Je vergeet Oom_Agentquote:Op maandag 1 januari 2007 17:54 schreef kepler het volgende:
In dit topic kun je dus je vragen stellen over het voorspellen van het weer, en hopelijk zijn er dan ook mensen met verstand (bijv Keromane en SpeedyG) die hierop antwoord willen geven.
maar in hoeverre kan dit beinvloed worden door de huidige ligging van systemen?quote:Op maandag 1 januari 2007 18:14 schreef aloa het volgende:
De westcirculatie heeft volgens mij alles te maken met de straalstroom.
De richting en de plaats van de straalstroom is van groot belang voor het weer. Vanuit noordelijke richting voert een straalstroom in onze omgeving in de regel koudere lucht aan dan vanuit het westen of zuiden. De straalstroom voert bovendien depressies met warmtefronten en koufront aan. Wanneer de straalstroom over of vlak langs Nederland loopt krijgen we in de regel de ene na de andere depressie te verwerken met herhaaldelijk regen en wind
Ik denk dat de boeren gewoon een contract hebben met het KNMI oid. Maar je kan wel aan de lucht zien wat voor weer er aan komt.quote:Op maandag 1 januari 2007 19:37 schreef flugeltje het volgende:
Weet je wat ik mezelf altijd afgevraagd heb?
Hoe de boeren het nou eigenlijk doen met hun weersvoorspellingen. Ze kijken naar de lucht, snuiven een keer diep en weten meteen wat voor weer er aan komt. Werkt het écht zo dat je aan de lucht kunt zien wat er aan komt?
De straalstroom beinvloedt de ligging van de systemen. Het ligt er maar aan hoe de stroming gaat.quote:Op maandag 1 januari 2007 19:30 schreef kepler het volgende:
[..]
maar in hoeverre kan dit beinvloed worden door de huidige ligging van systemen?
en belangrijker, wat kunnen we er tegen doen
Volgens mij is dat gewoon cirrus. Maar het kan natuurlijk ook deel uitmaken van een straalstroomcirrus (Cirrus radiatus)quote:Op maandag 1 januari 2007 21:30 schreef aloa het volgende:
[..]
De straalstroom beinvloedt de ligging van de systemen. Het ligt er maar aan hoe de stroming gaat.
Hoe zuidelijker hij gaat van Nederland, hoe groter de kans op winterweer, dichter bij Nederland betekent grotere kans
op regen of storm.
Teken van weersverandering. (straalstroom)
[afbeelding]
Hier een kaartje waar de orkanen voorkomen:quote:Op maandag 1 januari 2007 21:24 schreef star_gazer het volgende:
Waarom komen orkanen (en tyfonen?) in de regel alleen op het noordelijk halfrond voor?
Zelf denk ik dat juist dit topic een potentie heeft om mensen meer te interesseren en directer bij de kaarten en voorspellingen te betrekken. Jij zegt zelf ook:quote:Op maandag 1 januari 2007 22:49 schreef Keromane het volgende:
@TS Ik heb weinig concreet verstand van het weer. Meteo is een liefhebberij sinds m'n kindertijd en internet zorgt ervoor dat je over erg veel data en opinies kunt beschikken. Mijn kennis m.b.t. meteo is dat van een liefhebber, voor de rest pik ik vooral signalen op op diverse fora en kijk ik of ik consistenties kan ontdekken op weerkaarten. Juist de fora en de kaarten zijn aardig gebleken om iets verder vooruit te kunnen kijken. En dan gaat het niet over concrete uitkomsten, maar meer over mogelijke scenario's.
Natuurlijk ben ik bereid vragen te beantwoorden als ik ze toevallig voorbij zie komen, maar voor serieuze vragen kun je m.i. beter terecht op weerwoord.be of bijv. vwkweb.nl, waar een echte deskundige KNMI meteoroloog zit (Adri Huiskamp) die bijv. medeverantwoordelijk is voor de KNMI Guidance. Volgens mij biedt Piet Paulusma ook de mogelijkheid om vragen te stellen op zijn forum, ook iemand met verstand van zaken.
Als ik dingen tegenkom m.b.t. deze winter gooi ik ze in het topic 'winterverwachting'.
quote:Juist de fora en de kaarten zijn aardig gebleken om iets verder vooruit te kunnen kijken.
Tornado's komen in Nederland meer voor (per vierkante meter) dan in Amerika. Ook in de rest van West-Europa komen veel tornado's voor. De reden dat ze hier zelden uitgroeien tot monsters van het formaat F4-F5 is omdat de temperatuurcontrasten hier veel kleiner zijn. In Amerka botst warme vochtige lucht afkomstig van de golf van Mexico tegen koude droge lucht afkomstig uit het noordwesten richting de Rocky Mountains.quote:Op dinsdag 2 januari 2007 13:38 schreef Shark.Bait het volgende:
mooi topic [afbeelding]
Waarom komen tornado's eigenlijk niet of nauwelijks in NL voor? Die er zijn zijn meestal ook niet zo desastreus als in de USA
Je kan eens beginnen met de algehele stroming/cellen op aarde:quote:Op maandag 1 januari 2007 17:54 schreef kepler het volgende:
ik zal alvast beginnen met een vraag:
Hoe werkt de westcirculatie precies, en hoe komt hij tot stand? (misschien weten mensen interessante links hierover, dat is ook goed natuurlijk)
Duidelijk! Thnx!quote:Op dinsdag 2 januari 2007 15:51 schreef maniack28 het volgende:
[..]
