abonnement Unibet Coolblue
  woensdag 31 januari 2007 @ 14:01:34 #26
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
pi_45911207
gele en oranje sneeuw
quote:
Rusland onderzoekt hoe het komt dat er in Siberie gele en oranje sneeuw is gevallen. Het onnatuurlijke verschijnsel deed zich voor in een gebied van 600 vierkante kilometer, in de provincie Omsk aan de grens met Kazachstan. Inwoners zeggen dat de gekleurde sneeuw muf ruikt. Een chemische onderzoekseenheid, gaat onderzoeken waardoor de sneeuw vervuild is.
meteonet
  vrijdag 2 februari 2007 @ 16:21:43 #28
52774 Laakie
Doet het voor een knaakie!
pi_45919885
quote:
Op vrijdag 2 februari 2007 11:21 schreef aloa het volgende:
gele en oranje sneeuw
[..]

meteonet
Don,t eat the yellow snow
:D
pi_46061766
WeerOnline start vanaf vandaag op internet met WeerOnline TV (www.weeronline.tv). Een
internetsite waarop live TV-weerberichten zijn te bekijken, die dagelijks worden gemaakt
door de meteorologen van WeerOnline aan de hand van de nieuwste weerkaarten en modellen.

Speciaal voor het produceren van weervideos heeft WeerOnline een tv-studio ingericht op
haar kantoor in Velp. In de weerstudio kunnen de meteorologen van WeerOnline zeer
efficiënt en snel semi-live weervideos maken. Met name in extreme weersituaties kan
WeerOnline hier haar kijkers direct mee informeren over de actuele weersituatie in
Nederland.

bron:
pi_46083551
Januari 2007 was wereldwijd bijzonder warm

Niet alleen in Nederland en België was januari 2007 recordwarm, gemiddeld over de hele wereld (land+oceanen) was de afgelopen maand de warmste januari sinds het begin van betrouwbare metingen in 1880, aldus berekeningen van de NASA.

De afwijking ten opzichte van de 'basisperiode' 1951-1980 bedroeg +0,89°C. Een dergelijke positieve afwijking is nog niet eerder in welke maand dan ook gemeten.

bron:

VWK
pi_46113948
Weeralarm leidt tot laagterecord files

DEN HAAG - Het weeralarm voor sneeuw dat is afgegeven, heeft er in de avondspits van donderdag voor gezorgd dat er vrijwel geen files waren. Om 17.30 uur, normaal het drukste tijdstip, stond er in totaal twaalf kilometer file op de Nederlandse wegen.


Volgens de ANWB is er sprake van een laagterecord. Normaal staat er op een doordeweekse dag ongeveer 200 kilometer file. De ANWB ging eerder nog uit van een zeer zware avondspits met meer dan 350 kilometer file.

Leeuwarder Courant
pi_46147823
Een beetje sneeuw in New York.
quote:
Bijna 2,5 meter sneeuw in New York

In de staat New York is de afgelopen weer veel sneeuw gevallen. Het “lake snow”-effect zorgde voor grote hoeveelheden sneeuw.

Na een vrijwel sneeuwloze december en januari begon het zondag te sneeuwen. Vijf dagen later lag er een enorm pak sneeuw, doordat koude lucht over de warme vochtige meren werd aangevoerd.

In Parish viel 239 centimeter sneeuw. Andere plaatsen met veel sneeuw waren: Mexico (223 cm), North Osceola (216 cm) en Oswego (180 cm).
VWK
pi_46151167
Concurrent KNMI betwist weeralarm

Rotterdam, 9 febr. Het weeralarm dat het KNMI voor gisteren heeft geslagen was onnodig. Dat zegt directeur Harry Otten van Meteo Consult. Hij vindt het kwalijk dat het KNMI 'paniek heeft gezaaid'.
quote:
Ook reizigersvereniging Rover heeft kritiek op het KNMI: 'Het land moet niet bij het minste of geringste in rep en roer worden gebracht. Reizigers hebben nu meer last gehad van het weeralarm dan van het weer.'

Gisteren stond er in de avondspits een file van slechts twaalf kilometer, een laagterecord. 'In het weeralarm stond dat er grote overlast zou ontstaan, maar die is duidelijk uitgebleven. Het weeralarm was dus onzin', vindt Otten. 'Als men over de diepere kennis had beschikt, was het weeralarm nooit afgekondigd.'

Volgens Meteo Consult is essentieel dat woensdag al bekend was dat de sneeuw na de ochtendspits zou vallen. 'Dat is een fantastisch moment', zegt Maarten Noort, algemeen directeur van Meteo Consult en voormalig hoofd gladheidsbestrijding van Rijkswaterstaat. Als voorbeeld noemt hij de situatie op de weg. Volgens Noort was de zon toen het begon te sneeuwen al zo sterk dat het wegdek opwarmde tot vijf a acht graden. Bovendien zit er weinig vorst in de grond en was er voldoende preventief gestrooid. 'Met de continue verkeersstroom als hulp kunnen ze dan het wegdek perfect schoonhouden', aldus Noort.

Het KNMI is het niet eens met de kritiek van Meteo Consult. 'Wij leveren informatie over het weer en daar zijn wij heel goed toe in staat', reageert Fons van Loy, hoofd productie bij het KNMI. Meteo Consult wil geen concurrent zwart maken, benadrukt Noort. ,Wij willen dat mensen niet onverschillig worden bij een volgend weeralarm.'
NRC

[ Bericht 7% gewijzigd door #ANONIEM op 09-02-2007 20:02:47 ]
pi_46195689
Ijzel zorgt voor ongevallen in Noord-Nederland

IJzel was zaterdagavond de oorzaak voor meerdere ongevallen in de Groningen en Drenthe. De wegen werden in korte tijd spekglad. Vanaf tien uur deden zich in anderhalf uur elf aanrijdingen voor op de A7 en de A28.

De A28 moest zelfs vanwege meerdere aanrijdingen worden afgesloten in de richting van Assen. De rijbaan was dicht tussen Eelde en Vries. Even was daar sprake van een bekneld slachtoffer, maar al snel bleek dat het slachtoffer toch zonder hulp van de brandweer uit het voertuig te kunnen komen.

De VID waarschuwt zaterdagavond voor gladheid vanwege ijzel in Noord- en Oost-Nederland.

bron:
pi_46340436
Al Gore zet muziek in tegen klimaatverandering

WASHINGTON - De voormalig Amerikaanse vicepresident Al Gore wil een wereldwijd muziekevenement opzetten. Hij wil zo mensen bewust te maken van de gevaren van klimaatverandering.


Het evenement moet vergelijkbaar zijn met Live Aid (1985) en het latere Live8 (2005). Volgens de internetsite van de Washington Post gaat Gore donderdag in Los Angeles zijn precieze plannen bekendmaken.

De concertreeks moet volgens de krant op 7 juli plaatshebben. Op ieder continent zal een groot concert worden georganiseerd. De krant verwacht dat sterren als Jon Bon Jovi, Sting en Pharrell Williams Gore donderdag bijstaan bij het presenteren van zijn plannen.

Leeuwarder Courant
pi_46347849
Meren onder ijskap Zuidpool

WASHINGTON - Met behulp van lasers en satellieten is aangetoond wat sommige wetenschappers al lang vermoedden: onder de ijskap van Antarctica zijn er grote meren vloeibaar water.

Dat water beweegt en zorgt voor bewegingen aan het ijsoppervlak die met de lasermethode in kaart zijn gebracht. Het leeglopen van een meer van 300 vierkante kilometer binnen dertig maanden zorgde aan het ijsoppervlak voor een hoogteverschil van negen meter, aldus gletsjerdeskundigen van de universiteit van California donderdag.

Consequenties

De wetenschappers willen de interactie van ijs en water met computermodellen in kaart brengen en hopen zo de consequenties van het broeikaseffect en het afsmelten van de ijskap beter te kunnen voorspellen.

Nu.nl
pi_46375286
Klimaatverandering in Google Earth

Klimaatveranderingen kunnen bekeken worden via Google Earth. Op de website futurewater.nl is een link te vinden, waarmee de temperatuurveranderingen te zie zijn. De temperatuurstijgingen zijn samengesteld aan de hand van verschillende wetenschappelijke rapporten.

Hier staat de link naar de site

Ziet er wel leuk uit.
pi_46419236
De Noorse en de Deens weerdienst hebben op hun site de prognose voor het voorjaar gezet. Daarbij komt ook Nederland in beeld en we kunnen concluderen dat het toegepaste model ons een mild voorjaar toebedeeld. Gewaarschuwd wordt daarbij dat het om een gemiddelde gaat, dus een winterse uitval met maartse buien is geenszins onmogelijk. Het zal dan echter overvleugeld gaan worden door perioden met zacht weer. Al met al geen onprettig vooruitzicht. De vorige prognose van drie maanden die door de Noorse weerdienst werd uitgegeven gaf aan dat de winter - die nu vrijwel voorbij is - flink te zacht zou worden. Dat is een goede prognose gebleken.

Prognose maart-april-mei: gemiddeld te zacht....... bron:VWK



[ Bericht 1% gewijzigd door #ANONIEM op 18-02-2007 10:43:32 ]
pi_46554117
Sneeuwstorm teistert noorden Europa

KOPENHAGEN/HAMBURG - Een sneeuwstorm die donderdag over Denemarken, het zuiden van Zweden en het noorden van Duitsland trok heeft daar voor veel verkeersoverlast gezorgd. Op de luchthaven van Kopenhagen werden tientallen vluchten geannuleerd.

Mensen in die gebieden werden door de autoriteiten geadviseerd om binnenshuis te blijven. Veel automobilisten zagen zich gedwongen hun voertuigen op de weg achter te laten nadat ze vast waren komen te zitten in een laag sneeuw die op sommige plaatsen door de wind tot een meter hoog was opgewaaid.

In het zuiden van Zweden legde de sneeuwstorm het treinverkeer van en naar de stad Malmö lam en kwamen vijfduizend huishoudens zonder stroom te zitten. In Denemarken werden tientallen scholen gesloten.
pi_46617225
Australiërs verklaren El Niño voorbij

De zwakke El Niño die het afgelopen half jaar actief was, lijkt voorbij. De situatie is volgens de Australische weerdienst weer bijna terug op het oude niveau.

De gevolgen voor Australië waren aanhouden droogte na een tijdperk die toch al droog was. Anderzijds bleef volgens de Amerikaanse orkaandeskundigen het aantal orkanen op de Atlantische Oceaan achter. De deskundigen waren afgelopen jaar continu hun verwachtingen aan het bijstellen.

Met het eindigen van de El Niño-periode, neemt de kans op een La Niña weer toe. Dat zou juist de kans op vernietigende orkanen op de Atlantische Oceaan komend najaar weer doen toenemen

Bron: VWK
pi_46618412
Overlast door sneeuw hardnekkig in Denemarken

Vanmorgen vroeg stonden 574 automobilisten vast in de sneeuw bij onze noordoosterburen en sommige konden pas na vele uren weer verder op weg geholpen worden. Veel mensen moesten ter plekke de nacht doorbrengen, al dan niet in een verwarmde omgeving. Nog steeds wordt mensen aangeraden wegen in het noorden van Jutland en Zeeland te mijden vanwege "snefygning", driftsneeuw zoals wij dat noemen. Buiten overlast door het driften van de sneeuw is er ook nog het probleem dat er van tijd tot tijd nieuwe sneeuw bij valt. Slechts het meest zuidwestelijke deel van Denemarken is in de zachte lucht gebleven:in de nacht won de vorstgrens weer wat terrein in zuidwestelijk richting.

Mensen die toch op pad gaan wordt aangeraden een geladen mobiele telefoon mee te nemen, dekens, warme drank en een schop of sneeuwschuiver. Liever zien de hulpdiensten dat de mensen zich niet onnodig op de weg begeven. Vanaf het begin van de sneeuwstorm moesten liefst 3500 auto's weer gangbaar gemaakt worden, de topdrukte is niet echt bij te benen en vanmorgen hebben de diensten zich genoodzaakt gezien om vooral bij levensbedreigende situaties te hulp te schieten.

Zo werden twintig vrouwen die in het ziekenhuis moesten bevallen met speciale voertuigen daarheen gebracht. Niet altijd ging dat altijd vlot genoeg: één kind had zoveel haast om met eigen ogen de witte wereld te kunnen aanschouwen dat het halverwege de reis in de ambulance ter wereld kwam, in goede gezondheid overigens.

De sneeuwlast op sommige daken is zo groot dat er gewaarschuwd is voor instortingsgevaar, de hulpdiensten raden de mensen aan sneeuw van daken te verwijderen voor zover men daartoe in staat is.

Morgen zal de zachte lucht langzaamaan vordering in noordoostelijke richting gaan maken, op veel plaatsen in het oosten en noorden zal het aanvankelijk echter nog met sneeuw gepaard gaan.

bron:VWK


pi_46647482
Tornadoseizoen geopend


Veel vroeger dan gebruikelijk zijn de eerste tornado's gesignaleerd in Tornado Alley in de Verenigde Staten. Vrijdagavond 23 februari (afgelopen nacht onze tijd) kwamen meldingen binnen van een vijftal tornado's in de staten Texas en Kansas.

Het gebied in de Verenigde Staten dat berucht is om zijn zware windhozen wordt Tornado Alley genoemd. Dit gebied beslaat een strook van zuid naar noord over het midden van de VS, net ten oosten van de Rocky Mountains. Vaak worden de eerste tornado's in die streken eind maart of begin april gerapporteerd, maar deze keer zijn ze dus deze week al waargenomen. In het noorden van de staat Texas, iets ten oosten van Amarillo werd een drietal tornado's gespot, iets noordelijker in de staat Kansas kwamen iets ten westen van Dodge City twee tornado's in beeld. Tornado's komen in de VS zo vroeg in het jaar eigenlijk vrijwel alleen maar voor in het zuidoosten.

Op de bijgaande foto zijn de zware buien in het centrum van de Verenigde Staten zichtbaar die afgelopen nacht de tornado's voortbrachten.



Weathernews
pi_46670328
Winter bijna zeker warmste ooit gemeten

De meteorologische winter, de maanden december, januari en februari, van dit jaar wordt bijna zeker de warmste ooit gemeten in Nederland. Dat blijkt zondag uit cijfers van het KNMI. De gemiddelde temperatuur komt tot nu toe uit op een gemiddelde van 6,5 graden. Normaal komt de gemiddelde temperatuur in de winter uit op 3,3 graden. De warmste winter werd in 1990 gemeten, toen het kwik steeg tot 6,0 graden.

De kans dat de winter dit jaar boven deze temperatuur uitkomt is erg groot, aangezien het instituut tot en met de laatste dag van februari temperaturen verwacht boven de 6,0 graden. De gemiddelde temperatuur komt deze maand uit op 5,7 graden. Normaal stijgt het kwik in februari gemiddeld tot 3,0 graden.

Het mogelijke warmterecord van deze winter is een logisch gevolg van de warme temperaturen in de maanden december en januari. In december werd het gemiddeld 6,5 graden, waarmee het ging om de op drie na warmste decembermaand ooit. In januari kwam de gemiddelde temperatuur zelfs uit op 7,1 graden. Zo warm was het niet eerder in januari. In februari leek de kou aanvankelijk de overhand te krijgen, maar dat bleek maar voor een paar dagen.

Het warmterecord volgt op diverse records vorig jaar. Zo waren de maanden juli en september nog nooit zo warm en ook de meteorologische herfst, de maanden september, oktober en november, was gemiddeld niet eerder zo warm. Ook de gemiddelde temperatuur over het hele jaar was met 11,2 graden de hoogste ooit gemeten.

Nieuws.nl
pi_46721931
Zaterdag langdurige totale maansverduistering

26 februari 2007 - Op een mooi moment van de week, komende zaterdagavond en nacht, trekt de maan door de schaduw van de aarde. Dat levert een totale maansverduistering op, voor het eerst in drie jaar. De vraag is natuurlijk nog of het weer meewerkt.

De weerkaarten tonen ook voor komend weekeinde een wisselvallig weertype. Op een termijn van dagen vooruit is het echter nog niet goed mogelijk om aan te geven of er zaterdag juist rond middernacht wolken voor de maan zijn of niet. Het is zeker niet uitgesloten dat op zijn minst in een deel van het land de sterren aan de hemel staan maar heel gunstig zit het er voor dat moment vooralsnog niet uit. Het KNMI houdt u de komende dagen op de hoogte (zie Nader verklaard- wolkenvoorspellingen).

KNMI

Webcast kennislink
pi_46743607
Verdamping Caribische zee bepaalt deels klimaat

De verdamping in het tropische gedeelte van de Atlantische Oceaan speelt een grotere rol in het klimaat van Europa, dan tot nog toe werd gedacht. Dat blijkt uit Frans onderzoek dat is verschenen in het wetenschappelijk vakblad Nature.

De onderzoekers ontdekten een verband gevonden tussen de tropische hydrologie en de oceaanstromingen in het noorden van de Atlantische Oceaan. Het zeewater dat verdampt in het Caribisch gebied wordt met de passaatwind naar de Stille Oceaan gevoerd. Hierdoor wordt de Caribische zee zouter en zakt het zeewater omlaag. Het zeewater stroomt dan minder naar het Noorden toe.

Dit verschijnsel is zo sterk dat de golfstroom naar het noorden langzaam afkoelt. De onderzoekers ontdekten dat periodes van verminderde verdamping overeenstemden met fases van intense afkoeling van de planeet. Ze meldden dat wanneer de oceaanstromingen in het noorden van de Atlantische Oceaan werden verstoord, de moessons naar het zuiden verhuisden.

VWK
pi_46747355
Waddeneiland Sylt verdwijnt door zeespiegelstijging

Door de stijging van de zeespiegel dreigt het duineneiland Sylt in de Noordzee van de kaart te worden geveegd.

Sylt is het grootste van de Noord-Friese eilanden in de Waddenzee voor de kust van Duitsland en Denemarken. Door wind- en watererosie verloor het in de voorbije twee maanden minstens 800.000 ton zand. Daarmee zijn de inspanningen van het voorbije jaar om het strandzand opnieuw aan te vullen in een klap teniet gedaan.

Jürgen Jensen, die in opdracht van de Duitse overheid de kustbescherming bestudeert:


"Er zijn voortdurend stormen geweest deze herfst en winter, met sterke winden en golven. Wanneer de golven tot aan de kliffen van het eiland komen, zullen de gevolgen moeilijk te herstellen zijn."

Wanneer het 90 vierkante kilometer grote eiland met een maximale hoogte van 52 meter gedeeltelijk zou wegspoelen, zou dat ook ernstige gevolgen hebben voor de continentale kustlijn. Jensen:

"Sylt is een natuurlijke golfbreker. Wanneer die wegvalt, dan beuken de golven rechtstreeks in op het continent."

klimaatnieuws.nl

pi_46787924
Raket met zwavel tegen broeikaseffect

Weer een idee om het broeikaseffect tegen te gaan: lanceer raketten om een scherm van zwavel rond de aarde te maken. De zwavel in de stratosfeer zou een deel van de zonnestraling kunnen tegenhouden, net als bij vulkaanuitbarstingen.

Aldus professor Paul Crutzen, die in 1995 een Nobelprijs kreeg voor zijn onderzoek naar groei en afbraak van de ozonlaag. Hij bestudeerde de grote uitbarsting van de vulkaan Mount Pinatubo in 1991, waarbij 10 miljoen ton zwavel terechtkwam in de atmosfeer. In de twee jaar na deze uitbarsting daalde de gemiddelde temperatuur op aarde met 0,6 graden.

Volgens Crutzen zou ongeveer een miljoen ton zwavel voldoende zijn. De neveneffecten van deze hoeveelheid zijn echter onbekend. Verbranding van fossiele brandstoffen in de laatste twee eeuwen heeft juist veel schade berokkend, doordat miljarden tonnen kooldioxide en zwavel in de atmosfeer terechtkwamen. Dit heeft duizenden mensenlevens gekost en zure regen veroorzaakt.

De professor vindt het ironisch dat we maatregelen nemen om een schoner milieu te krijgen, terwijl juist die vervuiling ook mede de aarde afkoelt door zonnestraling te weerkaatsen. Toch wil hij niet naar vroeger. Gezondheidsproblemen wil hij vermijden door de zwavel op grote hoogte in te brengen in de atmosfeer.

klimaatnieuws.nl

10 miljoen ton zwavel...lijkt me erg veel
  Moderator zaterdag 3 maart 2007 @ 15:10:39 #48
8781 crew  Frutsel
pi_46877982
At least 40 people have been killed and scores more are missing in landslides on the Indonesian island of Flores, officials have said.
Dozens of homes were washed away in East Nusa Tenggara province and the road to the region's main town, Ruteng, has been cut off.

Rescuers are trying to dig out victims but are being hampered by bad weather.

Indonesia is in the middle of its rainy season, which each year sparks dozens of landslides.

pi_46898528
KNMI verwacht warm voorjaar

De kans op een warm voorjaar is volgens het KNMI groot doordat de winter recordwarm is verlopen. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

De afgelopen winter had een gemiddelde temperatuur in De Bilt van 6,53 graden en is te vergelijken met een winter uit Zuid-Frankrijk. Volgens het KNMI is momenteel sprake van een naijleffect. Door het relatief warme zeewater langs de kusten van de noord- en Oostzee en gebrek aan sneeuw in het Noorden en Oosten van Europa is de kans op een warm voorjaar groot.

In het zuiden van Engeland was ook sprake van de warmste winter ooit. Voor Centraal Engeland blijft de winter van 1869 de warmste ooit en komt die van 2007 op de 2e plaats. Echt warm voor de tijd van het jaar was het in Oost-Europa. Koud was het alleen in een klein deel van Zuid-Spanje.



VWK
  zondag 4 maart 2007 @ 12:00:05 #50
23267 Roel_Jewel
Gobbledigook
pi_46900651
Die voorspelling van het KNMI is natuurlijk niet heel lastig ... Zou raar zijn als er over een maand nog een sneeuwaanval komt .
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')