreef daeri het volgende:

[..]

"* Men mag geen vlees eten van een nog levend dier."

Wat moet ik me hierbij voorstellen?
zat ik ook al even over te denken.. de kop van een kip ofzo? Rare regels, die joden
DrDarwindinsdag 2 januari 2007 @ 07:19
quote:
Op dinsdag 2 januari 2007 06:25 schreef daeri het volgende:

[..]

"* Men mag geen vlees eten van een nog levend dier."

Wat moet ik me hierbij voorstellen?
Een drumstickje amputeren onder anesthesie, en daarna de bijbehorende kip weer vrolijk op een poot rond laten hupsen terwijl jij haar kippenboutje marineert, grilleert en consumeert misschien?
DennisMooredinsdag 2 januari 2007 @ 07:22
quote:
Op dinsdag 2 januari 2007 04:35 schreef brrrrrrt het volgende:

Ik heb ooit eens gehoord waarom maar ben ik weer vergeten. Weet alleen nog dat het (m.n. dat van paling) verhalen waren die je niet onder het eten aan elkaar vertelt.
Waarom zijn varkens en paling ook alweer niet kosher?
Puur en alleen "omdat het er staat".

In deze moderne tijd probeert men nu met alle macht 'wetenschappelijke' verklaringen ervoor te vinden, om daarmee aan te tonen dat die oude wetteksten eigenlijk hun tijd ver vooruit waren...

('k Vind het sneu gedoe. Bepaalde collega's die schijnheilig informeren of er in een snoepje misschien ook gelatine zit, gemaakt van varkens-botten, maar op een borrel zich wel vol laten lopen met bier. .)
daeridinsdag 2 januari 2007 @ 07:24
quote:
Op dinsdag 2 januari 2007 07:22 schreef DennisMoore het volgende:

[..]

Puur en alleen "omdat het er staat".

In deze moderne tijd probeert men nu met alle macht 'wetenschappelijke' verklaringen ervoor te vinden, om daarmee aan te tonen dat die oude wetteksten eigenlijk hun tijd ver vooruit waren...

('k Vind het sneu gedoe. Bepaalde collega's die schijnheilig informeren of er in een snoepje misschien ook gelatine zit, gemaakt van varkens-botten, maar op een borrel zich wel vol laten lopen met bier. .)
Niet Joodse-Wijn mag niet volgens dat stukkie text, maar geld dit ook voor bier dan?
DennisMooredinsdag 2 januari 2007 @ 07:38
quote:
Op dinsdag 2 januari 2007 07:24 schreef daeri het volgende:

Niet Joodse-Wijn mag niet volgens dat stukkie text, maar geld dit ook voor bier dan?
Ik gooi kosher en halal effe op één hoop. Dezelfde onzin.
daeridinsdag 2 januari 2007 @ 07:41
quote:
Op dinsdag 2 januari 2007 07:38 schreef DennisMoore het volgende:

[..]

Ik gooi kosher en halal effe op één hoop. Dezelfde onzin.
Paling is wel halal, maar niet kosher, dus op een hoop gooien lijkt me ook niet helemaal je-van-het :
DennisMooredinsdag 2 januari 2007 @ 07:57
quote:
Op dinsdag 2 januari 2007 07:41 schreef daeri het volgende:

Paling is wel halal, maar niet kosher, dus op een hoop gooien lijkt me ook niet helemaal je-van-het :
Het idee erachter wel, rein en onrein voedsel, en waarom.

Waarschijnlijk hield Mohammed wel van een palinkje, en is het beest daarom geschrapt uit de verboden lijst? .
OFfSprngrdinsdag 2 januari 2007 @ 08:33
http://www.meatrix.com
Tha_Butchadinsdag 2 januari 2007 @ 12:38
quote:
Op dinsdag 2 januari 2007 07:41 schreef daeri het volgende:

[..]

Paling is wel halal, maar niet kosher, dus op een hoop gooien lijkt me ook niet helemaal je-van-het :
je kan het niet op een hoop gooien, maar het heeft wel veel gemeen. kosher is wat strenger, die moeten ook hun eten apart bewaren (geen zuivel en vlees op dezelfde plank enzo). Maar het is wel enigzins uitwisselbaar, als er geen halal vlees voor handen is, mag je kosher vlees eten en andersom (het is immers ritueel geslacht).

Maar ik geloof dat golfer je daar meer over kan vertellen.

verder is het zo dat de steur niet halal werd beschouwd, omdat ie geen schubben heeft (beest is prehistorisch), maar heel "toevallig" vonden ze in iran met een microscoop wel 3 miniscule schubben erop, en toen was het wel halal. Dat er miljarden worden verdiend met kaviaar had er natuurlijk niks mee te maken
Bluesdinsdag 2 januari 2007 @ 14:20
Heeft te maken met de kasjroet.
Dat is het zeg maar het systeem van spijswetten dat in het jodendom bepaalt of voedsel wel of niet door joden gegeten mag worden.

Elk dier dat gespleten hoeven heeft (dat wil zeggen dat beide hoeven geheel gekloofd zijn) en dat herkauwt, mag je eten.

Voor vissen geldt dat zij vinnen en schubben moeten hebben. Verder zijn aas en insecten met vleugels verboden en mogen niet alle vogels gegeten worden. Het komt er dus op neer dat men bijvoorbeeld wel rund, schaap, geit en hert mag eten, maar niet kameel, varken of haas. Ook paling, garnaal en kreeft zijn niet koosjer.
Bluesdinsdag 2 januari 2007 @ 14:21
edit dubbel.

[ Bericht 97% gewijzigd door Blues op 02-01-2007 14:48:48 ]
DennisMooredinsdag 2 januari 2007 @ 14:41
Staat er ook waaróm niet? Een achterliggende reden?
Bluesdinsdag 2 januari 2007 @ 14:48
quote:
Op dinsdag 2 januari 2007 14:41 schreef DennisMoore het volgende:
Staat er ook waaróm niet? Een achterliggende reden?
Niet echt volgens mij :
http://nl.wikipedia.org/wiki/Kasjroet

Tis meer een 'opgelegde' regel denk ik.
golferdinsdag 2 januari 2007 @ 15:22
quote:
Op dinsdag 2 januari 2007 14:41 schreef DennisMoore het volgende:
Staat er ook waaróm niet? Een achterliggende reden?
Nee.
Het is een via de overlevering (via de boeken van Mozes) opgelegde regel, zonder nou echt een vaste logica.
Voor een volledige lijst met geoorloofde of verboden producten kan je hier terecht.
MissHobjedinsdag 2 januari 2007 @ 22:10
*Off topic reacties verwijderd
Toetdonderdag 4 januari 2007 @ 02:51
quote:
Op dinsdag 2 januari 2007 06:25 schreef daeri het volgende:

[..]

"* Men mag geen vlees eten van een nog levend dier."

Wat moet ik me hierbij voorstellen?
In Japan is dat niet ongewoon bij zeedieren.
Tha_Butchadonderdag 4 januari 2007 @ 12:59
klopt, baby inktvisjes bijv.

maar ook valt te denken aan oesters
Swetseneggerdonderdag 4 januari 2007 @ 13:02
quote:
Op dinsdag 2 januari 2007 07:22 schreef DennisMoore het volgende:


('k Vind het sneu gedoe. Bepaalde collega's die schijnheilig informeren of er in een snoepje misschien ook gelatine zit, gemaakt van varkens-botten, maar op een borrel zich wel vol laten lopen met bier. .)
Sinds wanneer zit er varken in bier?
Tha_Butchadonderdag 4 januari 2007 @ 13:35
ik geloof dat ie meer doelde op het feit dat de meeste mannen zich gaan gedragen als een varken na wat flinke potten bier

en moslims mogen niet drinken, misshien dat ie daar op doelde
mirugaidonderdag 4 januari 2007 @ 13:41
quote:
Op donderdag 4 januari 2007 12:59 schreef Tha_Butcha het volgende:
klopt, baby inktvisjes bijv.

maar ook valt te denken aan oesters
Ja, inderdaad zeg, vooral bij reuze oesters (giant clams) e.d. Die spartelen echt tegen als je ze opensnijdt en er plakjes van snijdt. Pfff, wat een ellende was dat.
Toetvrijdag 5 januari 2007 @ 02:15
quote:
Op donderdag 4 januari 2007 12:59 schreef Tha_Butcha het volgende:
klopt, baby inktvisjes bijv.

maar ook valt te denken aan oesters
Dat ook, maar ik zat te denken aan:




Een manier om sashimi te bereiden; men snijdt het vlees uit de nog levende (inkt)vis, legt het in hapklare stukjes terug en serveert het zo. De gast ziet, terwijl hij eet, aan het feit dat de vis nog leeft en beweegt, dat het vers is.
horned_reapervrijdag 5 januari 2007 @ 02:24
quote:
Op vrijdag 5 januari 2007 02:15 schreef Toet het volgende:

[..]

Dat ook, maar ik zat te denken aan:

[afbeelding]
[afbeelding]

Een manier om sashimi te bereiden; men snijdt het vlees uit de nog levende (inkt)vis, legt het in hapklare stukjes terug en serveert het zo. De gast ziet, terwijl hij eet, aan het feit dat de vis nog leeft en beweegt, dat het vers is.
wel erg lekker moet ik eerlijk zeggen alleen ik ben wel heel erg tegen dierenleed dus laat dan maar zitten
Tha_Butchavrijdag 5 januari 2007 @ 02:45
quote:
Op donderdag 4 januari 2007 13:41 schreef mirugai het volgende:

[..]

Ja, inderdaad zeg, vooral bij reuze oesters (giant clams) e.d. Die spartelen echt tegen als je ze opensnijdt en er plakjes van snijdt. Pfff, wat een ellende was dat.
say what?

btw mirugai de babyinktvisjes waar ik op doelde, misschien weet jij wat ik bedoel. Je stopt er een satestokje in, dompelt hem gauw in water/bouillon/saus(staat me vaag wat van bij?) en eet ze dan al spartelend op