Je kan eens beginnen met de algehele stroming/cellen op aarde:
[afbeelding]
Warme lucht stijgt op boven de evenaar en verplaatst zich richting een hogere breedtegraad (30 graden). Zakt daar vervolgens en voor een deel stroomt het terug naar de evenaar (met een afwijking naar rechts als gevolg van de draaiing van de aarde -> passaatwinden). Het overige deel stroomt verder naar het noorden (richting 60 graden) met opnieuw een afwijking naar rechts en dus richting het oosten (westcirculatie).
Verder bestaat er zoiets als een thermisch wind evenwicht. Er is een verschil in temperatuur tussen de polen en de evenaar (als gevolg van de langere weg die het licht moet afleggen door de atmosfeer en het bestrijken van een groter oppervlak met dezelfde hoeveelheid ligt, probeer maar eens uit met een lamp + aardbol). Dit betekend in feite dat de lucht in de tropen hoger op stijgt dan op de polen. Er ontstaat hierdoor een schuine verdeling qua drukvlakken in het verticaal:
(beter plaatje kon ik niet vinden)
[afbeelding]
Om de een of andere reden (ik ben er zelf ook nog niet uit hehe) ontstaat er op dat hellend vlak een sterke wind, met name in het gedeelte bovenin (de straalstroom). Uit het thermisch windevenwicht blijkt dat deze zich oostwaarts beweegt, dus uit het westen komt en dus een westcirculatie veroorzaakt.
Nu is nog de vraag hoe het komt dat de straalstroom niet altijd boven onze hoofden waait. Door draaiing van de aarde (en ook door lokale verstoringen) ontstaan er zogenaamde Rossbygolven. Deze golven (die westwaarts bewegen met niet heel veel snelheid, waardoor het lijkt alsof ze zich oostwaarts verplaatsen, maar in feite komt dat door de straalstroom) zorgen voor een golvend patroon. Afhankelijk van hoe deze golven liggen ontstaan ook hoge en lage drukgebieden, deze zijn namelijk erg aan de ligging van de straalstroom gerelateerd!
ja, hahaa, zo kan ik het ook zeggenquote:Op dinsdag 2 januari 2007 15:39 schreef maniack28 het volgende:
Tornado's komen in Nederland meer voor (per vierkante meter) dan in Amerika.
aha. Dat van amerika wist ik, dat heb ik vaak op discovery voorbij zien komen, maar wist niet dat Europa wat dat betreft veilig was--omdat het nauwelijks voorkomt.quote:Ook in de rest van West-Europa komen veel tornado's voor. De reden dat ze hier zelden uitgroeien tot monsters van het formaat F4-F5 is omdat de temperatuurcontrasten hier veel kleiner zijn. In Amerka botst warme vochtige lucht afkomstig van de golf van Mexico tegen koude droge lucht afkomstig uit het noordwesten richting de Rocky Mountains.
tx, helder uitgelegd.quote:[afbeelding]
In combinatie met een jetstreak (het hevige/snelle gedeelte van een straalstroom) zorgt dit met name in april en mei tot explosieve situaties in Tornado Alley. In Nederland komen dit soort situaties ook wel voor (met de jetstreak) alleen zijn de temperatuurcontrasten vaak veel kleiner dan daar, dus worden de buien minder explosief.
dat ligt er dus helemaal aan hoe sterk die windhoos/tornado is. Sterke tornado's (groter dan F0/F1) zal in NL bijna nooit voorkomen. Maar ik kan me voorstellen dat er onder extreme situaties weleens een F3 of heel misschien F4 zou kunnen ontstaan, maar dan zullen de condities echt perfect moeten zijn en dat komt zo goed als nooit voor.quote:Op donderdag 4 januari 2007 12:37 schreef Shark.Bait het volgende:
[..]
Dan rest mij 1 vraag. Hoe gevaarlijk kunnen nederlandse windhozen zijn? ik heb er 1tje meegemaakt die de gehele lengte van mijn staat met een bezoek vereerde. Ik was al snel naar binnen gerend voordattie mijn huis passeerde (ik kwam net mijn auto uit)
Yep... Borculo is een beroemde... (bedoel je daarmee die bij Neede?), Tricht en Chaam in 1963 volgens mij en op de Wadden in 1992...quote:Op donderdag 4 januari 2007 12:43 schreef kepler het volgende:
[..]
dat ligt er dus helemaal aan hoe sterk die windhoos/tornado is. Sterke tornado's (groter dan F0/F1) zal in NL bijna nooit voorkomen. Maar ik kan me voorstellen dat er onder extreme situaties weleens een F3 of heel misschien F4 zou kunnen ontstaan, maar dan zullen de condities echt perfect moeten zijn en dat komt zo goed als nooit voor.
In 1927 was er volgens Wikipedia in Neede een F4, en de bekendste tornado is natuurlijk die in Utrecht die de Dom bijna omver blies
Meer info: http://www.knmi.nl/VinkCMS/explained_subject_detail.jsp?id=21968
aha.. weer wat geleerd.quote:Op donderdag 4 januari 2007 12:43 schreef kepler het volgende:
dat ligt er dus helemaal aan hoe sterk die windhoos/tornado is. Sterke tornado's (groter dan F0/F1) zal in NL bijna nooit voorkomen. Maar ik kan me voorstellen dat er onder extreme situaties weleens een F3 of heel misschien F4 zou kunnen ontstaan, maar dan zullen de condities echt perfect moeten zijn en dat komt zo goed als nooit voor.
In 1927 was er volgens Wikipedia in Neede een F4, en de bekendste tornado is natuurlijk die in Utrecht die de Dom bijna omver blies
Meer info: http://www.knmi.nl/VinkCMS/explained_subject_detail.jsp?id=21968
Ik was het alleen wel weer vergetenquote:Op donderdag 4 januari 2007 19:12 schreef Shark.Bait het volgende:
[..]
aha.. weer wat geleerd.
Dat van de dom, nu je het zegt, dat leert ieder wel op school idd
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |