abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_49633241
VS tegen urgente klimaatonderhandelingen

Uitgegeven: 21 mei 2007 20:27


LONDEN - De Verenigde Staten willen niet dat in het slotdocument van de G8-top volgende maand een oproep wordt opgenomen voor dringende gesprekken over het broeikaseffect.

Dit blijkt uit documenten waarin het persbureau Reuters inzage heeft gehad.


Washington wil geen oproep tot een VN-conferentie in Bali in december, waar andere landen willen onderhandelen over een opvolger van het Kyoto-Protocol dat in 2012 afloopt.

De G8-top wordt van 6 tot 8 juni in Duitsland gehouden.

(c) ANP

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 22-05-2007 07:45:06 ]
  Moderator woensdag 23 mei 2007 @ 01:00:28 #127
8781 crew  Frutsel
pi_49671594
20 doden in Zuid Afrika door kou (Trouw)

JOHANNESBURG (ANP) - In Zuid-Afrika zijn dinsdag zeker twintig mensen om het leven gekomen door een plotseling, vervroegd begin van de winter. Dit hebben de autoriteiten laten weten. Het land wordt geteisterd door vrieskou, sneeuw en ijzel.
Bergpassen moesten worden afgesloten. In sloppenwijken braken branden uit toen daklozen en armen vuurtjes stookten om zich warm te houden.
  Moderator woensdag 23 mei 2007 @ 01:07:16 #128
8781 crew  Frutsel
pi_49671729
Fires in Georgia and Florida

The Bugaboo Fire (called “Bugaboo Scrub” in Georgia and “Florida Bugaboo” in Florida) marched across the Okefenokee Swamp and adjacent land, including pine plantations and state parks, in Georgia and Florida in May 2007. As of May 20, the Southern Area Coordination Center estimated the size of the affected area as more than 287,000 acres (1,161 square kilometers). A lightning strike started the blaze on Bugaboo Scrub Island in the Okefenokee Swamp in southeastern Georgia on May 5, and the fire engulfed thousands of acres a day as it spread south into Florida.

This pair of images from the Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer (MODIS) on NASA’s Terra satellite shows the fire on Sunday, May 20, at 12:20 p.m. The top image is a photo-like view of the area, while the bottom image has been enhanced with shortwave- and near-infrared light detected by MODIS to highlight the burned area, which appears brick red. Vegetation appears bright green, and water appears dark blue. Places where MODIS detected actively burning fires are outlined in red.

Fires are not uncommon in the peat-rich swamps of the southeastern United States. The Okefenokee Swamp harbors diverse vegetation communities, from marshes to tree-covered islands. During times of drought, the thick layers of peat—dead vegetation that doesn’t decay because it is submerged in water—dry out and become extremely flammable, as do the marsh grasses and scrub vegetation. Southern pine trees add to the flammability. In May 2007, southeastern Georgia and northern Florida were experiencing extreme drought, according to the U.S. Drought Monitor, which increased the risk that any fires that did start this season would become large and out-of-control.

pi_49702260
'Klimaatverandering bedreigt Waddenzee'
quote:
DEN HOORN - De klimaatverandering is een zeer grote bedreiging voor de Waddenzee. Dat stelde directeur Hidde van Kersen woensdag bij het Nederlandse Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) in het Texelse Den Hoorn.


De Waddenvereniging presenteerde op Texel verschillende activiteiten om de gevolgen van de klimaatverandering voor de Waddenzee onder de aandacht te brengen. Onder de naam 'Groeten van de warme wadden' lanceerde klimaatonderzoeker Pier Vellinga een website en een e-mailcampagne. In de komende weken onthult de Waddenvereniging nog meer initiatieven.

Hoogleraar en NIOZ-voorzitter Vellinga stuurde woensdag bij wijze van aftrap e-mails naar minister Jacqueline Cramer (VROM) en de commissarissen van de koningin Ed Nijpels (Friesland) en Hans Alders (Groningen). In de e-mails wordt naar de speciale website verwezen en de Waddenvereniging hoopt op een kettingreactie doordat mensen de e-mails doorsturen. Op de website staat onder meer hoe we ons kunnen voorbereiden op een veranderend klimaat.

,,Nergens anders in ons land zijn nu al alle gevolgen van klimaatverandering merkbaar'', aldus Van Kersen. In de Waddenzee zou dat al wel zo zijn. ,,Zeespiegelrijzing, stijging van de watertemperatuur, meer verschil tussen hoog- en laagwater, verzuring van de zee, extremen in de afvoer van zoetwater, verdroging, toename van stormen en veranderingen in de heersende windrichting'', zo geeft de directeur als voorbeelden.
Is er een toename van stormen dan?
  Moderator donderdag 24 mei 2007 @ 08:46:53 #130
8781 crew  Frutsel
pi_49713494


Noodweer treft Spanje


MADRID (ANP) - Uitzonderlijk hevige regen in en ten zuidoosten van de Spaanse hoofdstad Madrid heeft wegen en spoorwegen overspoeld. Het treinverkeer tussen Madrid en het zuidoosten en oosten van het land kwam door de overstromingen dinsdagavond en in de nacht van dinsdag op woensdag stil te liggen.
Dit meldden webpagina's van Spaanse dagbladen. In de Spaanse hoofdstad zelf kwam het water ook met bakken naar beneden, met dertig liter water per uur per vierkante meter, aldus een zegsman van de Spaanse Bescherming Bevolking. Tal van plaatsen kampten met overstromingen.

In het spitsuur van woensdagmorgen hinderde het regenwater nog steeds het verkeer. In de stad waren er in drie uur tijd meer dan zeventig verkeersongelukken wat ruim zeven keer het normale aantal is. Buiten Madrid waren een aantal belangrijke verbindingen versperd door water of door verongelukte voertuigen.
  Moderator vrijdag 25 mei 2007 @ 09:37:34 #131
8781 crew  Frutsel
pi_49752968
Doden door noodweer China

AMSTERDAM - Door noodweer veroorzaakte overstromingen en modderstromen hebben woensdag en donderdag in het zuidwesten van China aan zeker 21 mensen het leven gekost. Nog eens elf mensen worden vermist, zo meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua. Meer dan 110.000 bewoners van de stad Chongqing zijn geëvacueerd uit hun huizen. In de stad vielen tien doden, onder andere door blikseminslagen.
pi_49776515
Winter treft Zuid-Afrika

Een scherp koufront heeft afgelopen week in Zuid-Afrika voor flinke verschillen gezorgd. De oostelijke helft van het land was heet, droog en winderig en in het westen vielen zware regenbuien, stormde het en daalde de temperatuur tot onder het nulpunt.

Zaterdag kwam het koufront in het westen aan land en zondag volgde een tweede. De fronten lieten plaatselijk zo’n 50 tot 70 millimeter neerslag achter. In de bergen viel sneeuw en lag ijzel op de wegen. Op 21 mei was de temperatuur in het hele land (behalve het noorden) gedaald tot rond de 8 graden. In Frankfort in het binnenland daalde de temperatuur woensdag tot -8,2 graden.

Voor de inwoners was dit behoorlijk koud. In de zomer is het hier zo’n 32 graden en de huidige vorst benaderde de absolute minima. Op verschillende plaatsten viel de stroom uit. Het elektriciteitsnet kon het stroomverbruik door elektrische kachels niet meer aan. Ondanks alle waarschuwingen van de weerdiensten waren de inwoners op veel plaatsen niet voorbereid op de grote koude. In totaal kwamen 20 mensen door de koude om het leven.

vwk
  Moderator zaterdag 26 mei 2007 @ 09:52:26 #133
8781 crew  Frutsel
pi_49785696
Mexico plant bomen tegen opwarming van de aarde

MEXICO-STAD - In de strijd tegen de opwarming van de aarde heeft de Mexicaanse regering besloten bomen te planten. President Felipe Calderon beloofde dat zijn land dit jaar 250 miljoen bomen zal planten en het gebruik van oude bussen en vrachtwagens zal verbieden.


„Het feit dat andere grote landen niet geneigd zijn verantwoordelijkheid te nemen en doorgaan met het beschadigen van het milieu, mag geen excuus zijn om onwetenheid te veinzen over onze eigen verantwoordelijkheden”, aldus het Mexicaanse staatshoofd op vrijdag.

Volgens de plannen moeten alle bussen en vrachtwagens ouder dan tien jaar van de weg worden gehaald. Calderon wil daarnaast onder meer de energiewinning met windmolens vertienvoudigen. (Telegraaf)
  Moderator maandag 28 mei 2007 @ 20:25:46 #134
8781 crew  Frutsel
pi_49863757
Doden bij overstromingen Griekenland

In Griekenland zijn zaterdagavond ten minste zes wandelaars omgekomen die werden overvallen door de plotselinge overstroming van een rivier die zij overstaken. Twee mensen worden nog vermist. Dat heeft de Griekse politie zondag bekendgemaakt. De zes, vier vrouw en en twee mannen, hadden allen de Griekse nationaliteit.

De groep van in totaal achttien wandelaars, onder wie twee gidsen, liep zaterdag langs de oever van de rivier de Lousios, aan de westkant van de Peloponnesos nabij het dorp Dimitsana, 180 kilometer ten zuidwesten van Athene. Toen zij de rivier over wilden steken, werden acht van hen door het plotseling opkomende water, een gevolg van hevige regenval, meegesleurd. Reddingswerkers zochten in het gebied nog naar de twee vermisten, een man en een vrouw. De groep was bezig met een driedaagse wandeltocht in de vallei van de Lousios, vanwege de mooie natuur een populaire bestemming voor avontuurlijke vakanties.


Noodweer eist slachtoffers in Europa en het oosten van Turkije

ANKARA/BERLIJN - Noodweer heeft op verscheidene plaatsen in Europa en in het oosten van Turkije in de Pinksterdagen aan meer dan twintig mensen het leven gekost.

Hevige regens en overstromingen eisten meer dan tien mensenlevens in Turkije onder wie verscheidene kinderen, zo berichtten de Turkse autoriteiten.

Een hevige storm voor de westkust van Bretagne kostte zondag aan twee duikers en een zeiler het leven.

Bij het Italiaanse Udine, niet ver van de grens met Kroatië, kwam zaterdagavond een man om het leven als gevolg van een plaatselijke wervelstorm. In Griekenland werd als gevolg van noodweer een groep wandelaars vokkomen verrast door plotseling wassend water uit het riviertje de Kousios. Zes mensen uit de groep van achttien wandelaars overleefden de waterstroom niet. De plaatselijke justitie onderzoekt of gidsen zich schuldig hebben gemaakt aan dood door schuld.

In het noorden van Bosnië zijn twee kinderen zondag omgekomen door blikseminslag. Drie bouwvakkers in het noordoosten van Duitsland die aan een windmolen werkten, verloren ook door de bliksem het leven. In de deelstaat Brandenburg zocht het drietal bescherming tegen het noodweer onder een landbouwvoertuig maar juist dat werd getroffen met fatale gevolgen voor hen.

In verscheidene plaatsen in Duitsland veroorzaakte storm of hagel schade. In het Erzgebergte in de streek van Chemnitz (het zuiden van voormalig Oost-Duitsland) daalden enorme hagelstenen neer en in het Zwarte Woud en de Alpen sneeuwde het weer. In Moskou bood het weer maandag een ander uiterste: 32,7 graden Celsius, de warmste temperatuur ooit in Moskou gemeten op 28 mei. (Trouw/Telegraaf)
pi_49868033
Sneeuw in het Zwarte Woud, waterhozen in Nederland en 6 graden in Londen.

Een rondje Europa op de tweede Pinksterdag laat een zeer gevarieerd beeld zien. In ons land trok vandaag een regengebied vanuit het zuidoosten binnen. Het leverde op veel plaatsen tussen 2 en 8 mm neerslag. Opvallend waren de meldingen van waterhozen die vanuit het noorden binnenkwamen.

Elders in Europa zorgde een complex lagedrukgebied voor uitzonderlijke toestanden. Zo werd het in Londen in de regen niet warmer dan 6 graden!
In het Zwarte Woud en Zwitserland viel op uitgebreide schaal sneeuw. We schrijven 28 mei 2007.

Jan Visser
  maandag 28 mei 2007 @ 22:16:16 #136
23267 Roel_Jewel
Gobbledigook
  dinsdag 29 mei 2007 @ 22:52:33 #138
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
pi_49908990
Extreme hitte in Rusland

Het is niet Madrid, het is niet Benidorm maar het is Moskou waar de temperaturen alle warmterecords breken. Deze maand mei is de warmste maand ooit van de afgelopen 120 jaar. Artsen adviseren om geen alcohol te drinken en licht te eten totdat het afkoelt.
pi_49991070
Kaart met 'hotspots' zeespiegelstijging

Het World Resources Institute (WRI) heeft in kaart gebracht welke gebieden in de hele wereld onder water komen te staan als de zeespiegel stijgt. De inventarisatie is gebeurd met behulp van gegevens van NASA.

Op de kaart is te zien waar de klimaatverandering en de verwachte zeespiegelstijging het hardst toeslaat. Bezoekers van de site kunnen de mate van zeespiegelstijging (het aantal meters) zelf instellen en kijken welke gebieden dan onder water komen te staan. Het blijkt dat een groot deel van Nederland in de 'gevarenzone' ligt.

website: flood.firetree.net
pi_50106961
Kou Zuid-Amerika

Het is bijzonder koud in delen van Zuid-Amerika met temperaturen op grote schaal tot onder het vriespunt. Vooral Peru werd getroffen. De kou heeft tientallen levens geëist, met name kleine kinderen die door koolmonoxidevergiftiging om het leven kwamen. Peru en Argentinië werden het meest getroffen.

Met name in de bergen was het extreem met strenge kou en temperaturen die tot –27 graden kwamen. Maar ook in het laagland vroor het, in Argentinië tot plaatselijk –11 graden. De kou is nog niet voorbij, de komende dagen worden nog lagere temperaturen verwacht.

pi_50109194
Zuid-China getroffen: 300 mm in enkele uren

Afgelopen weekend is het zuiden van China getroffen door overstromingen. Tussen donderdagavond en zondagavond werden 59 plaatsen blank gezet en is er voor miljoenen schade aangericht aan gewassen.

Volgens de BBC viel er in Xiangtan City 300 millimeter regen in drie uur tijd. Hierdoor zakten 800 huizen in elkaar. De meeste neerslag in één uur tijd staat op naam van Shangdi in eveneens China. Op 3 juni 1975 viel hier 401 millimeter neerslag in één uur.
pi_50144362
Bliksem doodt vijf man in een klap

PEKING - Een bliksemflits in China heeft in een sloppenwijk in de stad Luoding in een klap vijf mensen gedood. Dat heeft het persbureau Xinhua dinsdag bericht.

De bliksem sloeg in een hut, waarin zich acht arbeiders bevonden. Vijf van hen werden getroffen en overleden korte tijd later.

Vorige maand kwamen in Zuidwest-China zeven kinderen om toen de bliksem een schooltje trof. Vorig jaar werden in China bijna 720 mensen door de bliksem gedood.
pi_50285781
Doden door noodweer in Australië

Bij zware buien in het Australische New South Wales zijn zes mensen om het leven gekomen. De meeste doden vielen toen een auto in een rivier terechtkwam.

De auto met vijf inzittenden reed over een snelweg, toen door de regenval een deel van de snelweg wegspoelde. De bestuurder had dit te laat in de gaten en verdween in het ontstane gat.

Het noodweer zorgde in de regio voor 7500 hulpaanvragen bij politie en brandweer. 200.000 huishoudens raakten tijdelijk verstoken van elektriciteit. In een groot gebied langs de oostkust viel meer dan 100 millimeter neerslag. Het weerstation te Nobbys Head meldde 210 millimeter.
pi_50313999
Winterinval in Nieuw-Zeeland

Delen van Nieuw Zeeland hebben te maken met een forse winterinval. Storm en sneeuw zorgde vrijdag voor ontregeling van delen van het land. In het zuiden zou plaatselijk 15 centimeter sneeuw zijn gevallen. Door de sneeuw viel in zo’n 140 huishoudens de elektriciteit uit. De draden knapten af onder het gewicht van de sneeuw.
pi_50318959
Het is anders gewoon juni in Nieuw-Zeeland Te onspecifiek nieuws voorts.
pi_50426819
Zwaar onweer treft Belfast

Noord-Ierland is dinsdag getroffen door zware onweersbuien. Daarbij zijn op uitgebreide schaal overstromingen ontstaan.

In de middag tussen 13.30 en 15.00 uur werd de regio van Belfast getroffen door wat sommigen omschrijven als de “zwaarste onweersbui sinds mensenheugenis". Na afloop stond het regenwater 25 centimeter hoog in de straat. De hoogste neerslagsom die werd gemeld bedroeg 53,4 millimeter. De chaos door overstromingen hield enkele uren aan.

Onweer komt in Noord-Ierland op zo’n 5 tot 6 dagen per jaar voor. Vaak gaat het dan nog om een enkele klap tijdens een actieve bui in de winter. Zie ook dit kaartje met de verdeling van onweer over Europa.
  zaterdag 16 juni 2007 @ 12:25:28 #147
23267 Roel_Jewel
Gobbledigook
pi_50516053
BBC News:
quote:
Showers continue after flooding

Parts of England and Wales are likely to continue to be hit by heavy showers after Friday's flooding. More than 30 flood warnings - one of them severe - are in force, although Met Office severe weather warnings were taken down at 0700BST. A 17-year-old soldier who was swept away while on an exercise in North Yorkshire remains missing.

The emergency services received hundreds of calls with people trapped inside cars and homes by flash floods. Some areas saw their average monthly rainfall come down in just 24 hours.

'Extreme danger'

Flood warnings remain in place in the Environment Agency's Anglian, Midlands, north-east England, north-west England, Thames and Wales areas. A severe flood warning - indicating "extreme danger to life and property" - is in place for parts of the River Don. BBC weather forecaster Alex Deacon said there would be a respite from the heavy rain during Saturday morning, but showers would develop. "The difference today is that the rain's not going to be as widespread, it will be showers and it will be more hit and miss," he said.

Severe weather warnings were likely to be reinstated in the afternoon as showers developed into thunderstorms, Mr Deacon added. There would be heavy downpours in Wales and south-west England in the morning which could die out later. And there would be outbreaks of rain in Northern Ireland while Scotland would also see wet weather. In central and eastern England there would be persistent showers throughout the day as well as the risk of hail and thunder.

On Friday, a 17-year-old soldier went missing after falling in a river during a march near Catterick Garrison in North Yorkshire. He was one of three soldiers who fell into Risedale Beck - the other two were rescued by RAF helicopters.

Heavy rainfall early on Friday morning caused havoc, with 100 people being trapped by flood water at a factory in Sutton Coldfield in the West Midlands, and 200 homes deluged in the Aston area of Birmingham. Mid and West Wales Fire Service said they had been called to a number of flooded homes - the worst-affected areas being Borth, Lampeter and Aberteifi.

There were several road accidents, one in which a 57-year-old man from Gloucester broke his leg after his car hit surface water and overturned on the M42 in Warwickshire. In Sheffield and Barnsley 14 schools were closed and a nursing home in Sheffield was evacuated. In the Chapeltown area of Sheffield, a 14-year-old boy had to be pulled from a swollen river.

Very heavy rain hit Yorkshire and the Midlands throughout Friday. The dark blue and light green areas show the largest downpours.
pi_50550566
6100 Vrachtwagens vast door sneeuw

BUENOS AIRES - Door hevige sneeuwval in het Andesgebergte zitten maar liefst 6100 vrachtwagens vast bij de grens tussen Argentinië en Chili.

Dit is zaterdag van officiële Argentijnse bron vernomen. De Christus de Verlosserpas, die een hoogte van 3800 meter bereikt, is al vier dagen voor zwaar vrachtverkeer gesloten. Zaterdag hield de sneeuwstorm nog aan.

De bergpas is een belangrijke vervoersroute voor de export uit Argentinië en Brazilië en voor importgoederen uit Azië die via Chileense havens Zuid-Amerika binnenkomen.
  Moderator donderdag 21 juni 2007 @ 08:37:36 #149
8781 crew  Frutsel
pi_50681077
Extreme hitte in deel Europa

ATHENE (ANP) - Het zuiden en zuidoosten van Europa krijgt de komende dagen te maken met extreme hitte. In landen als Griekenland, Bulgarije, Roemenië en Italië kan het kwik in het weekeinde oplopen tot boven de 40 graden Celsius, meldden Europese weerdiensten woensdag.
In Griekenland, waar de temperatuur nu al rond de 35 graden ligt, wordt de extreemste hitte verwacht. In het midden van het land houdt men rekeningn met temperaturen van 42 tot 44 graden. De Griekse autoriteiten hebben de bevolking opgeroepen de airconditioning en andere stroomvretende apparatuur niet te gebruiken, om te voorkomen dat door een plotselinge stijging van het elektriciteitgebruik op grote schaal de stroom uitvalt.
  donderdag 21 juni 2007 @ 23:56:13 #150
137676 TommyGun
Stik er maar in!
pi_50712397
quote:
Op donderdag 21 juni 2007 08:37 schreef Frutsel het volgende:
Extreme hitte in deel Europa

ATHENE (ANP) - Het zuiden en zuidoosten van Europa krijgt de komende dagen te maken met extreme hitte. In landen als Griekenland, Bulgarije, Roemenië en Italië kan het kwik in het weekeinde oplopen tot boven de 40 graden Celsius, meldden Europese weerdiensten woensdag.
In Griekenland, waar de temperatuur nu al rond de 35 graden ligt, wordt de extreemste hitte verwacht. In het midden van het land houdt men rekeningn met temperaturen van 42 tot 44 graden. De Griekse autoriteiten hebben de bevolking opgeroepen de airconditioning en andere stroomvretende apparatuur niet te gebruiken, om te voorkomen dat door een plotselinge stijging van het elektriciteitgebruik op grote schaal de stroom uitvalt.
Extreem
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')